Poprzedni temat «» Następny temat
początek
Autor Wiadomość
buczy
nowy

Wysłany: Wto 23 Sie, 2011   początek

Witam serdecznie jako nowy mam pare pytań:

po pierwsze jakie auto polecacie na początek swojej przygody z wyścigami (nigdy jeszcze nie jeździłem w wyścigach) no i w jakiej konfiguracji a czy n. gdzie można byłoby ewentualnie nabyć takowy samochód w stania nadającym się do jazdy za nieduże pieniądze około 10 000zł

Pan Protest
A-grupa

Auto: >2000
Wysłany: Wto 23 Sie, 2011   

Osobiscie polecilbym seicento eN-ke - czemu już było na forum - tanio, pozwala nauczyć się jazdy, nie psuje się, na wynik nie ma wplywu (w takim stopniu jak w Agrupie) sprzet.
Mysle, ze koledzy rozwina temat.
co do seja enki to smialo moge polecic takiego:

szczegóły - KLIKNIJ TU !!!!

pozdrawiam
mm

BIG J
A-grupa

Wysłany: Sro 24 Sie, 2011   

Sam zacząłęm starty w tym roku i powiem ,że jeżeli chcesz się uczyć jeździć i do tego robić to stosunkowo za nie duże pieniądze to tylko SC lub CC w grupie N. Inna sprawa ,że jest to najliczniejsza klasa w WPP co daje dużo frajdy. Nie ważne czy jedziesz z przodu czy z tyłu zawsze masz się z kim ścigać, nie to co w wyższych klasach gdzie są 3, 4 samochody.

kaziu106 
A-grupa

Podtrzymuje to o powiedzieli poprzednicy. W chwili obecnej chyba nie ma tańszego sposobu niż CC lub SC. I wg. mnie warto kupić auto już przygotowane, które zbudowane jest wg. homologacji i które przechodziło już BT. Zaoszczędzi to nerwy na odbiorze technicznym i wyjdzie o wiele taniej niż miałbyś sam budować auto. Czasami wyposażenie auta i przygotowanie ( zawias, klatka fotel, itp. ) kosztuje więcej niż sam zakup auta ( zresztą prawie zawsze kosztuje więcej ). Przygotowane auto kupisz już od 10000 PLN i w zasadzie jeśli auto nie jest zmęczone i było normalnie traktowane przez poprzednika tj. naprawy i serwis na bieżąco to wsiadasz, jedziesz i cieszysz się z wyścigów. Poza tym tak jak napisał BIG J w klasie 1N jest nas najwięcej co daje dużą frajdę ze ścigania :drive:

21swift 
A-grupa

Auto: swift gti

Ja na razie wziąłem udział w kilku super Oesach i Kjsach moją Suzą, ale chętnie bym wziął udział w takich wyścigach, ciekawią mnie koszty tej zabawy jakbym kupił sobie jakieś CC.
np. AB Cup gdzie jeździ się na czas wydzielone odcinki specjalne - sam udział w imprezie to 200pln i jedyne wymogi to auto, kask, apteczka, trójkąt, gaśnica

to jakie to są koszty w WPP? wyścigi, wpisowe, opony ( 1 komplet na wyścig wystarczy?), serwis
trzeba mieć licencję?

Try3ek
WRC

poszukaj po forum knast kiedyś zrobił ładną rozpiskę co ile kosztuje a do tego w przeliczeniu na przejechane km jak się nie myle

simonE21 
WRC

Auto: BMW E21 320/4

wystawienie auta na pola startowe to minimum 10 tys PLN
jeśli chodzi o jakies SC CC itp
Jeśli chodzi o Youngtimera to conajmniej 20 tys PLN oczywiście wliczam zakup auta licencje itp

BMW E21 320 group 2
OO==00==OO
MOTUL ///Markgum
POSZUKIWANY SPONSOR do WPP!!!

CRX Ballade 
eNka

simonE21 napisał/a:
Jeśli chodzi o Youngtimera to conajmniej 20 tys PLN oczywiście wliczam zakup auta licencje itp

Simon nie wiem jak to liczysz ale ja od 2006 roku wpakowałem tak dużą kasę w moją Balladę, że głowa pęka. Myślę, że dla kogoś kto zaczyna się w to co my bawić taki sej od Miłosza to jest idealne rozwiązanie.

21swift 
A-grupa

Auto: swift gti
Wysłany: Czw 25 Sie, 2011   

dzięki za info - to raczej pozostanę przy mojej Suzi - już przy niej nie liczę ile mnie kosztuje przejechany kilometr bo przestałbym się cieszyć tym sportem, chętnie wziąłbym udział w wyścigach tak jak na Young'u w niedzielę -chociaż trzy kółka po torze poznań, dla mnie niezła frajda - powinno być coś takiego dla amatorów...

d3mo 
WRC

Wysłany: Czw 25 Sie, 2011   

no przeciez WPP jest dla amatorow... juz bardziej kosztow chyba nie mozna ograniczyc, zeby to mialo rece i nogi jesli chodzi o to jak seria ma sie prezentowac "na zewnatrz".

Koszty to wstawienie klatki i pasy/fotel, nie przesadzajmy, ze to jakis kosmos....

Przygotowany CC to koszt ~10k, to chyba nie jest kosmos jesli chodzi o sport motorowy,
dobry rower kosztuje podobne pieniadze....

simonE21 
WRC

Wysłany: Pią 26 Sie, 2011   

CRX Ballade napisał/a:
simonE21 napisał/a:

Simon nie wiem jak to liczysz ale ja od 2006 roku wpakowałem tak dużą kasę w moją Balladę, że głowa pęka. Myślę, że dla kogoś kto zaczyna się w to co my bawić taki sej od Miłosza to jest idealne rozwiązanie.

Piotrek ale ja mówie o samym postawieniu na polach startowych auta :twisted: a nie na caly sezon :evil:
Wiadomo SC lub CC to najtansza zabawa i kwota 10 tys sie tyczy Nki SC lub CC i tutaj też mówie o postawieniu na polach startowych auta a nie o sezonie ;-)

BMW E21 320 group 2
OO==00==OO
MOTUL ///Markgum

Pan Protest
A-grupa

Wysłany: Sob 27 Sie, 2011   

mi wychodzi - koszty w trakcie sezonu (licencja, lekarz, opony, klocki, przygotowania przed sezonem, itp - wszystko) - do tej pory kolo 6.000 (najwiecej robia opony)
a koszt weekendu wyscigowego, w moim przypadku - wpisowe, nocleg, paliwo, dojazd z wawy, jedzenie, itp - poniżej 2.000 (ale bez treningow platnych).
w tym sezonie (po raz pierwszy) doszly dodatkowe koszta w postaci blacharza, ale tego nie da sie przewidziec.
generalnie wydaje mi sie, ze pelny sezon w moim przypadku zamknie sie w 15.000.
mozna taniej:
- jak sie mieszka w Poznaniu i nie ma kosztow zwiazanych z wyjazdem,
- jak automobilklub placi wpisowe,
- jak sie jedzie na seryjnej oponie (chyba moze byc ciut taniej),
ale moze byc drozej:
- jak sie oplaca mechanikow na zawodach,
- jak sie duzo rozbija samochod - i trzeba czesto budke zmieniac,
- jak sie w trakcie sezonu szuka dodatkowych mocy,
- jak sie duzo trenuje - dojazdy na tor, oplata za wjazd i opony, paliwo, klocki.

jest to najtansze co moze byc w sportach motorowych, tych bardziej profesjonalnych.
przeliczajac ilosc kilometrow do wlozonej kasy.

simonE21 
WRC

Pan Protest napisał/a:

- jak automobilklub placi wpisowe,

To automobilkluby płacą wpisowe?
jakie ? AW dla swoich zawodników nic nie dorzuca przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo jeszcze od tego sezonu zawodnicy AW muszą płacic za treningi na własnym torze to chore sie robi :podupie:

BMW E21 320 group 2
OO==00==OO
MOTUL ///Markgum

Pan Protest
A-grupa

sa takie, ktore placa wpisowe, sa takie, ktore wyplacaja nagrody Zawodnikom, czy to zajete miejsca w poszczegolnych rundach danego cyklu, czy tez za osiagniecia na koniec sezonu.
Rzemieslnik nie placi w tym sezonie niczego, ale bywaly lata, ze tak bylo.

bogaj2 
WRC

Wysłany: Nie 28 Sie, 2011   

Ja słyszałem że Rzemieślnik i Polski kiedyś płacili, nie wiem jak jest teraz. W AW można zapomnieć...

CRX Ballade 
eNka

Zgadza się AW płaci nagrody za miejsca w poszczególnych rundach. Nie są to duże pieniądze ale zawsze coś. Kiedyś było lepiej. Pamiętam, że jak startowałem w WSMP w klasie historycznej to za zwycięstwo w Opolu dostałem 1200 PLN. Na koniec sezonu w 2004 roku za zdobycie Mistrza Polski dostałem też kasę coś koło 2000 PLN. No ale to już było i chyba nie wróci więcej.

Jedker 
A-grupa

No to dla tych co by chcieli zacząć proponuję odwiedzić stronę

www.centocup.pl

Strona jeszcze nie działa ale w ciągu tygodnia powinna być uruchomiona.

Będzie to propozycja dla zaczynających w tym sporcie, nie posiadający własnego auta.

Pan Protest
A-grupa

Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011   

Jadkar - piszesz o czyms dla poczatkujacych w sporcie zaczynajac od falstartu... :podupie:

pretium 
eNka

Auto: Honda civic
Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011   

Witam
czy wiecie coś o jakiejś wypożyczalni samochodów na wpp?

Jedker 
A-grupa

Wysłany: Sob 03 Wrz, 2011   

Pan Protest napisał/a:
Jadkar - piszesz o czyms dla poczatkujacych w sporcie zaczynajac od falstartu... :podupie:

JEDKER jak już :)

No więc masz rację ale już się poprawiam, poprostu za dużo

Pozdro

Jedker 
A-grupa

Puchar Cento Cup – Jest to projekt wyścigowego pucharu rozgrywanego na zasadach Wyścigowego Pucharu Polski. Projekt jest przewidziany dla amatorów którzy nie posiadają własnego samochodu oraz nie posiadają licencji wyścigowej dłużej niż rok. Priorytet w pucharze mają osoby między 15-20 rokiem życia, bo chciałbym żeby był to Młodzieżowy Puchar Polski, ale wszystko zależy od frekwencji. Samochodami w pucharze będą niezawodne Fiaty Seicento, zbudowane w specyfikacji N, które zostaną przekazane zawodnikom na sezon. Do tego na każdej rundzie po treningach kwalifikacyjnych będą losowane komputery. Przewidziane są 4 Rundy po dwa wyścigi każda.
Założenia Pucharu Cento Cup
- puchar skierowany jest do młodych zawodników lub osób chcących spróbować swoich sił w sporcie samochodowym.
- minimalna ilość zawodników 12
- organizator zapewnia pełną obsługę samochodów podczas zawodów na torze
- na każdą Rundę dostarczany jest nowy komplet opon
- w pucharze biorą udział tylko i wyłączenie samochody należące do organizatora
- organizator na własny koszt naprawia wszelkie usterki mechaniczne w pojazdach
Zawodnik, kierowca ma zająć się tylko i wyłącznie ściganiem całą logistykę załatwia organizator pucharu. W cenie zawodnik otrzymuje:
- opłacony kurs na licencję wyścigową
- dwa dni szkolenia na torze z instruktorem Jazdy (kierowcą wyścigowym)
- 4 opłacone treningi samochodowe na Torze „Poznań” w sezonie
- wpisowe do zawodów
- trening wolny podczas Rundy
- trening kwalifikacyjny 30 min podczas Rundy
- dwa wyścigi po 10 okrążeń każdy podczas Rundy
- opiekę kierowcy wyścigowego podczas zawodów
- komplet odzieży pucharowej (koszulki, polary, kurtki)
- pełną obsługę serwisową podczas Rundy
- samochód na wszystkie wymienione wyżej Jazdy
- atrakcyjne nagrody finansowe w każdej Rundzie
I miejsce – 2000 zł
II miejsce – 1500 zł
III miejsce – 1000 zł
- najlepsze okrążenie podczas rundy – 500 zł
- atrakcyjne nagrody na koniec sezonu
I miejsce – Samochód w którym zawodnik zdobył Puchar oraz opłacony następny sezon startów w WPP
II miejsce – Opłacony sezon startów w WPP + darmowe wypożyczenie auta na wszystkie Rundy WPP w roku następnym
III miejsce – opłacony sezon startów w WPP (z możliwością wypożyczenia auta)
Najlepsze okrążenie w sezonie – 1500 zł

Koszt uczestnictwa w pucharze 20 tys. zł/netto dla pierwszych 12 zawodników

d3mo 
WRC

pretium napisał/a:
Witam
czy wiecie coś o jakiejś wypożyczalni samochodów na wpp?

Mam Civica Type-R jak sie nie sprzeda to moge wypozyczyc - kontakt na priv

pz
Kuba

luki 
eNka

Auto: Honda Civic vti gr.A

Pawel Borys brs racing wypozacza civica 6 gen. Obsluga dowoz i opony. Kobtakt znajdziesz w googlu

Pan Protest
A-grupa

JEDKER- sorry, zmeczony byłem.
Bardzo fajny pomysł, mam nadzieję, że się uda!!!

pretium 
eNka

Wysłany: Nie 04 Wrz, 2011   

Wielkie dzięki za informacje. coś już wiem :drive: Jak nie w tym roku to na pewno w przyszłym wystartuję... :piwko: ale na wyścigi napewno przyjadę
Paweł

pretium 
eNka

Wysłany: Pon 05 Wrz, 2011   

Ciąży mi to na sercu więc spytam. Co myślicie o subaru impreza na tor. Zawsze marzyłem o nim tak mi trochę to pozostało z rajdów, teraz mam okazję go nabyć ale musi to mieć sens. Pytam bo jakoś nie widzę czteronapędówek na torze.
Może ktoś słyszał dlaczego nie.

Marko 
WRC

Dla własnej przyjemności i z workiem pieniedzy to czemu nie, oczywiście, że możesz pojeździć Imprezą. Natomiast na dobre lokaty to bym nie liczył

pretium 
eNka

Dzięki za szczerość ale brakuje mi tu szczegółów. Worka pieniędzy to nie mam ale liczyłem, że uda mi się przygotować na gotowo samochód za jakieść 30-40tyś zł. Wiem, że to nie mało ale spełniam marzenia o Subaruuuuu a z drugiej strony patrząc na auta, które jeżdżą to nie jest jakieś burżujstwo. Samochód model RA waży około 1150kg w seri ma 280KM. Zjednej strony przyjemność duża ale DLACZEGO NIE JEŻDŻĄ. Przecież nie wymyśliłem eureki. Czy specyfika toru :?: czy wogóle wyścigów dyskwalifikuje 4x4?

Waligor 
WRC

Auto: Fiat Seicento

Z wyścigów w ogóle dyskwalifikuje 4x4 - niepotrzebny nadmiar masy związany z napędem na wszystkie koła w stosunku do korzyści z tym związanych. W żadnej serii wyścigowej, torowej (chyba że jakieś markowe albo coś takiego) nie masz samochodów AWD. 4WD się sprawdza na Offroad, rajdy, nie wiem czy nie rallycross.

Pan Protest
A-grupa

a mi sie podobala wyscigowa lancia delta ;-)
tak naprawde to scigac mozna sie tym co sie ma, chce.

Odpowiedz do tematu