... i trzy oddzielne wyścigi WPP:
...
2. dla klasy 3, czyli "zajezdzajacych" droge hond zeby inni im nie przeszkadzali na torze
...
pozdrawiam
mm
chwilunia - nie wszystkie Hondy zajeżdżają drogę! Więc jeśli już to osobny wyścig w klasie III w podziale na grupy Z (zajeżdżających drogę) i NZ (niezajeżdżających drogi)
chwilunia - nie wszystkie Hondy zajeżdżają drogę! Więc jeśli już to osobny wyścig w klasie III w podziale na grupy Z (zajeżdżających drogę) i NZ (niezajeżdżających drogi)
No nareszcie miła informacja.
Tak sobie trochę z nas (III klasa) jaja robicie ale ok. Myśle, że następna eliminacja to wyprostuje i tych zajeżdżających Hond nie będziemy na torze w takich akcjach oglądali.
No ale czas pokaże, a to już za chwilę.
jesli dobrze rozumiem, to nawet w OPEN i buda, i motor musza miec homologacje...
tyle, ze zakrec modyfikacji staje sie..."wiekszy"
Żeby lecieć w open to motor nie musi mieć homologacji, najważniejsza jest buda żeby ona miała homologacje. Za to motor musi być producenta takiego jak buda.
Przykładowo auto BMW E28 z motorem 4,4 v8 z 7ki ( który nie ma homologacji )
Może pojechać w OPEN. Przynajmniej takie info dostałem od właściciela takiego auta, który zamierza lecieć tym w WPP, i chyba jest zorientowany
sorka, za mało profesjonalny język.
Panowie, to nie są zawody w drifcie czy na cwiartkę, żeby robić dziwne swapy i potem stawać takimi wydumkami na starcie. Regulaminy są w tym temacie bardzo jasne:
Regulamin Techniczny WPP mówi:
"1.4. W klasie powyżej 2000 cm3 (OPEN) mogą startować pojazdy posiadające karty homologacyjne: FIA, PZM, ASN (narodowych związków motorowych zrzeszonych w FIA) oraz samochody przygotowane zgodnie z regulaminami technicznymi, przepisami pucharów, pucharów markowych, mistrzostw krajów. "
Karta homologacyjna obejmuje również silnik, a specyficznie ilość cylindrów oraz ich pojemność. Więc żadne swapowanie V8 do E28 nie wchodzi w grę, jeśli E28 było kiedykolwiek homologowane.
Jeśli nie było jednak homologowane - musi przejść procedurę homologacji krajowej - 2500 zeta i dużo czasu. Napisane to jest w pkcie 6.3 RT WPP i jest zgodne z nadrzędnym w stosunku do RT WPP Regulaminem WSMP, który mówi z kolei:
"14.4. Samochód do badania kontrolnego przed zawodami musi być przedstawiony w stanie gotowym do wyścigu włącznie z obowiązkowymi elementami ubioru kierowcy i kartą homologacyjną samochodu."
Ponieważ takie auto karty homologacyjnej (krajowej) jeszcze nie ma, to stawianie się nim na zawody nie ma sensu. Najpierw procedura, odwiedziny w PZM, a potem na BK.
Ale jest jeszcze jedna rzecz. Mianowicie, nic nie może odbywać się bez reguł. Samochód z przeszczepionym silnikiem musi spełniać pewne wymagania i musi nadawać się do przydzielenia przez PZM (i FIA) do jakiejś klasy pojazdów - A, N, E, cokolwiek. W wypadku grubego swapa, pozostaje jedynie klasa E. Dokumentem, który jest nadrzędny w stosunku do wszystkich innych regulaminów jest w wypadku naszego sportu Międzynarodowy Kodeks Sportowy FIA. Jest w nim taki specjalny fragment poświęcony klasie E, dokładniej artykuł 275 załącznika J. W aktualnym brzmieniu czytamy w nim:
"2.7.2) Engines and gearboxes must be homologated by their respective manufacturers before 31st March of the year during which they are intended for use (or the first competitive use if earlier). All such manufacturers must supply detailed drawings to the FIA in order to identify the homologated parts."
A to oznacza, że - niestety - nie można konstruować samochodu, który ma jeździć w zawodach firmowanych przez FIA (pośrednio, przez PZM) w oparciu o silnik bez homologacji.
Żeby lecieć w open to motor nie musi mieć homologacji, najważniejsza jest buda żeby ona miała homologacje. Za to motor musi być producenta takiego jak buda.
Może pojechać w OPEN. Przynajmniej takie info dostałem od właściciela takiego auta, który zamierza lecieć tym w WPP, i chyba jest zorientowany
Auto: be em fu
Wysłany: Wto 08 Cze, 2010
janas napisał/a:
GMark napisał/a:
sorka, za mało profesjonalny język.
Mowa o aucie Dawida Bokieja?
Tak
_________________ BTCC - this is racing at its best
przytoczony artykul o silnikach i skrzyniach tyczy sie F3, a nie E !! !! !! art 275 - to F3...
w E silnik dowolny - ograniczony ewentualnie przepisami kraju, zawodow, itp - generalnie 7.5 litra dla wolnossacych NIE MA ograniczen co do ilosci cylindrow, czy tez homologacji silnika.
rownie dobrze moze to byc silnik BMW w budzie fiata, czy zblizonej do fiata...
jedyne co to miejsce przewidziane przez producenta nadwozia zachowane.
co do bmw z motorami v8 (choc to zupelnie nie ma znaczenia, bo w E1 mogloby byc i v16, gdyby miescilo sie w pojemnosci) - z sukcesami startowaly takowe w seriach amerykanskich, a pozniej w 3h w Czechach:
a takie cos we wloskiej serii, nie wiem co tam siedzialo - musialbym poszukac:
Mysle, ze z homologowaniem E1 nie ma problemu - podstawowa sprawa to by auto (konstrukcja) nie zagrazala zyciu.
jezeli jest to budowane w oparciu o fabryczne nadwozie to raczej nie bedzie z tym problemow.
poza tym wszystko jest opisane dokladnie w 277 - jakie artykuly zalacznika J czego dotycza w takim aucie.
wiec wydumki rodem z driftu, czy cwiartki jezeli beda zbudowane zgodnie z zalacznikiem J moga jechac.
z ciekawych rozwiazan to od paru sezonow w rallycrossie jest klasa rwd, do ktorej mozna przystosowac samochody, ktore seryjnie byly przodem pedne.
Co do F3 racja, mój błąd.
Co do reszty - przeczytaj proszę preambułę do tego artykułu:
"Wszystkie przepisy dotyczące samochodów, a w szczególności ograniczenie pojemności skokowej silnika są do wyboru organizatora i do niego należy wyraźne ich zaznaczenie w regulaminie uzupełniającym zawodów, który musi być zawsze zaaprobowany przez Narodową Władzę Sportową (ASN) odpowiedzialną wobec FIA."
Wracamy do pktu 1.4 regulaminu technicznego WPP i sprawa wygląda zasadniczo tak samo. Tym bardziej, że takie E29 to samochód Kategorii I.
"Wszystkie przepisy dotyczące samochodów, a w szczególności ograniczenie pojemności skokowej silnika są do wyboru organizatora i do niego należy wyraźne ich zaznaczenie w regulaminie uzupełniającym zawodów, który musi być zawsze zaaprobowany przez Narodową Władzę Sportową (ASN) odpowiedzialną wobec FIA."
jest wlasnie sprecyzowany przez nasz ASN w tym miejscu - bo jak czytamy FIA pozostawia to Narodowym ASN, czyli w naszym przypadku PZM:
"II. DOPUSZCZONE SAMOCHODY - WYMAGANIA BEZPIECZEŃSTWA
1. Samochody grupy “E - 1” mogą być budowane tylko na bazie:
1.1. Samochodów kategorii I, z aktualną lub utraconą waŜnością karty homologacyjnej,
przypisanych do jednej z grup Zał. J do MKS FIA.
1.2. Samochodów kategorii II z aktualną lub utraconą waŜnością karty homologacyjnej,
ograniczonych tylko do następujących grup Zał. J do MKS FIA: GT1, GT2, GT3,
1.3. Samochodów kategorii I, nie posiadających kart homologacyjnych FIA ale
wyprodukowanych przez znanych wytwórców lub producentów, którzy na inne produkowane samochody uzyskali karty homologacyjne FIA."
czyli moze jechac auto (buda) bez homologacji, pod warunkiem, ze producent cos kiedys homologowal. jezeli uzywamy nadwozia produkcyjnego to MUSI byc mlodsze niz 20 lat, nie szersze niz 2 metry, a silnik moze byc w nim dowolny (z zastrzezeniami pojemnosci 7,5 dla atmo i 4,5 doladowany).
czyli E28 (doksztalcilem sie na allegro) nie moze jechac, bo koniec produkcji modelu byl w 87 roku. jest za stara (jezeli ktos po drodze nie machnal sie w oznaczeniu E28 to stara 5, ale Ty mowisz o E29 - nie znam sie i takiej nie znalazlem - nie wiem co to za bmw). ale kazde inne auto mlodsze, ale bez jakiejkolwiek homo moze sluzyc za podstawe do budowy wyscigowki do E1.
E28, E28. Tak jak to napisał GMark - nie wiem dlaczego mi się 1 dodało.
OK, po kolei. Wiemy już, że E28 ze swapem z czegokolwiek nie pojedzie, bo za stare. Ale podałeś sformułowanie z regulaminu ramowego WSMP, a WPP ma dalej idące ograniczenia w swoim regulaminie (pkt 1.4 RT WPP). Więc pomijając to, że można sobie zbudować wydumkę z jakimś dziwnym swapem, to trzeba ją jeszcze zahomologować krajowo, a to z kolei wiąże się z przytoczonymi warunkami zahomologowania do E1, o których wspomniałeś. Z kolei wszystko to w sumie oznacza, że E28 (jeśli nie było kiedyś homologowane przez FIA) nie pojedzie w WPP. Teraz chyba się porozumieliśmy
moim zdaniem to, ze nie pojedzie e28 to tylko kwestia wieku modelu.
gdyby taki byl regulamin i nasza rozmowa toczyla sie 5 lat temu to wtedy e28 (nawet jezeli nie mialo homologacji - tego tak naprawde nie wiem) mogloby zostac zbudowane, homologowane do E1 i wystartowac w WPP - nie mialoby 20 lat, a brak homologacji nie bylby ograniczeniem. (nasz krajowy regulamin dopuszcza uzyskanie homologacji krajowej E1 dla nadwozia, ktore nie mialo homologacji).
idac dalej - meczac to nieszczesne E28 - a co w sytuacji, kiedy zalozylibysmy przednie blotniki, zderzak, maske np od nowszego modelu?
od E34, ktora jeszcze nie ma 20 lat? koszt znikomy i tak naprawde mysle, ze bez problemu do przejscia. pojazd nie musi miec VIN, wiec konstruktor moze powiedziec, ze to wlasnie jest E34.
to sie tyczy oczywiscie sytuacji, kiedy ktos ma przygotowane e28, a nie zalezy mu na oryginalnym, klasycznym modelu tylko na tym by wystartowac nim.
bo jezeli ktos ma zamiar budowac cos do E1 to bedzie bazowal na czyms co jest wlasciwe.
to tylko dyskusja co mozna probowac robic by na sile majac przygotowane e28 homologowac to jako nowszy model do E1.
przeciez to jest E1, czyl wolna amerykanka w zasadzie.
uwazasz, ze to mocno naciagane?
No, z tymi blachami to overkill. Nie przypasują
Ale poza tym racja.
panowie się rozkręcili z tym e1. pytanie było o auto które de facto nie miało homologacji ale czy można ja tak przygotować/przerobić by pasowało pod homologacje. Odpowiedź brzmi tak. W tym aucie nie muszą się zgadzać numery vin czy tam inne numery tylko czy jest zbudowane zgodnie z homologacją. Jeżeli wszystko się zgadza to nikogo nie interesuje czy jest to buda z innej wersji. Pepis sam w sumie z tobą kiedyś rozmawiałem o budowie civica VI gen z b16a na jakimś super oesie :]
Panowie a co w takim badz razie z CRXami orginalnymi... pamietam ze w latach 90 jezdzili takie w pucharze anglii i w Japonii i jeszcze nie maja 20 lat...
i po tym co przeczytalem to wkoncu Honda Civic Coupe VI gen z silnikiem b18 (1.8) może wkoncu wystartowac bo ja juz sie zamotalem...
_________________ GREEN FOX - Profesjonalne oklejanie pojazdów!
Panowie a co w takim badz razie z CRXami orginalnymi... pamietam ze w latach 90 jezdzili takie w pucharze anglii i w Japonii i jeszcze nie maja 20 lat...
i po tym co przeczytalem to wkoncu Honda Civic Coupe VI gen z silnikiem b18 (1.8) może wkoncu wystartowac bo ja juz sie zamotalem...
taki CRX pojedzie, ale w OPEN, bo bedzie mial homologacje CUP'owa
Taki Civic VI gen, tez pojedzie w OPEN na homologacji E1 ktora bedziesz musial wyrobic...
Bierz Integre - one naprawde zapierdalaja
i nie ma problemow z homologacja itp
panowie piszecie straszne sprawy o tym E1 a z tego co wiem podbicie pod homologacje narodową i stworzenie E1 nie jest tak tragicznie ciężkie po dawnych rozmowach z Wojciechem Urbańskim.
nic to jednak ogółem myślę o innych kosztach bo prócz bezpiecznego zbiornika np to nie trzeba było nic zmieniać w elise ale mogę się mylić kwestia do wyjaśnienia z kimś kto nie dowiadywał się tego z regulaminów bo to z 2 latami też jest troche nie tak ale mogę się mylić mogłem źle zrozumieć osobę która mi to tłumaczyła.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum