Cześć jestem Adam i jestem nowy ) Na wstępie życzę wam udanego nowego 2012 roku i samych sukcesów. Mam do was parę pytań Mam nadzieję, że nie zostanę zmyty błotem jeśli na jakieś pytanie była już udzielona odpowiedź na forum. Przejrzałem kilka stron forum i ciekawiących mnie tematów, ale ciągle nie wiem kilku rzeczy.
Otóż:
Mam 20 lat i chciałem rozpocząć swoją przygodę w WPP Pomysł jazdy wyścigowej tkwi u mnie w głowie (może nie pomysł, ale jakaś taka pasja) od dawna. Zawsze lubiłem autka, potem auta, i jakoś próbowałem to realizować ) w miare możliwości Także:
1. Do kiedy należy się zgłosić do sezonu 2012?
2. Ile trwa wyrobienie licencji BC?
3. Jaka jest różnica między klasą 1-A a 1-N?
4. Ile kosztuje najniższy możliwy udział w pełnym sezonie? (Widziałem, ze ktoś tam pisał o sumach rzędu 15 tys... ) Dodam, ze jestem powiedzmy miejscowy.
5. Czy maluch-trophy jest tańszą alternatywą dla WPP?
Dzięki za odpowiedzi Będę starał się być aktywnym uczestnikiem dyskusji w tym temacie
yy... czyli maluchy jeżdżą bez walki tak? ) No w sumie to już klasyki szkoda by było uszkodzić takiego malca.
Hmm... czyli w grę wchodzi eNka
Myślę o tym bardzooo mocno, naprawdę super sprawę zrobiliście z tymi onboardami, zdjęciami, filmami cała ta otoczka naprawdę mocno zachęca do tego sportu, myślę, że nie tylko takich zapaleńców jak ja, ale tych obojętnych również tylko taki obojętny musi jeszcze trafić na te materiały...
taki mały wyścigowy światek
No nic, to trzeba zakupić furmankę
Zachęcam do odpowiedzi na resztę pytań jak ktoś ma ochotę
Auto: 126p
Wysłany: Sob 31 Gru, 2011
Drobne sprostowanie. W 2012 MT ma pojechać jako normalna seria wyścigowa. Zanim się położy krzyżyk na aspekcie walki i ścigania się warto poczekać na oficjalne komunikaty i stanowiska. Co do odpowiedzi czy jest tańsze od 1N i 1A to zależy od dywizji w której się startuje. A już 1 DIV dopuszcza różne modyfikacje takie jak lekkie, poszerzane nadkola, lekkie szyby, aczkolwiek śmiem twierdzić, że może i tak taniej wyjdzie niż topowa A grupa SCS.
Auto: 126p
Wysłany: Sob 31 Gru, 2011
Wyrobienie licencji to jest czas jaki należy poświęcić na kurs plus dni, w których załatwisz sobie lekarza psychologa itp. Co do kosztów to jest to pytanie na które bardzo ciężko odpowiedzieć. Kalkulacje, które Knastol wykonał są jednak jak najbardziej życiowe nazwijmy to i jedyne co trzeba zrobić to zmodyfikować je pod siebie np. mieszkam trzy kilometry od toru to nie płacę za przyczepę, mój kumpel/ja sam znam się na mechanice to nie płacę za obsługę itd itd
Drobne sprostowanie. W 2012 MT ma pojechać jako normalna seria wyścigowa. Zanim się położy krzyżyk na aspekcie walki i ścigania się warto poczekać na oficjalne komunikaty i stanowiska. Co do odpowiedzi czy jest tańsze od 1N i 1A to zależy od dywizji w której się startuje. A już 1 DIV dopuszcza różne modyfikacje takie jak lekkie, poszerzane nadkola, lekkie szyby, aczkolwiek śmiem twierdzić, że może i tak taniej wyjdzie niż topowa A grupa SCS.
Z tego co widziały moje oczy, plus przeczytałem regulamin Maluch Trophy (z cichą nadzieją, że coś się zmieniło) to mogę śmiało powiedzieć, że koszty zbudowania malucha, który będzie się liczył są takie same lub większe niż CC/SC.
Oczywiście można kupić auto za 500 zł wspawać klatkę za 1000 plus zalać amortyzatory hipolem, resztę gratów pożyczyć. To wychodzi "tanie ściganie" Tylko kto się na coś takiego zdecyduje
Reasumując ja bym nie szukał najtańszego ścigania tylko takiego, gdzie najmniejszym kosztem można być konkurencyjnym No chyba, że czegoś nie rozumiem.
PS
Zapomniałem jeszcze 500 licencja i 3 baki paliwa
hehe teraz ciężko jest kupić malucha za 500zł, znaczy można tylko nie wiem czy będzie do czego spawać klatkę:) a tak jak mówisz bycie konkurencyjnym w maluchu to trzeba naprawdę dużo zainwestować a dostępność klamotów jest coraz mniejsza i coraz droższe są. A jak przyjedziesz serią to średnio będzie z tego frajdy.
_________________ G Ł O Ś N O i BOKIEM...
Poznańska Grupa Rajdowa
hehe teraz ciężko jest kupić malucha za 500zł, znaczy można tylko nie wiem czy będzie do czego spawać klatkę:) a tak jak mówisz bycie konkurencyjnym w maluchu to trzeba naprawdę dużo zainwestować a dostępność klamotów jest coraz mniejsza i coraz droższe są. A jak przyjedziesz serią to średnio będzie z tego frajdy.
Wystarczy zobaczyć co się dzieje na imprezach amatorskich.
Polecam filmy na YT z Usa lub Irlandii co tam jeździ w amatorskich rajdach
z ta waga bywa roznie - zalezy od klatki, fotela i kol (zakladajac, ze nadwoziowo jest podobnie przygotowane):
lekka klatka - moze byc nawet 10-15kg (rozne klatki widzialem), fotel moze byc 5kg (sa fotele wazace kolo 5-6kg, a sa blizej 10), kola - slick avon na magnezowych felgach, a markgum na smiglach - kolejne 10-12kg.
i tak sie robi 20-30kg roznicy - ale przy tym nie ma znaczenia czy to cc, czy sc.
najlzejsze cc wazylo okolo 660 (biale Piotrka Banego), sc 670 (Aleksandra Marka) - czy to duza roznica?
sc wg 5595 (abarth) ma 2 skrzynie biegow dohomologowane - jedna do plaskich sie nie nadaje, druga - kwestia gustu - w zaleznosci od stosowanych opon (ich wysokosci), charakterystyki silnika (choc ta w eNkach jest podobna) - tak by dobrac odpowiednio do zakretu (zeby zmiana biegow w nim nie wypadala).
sc - swiezsze - tu kwestia dostepnosci czesci (glownie blacharskich), ale pewnie jest podobnie. moze na nowszy samochod (seicento) latwiej znalezc sponsora (nie wiem nie szukam), z drugiej strony cc to juz prawie klasyk (w gsmp jedzie w historykach).
jak mnie pomeczysz to moze Ci sprzedam mojego seja - przy takim kalendarzu jakos powietrze ze mnie zeszlo. wiec jak cos to wal na priva.
jestem za i przeciwko Milosza pomyslowi ze sprzedaza auta. dlaczego?
ZA: chlopak mialby zajebiste auto ktorym moglby namieszac w stawce.
PRZECIW: cala klasa N mialaby bardzo dobrego zawodnika mniej czyli mieli by za latwo w walce.
_________________ BYC GWIAZDAAA GWIAZDAAA LUDZI FANTAZJA, a Majkel Dzekson wychodzi z dymu
Polecam filmy na YT z Usa lub Irlandii co tam jeździ w amatorskich rajdach,
zapomniales jeszcze o wpisowym, platnych treningach jesli nie jest sie czlonkiem aw, kostkach pomiarowych, i duzo duzo innych rzeczy, i zauwaz ze kolega sipek napisal o startach w wpp a nie w usa czy irlandii a najlepiej wogole by bylo gdybys zapomnial o rajdowym poznaniu i przestal pisac bezsensowne posty na KAZDY TEMAT
_________________ BYC GWIAZDAAA GWIAZDAAA LUDZI FANTAZJA, a Majkel Dzekson wychodzi z dymu
Polecam filmy na YT z Usa lub Irlandii co tam jeździ w amatorskich rajdach,
zapomniales jeszcze o wpisowym, platnych treningach jesli nie jest sie czlonkiem aw, kostkach pomiarowych, i duzo duzo innych rzeczy, i zauwaz ze kolega sipek napisal o startach w wpp a nie w usa czy irlandii a najlepiej wogole by bylo gdybys zapomnial o rajdowym poznaniu i przestal pisac bezsensowne posty na KAZDY TEMAT
A nie miałeś się gdzie odgryźć Bawi mnie fakt, że się tym tak przejmujesz
bawi Cie??a mnie wkurwia i irytuje to co ty piszesz!!!!!!!!!! kurwa nie widzisz ze udzielasz sie wszedzie i po nic??????? zreszta niejeden juz Ci to pisal ( a kojarze ze nawet sam kiedys napisales do mnie ze bezsensu nabijasz posty)!!!!!!!!!!!!!!!!
chlopak powaznie pyta bo chce zajac sie sportem ( a nie jak ty nabijaniem postow)a ty wyjezdzasz z youtubem usa i irlandia (on chce jezdzic a nie filmy ogladac), nie masz pojecia o kosztach startu a wypisujesz bzdury ktore ludzie czytaja.
Kołpak ma rację mnie też denerwują te bezsensowne posty a jak nie masz co robić Huzar to wrzucaj opisy na fejsa, naszą klasę, albo jakieś forum kulinarne bo ja lubię tutaj zaglądać żeby się czegoś dowiedzieć a nie tylko odznaczać nieprzeczytane posty...
_________________ www.All4safe.pl - Wszystko dla Bezpieczeństwa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum