Wysłany: Nie 21 Cze, 2009 przygotowanie pod homologacje grupa A
Hey,
gdzies tam kiedys narodzila sie mysl, zeby zrobic z suki
homologowana wysicgowke, ksiazka do homo jest w drodze, ale
mam pare pytan od tak na chwile obecna, moze ktos bedzie wiedzial
no i byc moze zaoszczedzi szukania innym zainteresowanym A grupa
1) zawieszenie - grupa A, jakies restrykcje? czy moge wrzucac pierwszego lepszego bilsteina czy Teina... czy jakis inny wynalazek?
2) sprawa nawiewow na hamulce - czy moge pociac zderzak jak mi sie podoba i jakies doloty na kola zrobic czy nic nie wolno mi ruszac z buda jako tako?
3) wydech - musi spelniac wymogi dot. tylko glosnosci czy cos jeszcze?
z tego co wiem, zderzak moze byc dowolnie wykonany, aby tylko spełniał podstawową rolę - zasłaniał elementy przódu - wzocnienia, chłodnice itp.
wydech jeśli w serii jest katalizator to musi sie znaleźć tez w wersji sportowej. Co do głosności to nie może przekroczyć jakiegoś progu ..chyba 103 dB.
z zawieszeniem jest full wypas bo możesz założyć co się tobie podoba. Jest jedna uwaga, że po spuszczeniu powietrza z kół z jednej strony, auto nie może sie opierać o elementy konstrukcyjne na podłożu.
Z tego co pamiętam w seju Macieja boczki były zrobione z blachy, więc wnioskuję że w eNce po prostu muszą być boczki (dowolne).
Zresztą to takie gadanie "jedna pani drugiej pani". Trzeba spojrzeć w załączniki oraz homologację i tyle bo budowanie jakiegokolwiek auta bez tych dokumentów jest trochę dziwne
boczki muszą być, czy to w drzwiach czy to z tyłu. Prawdopodobnie w N muszą być seryjne, a w A nie ważne z czego byle nie było ostrych krawędzi.
muszą być wykonane z "niepalnych materiałów kompozytowych"
wieć nie wiem czy takie coś się nadaje więc chyba nie tylko bez ostrych krawędzi co nie. + jakieś grubości są nakazane ???
Czytam homo dla grupy a i 253 więc kojarze ale i tak nie jest to jasne dlatego pytamy się tutaj bo niektórzy biorący udział znają z doświadczenia .
w A jest to samo, tylko w 4 i 5 drzwiowych jest inaczej. Ale nadal rozmawiamy o homo dla grupy A. Hmm a czy w książce homologacyjnej auta może znajdować się informacja o usuwaniu boczków? Nadal nie jestem pewien jak to z nimi jest.
Przed wyrzuceniem wszystkiego ze środka (boczków) warto by było sprawdzić jaka jest minimalna masa w Agrupie dla danej kategorii (jest w zał. J), bo czasem te masy są dość wysokie np. CC Sporting Agr powinien ważyć min. 760 kg bez kierowcy, a w Ngr realnym jest odchudzenie do ok 680 - 690 kg. Dla Nki obowiązuje masa podana w homologacji oraz tutaj
Witam Jestem Nowy, Mam pytanie chce przygotowac Civica 4gen w A grupie . Ma ktos dostep do homologacji bo nie wiem co mozna poprzerabiac, czytalem regulamin A grupy na pzm.pl i jest tam pare niejasnosci z gory dzieki za pomoc
Wysłany: Sro 09 Wrz, 2009
W klasie powyżej 2000 cm3 (OPEN) mogą startować pojazdy posiadające
karty homologacyjne: FIA, PZM, ASN (narodowych związków motorowych
zrzeszonych w FIA) oraz samochody przygotowane zgodnie z
regulaminami technicznymi /przepisami/ pucharów, pucharów markowych,
mistrzostw krajów.
Przepraszam ze was tak mecze ale mam pytanko jak jest z rozmiarem felg mozna jezdzic na wiekszych felgach ( w homo jest 14" a bym chcial 15" ) nastepne pytanie jest odnosnie hamulcow. Seryjne hamulce sa za slabe aby wytrzymac Tor Poznan. Czy mozna wsadzic orginalne zaciski od ITR do civica 4g by miec 282mm?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum