Poprzedni temat «» Następny temat
Civic do WPP
Autor Wiadomość
pokrak
nowy

Wysłany: Nie 30 Maj, 2010   Civic do WPP

Chciałbym sie dowiedzie jak wygląda kwestia budowy Civica V generacji w specyfikacji WPP. Specyfikacje ceny gdzie itp

maciej_z
A-grupa

Wysłany: Pon 31 Maj, 2010   

Chętnie pomogę bo tak się składa, że startuję Hondą Civic 1.6 VTEC i super by było jakby się dodatkowa konkurencja pojawiła bo trochę nas mało w klasie III. Co do specyfikacji - a raczej homologacji - do dostania w PZM nr homologacji 5444 - ewentualnie mogę użyczyć ksero. Natomiast co do kosztów to oczywiście zależy... od wielu rzeczy zależy... ;) Ale myślę, że jeśli nie masz nic (ani auta, ani wyposażenia w stylu fotel, klatka, pasy, opony, felgi itp.) to tak 25 000 to minimum - od czasu do czasu w necie pojawiają się takie autka - pewnie warto rozważyć zakup czegoś gotowego koszt jest na pewno mniejszy, niż robienie od zera

pokrak
nowy

Wysłany: Pon 31 Maj, 2010   

nie robienie od podstaw odpada. jeśli mógłbyś zeskanowac i wysłać mejlem to sobie zrobie rozeznanie w temacie

mizer
A-grupa

Wysłany: Wto 01 Cze, 2010   

Tu masz homo do EG i EP dla A i N grupy

http://rajdy.kulinski.org/homologacje.html

Z innej beczki - maciej_Z ktory byl twoj Civic ? Ten czarny czy czerwony ? Jaki tam jest silnik B czy D ?

maciej_z
A-grupa

Wysłany: Wto 01 Cze, 2010   

Mój Civic to ten czerwony - silnik B16A2

Pepis 
eNka

Wysłany: Pią 04 Cze, 2010   

Panowie a ja może zapytam z innej beczki... Gdzie zobacze spis samochodow z homologacja oraz jakie silniki (silnik) może być w środku...
Wiem że nie może byc szczepanów takich jak ja mam (chyba) Civic Coupe VI generacja b18c4 bo z tego co sie orientuje to nie można jezdzic samochodem z silnikiem w ktorym sillnik w danej kascie nie wysptępował...

Pytanie teraz kolejne czy kupując VI Gen HB musze kupic odrazu EK4 czy moge np ek3 badz ej9 i zrobic swapa na b16 jezeli tak to czy może to być b16b badz b16a czy musi to być praktycznie seryjny silnik b16a2... co ze skrzyniami czy można dożucić szpere np od b18? czy szpera tylko quaife czy może cos innego...

Fajnie by było gdybym dostal jakaś gotowa strone gdzie co i jak moge znaleźć ale jestem ciapa i nie dałem rady badz za mało sie starałem... Pozdrawiam!

TEL: 505157105 bądź 791703701

Gwarancja dobrej ceny i dobrego wykonania! :)

WJ 
A-grupa

Auto: 2xE46, 1xR53

http://tinyurl.com/349kn5o

"Rule the bends, bend the rules."

d3mo 
WRC

Civic Coupe VI generacja b18c4 bo z tego co sie orientuje to nie można jezdzic samochodem z silnikiem w ktorym sillnik w danej kascie nie wysptępował...

W klasie A/N nie pojedziesz, w open sa pewne odstepstwa, ale nie az takie zeby puscic
mixa ktorego opisujesz
---------------------------------------------

Pytanie teraz kolejne czy kupując VI Gen HB musze kupic odrazu EK4 czy moge np ek3 badz ej9

zobacz na liste homologacji ktora znalazl dla Ciebie Wojtek, tam jest jasno napisane
jaka buda z jakim motorem byla homologowana przez FIA
------------------------------------

i zrobic swapa na b16 jezeli tak to czy może to być b16b badz b16a czy musi to być praktycznie seryjny silnik b16a2

jak juz wybierzesz auto i silnik, to zamawiasz homlogacje, ew. ktos na forum moze juz bedzie mial, czy tez poprosisz Wojtka to ci wygoogla, w homologacji auta masz opisane
wszystkie mozliwe zmiany jakie mozesz wprowadzic w silniku/skrzyni/zawieszeniu/itp
(oczywiscie jesli chcesz startowac w swojej klasie wynikajacej z pojemnosci, bo jesli mierzysz w OPEN to mozesz olac homologacje)
-----------------------------------
... co ze skrzyniami czy można dożucić szpere np od b18? czy szpera tylko quaife czy może cos innego...

patrz homologacje
--------------------------------------

Fajnie by było gdybym dostal jakaś gotowa strone gdzie co i jak moge znaleźć ale jestem ciapa i nie dałem rady badz za mało sie starałem... Pozdrawiam!

Gotowej strony nie ma :(

pz
K

WJ 
A-grupa

Auto: 2xE46, 1xR53

Taa, w tej branży sprawdzenie czegokolwiek oznacza że albo się ma dużo czasu na szukanie, albo się zna kogoś, kto dokładnie taką samą zmotę już odstawił.

"Rule the bends, bend the rules."

d3mo 
WRC

albo wykladamy kase na stol ;)

Pepis 
eNka

Wysłany: Nie 06 Cze, 2010   

Panowie powiedzcie mi tylko tak bo nie kminie tych tabelek... czy kasta to musi być tylko ek4?? i czy silnik b16b moglby wyladowac w srodku Vi gena nawet ek4... pozdrawiam!

szczuras 
eNka

Wysłany: Pon 07 Cze, 2010   

Pepis napisał/a:
Panowie powiedzcie mi tylko tak bo nie kminie tych tabelek... czy kasta to musi być tylko ek4?? i czy silnik b16b moglby wyladowac w srodku Vi gena nawet ek4... pozdrawiam!

kasta może być od czego chcesz, ale wszystko musi być zgodne z homologacją. (wahacze, stabilizatory, silnik, ospojlerowanie itp.). nie musi być ek4 może byc od wersji 1.4 czy tam 1.3 ale musisz przerobić tak by wszystko zgadzało się z tą z ek4. ludzie tak robią z sejami, kupują vana i dokładają ospojlerowanie od sportinga i jeżdżą na homologacji sportingowej. a silnik taki jaki był w 160 konnej wersji to chyba b16a ten b16b ma chyba 185 i to juz jest od type-r a on chyba nie mial fia homologacji ale moge sie mylić ;p najlepiej poczytać homologacje auta które chcesz budować, tam wszystko będzie napisane :) ja mam zbudowanego CC sporting z 700 ;p

co do szpery to w A grupie chyba zawsze można do N zależy czy dany model z nią występował - to tak z grubsza

d3mo 
WRC

nie jest tak rozowo :)
tak jak w przypadku np. EVO
auto nie moze byc z obojetnie jakiej wersji, buda amerykanska nie miala homologacji i takie modele sluza tylko jako treningowki
Bardzo latwo sprawdzic to po VIN'ie, czy buda faktycznie jest homologowana czy nie
u mnie VIN zaczyna sie od EP3 i jako takie auto jest w homologacji, amerykance zaczynaja sie od EJ albo SP i one homologacji juz nie maja....obojetnie czego bym nie zmienil
to auto w zyciu legalnie nie pojedzie...

Oczywiscie w starszych/innych autach ten "problem" moze nei wystepowac jak np w Fiatach z tego co mowisz, ale u mnie w Hondzie, u Bartka w EVO czy kazdym BMW juz tak jest....

warto by sie zorientowac, zanim kolega utopi pare tysi na bude, ktore okaze sie trefna
i nawet jesli nie wyjdzie to na pierwszych zawodach (choc to malo prawdopodobne) tylko przy 3 to co? Tylko wieksze naklady kasy okaza sie utopione w blocie....

z reszta, jak pokaze homologacje to tam bedzie to zapisane, i ciezko bedzie przekonac
panow na BT, ze "jest ok"....

pz
Kuba

Pan Protest
A-grupa

Auto: n1150

zaraz, zaraz.
nikt nie powiedzial, ze samochod musi byc zarejestrowany do wyscigow - czy w zwiazku z tym musi posiadac nr VIN?
NIE!
nie sa to samochody jezdzace po drogach w zwiazku z tym nie ma obowiazku rejestracji.
wyscigowka musi miec numer identyfikacyjny - zeby nie bylo podmianki na zawodach, ale taki nr mozna nabic sobie samemu - i taki musi widniec w "ksiazecce sportowej samochodu".

natomiast co do wersji nadwozia - silnika - jezeli chcesz jechac w grupie N lub A to zalatw od kogos homo swojej budy i wtedy bedziesz wiedzial jaki tam byl i w jakiej opcji homologowany silnik - najprosciej - skontaktuj sie z jakims zawodnikiem, ktory ma honde w tej budzie (sorry, ja sie zupelnie nie znam na civicach - wiec nie pomoge).

z innym silnikiem mozna leciec w OPENIE - grunt by buda byla homologowana jakkolwiek (FIA, ASN) kiedykolwiek.

sorry za brak polskich znakow.

pozdrawiam serdecznie
mm

d3mo 
WRC

zaraz zaraz....

jesli dobrze rozumiem, to nawet w OPEN i buda, i motor musza miec homologacje...
tyle, ze zakrec modyfikacji staje sie..."wiekszy"

na BK musi pokazac homologacje auta, np z jakiegos pucharu rozgrywanego w japonii
i przekonac panow, ze ta homologacja (domyslam sie, ze musi byc przetlumaczona rowniez, a org. do wgladu?) pasuje do auta ktore przedstawia....

czy jednak nie?

pz
Kuba

GMark 
A-grupa

Auto: be em fu

d3mo napisał/a:
zaraz zaraz....

jesli dobrze rozumiem, to nawet w OPEN i buda, i motor musza miec homologacje...
tyle, ze zakrec modyfikacji staje sie..."wiekszy"
....
Kuba

Żeby lecieć w open to motor nie musi mieć homologacji, najważniejsza jest buda żeby ona miała homologacje. Za to motor musi być producenta takiego jak buda.

Przykładowo auto BMW E28 z motorem 4,4 v8 z 7ki ( który nie ma homologacji )
Może pojechać w OPEN. Przynajmniej takie info dostałem od właściciela takiego auta, który zamierza lecieć tym w WPP, i chyba jest zorientowany :)

sorka, za mało profesjonalny język.

d3mo 
WRC

po przeczytaniu tego tematu mam watpliwosci :)
http://www.racingforum.pl...showtopic=77713

Kto wezmie na siebie odpowiedzialnosc? :D
Bo jak chlopaki wyloza gruba kase na Super czy tez BMW a potem
okaze sie, ze jest klops to ktos bedzie musial za to zaplacic ;)

ktos chetny do zinterpretowania regulaminow :D ?

pz

mizer
A-grupa

Jak na BK otworza maske, wezma do reki homologacje i zobacza po VIN`ie ze nie zaczyna sie od JHMEK4 to chyba pierwszy punkt do ktorego mozna sie dopieprzyc ??

d3mo 
WRC

mizer napisał/a:
Jak na BK otworza maske, wezma do reki homologacje i zobacza po VIN`ie ze nie zaczyna sie od JHMEK4 to chyba pierwszy punkt do ktorego mozna sie dopieprzyc ??

tak samo uwazam

szczuras 
eNka

mizer napisał/a:

jestem pewien, że nie! nie raz widziałem auta przygotowane z innych bud zgodnie z homologacja tej wersji której chcesz i nic nikt nigdy nie robił problemów. Co do aut amerykańskich to masz racje. Nie dostaną nigdy homologacji w europie na wyścigi ale to z powodów różnic konstrukcyjnych. Na rynek amerykański 90% aut ma inne nadwozia - nie chodzi mi o wygląd a np. grubość blachy czy wzmocnienia. Inne prawa, normy, ekonomia.

a to na potwierdzenie moich słów, kiedys też o to pytałem :D

http://rallymania.pl/foru...ogacja+sporting

i jestem pewien że widziałem kiedyś civica VI gen w rpp zbudowanego nie z ek4 a z tego 1.3 i nie było najmniejszych problemów. ale jak napisałem wszystko musi byc zgodne z homologacją ek4!

d3mo 
WRC

nie rozumiem.

Miedzy hamerykanskimi sa roznice konstrukcyjne przez ktore auta nie dostaly homologacji...
usuwam VIN, robie wszystko z homologacja danego auta na europe nastepnie nabijam swoj numer "ewidencyjny" i jade?.... smierdzi mi to i to bardzo :D

ale....
amerykanski homologacji nie mial, i jak piszesz w wyscigu/rajdzie nie pojedzie...
ale buda ktora NIGDY homologacji nie miala! jak bedzie zrobiona zgodnie z homologacja (innego modelu?) to badanie przejdzie tak samo jak ta homologowana? bo co? bo nei jest amerykanska? bo nie miala roznic konstrukcyjnych? (jesli nie miala to dlaczego homo nie zostalo wydane?)

zdecydujcie sie....

ps.
Juz to widze, jak ktos kto nie pisal tych przepisow, recytuje je na BK i proboje przekonac komisje.... jak ktos bedzie chcial cos takiego odstawic to dajcie znac, przyjde z popcornem
bo zapowiada sie na dobra zabawe :D

franek1 
nowy

Auto: białe SC

d3mo napisał/a:

..Czyli replika albo prototypem nie moge sobie wystartowac? Bo nie zgadza mi sie nr VIN?? Bzdura!!..

d3mo 
WRC

franek1 napisał/a:
d3mo napisał/a:

..Czyli replika albo prototypem nie moge sobie wystartowac? Bo nie zgadza mi sie nr VIN?? Bzdura!!..

przyjedziesz na WPP prototypem z homologacja?
Grubo....

Replika?
Nawet w OPEN buda musi miec homologacje, jak bys przeczytal ten temat to bys wiedzial,
a jeszcze regulamin i pewnie bysmy nie rozmawiali... (chyba, ze bedziesz laskaw wyjasnic caly ten balagan ktory sie tu zrodzil)
Przyjedziesz replika pokazesz homologacje tego czegos czego replike zbudujesz/kupisz
i bedziesz przekonywal komisje na BK, ze replika i homologacja sa do siebie podobne....
a potem ktorys wyciagnie miare i bedzie pozamiatane....

Dowaliles sie do VIN'u ktory akurat w tym wypadku nie ma nic do rzeczy....

pz
Kuba

Pan Protest
A-grupa

Wysłany: Wto 08 Cze, 2010   

to ja moje 0,03 pln'a:

rozważamy dwa aspekty:
1. start w klasie 3 wg homologacji - A lub N - tu nie ma żadnych wątpliwości - auto zgodne z homologacją i przepisami załącznika J odpowiednio dla grupy N, bądź A.

przy okazji startujących w klasach 1-4 WPP autami przygotowanymi wg gr A - pamiętajcie, że masa w A grupie jest wg tabelki załącznika J i czasami jest wyższa niż np w grupie N dla danego samochodu - tak jest w cc/sc. jak znam życie będzie ważenie aut i żeby nie było problemów (do agrupowego cc/sc zazwyczaj trzeba dokładać balast).

2. start samochodem w klasie OPEN:
- auto przygotowane wg E1 - warunek z tego co pamiętam wiek pojazdu, sam wypełniasz kartę homologacyjną, wpłacasz kasę, dostajesz homologacje E1 naszego ASN, czyli PZMot i jeździsz!

szukam, szukam, mam:
i co najwazniejsze - mysle, ze 2 punkty istotne do tej dyskusji (regulamin tech E1):

1. Samochody grupy “E - 1” mogą być budowane tylko na bazie:
...
...
1.3. Samochodów kategorii I, nie posiadających kart homologacyjnych FIA ale
wyprodukowanych przez znanych wytwórców lub producentów, którzy na inne produkowane samochody uzyskali karty homologacyjne FIA.

.....

1.2. Do budowy samochodu można użyć:
- nadwozia pochodzącego z produkowanego seryjnie samochodu, wyprodukowanego nie
później jak 20 lat temu.
- nadwozia jednego z producentów homologowanych samochodów, podanych w wykazie FIA,

czyli mozesz startowac w zasadzie kazdym samochodem....

szczegoly lektury przepisow dla E1
tutaj

tutaj przyklad sc wg E1:
seicento dwulitrowe na sekwencji w tekiej budzie

rownie dobrze mozesz wziac jakakolwiek bude od hondy USA i bedzie do E1 ok - nawet jak sa istotne roznice w czymkolwiek (inny profil dachu, szersza, wezsza, krotsza, rozowa, itp).

pozdrawiam
mm

Pan Protest
A-grupa

wpierw czytajmy regulaminy, a później merytorycznie dyskutujmy, a nie na zasadzie - jedna Pani drugiej Pani....
lepiej analizować zapisy, a nie plotki, czy domysły.

Zainteresowanych budową i procedurą uzyskania homologacji w realu (choć wszystko jest jasno opisane) odsyłam na zawodach chociażby do Tomka Strozika, którego jest seicento przedstawione powyżej.

no to już widzę rozwój klasy Open na przyszły sezon :piwko:

... i trzy oddzielne wyścigi WPP:
1. dla sc/cc, czyli klasy 1
2. dla klasy 3, czyli "zajezdzajacych" droge hond :ekipa: zeby inni im nie przeszkadzali na torze :twisted:
3. dla wszystkich innych tworow E1 w open...

pozdrawiam
mm

Pan Protest
A-grupa

z ciekawszych tworow E1:
octavia niczym kart - zawodnik siedzi centralnie po srodku:

czy jej nie bylo w Poznaniu?

podobne clio:

fajne niskie takie...

pojazdy wg E1 pierwszy raz widzialem chyba w 2002 na Banovach - tam zdziwilem sie widokiem Fabii z kevlarowym dachem...

to E1 to nastepstwo grupy H.
taka klasa dla konstruktorow - robisz masz, wplacasz homologujesz, jest bezpieczne - startujesz. szybkie i bezawaryjne - wygrywasz.

aha, co do podzialu naklasy powyzej - wg mnie sila WPP jest w ilosci aut i jestem przeciwnikiem podzialu na kilka wyscigow WPP.
Hondziarze - nie obrazajcie sie, zawsze bylem zlosliwy :foch:

Pan Protest
A-grupa

czas spac - ale jeszcze, ostatni raz - te K1 twory z cez'u co startowaly w poznaniu w d4 do 2000 i powyzej 2000 (byly 2 sztuki z roznymi motorami) to tez samochody zbudowane wg E1. i czyms takim w Openie - prosze bardzo.

dobranoc
mm

Pepis 
eNka

Panowie a takie male pytanie mi sie nasuwa ... czy integra typeR ma homologacje???

d3mo 
WRC

integra R ma :)
i z sukcesami sie i sciga w plaskich i w gorskich

:)

d3mo 
WRC

Pan Protest napisał/a:
czas spac - ale jeszcze, ostatni raz - te K1 twory z cez'u co startowaly w poznaniu w d4 do 2000 i powyzej 2000 (byly 2 sztuki z roznymi motorami) to tez samochody zbudowane wg E1. i czyms takim w Openie - prosze bardzo.

dobranoc
mm

czyli nie jest az tak lekko :)
problemem jest wyrobienie homologacji E1 od zera, slyszalem o ludziach ktorzy specjalnie
zeby wyrobic homo jada do Czech bo tam latwiej i szybciej... inaczej niz u nas....

pz
Kuba

Odpowiedz do tematu