2.02 i te 2.05 z soboty i niedzieli - do tego na pierwszym okrazeniu to fiksujace kostlo piomiaru czasu w fiatach sc... w przyszlym roku beda inaczej mocowane.
ot cala zagadka.
jak bedzie Wam sie chcialo wybrac i wypalic wszystkie foty na ktorych widac mnie (czarny Civic numer 43), Lancera Evo Bartka, czy biale BMW e46 Wojtka oraz nasze stanowisko,
namiot/przyczepe/prace przy aucie/cokolwiek....
zaplace za taka plytke oraz zaprosze na dobre piwko
Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010
bogaj, a jaka jest kara za falstart, czyli zakladam ze jak startuje sie majac linie startu miedzy osiami to tez jest falstart, chyba ze te linie sa tak mniej wiecej dla orientacji? pytam bo ciekawe rzeczy widze na moich onboardach z tylnej kamerki
Za co dostałeś kare +30sek w R6 jesli mozna spytać ?
Za wyprzedzenie na żółtej fladze, a konkretnie za niezrealizowanie kary stop/go, którą na ósmym okrążeniu za to wyprzedzanie dostałem. Wprawdzie miałem ochotę dyskutować, bo wyprzedziłem samochód, który wrzucił kierunkowskaz i zjechał na pobocze, więc mogłem przypuszczać że się zepsuł i ucieka z toru, ale kara nie wpłynęła na końcową punktację więc podarowałem sobie donkiszoterię.
bogaj, a jaka jest kara za falstart, czyli zakladam ze jak startuje sie majac linie startu miedzy osiami to tez jest falstart, chyba ze te linie sa tak mniej wiecej dla orientacji? pytam bo ciekawe rzeczy widze na moich onboardach z tylnej kamerki
Trzeba stać w "kieszeni", czyli obrys samochodu musi mieścić się za linią pola startowego. W jednym przypadku w ostatnim wyścigu poprawili taki "błąd" zawodnika sędziowie, przepychając go do tyłu, we właściwe miejsce, po okrążeniu formującym, tuż przed zapaleniem czerwonych świateł. Co - wydaje mi się - nie jest dozwolone.
Trzeba stać w "kieszeni", czyli obrys samochodu musi mieścić się za linią pola startowego. W jednym przypadku w ostatnim wyścigu poprawili taki "błąd" zawodnika sędziowie, przepychając go do tyłu, we właściwe miejsce, po okrążeniu formującym, tuż przed zapaleniem czerwonych świateł. Co - wydaje mi się - nie jest dozwolone.
Tak rowniez to widzialem i bylem bardzo zdziwiony. Skoro zawodnik nie umie/nie chce sie dobrze ustawic na gridzie to jego sprawa. Tylko kogo karac, sedziow czy zawodnika?
Za co dostałeś kare +30sek w R6 jesli mozna spytać ?
Za wyprzedzenie na żółtej fladze, a konkretnie za niezrealizowanie kary stop/go, którą na ósmym okrążeniu za to wyprzedzanie dostałem. Wprawdzie miałem ochotę dyskutować, bo wyprzedziłem samochód, który wrzucił kierunkowskaz i zjechał na pobocze, więc mogłem przypuszczać że się zepsuł i ucieka z toru, ale kara nie wpłynęła na końcową punktację więc podarowałem sobie donkiszoterię.
Też miałem wątpliwą przyjemność minąć Picanto jadące po zewnętrznej jakieś 50km/h mrugające kierunkowskazem - słowem wyglądało jakby próbowało dobić w zielone na dłuższy odpoczynek - dodam, że działo się to jakieś góra 30m przed zieloną flagą -> wyszła 1sek. kary za 1m. do zielonej flagi tylko pytanie czy to jest wyprzedzanie czy wymijanie? Jak się auto przed Tobą zepsuje zjedzie na bok i człapie się 5 na godzinę to trzeba czekać aż stanie zwalniając za nim do zera? Czy może wystarczy, że znajdzie się na zielonym - ale czy jak jest na zielonym 2 kołami to już można wyprzedzać czy jedziemy nadal 5km/h czekając aż wszystkimi czterema kołami stanie w zielonym? A swoją drogą mam wrażenie, że to jakiś lekki kretynizm - bo jeśli widząc takie Picanto mam ze 110/km zwolnić do np. 40 km/h to nikt mi nie wmówi, że ma to służyć bezpieczeństwu... Po zawodach w rozmowie z Sędzią Głównym usłyszałem, że po 5 rundzie gdzie była lekka przepychanka w klasie 4 o żółtą flagę właśnie, Sędzia Główny zwrócił uwagę sędziom na torze, że każde wyprzedzanie na żółtej fladze ma być bezwzględnie karane -> no i tak było -> kazali karać to karali, prawie wszystkich -> z naciskiem na prawie -> sam widziałem autko, które wyprzedzało na żółtej - pośrodku sektorów objętych flaga - ale jego jakoś konsekwencje nie dotknęły... Prawie robi różnice
A z tym wyprzedzaniem zdefektowanego aukta na żółtej to naprawdę nie wiem jak to interpretować i co w przyszłości robić - zwalniać ze 110 do 40, czekać aż zjedzie w zielone albo doczłapie się do zielonej flagi, czy też powinno się jednak w imię zdrowego rozsądku i bezpieczeństwa takie auto wyminąć (szczególnie, że zjeżdża w sposób nie budzący wątpliwości jednocześnie sygnalizując swój zamiar kierunkowskazem)?????
Knastol: ja widziałem takie cos na starcie do 5 rundy... i zastanawiałem sie, czy Ci sędziowie co stoją po lewej stronie i patrzą na falstart reagują na coś takiego - ale doszedłem do wniosku, ze na miejscowych nie
aha, czyli to zamieszanie na starcie (z 26 pola nie widać sygnalizatorów dobrze, nie mówiąc o tablicy 5 sek, to było przepychanie do tylu!?!?!
co do wyprzedzania na żółtej - sędziowie trochę slabu widzieli - mnie czarna honda wyprzedziła przed flaga, a ponoć dostała kare... (mam nadzieję, ze moje wyjaśnienia ją anulowały).
moja uwaga na przyszłość - niech na pkt PO flagi leżą, a nie stoją oparte o siatkę, bo sam miałem chwile wahania, jak po "babie jadze" zobaczyłem powiewającą flagę, a dopiero potem dostrzegłem, ze jest za siatka oparta o nią...
teoretycznie za to jest przejazd przez depo czy jak to tam sie zwie i tą karę ustalają czy ją nałożyć na danego delikwenta Panowie na wieży obserwujący start czyli ZSS.
Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010
Pan Protest napisał/a:
doszedłem do wniosku, ze na miejscowych nie
hehe, spoko, mam na filmiku z czerwca jak ktos z pozamiejscowych robi podobnie
na tym zakoncze, bo traktuje to wszystko w kategorii zartu i nie chce zeby z tego wyniknely jakies spory
Pan Protest napisał/a:
generalnie, szkoda, ze to już koniec sezonu...
to moze spotkajmy sie jakos na zakonczenie sezonu... moze na poznanskim superoesie? mozliwe ze proba bedzie szla po calej nitce toru... szkoda tylko ze w niedziele, a nie w sobote...
niech na pkt PO flagi leżą, a nie stoją oparte o siatkę
Z własnego doświadczenia wiem że flagi nie mogą leżeć bo na PO stoimy na betonowych płytach całych w piachu, więc potem żółta była by czarna o białej nie wspomnę. Jak na ktoś da sędziom stojaczki na flagi to nie będą oparte o siatkę
Panowie - ten weekend wyścigowy traktowałem jako test czy się uda i czy mi się spodoba WPP. Wcześniej startowałem w BMW-CHALLENGE, gdzie jest świetna atmosfera i super rywalizacja ale rajdowa nie wyścigowa. Test WPP wypadł dla mnie pozytywnie Już wiem, że przyszły sezon będę się z Wami bawić na wszystkich rundach. Moja czarna E30 może trochę odstaje mocowo od reszty samochodów z klas 3, 4, open ale jak zakleiłem światła z przodu ala "BOKEJ" to jechało mi się bardzo szybko! Mimo, że to forum, a nie strona dla sponsorów chciałbym podziękować tym, dzięki którym ten weekend był udany. Usterki techniczne zawieszenia prawie mnie wyeliminowały z rywalizacji ale dzięki pomocy wielu osób udało się wystartować.
Zatem dziękuję: Marcinowi, Marcinowi, Marcinowi i Marcinowi, Bartkowi, Markowi, Koledze z B-C, który mi użyczał pistoletu pneumatycznego, Maciejowi, Andrzejowi, Rafałowi i w szczególności Danielowi za pomoc teoretyczną i fizyczną. Wszystkim uczestnikom WPP - cieszę się, że jest fajna atmosfera i rywalizacja na wysokim sportowym poziomie - oby tak dalej w 2011!
Auto: Renault Megane Coach 2.0 16V
Wysłany: Wto 07 Wrz, 2010
http://wgrzesiak.com/?pag...OZNAN_WRZESIEN/ trochę moich pstryków wcześniej traktowałem WPP trochę po macoszemu, ale już na kwalifikacjach zobaczyłem, że jest niezły fun pozdrowienia dla kierownika Seicento z numerem 18 (z reklamą szkoły tenisowej zdaje się), który podczas niedzielnego wyścigu na wyjściu ze Sławińskiego (znaczy się pierwszego lewego, tak go nazywamy na wyścigach motocyklowych) energicznie machał ręką
Wysłany: Sro 08 Wrz, 2010
we wczorajszym raporcie na tvn turbo mowili ze jutro czyli dzis, bedzie cos o wpp - moze ktos to moze jakos nagrac i udostepnic? dzis najblizszy raport o 22:30
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum