Poprzedni temat «» Następny temat
RATUJMY WYŚCIGI
Autor Wiadomość
pretium 
eNka

Auto: Honda civic
Wysłany: Pon 19 Wrz, 2011   

wreszcie dotarłem na WPP. Było fantastycznie. Ciągle coś się działo. tu trening, zaraz wyścig. tu pogadasz, tam pogadasz. to jest opinia z mojej strony uczestnika... ;-) Wyobraźcie sobie jednak kibiców. :cry: co oni widzą. przyjeżdżają na tor. na wjeżdzie 30zł :podupie: dojeżdżają do głównej trybuny i mogą sobie tam wleźć i poprzepychać się. mogą sobie posłuchać Pana, którego słychać oczywiście tylko tam... posłuchać popatrzeć przez chwilę i chyba póść do domu. :niewiem: No bo co innego ile można stać. Na trybunę nie pójdą bo stara obleśna a pozatym nie wiadomo co się dzieje. A może by tak co zjeść... no tak chyba tylko w domu. Może dzieco coś zainteresuje... :cry: nie ma co. Rozumiem... miłość do motoryzacji. Oj musi być duża! Nawet na serwisy nie pozwolą popatrzeć bo za siatką. Jak to ma być fajne? Kto jest dla kogo? Ja rozumiem Stańco itp... całe trzy hostessy... reklamy nie potrzebują ale my? my zdecydowanie tak. Pomyślalem, żeby zaprać potencjalnego sponsora. :piwko: Chyba tylko uchlać go po impezie, żeby nic nie pamiętał a później wmówić te tysiące kibiców rodzin dzieci, którzy spędzają fantastyczny weekend na torze Poznań. Czy ja dramatyzuję ? czy możemy coś z tym zrobić?

pretium 
eNka

Wysłany: Wto 20 Wrz, 2011   RATUJMY WYŚCIGI

Chciałbym abyśmy tutaj wymyślili coś, żeby było nam wszystkim lepiej. Pisałem wcześniej, że moim zdaniem nasze wyścigi są dla potencjalnych kibiców, spoza grona zawodników są nudne. Nie mają ci ludzie co ze sobą zrobić poza wejściem na dach i przytulania się z innymi. Nie mają co zjeść nie mają co zrobić z dzieci itd. Może jak by mogli wejść na teren serwisów było by weselej. Może ktoś ma jakieś pomysły kogo przycisnąć, żeby było fajnie. Fakt można powiedzieć, że nie ścigamy się dla kibiców tylko dla siebie. Ale przecież kibice przyciągną sponsorów.

Misza
WRC

Auto: Mazda MX-5 / Fiat Seicento
Wysłany: Wto 20 Wrz, 2011   

pretium napisał/a:
wreszcie dotarłem na WPP. Było fantastycznie. Ciągle coś się działo. tu trening, zaraz wyścig. tu pogadasz, tam pogadasz. to jest opinia z mojej strony uczestnika... ;-) Wyobraźcie sobie jednak kibiców. :cry: co oni widzą. przyjeżdżają na tor. na wjeżdzie 30zł :podupie: dojeżdżają do głównej trybuny i mogą sobie tam wleźć i poprzepychać się. mogą sobie posłuchać Pana, którego słychać oczywiście tylko tam... posłuchać popatrzeć przez chwilę i chyba póść do domu. :niewiem: No bo co innego ile można stać. Na trybunę nie pójdą bo stara obleśna a pozatym nie wiadomo co się dzieje. A może by tak co zjeść... no tak chyba tylko w domu. Może dzieco coś zainteresuje... :cry: nie ma co. Rozumiem... miłość do motoryzacji. Oj musi być duża! Nawet na serwisy nie pozwolą popatrzeć bo za siatką. Jak to ma być fajne? Kto jest dla kogo? Ja rozumiem Stańco itp... całe trzy hostessy... reklamy nie potrzebują ale my? my zdecydowanie tak. Pomyślalem, żeby zaprać potencjalnego sponsora. :piwko: Chyba tylko uchlać go po impezie, żeby nic nie pamiętał a później wmówić te tysiące kibiców rodzin dzieci, którzy spędzają fantastyczny weekend na torze Poznań. Czy ja dramatyzuję ? czy możemy coś z tym zrobić?

"Świeże spojrzenie" jak zawsze ma sporo racji, bo tak rzeczywiście jest... Ale z drugiej strony, powiem tak... Jest dużo lepiej, niż było. Są sanitariaty i ToiToie, jest asfaltowy "rękaw" (kiedyś się stało w permanentnym kurzu), nie ma już reklam na wysokości oczu na najciekawszych zakrętach, w tym roku ustawili te "stare obleśne" trybuny na kilku zakrętach i naprawdę widać z nich sporo lepiej niż spod płotu, spod którego zawsze przeganiali(ją?) ochroniarze. Ostatnio nawet na ePoznaniu pojawiła się informacja przed zawodami (wow! ;) ). Na trybunach widziałem ludzi, którzy widzieli wyścigi pierwszy raz w życiu, a i samochodów na parkingu w sobotę było chyba więcej, niż zwykle... Mam wymieniać dalej? ;)

Podsumowując - jest O NIEBO lepiej, niż było przez ostatnie lata, nie porównując już w ogóle do świętej pamięci Kielc, gdzie wyścigów fizycznie nie dało się oglądać praktycznie nigdzie poza tarasem nad depot (wytrwali przeciskali się przez las i szukali sensownych miejsc przy barierze, byle jak najdalej od PO skupiających się głównie na wskazywaniu kibiców ochroniarzom).

No a inna sprawa, że w latach 80tych kibiców faktycznie były tysiące, startujących samochodów setki (3 klasy maluchów, 3 kolejne "touring cars", kilka klas "formuł"), relacje w telewizjach i... totalny brak sponsorów, bo nie te czasy ;)

Niestety, to jest kółko zamknięte - żeby przyciągnąć sponsorów z kasą, potrzeba najpierw kasy, żeby przyciągnąć kibiców... Ważne, że jest takie WPP i kilka osób/firm z inicjatywą, bo to trzyma polskie wyścigi przy życiu.

Maciek 
eNka

Auto: Vauxhall GTE :-)
Wysłany: Sro 21 Wrz, 2011   

Misza napisał/a:
Niestety, to jest kółko zamknięte - żeby przyciągnąć sponsorów z kasą, potrzeba najpierw kasy, żeby przyciągnąć kibiców... Ważne, że jest takie WPP i kilka osób/firm z inicjatywą, bo to trzyma polskie wyścigi przy życiu.

Masz całkowitą rację. Ale żeby przyciągnąć kibiców, nie można prezentować WPP wyłącznie jako pojeżdżawki Sejów i oldtimerowych BeeMeK.

Fotoreporterzy głównie skupiają się na WSMP, a jak pstrykną fotkę jakimś dobrze wyglądającym autom to słowa nie dopiszą , że to WPP.

Dlatego szcun dla autorów tej strony - z jednoczesną prośbą o stałą dbałość o aktualizację i zmianę wizerunku.

Jeśli na ostatnich rundach było ponad 60 aut a 3,4,5,7,8i9 klasa prawie zamknęły na starcie pojemność toru - to może wrzućmy takie zdjęcie na stronę główną w miejsce ważnego ale już historycznego zdjęcia prezentującego start kilku aut (to do zdjęć archiwalnych przenieść).

Powtarzam w tym miejscu słowa prezesa mojego sponsora. "Mogę cię sponsorować , ale nie chciałbym się za to wstydzić. Możesz to pokazać tak - żebym się mógł innym pochwalić tym sponsoringiem??"

I tu jest "sedno pogrzebane" tak trochę jak w KJS ... czyli braku dbania o wizerunek. CO nie musi do końca wymagać pieniędzy. Pamiętam jak na KJS'ach widziałem auta nawet nie umyte. I jak mogą tacy kierowcy liczyć na sponsora.

WPP też powinno być moim zdaniem ferią kolorów, barw. Ładnie pomalowanych i oklejonych aut (jak SEJ to różowy, seledynowy, w biedronki czy nie wiem co - ale TO żeby dzieci mówiły ojej :-) . Wyścig granatowych i bordowych jednakowo nudnych seryjnych aut nie jest ciekawy dla nikogo oprócz kierowców i ich rodzin. Ani dla dzieci kibiców, ani dla fotoreporterów, ani dla firm sponsorskich - ... - ale to można zmienić choćby takim prostym zabiegiem wizerunkowym typu oklejamy się na przyszły rok w zwariowane kolory i kwiatki, i motylki itp. Koszt oklejenia ... gdzieś w cenie jednego slicka. Jeśli się nie przeboleje to nadal będzie wiało nudą.

A jak będzie na co popatrzeć ... to będą kibice, jak będą kibice to będą media, jak będą media to będą sponsorzy, jak będą sponsorzy to będą wyścigi :-) )

I chyba można , a może należy głośno mówić że to drogi sport. Że udział w WPP jest kosztowny ... bo przez mówienie że to tańsza wersja WSMP ... zrobiono krzywdę WPP spychając zawody do trzeciej ligi. Łatwo wywołano negatywny wydźwięk. Może sami sobie uświadommy i mówmy wszem i wobec , że tanie to są Konkursy Jazdy Sportowej. A wyścigi i rajdy wymagają znacznych pieniędzy. Że WPP to wyścigowe auta i piękne kobiety :-) . Że przygotowanie choćby Seja do WPP to dziesiąt tysięcy złotych. Wtedy wszyscy uczestnicy WPP będą inaczej postrzegani ... bo przeciętna "kibicka" nie wie, że same ciuchy do wyścigów mogą kosztować z 5 tysięcy, a gdzie klatka, fotel, systemy itd itd.

Tak że nie tylko ważne jest by dbać o to by autko jechało ale i by wyglądało ładnie i ludzie i media wiedzieli ile to kosztuje :-) .

pzdr.

PS. Może Dragan by wspomógł admina w udoskonaleniu strony WPP. Ja się porozglądam za patronami medialnymi na przyszły sezon. Jak dobrze się sprzeda ten rok i zwiększoną frekwencję to w przyszłym roku WSMP będzie dodatkiem do WPP :-) )

knastol 
B-grupa

ok, zaproponuj inną fotkę, cos zmienimy, tylko raczej takie na ktorych jest i duzo aut i walka

z innej beczki - znacie jakis programik do obrobki video, ktory umozliwi umieszczenie obrazu w obrazie? mialem 2 kamery - przod i tyl i chcialbym to jakos sensownie polaczyc...
http://www.knast.poznan.pl
http://www.omnie.info.pl

dragon 
eNka

Auto: Szybkie

Jak już zostałem przez Maćka przywołany do tablicy... Knastol, chętnie pomogę dłubnąć stronkę na nowy sezon. Na tą chwilę myślę, że warto dodać bannerek z rotującymi zdjęciami - coś jak na stronie www.bmwchallenge.pl - ale akurat teraz im nie działa ;-P

Filmik np. od Filmopasji, też by się godnie prezentował.

knastol napisał/a:
znacie jakis programik do obrobki video, ktory umozliwi umieszczenie obrazu w obrazie?

Ja właśnie uporałem się z tym tematem za pomocą Pinnacle Studio, ale mam problem z obsługą kodeków i zmasakrował mi jakość - tak to wygląda:

http://www.youtube.com/watch?v=D5XFi15EoKQ

knastol 
B-grupa

ja jestem otwarty

pinnacle zawsze wylaczal mi dzwiek, wiec pozbylem sie go :niewiem:

Maciek 
eNka

knastol napisał/a:
ok, zaproponuj inną fotkę, cos zmienimy, tylko raczej takie na ktorych jest i duzo aut i walka

Doszły do Ciebie mailem zdjęcia z niedzielnego startu? Wczoraj wysyłałem?
Maciek.

knastol 
B-grupa

doszly, ale
Maciek napisał/a:
raczej takie na ktorych jest i duzo aut i walka

Maciek 
eNka

knastol napisał/a:
doszly, ale

... ale za mało walki :-) ??

Przynajmniej widać , że jest dużo aut. Jakby były podobne ze startu 1,2,6 klasy - to byłoby już co nieco widać jak rośnie WPP w porównaniu do WSMP.

Z walki może będzie więcej zdjęć od Filmopasji i z onboardów. Ten onboard Marcina Dragana z końcówki na mecie jest mocny. Walka o punkty i zwycięstwo na długość maski :-) z widocznym na zdjęciu wymachaniem - fajne :-)

Możesz mi na priv podesłać swój numer telefonu. Obgadalibyśmy co i jak można zrobić w kwestiach promocji WPP.

m

pretium 
eNka

ponieważ posiadam własną drukarnię... naklejek :mrgreen: mogę zaproponować po kosztach ich wykonanie.... kwiatuszków, motylków alibo coś fajniejszego. oczywiście o nalepkach typu " kocham wyścigi", www.wyścigowypuchar itp. nie muszę pisać polecam się oczywiście również dla chcących indywidualnie okleić samochód. full wypas i skromnie ładne logasy sponsora.

Maciek 
eNka

Chcieć ... to móc :-) )))
Może 7-ego wieczorkiem warto by było zostać po briefingu i poważniej pogadać co kto może a co kto chce.

pretium 
eNka

wydaje mi się, że brakuje wypowiedzi po wyścigu... pewnie nikt o tym nie myśli a sam Bartek nie może się wypowiadać. AUTOPROMOCJA tutaj nie zaszkodzi. Proponowałbym również rozszerzyć dział zawodnicy. Typu lolek jeździ już od... samochód... sponsor sam (i tu mała reklama firmy taty lub sponsora) itd

arekurbi 
nowy

Auto: Dodge Charger SRT i Fiat CC N
Wysłany: Czw 22 Wrz, 2011   

Taki szalony pomysł
Odnośnie reklamy możemy zrobić aukcje na allegro jako Taxi na torze wybrać po jednym samochodzie w klasie i najmniej wypadkowych kierowców ;-) przygotować do tego umowę że wsiada na własną odpowiedzialność
Przynajmniej więcej ludzi dowie się, że na torze odbywają się wyścigi
Myślę że w przyszłym sezonie można by to robić przed każdą rundą
chyba, że jest ktoś chętny przed ostatnią rundą porobić za taksówkę ;-)
jeżeli oczywiście będzie przewidziany trening przed zawodami TAXI

d3mo 
WRC

nie ma zadnych treningow przewidzianych przed ostatnia runda, procz srodowego przed weekendem

Agniess 
WRC

Auto: w marzeniach

Cytat:
... ale za mało walki ??

W razie czego ja mam jakieś zdjęcia.. jeśli byłyby potrzebne.

-------------
www.abcup.com.pl & www.bmw-challenge.pl

pretium 
eNka

Wysłany: Pią 23 Wrz, 2011   

a może by tak miejsce na www.facebook.com

Torino 
eNka

Auto: Lancia Delta Integrale
Wysłany: Sob 01 Paź, 2011   Szalonych pomysłów cd...sci

pomysł lamera ale...
słuchajcie co trzebaby miec/zrobic aby z naszego wyścigu dać relacje online do netu ?
no i żeby było trudniej z onborrdem on line :) ?
po co telewizja ... :) miejmy własną ;)

Torino 
eNka

Wysłany: Sob 01 Paź, 2011   Pomysł lamera II :)

co trzeba zrobić aby zorganizować zwiedzanie parku maszyn pomiedzy dniem pierwszym i drugim ? Ktos musialby troche opowiedzieć, trzba dać możliwość zajrzenia ludzim pod maskę , poczucia, że uczestniczą :)
-rozlosować, rozdać troche naklejek dzieciakom :)
-rozdać koszulek z logami naszych sponsorów
- rozlosować kilka jazd taxi (taka mozliwość jest chyba w dzień treningów przed wyścigiem)

Ja mam jakis fotel zawsze moge go na piatek zamontowac :) jakis kombinezon i już kask drugi tez mam :)

Torino 
eNka

Wysłany: Sob 01 Paź, 2011   Pomysł lamera III ... decydujace starcie :)

pogadajmy z AW... ile oni mają z biletów ?
Moim zdaniem jak z 1000 pln to wszysto.
Może wejscie na TOR za... "tyle ile uważasz" również za "free"
jak pojawi sie publika to klub moglby sprzedać swoje gadzety klubowe jak każdy normalny klub sportowy na świecie

huzar105
WRC

Wysłany: Nie 02 Paź, 2011   

Torino, jeśli myślisz, że coś na tym zarobisz to słaby pomysł.
Spisz wszystkie pomysły na kartkę i przejdź się tutaj http://maps.google.com/ma...03918,16.915823 następnie napisz co załatwiłeś ;)

Torino 
eNka

Stary :) )))))
Zarabiać na wyścigach to nie moja branża :) Zarabiam gdzie indziej aby finansowac swoją zabawę na torze.
Natomiast jeśli na wyścigi nie będą mieli po co przyjść faceci z rodzinami to o publiczności na torze można zapomnieć.

huzar105
WRC

Torino, zrób tak jak pisałem zobaczymy co zdziałasz ;-)

Maciek 
eNka

A może tak od drugiej strony. Nie prywatne spacery do AW.
Może przejść się trzeba do Władców Miasta by ich zainspirować. A niechaj dalej Miasto pogada z AW ... zaś AW z PZM.

Jeśliby tylko dograć termin WSMP do "Poznania za pół ceny" to w pierwszy weekend wyścigowy mamy zapewnione dodatkowe kilkanaście tysięcy przyjezdnych w mieście - żądnych ciekawostek, emocji, zwiedzania, oglądania etc. Może przyjadą wtedy i na kolejne rundy?

Link do : "Poznań za pół ceny"

To wielka promocja miasta a mogłaby być i wyścigów. Synergia oczywista.
Wyścigi mogą być promocją dla imprezy miejskiej i odwrotnie. Przy takiej okazji wszelkie inne eventy na torze (koncert "cy cóś") tylko dodatkowo sprawę nagłośnią.

Wiadomo, że kalendarze trudno dogrywać - ale jeśli Miasto zagadałoby do AW i PZM , to zapewne byłaby spora szansa. Do takiej publicznej imprezy chętnie się wielu sponsorów głównych przytuli jak do Rajdu Polski choćby. To się będzie wszystkim opłacać. Reszta pójdzie z górki.

Trzeba by pogadać po najbliższym briefingu.

d3mo 
WRC

Wysłany: Pon 03 Paź, 2011   

oh, jak milo patrzec na swieza krew! :twisted:

walczcie chlopaki, walczcie ....

Maciek 
eNka

;-)

Wiem , wiem! Nie łatwo zmieniać stereotypy.
Ale co? Zły pomysł z tym "Poznaniem za pół ceny"? :-)

Jak tylko organizacja turystyczna sobie termin dobrze wyznaczy (i się nie minie o tydzień jak w tym roku) a AW zechce wypełnić formularz zgłoszenia ... to będzie w pierwszy wyścigowy weekend na Torze Poznań parę tysięcy turystów spoza Poznania i to spoza kręgów rodzin kierowców :-)

Normalnie co roku przybysze chodzą po fortach, po muzeach, knajpach .... i już normalnie nie mają gdzie iść :-) to sobie pójdą tłumnie w 2012 popatrzeć na wyścigówki.

Jest w tym coś na rzeczy czy jestem w kompletnym błędzie?

d3mo 
WRC

pare tysiecy turystow?

a czym dojada? Taxi?

Nie chce gasic ambicji, bo nie o to chodzi, ale bez kasy w temacie promocji
za duzo zdzialac sie nie da......

Maciek 
eNka

To są turyści. Oni pieszo wędrują i pieszo przybywają :-)
To to mniejszy problem kto jak dotrze.
Kontaktowałem się z organizatorem "Poznania za pół ceny" - termin jest określany w/g analizy rynku hotelarskiego w terminie najmniejszego obłożenia hoteli. Na przyszły rok przymierzają się do początku maja. I tu pewnie problem bo to chyba za wcześnie na pierwszą rundę WSMP.
No cóż - ziarno rzucone - poczekajmy czy wzejdzie. Mam nadzieję, że Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna zechce skontaktować się z władzami Automobilklubu i że razem uradzą korzystne dla obu imprez, wspólne rozwiązanie i ten sam termin.

Marko 
WRC

Myślę,że łatwiej by było dopasować termin "Poznania za pół ceny" niż termin WSMP. Termin WSMP jest ustalany po uwzględnieniu terminów imprez zagranicznych, więc najpierw Rada Światowa ustali w tym roku Regulaminy i Kalendarz 2012 potem kraje Europy Centralnej ustalą Kalendarz CEZ, potem dopiero PZM przygotuje kalendarz WSMP.

P.S. Trzymam kciuki za Was żeby się udało :-)

Maciek 
eNka

Dokładnie tak to przedstawiłem organizatorowi "P za PC". Mam nadzieję, że to uwzględnią ... i że w ogóle porozmawiają z zarządem AW.

Fajnie gdyby to wszystko się zazębiło ... patrząc chociażby na dynamikę ostatniej rundy WPP.
A znam jeszcze kilka osób, które odgrażają się debiutem na wiosnę przy pomocy mocnych maszyn. Jak to się ziści - to WPP będzie ilościowo poważną rozgrywką. Nie wiadomo - czy się szala nie przechyli nieco :-) i ciężar nie przesunie się z WSMP na WPP. Zapewne nie w kwestii prestiżu, ale w kwestii walki i zabawy ... to być może.

Jeśli będzie startowało dużo różnych i ciekawych aut - to i media się zainteresują tymi zmaganiami. To tylko kwestia wizerunku i postrzegania zawodów. Jak nie będą sami organizatorzy i zawodnicy trąbić na lewo i prawo , że WPP to druga liga - to media zaczną i będą inaczej to komentować (moim zdaniem).

Tak więc - też trzymam kciuki.

Odpowiedz do tematu