jak sie nie myle bylo to w ten sposob ze jezeli auto bylo homologowane to znaczy ze nadal jest tyle o ile czesci i modyfikacje sa dopuszczone prze FIA jeżeli nie to PZM moze homologowac cale auto jeżeli ono nie było a jak to jest z wyścigami płaskimi do końca nie wiem moge powiedzieć tylko tyle ile zrozumiałem z rozmowy z szefem.
Witam!
Interesuję się WPP i w przyszłości (raczej dalszej niż bliższej )chciałbym w nim wystartować. Przeczytałem regulamin, ale chyba nie do końca rozumiem kwestie homologacji auta: czy muszę kupić juz przerobiony samochód z homologacją FIA (aktualną lub utraconą) czy mogę kupić dowolny egzemplarz tego modelu i dopiero do przerobić (klatka, pasy, kubelki) bez placenia za homologacje PZM (chyba 2500zeta).
I gdzie mozna znalezc listę aut ktore maja lub mialy homologacje FIA?
Pozdro
Hmmm ponad rok mnie nie było na forum, tydzień temu miałem debiut w Wyścigowym Motocyklowym Pucharze Polski i chyba jednak lepiej czuje się w samochodzie tak czy siak chce wystartować w WPP i jak zdąże sprzedać moto to mam nadzieje, że w 2009 a jak nie to w 2010. I tu mam pytanie. Lepiej kupić serie i samemu przygotować do WPP czy lepiej kupić już " gotowca". Mysle tu o autkach typu CC/SC , a może Kia Picanto ( odkupić od zawodnika bo w sumie wszystko ma do ścigania)?????
_________________ Tylko zdechła ryba płynie z prądem...
Wysłany: Pon 10 Sie, 2009
sam przerabiasz - wiesz co masz ale kosztuje to Ciebie odpowiednio - o ile jeszcze wiesz co robisz...
kupujesz gotowca - nie wiesz co masz, chyba ze wlasnie jest to auto ktore jezdzilo w WSMP
Przeglądałem wyniki WPP i Pucharu Picanto jedno co mnie zmartwiło to czasy jakie osiagają CC/SC, a czasy jakie osiągają Picanto ( ok.2 min 10 sek ) Jak widać Picantusy wypadają znacznie słabiej....plus jest taki, że są dobrze przygotowane regulaminowo ale sama jazda już chyba taka szybka nie jest..przynajmniej w porównaniu do SC/CC co może przekładać się na małą konkurencyjność w klasie.
Wysłany: Sro 19 Sie, 2009
Niech ktoś zbuduje A-grupowe Picanto... ja widzę oczyma duszy mojej silhouette na ramie przestrzennej, z plastikową budą, napędzane jakimś ciekawym motorkiem... hmmmm... na przykład coś z motocykla kręcące się do 14tys. obrotów, albo wankelek 1000cc
Z tego co wiem to homologacja A grupa zawsze opiera sie o silnik montowany w danym aucie po modyfikacjach, to co ty piszesz Szenku to raczej Open i tez nie wiadomo czy dopuszczą komisarze techniczni
Wysłany: Pią 21 Sie, 2009
No jak sylweta to nie A.
A jak A... hm. Nudne by to chyba było. Żeby chociaż budę poszerzyć (no, same błotniki) i jakąś sekwencyjną skrzynkę zapodać...
Zawężyłem wybór autek...i mam pytanie co będzie lepsze do WPP 2010 Opel Astra GSI??? ( 2.0 16V 150 KM) ceny są ok 9.000 zł. czy coś z Hondy???? tj. Civic VTi 160 KM lub CRX Vti ceny obydwu wahają się w granicach 11000-12000.
Zdecydowałem się ze sam zbuduje autko ( no chyba, że trafi się okazja już zbudowana w dobrym stanie ) Chce do budowy chce zmienić:
1. klatka bezp.
2. system gaśniczy
3. zawias
4. hamulce ( tarcze, klocki, ew. stalowy oplot )
5. fotel + pasy
6. kierownica z nabą
Jeśli chodzi o te zmiany mam konkretne pytania tj.
Po pierwsze:
Jakby ktoś mógłby przy każdym punkcie napisać ile będę musiał na to wydać tj. ceny od-do bo wiem że choćby za zawias ceny różnią się nawet w tysiącach.
Po drugie:
co można kupić nowe, a co spokojnie można kupić używane.
Po trzecie:
gdzie to wszystko najkorzystniej kupić ew. zamontować ( sam wszystkiego nie zrobie )
Po czwarte:
na czym można zaoszczędzić tj. np. tańsza klatka a droższy np. zawias lub hamulce. ( chodzi mi o to ze chce zmieścić się w budzecie na zmiany w kwocie ok. 10 tys. i chciałbym rozsądnie wydać tą kasę żeby nie przepłacać za " niepotrzebne gadżety"
Po piąte:
co byście jeszcze zmienili oprócz ww. zmian w aucie co poprawi zdecydowanie trakcje i czas na torze.
Z uwagi, iż myślę poważnie o starcie w 2010 r. liczę na wasze rady i pomoc i proszę o konkretne odpowiedzi i weźcie pod uwagę, że na ww. zmiany mogę przeznaczyć około 10 tys. złotych. Choć spełnianie marzeń nie powinno przeliczać się na pieniądze bo to jest bezcenne))))...ale rzeczywistość czasem nas ściąga z bujania w obłokach. Pozdro)))
1. klatka bezp.
od 3tysiecy w gore, jak nie chcesz miec problemow przy badaniu itp,
generalnie we wszystkim procz cento klatki ludzie wstawiali w ireco
ja osobiscie tez, i moge polecic. Cenowo tez sie idzie dogadac!!
mozna kupic gotowa OMP czy spraco, cenowo wyjdzie tak samo jak nie gorzej.
2. system gaśniczy
nie jest wymagany
3. zawias
sensowne od 3 tysiecy, generalnie czym wiecej wydasz tym lepiej dla ciebie
(moze troche przesadzilem, ale nie szedl bym w produkty pseudo sportowe)
duzo zalezy od auta, bo do starszej hondy pewnie znajdzie sie cos za 1.5k
co bedzie mialo sens
4. hamulce ( tarcze, klocki, ew. stalowy oplot )
stalowy oplot MUSI byc, zwykle przewody spuchna po 3 okrazeniu i nie masz hamulca
ceny zaleznie od auta i jego mocy
5. fotel + pasy
pasy, najtansze nowe z homo ok 550pln, fotel chyba od ~800pln
+ jakies mocowanie ok 200pln
6. kierownica z nabą
fajna kiera od 400? naba jakies 250pln
Wysłany: Nie 06 Wrz, 2009
kaziu106 napisał/a:
CRX Vti
ale tylko pierwszej generacji, bo kolejne juz nie byly homologowane
po moich doswiadczeniach z RD-3L, wstrzymalbym sie z kupnem auta do publikacji regulaminow na 2010, choc zdaje sobie sprawe ze moze ona nastapic tydzien przed pierwsza eliminacja...
jesli masz zamiar dopiero kupic auto, pomysl o klasach w ktorych jest z kim powalczyc, choc z drugiej strony, takie podejscie moze doprowadzic do smierci innych klas, ale jesli w sezonie 2010 bedzie prowadzona generalka, moze wziecie beda mialy mocniejsze auta...
Dzięki za odpowiedzi. Z kupnem autka i przygotowaniem go lub kupnem "gotowca" jeszcze się wstrzymam. Może tym razem wcześniej będą znane regulaminy, poza tym znów myślę o klasie 1 bo jak patrzę na jeszcze wprawdzie " prowizoryczną" listę zgłoszeń na najbliższą eliminację i widzę ilość zawodników w 1 klasie to gęba mi się cieszy jak nie wiem bo to dobrze wróży na sezon 2010. Trochę szkoda że w innych klasach nie jest tak różowo ale nie ma co narzekać. Jak napisał knastol jest dylemat co wybrać, bo w 1 klasie jest się z kim ścigać i jak nie będzie generalki w przyszłym sezonie to start w 1 klasie będzie chyba najrozsądniejszy...no i chyba koszta mniejsze niż w wyższych klasach, a taka była chyba idea pucharu, żeby ściągnąć jak najwięcej ludzi do ścigania i zrobić alternatywę dla WSMP gdzie budżety i koszty są dla " zwykłych" zjadaczy chleba ( w tym i dla mnie ) nieosiągalne . Wydaje mi się, że idzie to w dobrym kierunku i jeśli pójdzie to z takim progresem to może w 2010 klasa 1 będzie jechać autonomiczny wyścig)))) Poza tym konkurencja większej ilości zawodników w klasie pozwala naprawdę zobaczyć w którym miejscu się jest i ile brakuje do reszty, a jadąc mocniejszym samochodem gdzie jest 1-2 konkurentów nie zawsze można obiektywnie ocenić swoje umiejętności na tle innych.
BoriaMotorsport [Usunięty]
Wysłany: Czw 17 Wrz, 2009
pomysl nad Honda tylko ze nie CRX tylko np. EG6 zamochod naprawde jest tani w utrzymaniu a jazda sprawia wiecej frajdy niz CC/SC nawet w A-grupie. Po za tym takim oprucz WPP mozesz smialo pojechac GSMP w historyku, moge pomoc w przygowowaniu takiego samochodu do WPP lub GSMP
Doświadczona firma, kilkakrotnie korzystałem i jeszcze skorzystam z jej usług.Dobry kontakt, fachowe wykonanie, atrakcyjne ceny no i jest bliżej niż Ireco...
...pozdrawiam Kuba
_________________ Polski Fiat 125p 1300... rally...
Właśnie siedzę z mądrzejszymi ode mnie nad homologacją i jednak do wpp nie ma co robić A-grupy bo jest to zbyt drogie. Zatem do zobaczenia na torze na ostatnich dwóch rundach wpp. Stare BMW E30 spełni moje marzenia ścigania się na torze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum