Poprzedni temat «» Następny temat
Relacje zdjęciowe - dyskusja
Autor Wiadomość
Agniess 
WRC

Auto: w marzeniach
Wysłany: Sob 16 Lip, 2011   Relacje zdjęciowe - dyskusja

Witam. Chciałabym poruszyć temat zdjęć z Wyścigowego Pucharu Polski. Jak to jest z zainteresowaniem zdjęciami z tych wyścigów. Po którejś rundzie wrzuciłam galerię, zdjęcia dobre wg mnie, dużo się działo - jednak oglądających galerię było niewielu. Kolejnego dnia działo się jeszcze więcej... ale galerii z tego dnia już nie zrobiłam, zamieściłam wybrane zdjęcia tylko na forum - brak odzewu, brak komentarzy, brak zainteresowania swoimi ujęciami. Hm... coś tutaj jest nie tak. Czego Wam brakuje poza akcją, kurzem, bokami, wyprzedzaniem się i .. no może dziewczynami i ujęciami jakiś ciekawych momentów, chwil, gestów.

Czy może faktycznie jest już tak dużo tych zdjęć, że już czujecie przesyt. Może nastał czas filmu, obrazu ruchomego.

Są tutaj osoby, które są zaintesowane zdjęciami po każdej rundzie WPP? Kto tak naprawdę przegląda te zdjęcia, galerie? I komu jest mało i chce więcej zdjęć np. tylko ze swoim udziałem?

Przyszedł czas na przemyślenia, ponieważ zauważyłam spadek zainteresowania tymi moimi zdjęciami. Może chcecie czegoś innego na tych zdjęciach? Może podacie jakieś swoje pomysły? Może uda się nam je razem zrealizować?

Czekam na Wasze odpowiedzi, konstruktywne komentarze.

Pozdrawiam.

-------------
www.abcup.com.pl & www.bmw-challenge.pl

dragon 
eNka

Auto: Szybkie
Wysłany: Sob 16 Lip, 2011   

hej Agniess,
Fotki ważna sprawa, wiele osób (w tym ja) jest Ci bardzo wdzięcznych za dobre ujęcia.
Jeśli mógłbym coś doradzić, to moim zdaniem warto robić fotki, w których widać kontekst danej sytuacji, np. zakręt, walka. Fotka auta jadącego na wprost nic nie wnosi i faktycznie po jakimś czasie się przejadają takie kadry.
Jeśli rozważasz video, to chyba dobry kierunek - ruchomy obraz (i dźwięk!) lepiej oddaje ducha motorsportu. Bardzo podobają mi się realizacje np. Karola z Filmopasji.
Ale fotki też muszą być, więc się przypadkiem nie poddawaj!!! :-)
Pozdrawiam

chojnik 
WRC

Auto: SCS

Osobiscie wolę oglądać galerie z Poznańskeigo SuperOESu, ale to chyba naturalne, więcej ujęć z bookami :twisted: i bardziej dynamiczne, ale to raczej kwestia innej charakterystyki imprezy :smile:

bogaj2 
WRC

Ja się już wypowiedziałem kiedyś na temat robienia przez Ciebie zdjęć, ale w innym serwisie, na pewno pamiętasz... Więc nie dziw się, że jest małe zainteresowanie...

d3mo 
WRC

osobiscie jestem gotowy zaplacic za fajne zdjecia, tak samo jak placimy za filmy....

Fajne zdjecia = zdjecia nie tylko z toru, ale tez z pit'u, podczas wsiadania/wysiadania z auta,
tam gdzie widac trud/radosc/zmeczenie... ale tez zdjecia z walki na torze....

pz
K

Padera 
WRC

Ja sie ni choinka nie znam na zdjęciach, znam sie tak w miare na pilotowaniu, ale...
Dwa razy w życiu czyli pierwszy i ostatni byłem na Magnolii jako fotograf. Zwiałem z Wałów Chrobrego pierwszego dnia bo padało i nie miałem co robić z rana, podział ról był że Pandzia pojechała moknąć do Kluczewa, a ja miałem robić Wały, nie moja wina że odwołano. Stawiłem sie natychmiast jak była szansa że popołudniowa część Wałów sie odbędzie. Drugiego dnia przesiedziałem cały rajd na Wałach i biłem foty tylko z mety i zza wału. Po tym nicnierobieniu miałem serdecznie wszystkiego dość.
Organizowałem kiedyś treningi w Kąkolewie, siedze na pilocie od 12 lat, sedziowałem u DeZa, sędziowałem WSMP, siedziałem na serwisie w RSMP i najbardziej zdechły byłem po dwóch dniach fotografowania. To jest paskudna praca, troszke szacunku Kolego Rafale do czyjejś pracy, darmowej. Ty se siedzisz na krzesełku i kasujesz stówke dziennie, a Pandzia za swoją kase jedzie z Turwi żeby foty zrobić i być olana.

bogaj2 
WRC

Padera napisał/a:
Organizowałem kiedyś treningi w Kąkolewie, siedze na pilocie od 12 lat, sedziowałem u DeZa, sędziowałem WSMP, siedziałem na serwisie w RSMP

i gówno Panie Padera z tego masz... Jak ja bym napisał co sędziowałem to by się ludkom znudziło czytanie tego, jednorazowych występów artystycznych nie wliczam w sędziowanie... Siedzenie na pilocie 12 lat i pozwolić kierowcy na łapanie taryf na takich zawodach jak KJS Winogrady i YTP to chwała za takie pilotowanie, ale wiem, to wina źle ustawionej trasy albo poniosło kierowcę... A ową stówkę (jakby tyle było) za dzień też dostaję za siedzenie i pierdzenie w stołek nawet jak napierdala deszczem. Więc najpierw Panie sprowadź łeb niżej, bo masz jednorazowe przeboje a nie jakieś sensacje.

A co do robienia przez "Pandzię" zdjęć zdania nie zmienię, sama wie o czym mówię i widzę że dalej to samo...

Padera 
WRC

Rafał, se przepilotuj pare rajdów i potem sie wymądrzaj. Ch zrobisz na pilocie na klombach. Bo chwilowo na pilocie to raz wygrałeś rajd co i tak by kierownik sam wygrał. Tak że w d byłeś, g widziałeś i ch wiesz.
I jak z tym czepianiem sie jakości zdjęć Sylwi, jakoś strach nie pozwala?

bogaj2 
WRC

Mówiłem wyślij mi linka to skomentuję zdjęcia, a najpierw zobacz gdzie pilotowałem i co pilotowałem a potem pier... bo widać że Ty ch..a wiesz :D

.Sonic 
nowy

Auto: MX-3 V6

dragon napisał/a:
Jeśli mógłbym coś doradzić, to moim zdaniem warto robić fotki, w których widać kontekst danej sytuacji, np. zakręt, walka. Fotka auta jadącego na wprost nic nie wnosi i faktycznie po jakimś czasie się przejadają takie kadry.

Oczywiście, myślę że większość z nas, fotografów, cały czas szuka ciekawych ujęć z walką, akcją i innymi rewelacjami. Ale jest najzwyczajniej w świecie niełatwo zrobić jednocześnie ostre, dobrze skadrowane i z ciekawą akcją zdjęcie. Oczywiście, udaje nam się to czasem, ale trzeba być w odpowiednim miejscu na torze i mieć trochę szczęścia..
Gdybyśmy mieli wrzucać tylko takie foty, to galerie składały by się z kilku, może kilkunastu zdięć (przy dobrych wiatrach).
Mimo wszystko takie fotki nam się udają i mało kto potrafi docenić to, że stoimy pół dnia na torze, potem spędzamy następne pół dnia (a czasem i więcej) przy komputerze na obróbce tych zdjęć. Udostępniamy, wrzucamy na fora i nie bierzemy za to żadnych pieniędzy..
d3mo napisał/a:
Fajne zdjecia = zdjecia nie tylko z toru, ale tez z pit'u, podczas wsiadania/wysiadania z auta,

Takie też są, mimo to i tak galerie nie znajdują zainteresowania.
bogaj2 napisał/a:
Mówiłem wyślij mi linka to skomentuję zdjęcia

A kim ty jesteś, żeby móc krytykować czyjekolwiek zdjęcia ? z postów można wywnioskować, że uważasz się za jakiegoś mega znawcę, także pokaż nam swoje dokonania, też ocenimy.. :roll:

jareniu
eNka

Jaroslav Hašek napisał/a:
Niech panienka nie będzie ordynarna.

Cytat:
A kim ty jesteś, żeby móc krytykować czyjekolwiek zdjęcia ? z postów można wywnioskować, że uważasz się za jakiegoś mega znawcę, także pokaż nam swoje dokonania, też ocenimy..

ktoś bystry na innym forum napisał/a:
Nie muszę mieć piersi żeby wiedzieć które mnie się podobają

K.Białas 
A-grupa

Jedyne co mogę powiedzieć, na ten temat to fakt, że zainteresowanie jest małe...
.Sonic, ma racje, że ciężko być wszędzie i do tego złapać takie chwile.
Pytanie czy robimy coś z pasji i czystej chęci, czy liczymy też na zarobek...
Wyżyć się z tego nie da, czasem trzeba dołożyć ale niektórzy z "Nas" przyjeżdżają z sympatii do ludzi, w dobie kamer HD, i innych tego typu ustrojstwach ciężko będzie z fotografią, na filmach dźwięk akcja widziana dokładnie a nie jeden moment.

Czas pokaże czy w dzisiejszych czasach jest dla kogo robić zdjęcia, na imprezach WPP i WSMP. Ja bardzo się ciesze, nie mam widocznych spadków w oglądalności, zainteresowanie od początku nie było jakieś super ale dla mnie wystarczy :)
Robię to bo lubię i nie mówię tu, że umiem to robić. ale czasem stoję w deszczu licząc na coś fajnego co ucieszy oko.

Podsumowując, Moim zdaniem trzeba poczekać i zobaczyć jak to będzie dalej. Wiem, że WPP to impreza dla "małych" budżetów więc rozumiem zawodników, że mając do wyboru wydać kasę na Foto czy na paliwo, oponę, cokolwiek wybierają jednak drugą opcje i chwała im za to.
Dziwi tylko brak odzewu ze strony WSMP przecież budżety ich na to pozwalają.
Kończąc moją wypowiedz chciałbym tylko powiedzieć, "Do zobaczenia na następnej rundzie WPP :) "

Motorsport Maxxx
Magazyn sportów motorowych

www.motorsportmaxxx.pl

www.bmw-challenge.pl
www.abcup.pl

Agniess 
WRC

Dziękuję za odzew w tym temacie, dyskusja się rozwija. Jednak Twój post - jareniu - do tej dyskusji nie wnosi nic, a jedynie dodatkowe zamieszanie.

Zgadzam się z tym co napisał .Sonic. Mam dokładnie takie samo zdanie, ale dodam jeszcze coś:

d3mo napisał/a:

i zgadzam się także z tym co Dragon napisał, tylko że my się naprawdę staramy - w galeriach jest akcja, są ludzie, emocje, ujęcia ze startu, z przygotowań... Dodatkowo trzeba poruszyć wątek, że na zdjęcia akcji nie tylko my mamy wpływ - ale Wy sami, bo to Wy jesteście na zdjęciach. Ciężko zrobić dobrą galerię, jeśli nie ma akcji podczas wyścigu. A też nie zawsze się jest w odpowiednim miejscu - trzeba też mieć sporo szczęścia.

Jeśli chodzi o poniższą wypowiedź,

bogaj2 napisał/a:
Ja się już wypowiedziałem kiedyś na temat robienia przez Ciebie zdjęć, ale w innym serwisie, na pewno pamiętasz... Więc nie dziw się, że jest małe zainteresowanie...

to doskonale pamiętam tę sytuację i Twoje zdanie. Masz prawo takie mieć, jednak chciałabym żebyś je udowodnił pokazując to na przykładowych moich galeriach, zdjęciach - ponieważ zupełnie się z Tobą nie zgadzam.

Dziękuję Paderze za pozytywny komentarz i odpowiednie końcowe zdanie, prawdziwe zdanie.

Padera napisał/a:
Pandzia za swoją kase jedzie z Turwi żeby foty zrobić i być olana.

Choć nikt mi tego nie każe robić, nie robię zdjęć z przymusu, to moja pasja - jednak od samego początku, czyli od 5 lat, robię te zdjęcia dla Was, dla kierowców, pilotów, kibiców i uczestników.
W tej chwili zastanawiam się czy jest jeszcze jakiś sens brać sprzęt foto, a może spróbować czegoś nowego - może iść w kierunku relacji filmowych? Być może to będzie mój kolejny krok.

I jeszcze moje zdanie o:
K.Białas napisał/a:
Pytanie czy robimy coś z pasji i czystej chęci, czy liczymy też na zarobek...

w obecnej sytuacji wybieram to pierwsze, czyli pasja, zainteresowanie. Jeszcze rok temu patrzyłam na to troszkę inaczej, teraz wiem, że to nie jest takie proste i liczy się dla mnie to, czy Wam podobają się moje zdjęcia, kadry, to co fotografuję i w jaki sposób, a nie to za ile sprzedam zdjęcie i czy można z tego żyć.

Tworząc ten temat nie miałam na celu rozmawiać tylko i wyłącznie o swoich zdjęciach, ale ogólnie o zdjęciach, które robimy dla Was na WPP czy też innych zawodach. Dyskusja ta ma na celu może coś zmienić, poprawić w nas samych, fotografach, w zależności od Waszych wymagań. A przy okazji może wyjść wiele ciekawych dodatkowych wątków związanych z tą dziedziną, o których warto porozmawiać.

-------------

d3mo 
WRC

Wysłany: Nie 17 Lip, 2011   

lubie ogladac zdjecia z np. Ring 24h, Le mans czy jakies wieksze imprezy,
czesto widac rzeczy ktorych u nas poprostu nie ma ....

Z drugiej strony, baaaardzo rzadko zdarzy sie, zebym ogladal z jakims szczegolnym zainteresowaniem galerie z PL imprez w ktorych udzialu nie bralem,
onboard z takiej imprezy ma dla mnei wieksze przeslanie niz 20 zdjec wyrwanych z kontekstu.

Mysle, ze trzeba isc w jakosc a nie ilosc (i nie mysle tu o super-hiper aparacie, tylko o samym zdjeciu i tym co ono przedstawia)

pz
K

jareniu
eNka

Agniess: Moim postem chciałem tylko, możliwie delikatnie, zaznaczyć, że z rzucania mięsem i obracania wątków w prywatne dyskursy nie wyniknie nic dobrego.
Conajwyżej tyle, że ludzie będą mieli rajdowypoznan zablokowany w pracy.
Tym niemniej jestem zaszczycony Twoją odpowiedzią nawet jeśli mój post nijak nie odnosił się do Ciebie.

Pomijając powyższe, podejżewam, że zainteresowanie fotkami może być wprost proporcjonalne do ilości debiutantów(chca zobaczyć siebie na torze a zdjęcia z kolejnych imprez nie są już tak pasjonujące) oraz zawodników posiadających poważnych sponsorów.

Padera 
WRC

Rafałku, jeśli jest dla Ciebie za trudne przejrzenie kilku postów użytkowniczki którą Ci podałem na gg to masz tutaj.
Z Winograd:
https://picasaweb.google.com/102107031180617370020/Winogrady12062011D?authkey=Gv1sRgCIb3jdTZqdaDCw
Z YTP:
https://picasaweb.google.com/102107031180617370020/TorPoznan9072011
Nie są to dzieła sztuki, ale koleżance też sie chciało przyjechać za swoje i w dzień rajdu już sie zdjęcia pojawiły w necie. Ale rozumiem że te skomentujesz tylko krytycznie a nie chamsko bo Sylwia jest zdziebko większa niż Aga i by sie mogło skończyć na 3 x 3 min na macie bez sędziego :evil:
Pandzie czasami ochrzaniam za tempo wrzucania do netu ale nadal SZACUN że jej sie chce, tak samo jak dla wszystkich innych fotografów.

chojnik 
WRC

Auto: SCS

Padera napisał/a:

Pandzie czasami ochrzaniam za tempo wrzucania do netu ale nadal SZACUN że jej sie chce, tak samo jak dla wszystkich innych fotografów.

Dokładnie, a to ze trzeba czasem poczekac trudno - poczekamy :) Czasem mam wrażenie ,że Agniess jest wszędzie - Poznan, Wrocław, Gostyn, Leszno, Torun, Bednary.... wystarczy popatrzeć ile galerii rocznie dodaje Agniess na swoją stronę.
Robi to za swoje pieniądze, poświęca swój czas ,a potem jeszcze wysłuchuje gorzkich słów.

Zdjęcia są coraz lepsze, jeśli ktoś pamięta pierwsze galerie Agnieszki to widać gigantyczną różnicę gołym okiem - jak we wszystkim teraz już liczą się detale i niuanse i o jakiś skok jakościowy bardzo trudno.

Agniess - tak przy okazji, rozumiem ,że masz jakies statystyki odwiedzin. Spadek zainteresowania dotyczy tylko WPP czy generalnie odwiedzin strony ? Może warto by było postarać się o jakiegoś linka do twoich galerii i relacji z SOESów na np. autoklubie ? O ile sie nie myle to ze dwa rady już jakaś wzmianka tam była...

knastol 
B-grupa

ja jestem egoistą

ja ciesze sie ze są zdjecia

ja ogladam tylko swoje zdjecia w galeriach

ja nie wypowiadam sie za innych, bo wiem ze sa tacy ktorzy zanim otworza oczy otwieraja moje onboardy (pozdrowienia), ale sa tez tacy ktorzy maja je w nosie i dobrze

po ostatniej rundzie WPP nie publikowalem zadnych filmow, onboardow - dlatego ze nic sie nie dzialo, a po co siedziec 2 dni, obcinac, wycinac, wysylac po 5 razy, bo YT cos sie nie podoba, jesli to ma byc jakis nudny, ciagnacy sie w nieskonczonosc film...

niestety czasem zdjecia tez takie sa - nudne i nie wnoszace nic nowego - nie uderzam do konkretnej osoby bo i po co - zreszta kazdy chce sie rozwijac i jakakolwiek konstruktywna krytyka jest chyba przydatna

mi osobiscie (tak, znowu ja) podobaja sie zdjecia, z ktorych wynika, ze jestem np. na torze wyscigowym, pelnym aut i kibicow, podczas miedzynarodowej imprezy, a nie gdzies na polu, jadąc udawaną wyścigówką, samotnie i chyba z 5 na godzinę :twisted:

co nie znaczy, ze nie chce czasem zobaczyc zdjecia na ktorym sobie jade sam... ale takich mam najwiecej...

mysle ze sporo z nas jest troche egoistami i woli ogladac swoje zdjecia - wiem to, bo chcac kiedys zrobic kalendarz z wybranymi fotkami z KJS, zauwazylem, ze brały go osoby ktore byly na zdjeciach i raczej nikt inny, choc oczywiscie byly wyjatki

na RPP odbywa sie to tak, ze do zawodnika podchodzi fotograf, w kopercie ma wydrukowane zdjecia z poprzedniej rundy tego konkretnego zawodnika, i mowi daj 50 to dostaniesz fotki - a w necie publikuje tylko te najlepsze ujecia, topowych zawodnikow, bo kto chcialby ogladac zdjecia kogoś, kogo nawet nie zna

oczywiscie na WPP, a tym bardziej na SOS, nikt nie da takiej kasy za kilka zdjec, ale na probe mozna zaryzykowac - ja mam zdjec w necie pewnie troche, ale najchetniej ogladam te ktore mam w albumie w szufladzie :niewiem:

jest jeszcze kwestia "podglądania" innych zawodnikow, skoku zawieszenia, toru jazdy, ale nie o tym tu mowimy :piwko:

to tyle jesli chodzi chodzi o fotki...

jesli zas idzie o filmy...

ja ogladam tylko swoje onboardy

ja niechetnie ogladam filmowe relacje z imprez w ktorych nie bralem udzialu

ja ogladam czesto filmy innych zawodnikow, jesli nie sa to tylko onboardy (filmopasja, team promotion)

ja ogladam wszystkie filmowe relacje z imprez w ktorych bralem udzial

ja mysle ze filmy oglada sie chetnie, ale znowu - niech bedzie jakas jedna ogolna relacja, z najlepszymi ujeciami, z jajem, najlepiej z komentarzem, ktorego niestety brakuje, ale niech tez bedzie plytka z ujeciami tylko wybranego zawodnika (plus oczywiscie ta ogolna relacja,plus menu), za ktora zaplaci i bedzie sie nia cieszyl, pokazujac wszystkim swoim znajomym, a jesli bedzie chcial, to nawet wrzuci sobie do netu, ale na swoim profilu, zeby pamietal gdzie to jest ;)

reasumujac - zdjecia są potrzebne, ale filmy jeszcze bardziej :twisted:

mi ciagle marzy sie relacja z WPP niczym z F1 - caly wyscig z roznych ujec, ale tak jak na zywo, a nie ujecia z niewiadomo ktorego momentu wyscigu, poprzeplatane sobotnie i niedzielne, powtarzane i pomylone... tylko jakos nikt nie potrafi sie tego podjac :niewiem:

pozdrawiam dzielnych foto i video operatorow, bez ktorych przestalibysmy istniec i doceniamy (ja doceniam) ich - Waszą pracę :piwko:
http://www.knast.poznan.pl
http://www.omnie.info.pl

Agniess 
WRC

d3mo napisał/a:
Mysle, ze trzeba isc w jakosc a nie ilosc

Zgadzam się, jednak w tym przypadku jest to nie do końca wykonalne, ponieważ rezygnując z ilości i kierując się bardziej na jakość, trzeba w galerii pominąć często większość zdjęć, na których jesteście Wy - czyli co za tym idzie - mniej zdjęć, mniej zainteresowania ze strony kierowców - tak mniej więcej jest u mnie w tej chwili. Nie wrzucam do galerii 200-300 zdjęć tak jak kiedyś, a 50-70 max. Jest ostra selekcja, tylko te najlepsze - czyli nie każdy kierowca może się na tych zdjęciach znaleźć.
Jednak zawsze zamieszczam informacje, że zdjęć posiadam dużo więcej, ale to nie pomaga - również brak zainteresowania, a zatem coś tutaj jest nie tak.

Padera napisał/a:

Również się zgadzam, że nie jeden raz już dostałam info, że za długo trzeba czekać na moje zdjęcia w internecie, doskonale o tym wiem, że czasami ten okres oczekiwania jest długi.
Jeśli ktoś robił zdjęcia na takich imprezach to wie ile czasu wymaga obróbka zdjęć i wrzucenie tego do galerii, a trzeba dodać jeszcze, że ostatnio prawie każdy weekend jestem gdzieś na Rajdzie, Wyścigach, treningach itd. Z każdego weekendu pareset zdjęć, to naprawdę nie jest taka prosta robota, zdrowa też nie.

chojnik napisał/a:
Czasem mam wrażenie ,że Agniess jest wszędzie - Poznan, Wrocław, Gostyn, Leszno, Torun, Bednary.... wystarczy popatrzeć ile galerii rocznie dodaje Agniess na swoją stronę.
Robi to za swoje pieniądze, poświęca swój czas ,a potem jeszcze wysłuchuje gorzkich słów.

Jeżdżę gdzie tylko mogę, jeśli tylko jest czas i transport, poza BMW-Challenge to faktycznie za swoje pieniądze. Jednak robię to, bo to kocham, jest to moją pasją i na pewno jeździć będę - mimo różnych padających słów w moim kierunku, jednak nastawienie nieco już mi się zmieniło i pewnie jeszcze nie raz zmieni.

Krytyka jest ważna, konstruktywne komentarze tym bardziej - jeśli jest coś nie tak, chciałabym postarać się to zmienić - dla Was.

chojnik napisał/a:
Zdjęcia są coraz lepsze, jeśli ktoś pamięta pierwsze galerie Agnieszki to widać gigantyczną różnicę gołym okiem

Pierwsze galerie to z 2006-2007 roku, wstyd na nie patrzeć w tej chwili :mrgreen:
No i odnosząc się do tego co napisał chojnik, jak się ma zdanie bogaja, który sądzi, że nie ma żadnego progressu w moim fotografowaniu. Co jest zatem prawdą?

chojnik napisał/a:
Agniess - tak przy okazji, rozumiem ,że masz jakies statystyki odwiedzin. Spadek zainteresowania dotyczy tylko WPP czy generalnie odwiedzin strony ?

Zgadza się, mam statystyki odwiedzin. Spadek dotyczy większości galerii zamieszczanych w tym sezonie, ale WPP szczególnie.

chojnik napisał/a:
Może warto by było postarać się o jakiegoś linka do twoich galerii i relacji z SOESów na np. autoklubie ? O ile sie nie myle to ze dwa rady już jakaś wzmianka tam była...

Trudna sprawa, linki do galerii moich zamieszczam na forum autoklubu. Na samym portalu autoklub.pl nie ma możliwości by pojawiały się galerie z takich amatorskich imprez, tak samo jeśli chodzi o relacje.

Informacje o WPP owszem, zdjęcia także - choć ja, osobiście, mam problem z tym by uzyskać od nich odpowiedź na zamieszczanie tam zdjęć.

Przy okazji jeśli chce się coś samemu tworzyć to trzeba mieć wsparcie od innych, w tym przypadku uczestników WPP, a różnie z tym bywa.

Na sam koniec jeszcze parę słów dotyczących wypowiedzi Knasta:

knastol napisał/a:
niestety czasem zdjecia tez takie sa - nudne i nie wnoszace nic nowego

Zgadzam się, ale tak jak wcześniej pisałam nie wszystko zależy od osoby stojącej za aparatem, jeśli wyścig jest nudny to i zdjęcia są nudne. Niestety ciężko jest wyciągnąć z takiego wyścigu coś więcej w temacie fotograficznym, filmowym.

A co do relacji filmowych to myślę, że macie troszeczkę za wysokie wymagania. To nie jest takie proste... choć szkoda, że marzenie nie spełniają się o tak, po prostu... W tym przypadku byłyby to wysokie koszty, trzeba mieć odpowiedni sprzęt a dodatkowo takiej relacji nie zrobi jedna osoba.
Myślę, że w tym temacie Karol z filmopasji mógłby się wypowiedzieć.

-------------

Kristo2 
A-grupa

Wysłany: Pon 18 Lip, 2011   

Uważam, że zdjęcia są bardzo potrzebne. Każdy czeka najpierw na wyniki a później na galerię. Dzięki Wam fotografom, każdy z nas ma swoją mniejszą lub większą biblioteczkę zdjęć. Zbierane przez kilka lat tworzą bezcenną pamiątkę i zapis historii kierowcy, pilota oraz auta. Ja myślałem, a może się myliłem, że Wy traktujecie fotografowanie amatorów jako swego rodzaju naukę. Tak samo jak nasze starty są tylko z pasji i nikt prawie poza uczestnikami się tym nie interesuje tak samo jest z Waszymi zdjęciami. Uważam, że dzięki temu forum i wyrażanych na nim opiniach macie mobilizację do robienia postępów. Nikt specjalnie nie był tu krytykowany i kilka osób, które nie mają dużego pojęcia o fotografowaniu dodawało swoje zdjęcia, które dla niektórych były cenne.
Podsumowując moją nudnawą wypowiedź, traktujcie to jako możliwość zdobywania szlifów fotograficznych i wstęp do kariery fotoreportera, tak jak niektórzy ze startujących chcą się w przyszłości ścigać profesjonalnie. Agniess uważam, że dla Ciebie nadszedł czas na wyższą ligę. Życzę Ci szczęścia w szukaniu kontaktów, zleceń i super kadrów.

api 
WRC

Oczywiście, że fotki są ważne i że każdy chce zobaczyć swoje.

Warto zrobić galerię z kompletnym materiałem, ze wszystkimi zawodnikami w najbardziej widowiskowym miejscu (oczywiście łatwiej znaleźć takie na Superoesach - np. szybka szykana) - nawet bez obróbki, ale każdy będzie chciał zobaczyć swoje.

Te wybrane - można zawsze obrabiać na życzenie, już za pieniądz. Kiedyś tak podszedłem do superoesu i zainteresowanie było spore, choć sporo nie sprzedałem, może ze względu na zbyt wysoko skalkulowaną cenę.

Na WPP - skupiłbym się na reporterce w parku maszyn ;) Na torze na okrągło to samo i starym wyjadaczom już dawno się znudziło...
Do polubienia: www.facebook.com/100dada

Adm 
A-grupa

Agniess napisał/a:
d3mo napisał/a:
Mysle, ze trzeba isc w jakosc a nie ilosc

Zgadzam się, jednak w tym przypadku jest to nie do końca wykonalne, ponieważ rezygnując z ilości i kierując się bardziej na jakość, trzeba w galerii pominąć często większość zdjęć, na których jesteście Wy - czyli co za tym idzie - mniej zdjęć, mniej zainteresowania ze strony kierowców - tak mniej więcej jest u mnie w tej chwili. Nie wrzucam do galerii 200-300 zdjęć tak jak kiedyś, a 50-70 max. Jest ostra selekcja, tylko te najlepsze - czyli nie każdy kierowca może się na tych zdjęciach znaleźć.
Jednak zawsze zamieszczam informacje, że zdjęć posiadam dużo więcej, ale to nie pomaga - również brak zainteresowania, a zatem coś tutaj jest nie tak.

To i ja trochę namieszam :mrgreen:
Otóż mnie się bardziej podobały stare galerie (czyli np. po 15 zakładek). Nie uważam, że były tam jakieś złe/nieostre zdjęcia. Zawsze chętnie je oglądałem.
Skoro poświęcamy całą sobotę/niedzielę czy nawet cały weekend na sport to czy naprawdę szkoda Wam 20 minut na przejrzenie fotek? Wiadomo - chętniej ogląda się fotki z imprez, w których się brało udział. Jednak biorąc udział nie zobaczysz wszystkiego tego, co zarejestrowały aparaty fotografów.

Agniess 
WRC

Wysłany: Wto 19 Lip, 2011   

Kristo2 napisał/a:
Ja myślałem, a może się myliłem, że Wy traktujecie fotografowanie amatorów jako swego rodzaju naukę.

W pewnym stopniu na pewno tak jest, od czegoś trzeba zacząć. Jeśli ktoś nie urodził się na trasach odcinków RSMP, to jeździ na to, co ma najbliżej - czyli w tym przypadku KJSy, SuperOSy, Rallysprinty itd. Ja fotografuję już Was ponad 5 lat, ciężko jest przerwać coś, co robi się 1/4 swojego życia, a tym bardziej jeśli jest się przywiązanym do tych miejsc i ludzi emocjonalnie. ;-)

Kristo2 napisał/a:
Agniess uważam, że dla Ciebie nadszedł czas na wyższą ligę. Życzę Ci szczęścia w szukaniu kontaktów, zleceń i super kadrów.

Też tak myślę, ale nie jest to takie proste jak się wydaje. Mimo wszystko dzięki za miłe słowa.

Adm napisał/a:
Skoro poświęcamy całą sobotę/niedzielę czy nawet cały weekend na sport to czy naprawdę szkoda Wam 20 minut na przejrzenie fotek?

Zdjęć jest w tej chwili tak wiele, że przeglądanie ich jest po prostu dla wielu nudne, tym bardziej jeśli uczestnicy na nich siebie nie znajdują. Nie powiem, że jest to łatwy temat... trudny, dlatego też prosiłam o uczestnictwo w dyskusji.

Może macie jeszcze jakieś wskazówki? Bo piszecie, że chcielibyście zdjęcia z akcją - są takie zdjęcia, a nie mają zainteresowania, więc o co chodzi? Co jeszcze byście chcieli? Do kolejnej rundy WPP jest sporo czasu, tak więc można się odpowiednio przygotować.

-------------

Padera 
WRC

Wysłany: Wto 19 Lip, 2011   

Co do fot jest jeden kłopot który przerabialiśmy sie nudząc śmiertelnie w Pleszewie z Krzychem (tatą Pandzi). Czy można publikować w necie zdjęcia ludzi a nie tylko samochodów. Mi to akurat nie przeszkadza jak mnie ktoś przyłapie aparatem jak pale ćmika i takie tam ale innym może to przeszkadzać. Jak mi sie raz zdarzyło pobawić sie w fotografa na Magnoli to wszystkie tzw sytuacyjne czyli jak np budze Ola szły tylko do niego, nikt inny tego nie dostał.
Wg mnie właśnie takie z parku maszyn, serwisu, imprez przedrajdowych, porajdowych itd są najciekawsze, tylko pytanie czy ktoś chce je wyłącznie dla siebie czy mogą zawisnąć w necie.

pretium 
eNka

Auto: Honda civic
Wysłany: Czw 21 Lip, 2011   

witam szczerze mówiąc nie do końca czytałem, niektóre wypowiedzi (bo są nudne i obraźliwe) więc może się powtórzę. Uważam, że to co robisz jest fajne... i bardzo potrzebne. gdyby nie ty i kilku innych była by to tragedia - bo by nie było nic. Wtedy to byśmy sobie dopiero ponarzekali. Co do jakości zdjęć uważam, że oddają bardzo dużo. nie wszytskie oczywiście ale inaczej się nie da. Co do ilości to moim zdaniem im więcej tym lepej. Jenych interesuje tylko CC innych klasa 3 a jescze innych wypadki -jakich na szczeście mało. wszytkich nie zadowolisz :ekipa: i każdy może mieć pretensje, ze mu mało. Może po prostu wrzucaj i zaznaczaj, ze adasiowi i juziowi też zobiłaś i jak chce to mu chętnie je dasz. Ja w RSMP swojego czasu za każde zdjątko płaciłem chyba 10zł i chętnie je kupowałem. Można jeździć za swoje a można też walczyć o sponsorów a tu bez fajnych zdjęć auta z logo nic się nie wskóra.
ehh... czekam na obraźliwe teksty.
pozdrawiam

Agniess 
WRC

Wysłany: Czw 21 Lip, 2011   

Padera napisał/a:
Co do fot jest jeden kłopot ... Czy można publikować w necie zdjęcia ludzi a nie tylko samochodów. Mi to akurat nie przeszkadza jak mnie ktoś przyłapie aparatem jak pale ćmika i takie tam ale innym może to przeszkadzać.

Zgadza się, tak jak pisze Padera - jest to pewien kłopot. Jednak jeśli ci ludzie, których fotografujemy są uczestnikami imprezy masowej - w tym przypadku rajdów, wyścigów - to mamy pełne prawo do zamieszczenia tych zdjęć w internecie.
Gorzej jeśli fotografujemy kibiców, oni też są niejako uczestnikami - można wrzucić zdjęcie, na którym nikt nie jest wyróżniony, jeśli jednak robimy zdjęcie jednego z kibiców - to dobrze byłoby się zapytać o zgodę, czy zdjęcie może zostać zamieszczone w internecie. Choć jeśli chodzi o ten temat to ciągle są tutaj różne opinie.

Cytat:
Wg mnie właśnie takie z parku maszyn, serwisu, imprez przedrajdowych, porajdowych itd są najciekawsze, tylko pytanie czy ktoś chce je wyłącznie dla siebie czy mogą zawisnąć w necie.

No właśnie i tutaj jest problem, bo nie każdy chce w jakiejś tam sytuacji być pokazany całemu światu w internecie, dlatego też często są jakieś tam wahania np. u mnie - czy fotografować i zostawić tylko na dysku, czy wrzucić do internetu, czy w ogóle nie robić zdjęcia.

I tutaj też prosiłabym o wypowiedź uczestników - co o tym sądzą ;-)

A jeśli chodzi o post użytkownika pretium, to:

pretium napisał/a:
Może po prostu wrzucaj i zaznaczaj, ze adasiowi i juziowi też zobiłaś i jak chce to mu chętnie je dasz.

Za każdym razem daję informacje, że zdjęć posiadam dużo więcej i że jeśli jest ktoś zainteresowany to niech napiszę maila lub PW - do poprzedniego sezonu zainteresowanie jeszcze było, w tym spadło zupełnie i nie wiem czym jest ono spowodowane.

pretium napisał/a:
ehh... czekam na obraźliwe teksty.

Ta dyskusja nie jest po to stworzona by pisać obraźliwe teksty do kogoś, by kogoś obrażac i krytykować i tworzyć nieprzyjemną atmosferę, stworzyłam ten temat by móc zmienić coś, co jeszcze bardziej udoskonali moją fotografię, pomoże jednocześnie niejako uczestnikom, a dodatkowo inni na tym też skorzystają.

;-)

-------------

Odpowiedz do tematu