Wysłany: Pon 28 Gru, 2009
u mnie tez cos sie ruszylo (goscie od GSMP):
(...)nawiązując do twoich punktów sprawa przedstawia sie następująco:
1. Relacja z całego wyścigu.
- Kilka kamer w różnych miejscach toru - max 3 kamery, które moga zmieniać położenia czyli z 3 kamer 6 różnych ujęć można wyciągnąć
- Cały wyścig od pierwszego do ostatniego okrążenia - z tym nie ma problemu bo operatorzy jak sie już ustawią to miejsc nie będą zmieniać
- Możliwość wplatania on-boardow - z tym nie ma problemu mamy kamery onboard / można wykorzystac kamery zawodników montowane w konsultacji z naszym koordynatorem
- Czas jednego wyscigu ok. 20 minut - taki materiał oczywiście nie trwałby 20 minut ale nieco krócej / względy oglądalności/ ale naszpikwoanybyłby ciekawym materiałem
2 rundy podczas weekendu - to żaden problem dla nas
- Wywiady - z zawodnikami nie ma problemu kazdego możemy nagrać ale czy każdego puszczać
- Skróty - szybki skrót z każdego z dwóch wyścigów i podsumowanie
- Rozdanie pucharów - to przy 3 operatorach nie ejst problem
- Wyniki - potrzebujemy dobrej wspólpracy podczas wyścigu
Koszt przygotowania relacji: (to będa krótkie migawki z obu dni w skrócie): 500 zł (zakładając że wykupiona jest opcja nr 1 powyżej)
3. Multimedialna prezentacja kierowcy
- Klip
- Kilka ciekawych ujec
- Pare slow
- Cos o aucie
- Sami wiecie najlepiej jak to ma wygladac
Koszt klipu zawodnika 200 zł za zawodnika
Tak wyglądają realia przygotowywania materiałów filmowych GSMP. Są to koszty związane z obsługą ekipy która przyjeżdża przywozi sprzęt i poświęca pracę.
powiedzmy jakby połączyc opcje 1 + 2 to koszt będzie równe 3000 zł (oczywiście fajnie byłoby jakbym mógł wystawić fakturę na to wtedy jest to koszt 3000 zł netto + VAT)
Klipy zawodników powinniśmy traktować jak sprawe indywidualną. Oczywiście w ramach współpracy nasi dziennikarze pomogliby w redagowaniu strony internetowej i podzieliliby się naszym know-how wypracowanym w GSMP oraz kontaktami medialnymi w sporcie samochodowym (TV, portale internetowe o tematyce samochdoowej oraz pisma branżowe).
Wysłany: Pon 28 Gru, 2009
dodam tylko, ze jak ustalimy kwote i zleceniobiorce, obowiazkowo musimy zwiekszyc wpisowe u organizatora, bo nie wyobrazam sobie sytuacji, gdy czesc zawodnikow zaplaci dobrowolną "skladke" a czesc nie, bo i tak beda na filmie...
chyba ze zrobimy sobie jakas umowe (concorde hehehe) pomiedzy zawodnikami, ale tak naprawde nie bedzie ona nic warta...
no chyba ze beda to koszty j/w, czyli 4-krotnie nizsze niz RE:VOLUTION, to mozemy sie umowic, ze kazdy zaplaci za swoją płytę dvd te 75 pln - zakladam ze na to kazdy bedzie chetny, ale kto ich tam wie
oferta super dzisiaj dzwonie do revolution poproszę o poszczególną wycenę może można by coś domontować do ich oferty bo cena jest zachęcająca ich doświadczenie i montaż znamy więc nie ma co jest to całkiem całkiem. Szkoda, że tylko 3 kamerki bo jak napisałeś jak już by weszli na tor to by nie latali z kamerami więc są tylko ujęcia z 3 miejsc i trzeba by się dokładniej dowiedzieć jak to wygląda z promocją w mediach bo o to chodzi najbardziej.
Dobrze by było jak mówisz pogadać o podwyższeniu opłaty tylko, że nie wiemy dokładnie o ile bo przecież może być różna ilość zawodników podczas każdego weekendu, chyba że to co zostanie przeznaczymy na dalszą promocje...
[ Dodano: Wto 29 Gru, 2009 ]
chociaż patrząc na to, że 200 zł za klip zawodnika to wyjdzie bliska cena RE:VOLUTION
Knast spytaj się czy nie lepiej dla nich jest stworzenie klipu dla każdego kierowcy za niższą cenę ale mają pewne wzięcie więc zamiac 10 osób po 200 zł będą mieli okazje ogranąc 30 osób za 100 zł sztuka
przyglądając się dyskusji pozwolę sobie wtrącić 3 grosze - wydaje mi się a raczej jestem przekonany, że analizując oferty i zastanawiając się co zrobić trzeba wyjść od pytania "jaki chcemy osiągnąć cel?". Sformułowanie "oprawa medialna" jest mocno ogólne ale domyślam się, że chodzi o to aby finalnie znaleźć osoby zainteresowane sponsorowaniem poszczególnych kierowców... Jeśli o to chodzi to rozważania trzeba zacząć nie od tego ile kamer ustawić i czy przeprowadzać wywiady z zawodnikami czy nie -> bo to jest tak naprawdę aspekt czysto techniczny -> zakładając, że jakość dostarczanego materiału jest determinantą tego czy materiał zostanie gdzieś opublikowany, a jednocześnie jest pewnego rodzaju przyrzeczeniem jakości produktu pt.: WPP i uczestników tam startujących -> to słowem kluczem będzie profesjonalizm a nie cena (a raczej może relacja profesjonalizm do cena).
Natomiast wracając do pytania głównego o cel działań -> jeśli celem jest zdobycie sponsorów to pierwsze pytanie nie powinno być jaki film za ile i ile kamer, tylko "co może skłonić potencjalnego sponsora do zostania sponsorem". Odpowiedź wydaje się prosta jeśli ktoś chce wydać kasę na sponsoring to (zakładając, że nie jest filantropem-pasjonatą) interesuje go zwrot z inwestycji. Stąd pytanie - co będę miał w zamian? Jak znajdziemy odpowiedź na to pytanie to dalej możemy się zastanawiać co mamy robić i na co wydawać pieniądze.... Najbardziej oczywistą wartością jaką możemy zaproponować sponsorowi to obecność na naszych samochodach/ubiorze/torze -> ale żeby to miało jakąkolwiek wartość to musimy zapewnić, że ta obecność dotrze do potencjalnych Klientów naszego sponsora -> a więc powinien nas interesować pakiet medialny i konkretne argumenty dla sponsora -> wyłóż X zł, a w zamian za to Twoje logo pojawi się w x relacjach w telewizji X i Y i Z, w x odsłonach w internecie, w x wydaniach magazynu XYZ itd -> policz sobie, gdybyś chciał wykupić rekalmę w tych wszystkich mediach musiałbyś wydać dajmy na to 1 mln zł. a sponsorując mnie (lub cykl wyścigów) za to samo zapłacisz 10% wartości i dodatkowo Twoja reklama nie będzie zwyczajnym ATL-em ale będzie to reklama nienachalna w dodatku w profesjonalnym kontekście - a więc zarąbisty PR za niewielkie pieniądze. Dlatego nasze poszukiwania powinniśmy zacząć od znalezienia porządnej Agencji PR, która będzie w stanie zbudować:
a. odpowiedni produkt pt.: WPP - który będzie atrakcyjny dla mediów
b. w drugim kroku zainteresować tym produktem media, dając nam argumenty w rozmowie z potencjalnymi sponsorami.
Innej drogi naprawdę nie ma - dlatego rozwodzenie się na tym etapem nad ilością kamer i tym czy zrobić film z wywiadami czy bez nie ma kompletnie sensu - trzeba działać od ogółu do szczegółu dlatego jeśli mamy się nad czymś zastanawiać to powinniśmy eksplorować i poprosić o rozwinięcie pomysłu REVOLUTION i rozejrzeć się za porządną Agencją PR dla porónania pomysłów i możliwości.
Zdaję sobie sprawę, że powyższy wywód mimo swojej długości porusza się na dużym poziomie ogólności ale skonstruowanie strategii dla takiego produktu to nie temat na wpis forumowe -> przy okazji wymaga naprawdę ogromnej wiedzy i dużych nakładów czasowych -> ale jeśli chcemy działać efektywnie musimy działać z pełną świadomością celu planując skrupulatnie drogę dojścia do niego i potem systematycznie i z siłą wodospadu realizując go krok po kroku Inaczej wyrzucimy pieniądze w błoto a każdemu na pamiątkę zostanie nic nie znaczące CD z nagraniami z imprez - taka dość kosztowna pamiątka
No chyba, że cel jest taki, żeby mieć pamiątkę - jeśli tak to sorry za poprzedni post - ale dal mnie trochę za drogo
no wydaje mi się, że można zadziałaś w sposób, który zamieni nadzieję, że kasa nie pójdzie w błoto do w jakiś konkretny poziom prawdopodobieństwa... Co prawda ja jestem ciut za stary na szukanie kariery w tym sporcie i sponsorów ale o samym procesie wiem sporo (zajmuję się szeroko rozumianą promocją brandów od jakiś 15 lat) i uważam, że jak wydawać kasę to EFEKTYWNIE - zamiast nadzieja używając słowa prawdopodobieństwo, które jest wynikiem przyjętej strategii... No chyba, że rzeczywiście chodzi o pamiątkę to ok.
Wysłany: Sro 30 Gru, 2009
hmmm...
mi chodzilo wlasnie o to, zeby obejrzec sobie wyscig od startu do mety - jak na eurosporcie...
i nie uwazam zeby te 75 pln to bylo duzo za taki material...
oczywiscie w 100% zgadzam sie z Toba, ze tak wlasnie powinno wygladac pozyskanie sponsora i jesli dysponujesz przy okazji ogromna wiedza, duzymi nakladami czasowymi itd - to byloby super gdybys zostal... managerem nas wszystkich...
ja sie tego nie podejme, nie znam sie, nie mam czasu, sponsora na moje starty az tak bardzo nie potrzebuje, zapewnilbym mu najwyzej antyreklame moimi wyczynami za kierownica
ale jeszcze raz - pomysl mi sie podoba, o ile zajmiesz sie nim od A do Z
w tym celu mozemy zalozyc oddzielny watek na forum, bo faktycznie pozyskiwanie sponsora warte jest obszernej dyskusji, a agencje PR zapewne beda podchodzily bardzo indywidualnie do tego tematu...
Jeśłi chodzi tylko o obejrzenie wyścigu to sorry za zamieszanie, ale oferta REVOLUTION i słowa "oprawa medialna" trochę mnie widocznie zmyliły - w takim razie sorry za zamieszanie
Natomiast w kwestii ewentualnego zajęcia się pracą nad budowaniem marki WPP - jeśli chodzi o czas to niestety jest to deficytowy towar w moim magazynie natomiast nie ukrywam, że wyścigi od paru miesięcy zaczęły kręcić i napędzać mnie coraz bardziej i zapewne posiadam wiedzę o motywacjach i oczekiwaniach potencjalnych sponsorów, natomiast nie wiem nic o WPP, sposobie organizacji, finansowania, własności znaku WPP, osób odpowiedzialnych za wspieranie tego projektu po stronie PZM i wielu, wielu innych szczegółów organizacyjno-technicznych... Poza tym jeśli większość ludzi bawi się w WPP dla fanu to raczej nie będzie chętnych na wyrzucanie kasy na wsparcie marketingowe z własnej kieszeni - bo niby w jakim CELU... Poza tym, jeśłi właścicielem/organizatorem i podmiotem posiadającym prawa do WPP jest jak mniemam PZM to chyba on powinien być motorem napędowym takich działań - a jak pisałem nie wiem jakie są realia ale z tego co zdążyłem zauważyć to odnoszę wrażenie, że jest to organizacja jeszcze trochę z poprzedniej epoki - vide aktualizacja strony internetowej gdzie widnieje ogłoszenie: "Kurs na certyfikat i licencję stopnia B,C i B1,C1
odbędzie się w dniach 08-09.11.2009 na Torze Poznań" - minęły prawie 2 miesiące... czy też zapowiedź w okienku "rallycross" widnieje film zapowiedający Barbórkę (czy to ma coś współnego z rallycrossem?) a zdaje się, że Barbórka zakończyła się ładnych pare dni temu i chyba powinna tam być relacja z rajdu (aby uczynić zadość medialnym oczekiwaniom sponsorów), czy też system przetwarzania i zbierania informacji o imprezach typu KJS, które przecież są pierwszym (i wymaganaym przez PZM) krokiem w kierunku licencji rajdowych - > zdaje się, że nie ma tam żadnych aktualnych i pełnych kalendarzy, które ułatwiałyby potencjalnym uczewstnikom życie popularyzując przy okazji rajdy.... Po pobierznej analizie www PZM jakoś nie wydaje mi się, żeby tam ktoś przykłądał szczególną wagę do słowa MARKETING ze szczególnym uwzględnieniem PROMOCJA - jeśłi się mylę to z góry przepraszam - reasumując wiem niewiele i myślę sobie, że bez rozmowy z kimś kto wie więcej od strony sportowej i organizacyjnej, nic nie wymyślę - dlatego jedyna propozycja, która przychodzi mi do głowy to kawka w towarzystwie zorientowanych (jeśli tacy będą chętni) - zapraszam na priv i możemy ustalić jakieś spotkanko - niestety nie będzie mnie 16.01 na superoesie - bo tak byłoby najprościej (nad czym bardzo ubolewam ale to 1 dzień wakacji, góry, narty, dzieci, etc.) - o ile wogóle taki SO będzie miał miejsce bo jakoś na stronie Toru Poznań nic nie widzę....
ogladając onboard http://www.youtube.com/watch?v=zBz1hxfa54Y wpadłem na pomysł,że fajnie by było gdyby była jeszcze jakaś malutka kamerka z widokiem tego co się dzieje z tyłu, a na onboardzie widok z tej kamery byłby umieszczony w prawym dolnym rogu.
Myślę, że jeśli materiał robiłaby jakaś firma to nie było by problemem dołożyć taką małą rzecz.
_________________ Granica poślizgu kontrolowanego znajduje sie daleko za punktem w którym instynkt samozachowawczy ustepuje miejsca manii samobójczej.
jesli bog (i visa) da
to w tym roku bankowo pojawi sie kamera z widokiem wlasnie na tyl,
super bylo by miec lekka kamere na kasku, ew, widok na pedaly czy tez
podglad predkosci/obrotow.....
Wysłany: Pią 22 Sty, 2010
ja montowalem kamere do tylu, ale niestety klatka zaslania widok
a wracajac do glownego tematu - wstepna umowa co do oprawy medialnej zostala wyslana do AW, skad ma trafic do PZM, boje sie tylko ze to tak jak wrzucic ją do czarnej dziury...
knast: dobrze slyszec, updatuj nas jak bedzie czym!
api: dokladnie jak spal pisze, kazdy daje cos innego, akurat w tej kwestii AW naprawde robi fajna robote (treningi w dzien czy przed dzien zawodow tez byly free, wiec naprawde SPORO kasy mozna zaoszczedzic w ten sposob), ciekawe jak to bedzie teraz, z tym. minimum 10 skladkami zeby polatac w czwartek....
Wysłany: Wto 16 Mar, 2010
wiesci nie sa dobre, ale tez nie sa zle:
TEAM PROMOTION Łukasz Strzelecki:
"jestem po rozmowach z PZM i Główną Komisją Sportów Samochodowych. Niestety oni nie są zainteresowani finansowaniem przedsięwzięcia ani w WPP ani w GSMP, więc musimy pomyśleć jak to ogarnąć, żebyśmy wszyscy byli zadowoleni.
Moja propozycja jest następująca.
Pojawimy się naszą ekipą na pierwszej rundzie w Poznaniu. Przyjade w 4 osoby. 2 przeznacze na WSMP i DSMP do obsługi i 2 dam na WPP. Pokręcimy i chciałbym się dogadać z około 10 zawodnikami z WPP na klip zawodnika. Koszt 150 zł za materiał dla zawodnika. Jeśli uzbiera się ponad 10 to przygotujemy relację z WPP - na początek nie będzie długa bo ok. 10 min ale już coś będzie."
ja tam chetnie zobacze siebie na filmiku, bedzie cos dla potomnych
ktos jeszcze wchodzi w temat?
1. Bartek Knast
2. Szymon Waśkowski
3. Jakub Maslowski
4. Bartosz Berlinski
5. Adrian Kowalski
6. Piotr Gembicki
7. Przemysław Kaźmierczak
8. Bartosz Rybienik (?)
9.
10.
dopisuje tez Bartka bo jest zainteresowany.
Uda sie dogadac tak, zeby dostac caly material co nakreca z WPP
i potem ew. samemu sobie cos posklejac z onboardami?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum