Poprzedni temat «» Następny temat
klasa 126p w WPP?
Autor Wiadomość
Kudłaty 
nowy

Auto: 126 pe
Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010   klasa 126p w WPP?

Witajcie

Chciałbym rzucić temat stworzenia w WPP klasy markowej 126p. Startuje takim autem okazjonalnie w GSMP, ale zawsze ciagneły mnie wyscigi płaskie :mrgreen: Idea stworzenia klasy na wzór dawnych N-126p, czy A-126p chodzi mi wiec po głowie od jakiegos czasu i wreszcie chciałbym wybadac czy jest to realne . Wiem, ze jest spora grupa zawodników dla których koszty startów nawet w CC/SC sa zbyt duże, a z drugiej strony takich którzy po prostu kochaja maluchy:) Pytanie, czy znalazła by sie odpowiednio duza grupa takich osób, by stworzenie takiej klasy WPP miało sens.

No i oczywiscie jezeli taka klasa by powstała to jak wyobrazacie sobie regulamin techniczny? czy w kierunku absolutnej minimalizacji kosztów, czyli zblizania do ( wzglednej :mrgreen: ) N- ki , czy raczej w potwory?

Zachecam do dyskusji i przekazywania ciekawych pomysłów. Ewentualnych zainteresowanych zapraszam tez na PW.

pozdrawiam

knastol 
B-grupa

Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010   

proponuje poruszyc ten temat wraz z tematem youngtimerow, o ktore pytacie coraz czesciej - dogadajcie sie faktycznie jak to widzicie, bo warto zeby maluszki wyjechaly, problemem tylko bedzie breda, ale nie wierze zeby saleen czy ferrari nie chodzily glosniej :piwko:

zrobcie tu liste osob z nazwiskami jesli chodzi o deklaracje checi startu i auto jakim mielibyscie leciec w YT albo maluszkami - trzeba to zrobic za wczasu, zeby wiedziec jakie klasy chcecie miec uruchomione - GKSS jest otwarty na wszelkie propozycje

na tem moment jesli chodzi o YT, jest kilka aut, ale od zawsze problemem bylo ustalenie co daje prawo zakwalifikowania auta jako YT - wypiszcie tu co macie, lacznie z data produkcji, silnikiem, moca, grupa itd. :piwko:

http://knast.poznan.pl
http://www.omnie.info.pl

WJ 
A-grupa

Auto: 2xE46, 1xR53

Tak jak lubię małkersy (aczkolwiek prowadziłem 126p dwa razy w życiu - pierwszy i ostatni, na egzaminie na PJ), tak klasa 126p w WPP pachnie mi trupem.

"Rule the bends, bend the rules."

Try3ek
WRC

Ja chętnie bym pośmigał po torze, po przejazdach na YTP szczególnie tym pierwszym była niezła zabawa. Problem polega bardziej na tym że gdy zrobię licencje to śmiganie malcem w sos czy kjs mijać się będzie z celem a puki co za bardzo kocham te małe szalone autko by je zmienić..no a bez licencji polatać się nie da. Nie jest to tylko moje zdanie ale kilku osób z grona 126:)

Matisso 
A-grupa

Odnośnie YoungTimerów - jak wygląda klasyfikowanie w tej klasie. Moja E30 ma 21 lat. Widziałem na rozdaniu nagród, że była klasyfikacja Y-T i jakbym był sklasyfikowany w tej kategorii to miałbym dwa razy miejsce na podium. Pytanie moje czy mam za "młode" auto, czy po prostu nie zostałem sklasyfikowany bo zgłosiłem się w IV klasie?

janas
A-grupa

Wysłany: Sro 08 Wrz, 2010   

Jestem jedną z osób które stoją za ideą pucharów dla youngtimerów. Na 6 rundzie zwróciłem uwagę na to że należy ci się puchar. Otrzymałem odpowiedź, że nie zgłosiłeś zainteresowania tą klasyfikacją. Obawiam się tylko że nikt cię o to nie pytał.

Nie czuję się osobiście winny, niemniej należy ci się duże sorry ode mnie, bo twój samochód kwalifikuje się do youngtimerów wg. kryteriów jakie przyjeliśmy (model którego produkcja zaczęła się przed 90 rokiem).

Temat klasy youngtimer/historycznej został ruszony. Dziś postaram się dowiedzieć na jakim to jest etapie i napisać więcej.

krakus 
A-grupa

Auto: 126p 74r / 126p 80r // bmw e46

Jak będzie klasa 126p w WPP. To ja będę jednym z zawodników.

GMark 
A-grupa

Auto: be em fu

W sumie moze to wypalić bo maluchy są tanie...
za 3k mozna juz kupić fajnie przygotowanego.

A gdyby miało to wyglądać tak jak tu http://www.youtube.com/watch?v=gPfbgUpUflQ
i na innych filmach tego użytkownika, to sam bym chyba zaczął jeździć ;)

problem może być taki, że maluchy musiały by jechać oddzielnie - przez znaczne różnice w prędkości. I jeśli ich by było dużo to to by wypaliło.
A jak nie to zawsze można utworzyć w WPP Klasę 0 poniżej 750 :)

EDIT: jeśli z formuły historycznej jest już około 10 formułek. To myślę że maluchy łatwiej uzbierać ;)

Kudłaty 
nowy

Też myslę, ze ma to szanse powodzenia. Kwestia dogadania regulaminu:)

Proponuje poglądową listę potencjalnych zawodników - zeby było wiadomo kto zacz:

1. Kudłaty

Piraniarallytea
nowy

1. Kudłaty
2. Pirania - Concept Motorsport

krakus 
A-grupa

Auto: 126p 74r / 126p 80r // bmw e46

1. Kudłaty
2. Pirania - Concept Motorsport
3. Krakus

knastol 
B-grupa

GMark napisał/a:
formuły historycznej jest już około 10 formułek

wlasnie mowili w raporcie na tvn ze beda sie scigac w calym przyszlym sezonie - wyglada na to, ze polskie wyscigi to obok nich, YT, maluszki i nie nowe przeciez cc/sc - taka luzna obserwacja :piwko:

http://knast.poznan.pl
http://www.omnie.info.pl

GMark 
A-grupa

Auto: be em fu

knastol napisał/a:
GMark napisał/a:
formuły historycznej jest już około 10 formułek

wlasnie mowili w raporcie na tvn ze beda sie scigac w calym przyszlym sezonie - wyglada na to, ze polskie wyscigi to obok nich, YT, maluszki i nie nowe przeciez cc/sc - taka luzna obserwacja :piwko:

Ja tam sie ciesze przynajmniej coś się dzieje w tych wyscigach, lepsze to niż to co było jeszcze 2 lata temu na start sezonu.

Sprint - 7 aut ( z czego 3 ceed-y)
DSMP - 14 aut

Koniec zawodów :)

Kudłaty 
nowy

Wysłany: Nie 12 Wrz, 2010   

I dobrze, ze wreszcie zaczyna sie cos dziać we własciwym kierunku. Trzeba dostosowywac klasy do tego czym ludzie moga jezdzic i na co ich stac, anie zaklinac rzeczywistosc, tym, ze zrobimy klasy w stylu WTCC i Porshe supercup, bo takie sa bardziej"swiatowe" i liczyc, ze wszyscy zaczna w nich jezdzic :smile:

W angli jest miejsce na tanie klasy dla starszych aut i mniejszych budzetów i na topowe dla duzych zespołów i zamozniejszych zawodników - i to jest prawidłowe podejscie.

bogaj2 
WRC

nie wiem czy pamiętacie jak był Puchar CC albo nawet SC. Wtedy jakoś było pełno wiary na to stać a teraz?? Nie mówcie że czasy się zmieniły ani nic w tym stylu, myślę że warto się dogadać z jakąś marką samochodu który by był tani i w kupnie i w eksploatacji. Przecież nawet sięgając niedaleko w przeszłość KIA Picanto a nawet Ceed były też mocno obstawione. A gadanie że to upada jest bez sensu... Żaden z przedstawicieli danej marki się nie zgłosi sam do was, warto trochę może się zmobilizować, a nie kombinować, że może maluchy pojadą, gdzie malce nawet z CC (z dobrymi kierowcami w CC :mrgreen: ) nie mają większych szans na torze. A gadanie GMark że koniec zawodów bądź i wręcz ustalanie już jak może wyglądać klasa 126p, jest głupie i w pełni popieram wypowiedź Patryka że malec jest jednak teraz na rajdy a nie na tor, a licencja zabiera im zabawę....

d3mo 
WRC

bez rozbicia wyscigow na 2 tury, to ja malcow nie widze....

Kudłaty 
nowy

Wysłany: Czw 16 Wrz, 2010   

bogaj2 napisał/a:
warto trochę może się zmobilizować, a nie kombinować, że może maluchy pojadą, gdzie malce nawet z CC (z dobrymi kierowcami w CC :mrgreen: ) nie mają większych szans na torze. ....

No ok, głos w dyskusji jak kazdy inny. Po to jest temat.

Natomiast gwoli scisłosci - wyjasnienie, bo mysle, ze sie nie zrozumielismy:) Nie mam na mysli tworzenia klasy 126p jako odpowiednika dawnego pucharu CC czy niedawnego Picanto, które z załozenia miały byc profesjonalnym wstepem do scigania sie w mocniejszych klasach itp, tylko jako alternatywy dla ludzi którzy maja już maluchy, maja takie , a nie inne budzety, ale maja tez wyscigowe ciagoty i chcieliby poscigac sie na torze a nie tylko w kjsach czy gsmp. Nie kazdy majac malucha marzy o tym zeby sie przesiasc do CC/SC :smile: , albo "mobilizowac się" zeby startowac w pucharze typu Picanto który jest notabene relatywnie tani, ale w porównaniu do innych klas, Dla wiekszosci ludzi jezdzacych maluchami to i tak kosmos.

Sadziłem ze WPP jest odpowiednim miejscem na takie tanie inicjatywy, ale po rozmowach z paroma osobami widzę, ze jednak musi byc jeszcze taniej i odpowiedniejszy byłby np rallyland, który tez jest otwarty na wyscigi, a nie zorganizowanie tam imprezy nie wymaga od zawodników np licencji, czy ciuchów z homologacją.

bogaj2 
WRC

Wysłany: Czw 16 Wrz, 2010   

Kudłaty napisał/a:
Sadziłem ze WPP jest odpowiednim miejscem na takie tanie inicjatywy, ale po rozmowach z paroma osobami widzę, ze jednak musi byc jeszcze taniej i odpowiedniejszy byłby np rallyland

Jeszcze taniej to będziecie się niedługo ścigać rowerami to raz, dwa na rallyland nawet jakby powstał "tor" to będzie to wtedy impreza amatorska bo z tego co wiem to żeby pojechało tam nawet WPP musi to spełniać określone normy, masz przykład z WMMP z tego roku z Modlina gdzie też na lotnisku ustawili tor :podupie: i wyszedł z tego taki niewypał że nawet organizatorzy tej szopki nie wyszli z twarzą z tego...

pankracy 
WRC

Wysłany: Pią 17 Wrz, 2010   

wydaje mi się, że największym "kosztem" wpp nie jest zakup samochodu, bo maluch, który jakolwiek nadawałby się do wyścigów (klatka + silnik + zawieszenie + wnętrze) będzie kosztował nie wiele mniej niż cc/e30/ etc.

Największy koszt, to opony, paliwo, starty, trening, których w przypadku nawet 126p nikt nie uniknie. Ścigać się dla funnu maluchem zawsze można, bez konieczności wydzielania klasy.

gimof 
WRC

Wysłany: Pon 20 Wrz, 2010   

Troche historii,

ciekawe ile osób pamięta takie wydarzenia i te dość znaczące w tamtym okresie nazwiska :)

Pan Protest
A-grupa

Auto: n1150
Wysłany: Pon 27 Wrz, 2010   

Klasa f 126p - jeżeli bez podziału na A/N/H/E1 - tylko co kto ma - łącznie ze swapami, itp to również deklaruje się na przyszły sezon :twisted:

jeżeli miałby być podział w sezonie 2010 na 2 wyścigi - wolniejsze - szybsze, źle napisałem - powiedzmy maluchy i seje oraz reszta świata to chciałbym żeby było to wiadome wcześniej, a nie na zawodach!!!
chciałbym wtedy wystartować w dwóch wyścigach - albo rożnymi samochodami, albo dla funu tym samym - sc w 1N i w OPEN. Koszt wpisowego, paliwa i opon jest znikomy przy przejechanych kilometrach po torze :mrgreen:

pankracy 
WRC

Pan Protest napisał/a:
Klasa f 126p - jeżeli bez podziału na A/N/H/E1 - tylko co kto ma - łącznie ze swapami, itp to również deklaruje się na przyszły sezon :twisted:

to już by było bez sensu 20km ze 120km, a co homologacją etc.

Pan Protest
A-grupa

Auto: n1150

akurat w te 20KM to nie wierze. zeby eNka ktos sie pojawil...
rzucilem haslo, by pozwolic jechac wszystkim fiatom 126p - nawet swapom, itp, a to tylko dlatego, zeby bylo jak najwiecej aut na torze - jest potrzebnych 6 by stworzyli klase.
ale jezeli chcecie tak jak w innych klasach WPP - tylko wg A i N to ok.
pamietajcie tylko, ze w wyscigach/rallycrossie zawsze byla klasa wiecej niz A, czyli do 1000cm3 (kiedys zwana tez 850) z dowolnymi przerobkami. w tych czasach takichj malcow jest niewiele, a swapa mozna zrobic taniej. jezeli bedziecie walczyc by stworzyc klasa, nazwijmy "malucha" to pomyslcie czy jest sens ograniczac ja tylko do grupy A, szczegolnie w pierwszym sezonie. Tym bardziej, ze jak sie zglosi 6 do tworzenia klasy to bedzie mozna z gory ustalic reguly, a pozniej zazwyczaj jest trudniej, szczegolnie pozwolic na cos wiecej, ograniczyc latwiej... tak w zyciu bywa.

mm

karcio86
A-grupa

jestem za tylko podajcie jakie są koszta startów

simonE21 
WRC

Auto: BMW E21 320/4
Wysłany: Wto 28 Wrz, 2010   

Puszczenie maluchow bez jakichkolwiek homologacji mija sie z celem
nie wyobrazam sobie rownej walki aut ktore maja powsadzane silniki cholera wie z czego z niewiadomo jakimi przerobkami
skoro Nką nikt nie bedzie startowal to proponuje aby wszystkie byly przygotowane wedlug A grupy i tyle :twisted:

BMW E21 320 group 2
OO==00==OO
MOTUL ///Markgum
POSZUKIWANY SPONSOR do WPP!!!

karcio86
A-grupa

no przecież swapy to było by bez sęsu. Tylko seryjne silniki podłubane na A grupe :) A gaźnik może być inny ? :P

Try3ek
WRC

karcio jak chcesz śmigać to chyba zapomniałes o tym że pierw trzeba wyrzeźbić licencje.
A co do budowania aut konkretnie silników a-grupowych to będzie to na tyle wolna klasa że szkoda się w to bawić. Regulamin bym zakończył na 2 cylindrowych silnikach i tyle

gimof 
WRC

Pytanie z innej beczki. Który z Was maluchowcy jechał ostatni superoes bąkiem na złotym alusie?

Interesuje mnie ten gaźnik i jego montaż ;-)

Świenty
A-grupa

Chyba Karcio to był... przynajmniej moim zdaniem ale nie jestem pewien :razz:

Try3ek
WRC

Wysłany: Sro 29 Wrz, 2010   

karcio gaźnik mikuni, dużo bawienia ze strojeniem, problemy z mieszanką na wysokich obrotach(przynajmniej puki to taki wniosek że jest uboga) ciężko wyregulowac ale robi robotę

Odpowiedz do tematu