Wysłany: Nie 14 Lis, 2010 BMW 318is w nadchodzącym sezonie WPP
Witam brać Wyścigową! Mam pytanie otwarte i szczere. Dobiegają mnie słuchy, że jest kilka osób, które chciałyby pościgać się naszymi kochanymi E30 318is w WPP w nadchodzącym sezonie. Ja osobiście zastanawiam się czy zostać przy zbudowanym już 318is czy przesiąść się na inne auto. Uwarunkowane jest to ilością startujących podobnych samochodów. Dlatego też ciekawi mnie ile osób wystawi omawiane auto do wyścigów w 2011. Jeżeli znalazłyby się chociaż 2-3 auta to już byłoby świetnie i można by powalczyć bezpośrednio, skłoniłoby mnie to do ewentualnego zostania przy nie najmocniejszej ale fascynującej E30.
Wysłany: Pon 15 Lis, 2010
podajcie imiona i nazwiska - jak zbierze sie Was min 6, macie swoja klase - wiem ze nie chodzi Wam o puchary itd. ale dodatkowa klasa moze zachecic kolejne osoby, moze warto wymyslic jakis regulamin zebyscie scigali sie podobnymi autami...
Auto: BMW E21 320/4
Wysłany: Sro 24 Lis, 2010
no moze byc tylko ja i tak na przyszły sezon bede miał motor 2,0 4 gary zamiast 1,8
IS jest mocniejszy i homologacja na E30 318 IS pozwala podłubać motor bardziej niz stare poczciwe M10 w homologacji na E21 318/320
co prawda silnik na ten sezon mialem prawie total serie nie liczac gaznikow WEBER ktore byly tuningiem fabrycznym ale dzieki nim wylądowałem w klasie OPEN
Jednak jestem za klasa E21 /E30 pod warunkiem ze do 2 litrów
tylko kwestja czy dopuszczało by się np silniki 2,0 M20 bo według homologacji E30 i E21 w takiej specyfikacji smigały.
Sądzę ze by mozna wziąść przykład z BMW Challange ze bmw e21 e30 do 2 litrow i tyle oczywiscie na silnikach wystepujących w homologacjach na te auta
(poza E30 320 IS ) bo to juz M3
jestem otwarty na propozycje
_________________ Laminaty do wyścigówek i rajdówek.
WPP 2011 3 - kl.8 Youngtimer 2000
BMW E21 320 group 2
OO==00==OO
MOTUL ///Markgum
POSZUKIWANY SPONSOR do WPP!!!
a po cholere ci wspoma na torze
jak nie ma w homo to niema jak masz jakies watpliwosci odnosnie homologacji to dzwon do PZM do delegata technicznego moim zdaniem to nie ma znaczenia czy jest wspomaganie czy nie jedynie wazy i zabiera moc
BMW E21 320 group 2
OO==00==OO
MOTUL ///Markgum
....jak ma byc klasa do 2.0 musi byc jasno okreslone co mozna a czego nie mozna zrobic.Przeciez polowe IS-ow nie przejdzie 1 badania dlatego ze hologacja to nie tylko wspomaganie.Pozniej bedzie kwestia skrzyni biegow gdzie skrzynia od e36 nie przejdzie.Zamiast przerabiac pod hamologacje auta juz przygotowane moze lepiej wystapic z pismem o bardziej libelarne podejscie do badania.
homologacja to homologacja i tyle musi byc wedlug niej PZM nie zrobi nowej klasy dla staroci takich jak nasze sprzety.
W homologacji jest wszystko okreslone co i jak. Skoro ktos chce jezdzic musi zrobic auto pod prepisy nie odwrotnie
takie moje zdanie sadze ze logiczne
BMW E21 320 group 2
OO==00==OO
MOTUL ///Markgum
Wysłany: Czw 25 Lis, 2010
jak by co ja dysponuje homologacja na E30 318 IS niczym sie nie rozni od tej co PZM wydaje poza papierem z nadrukie FIA
dysponuje wersja elektroniczna w formacie TIFF
jak ktos zainteresowany pisac na gg nawet gdy jestem nie dostepny bo sie ukrywam lub na PW
fajnie by bylo zobaczyc z 20 E30 IS na starcie
nawet by mozna pogadac z BMW Polska aby cos zucili w koncu byl by to puchar markowy choć może być cięzko bo starałem sie o jakikolwiek sponsoring dla rekina w koncu jest w malowaniu BMW Motosport ale ni chu... zadnego zainteresowania Pewnie jak byśmy chceieli sie scigac E90 to AŻ moze by na klocki hamulcowe zucili
pozdrawiam
BMW E21 320 group 2
OO==00==OO
MOTUL ///Markgum
no to cóż - IS'y jechały by w OPEN
klasyfikacja yougtimer liczona jest ze wszytkich klas i tak samo można by zrobić w przypadku pucharu E30.
Ostatnio myślałem nad tym, że i tak IS nie ma szans w klasie 4 (type R'y go zniszczą) więc może wejść do open - przynajmniej laminaty/szpery/skrzynie/jakiś dobry dolot i to auto zacznie jechać.
to na dzień dobry z topowych isów do wywalenia wspoma , skrzynia , dyfer max 4,1
warto o tym wspomnieć zanim się ktoś zdeklaruje.
pozdro
nie wiem skąd posiadasz te informacje..
najkrótszy dyfer homologowany - motorsport to 5,45 (4,45 jest dozwolone i osiągalne)
wspomaganie - seryjnie montowane w samochodzie nie musi być uwzględnione w homologacji.
skrzynia e36 - faktycznie odpada.
_________________ 318 is >150KM
320 i ~150KM
316 is =101KM
i wszystkie do wynajęcia... ffrent@gmail.com
więc może wejść do open - przynajmniej laminaty/szpery/skrzynie/jakiś dobry dolot i to auto zacznie jechać.
to pomyśl jeszcze nad homologowanym bezpiecznym zbiornikiem i HANS-em bo jak tak pogrzebiesz w IS-ie to będzie podchodziło pod regulamin E-1 i będziesz musiał dokupić ww elementy wyposażenia bezpieczeństwa (BTW był temat poruszany niedawno na forum)
simonE21 napisał/a:
nawet by mozna pogadac z BMW Polska aby cos zucili w koncu byl by to puchar markowy choć może być cięzko bo starałem sie o jakikolwiek sponsoring dla rekina w koncu jest w malowaniu BMW Motosport ale ni chu... zadnego zainteresowania
a może by tak niżej poszukać wsparcia (czyt. u miejscowych dealerów BMW)
_________________ Granica poślizgu kontrolowanego znajduje sie daleko za punktem w którym instynkt samozachowawczy ustepuje miejsca manii samobójczej.
to na dzień dobry z topowych isów do wywalenia wspoma , skrzynia , dyfer max 4,1
warto o tym wspomnieć zanim się ktoś zdeklaruje.
pozdro
nie wiem skąd posiadasz te informacje..
najkrótszy dyfer homologowany - motorsport to 5,45 (4,45 jest dozwolone i osiągalne)
wspomaganie - seryjnie montowane w samochodzie nie musi być uwzględnione w homologacji.
skrzynia e36 - faktycznie odpada.
fakt w A grupie można krótszy
Jesteś pewny że seryjnie montowane wspomaganie nie musi być uwzględnione w homologacji ? co i tak jest sporą przeszkodą bo is z seryjnym wspomaganiem i maglem z 4 obrotami to rarytas ale i tak nie najlepszy
generalnie chodzi o to że warto o tym wszystkim wspomnieć zanim się ktoś zdeklaruje bo wątpię żeby ktoś robił mody które powodują że jego auto robi się mniej konkurencyjne w bmw challenge lub SOS.
To ze częsc 1.8is miala wspomaganie ma sie nijak do homologacji.Mowiac najprosciej nie ma to najmniejszego znaczenia.Jest wyraznie napisane ze bez wspomagania -strona 9ta homologacji #8.04 przelozenie 21,4 :1 .Idac dalej w homologacje to zdjecie jest ewidentnie magla bez wspomy a element laczacy kolumne z maglem czyli "kość" tez na zdjeciu ewidentnie jest od wersji bez wspomagania.Mam nadzieje ze pomoglem
Wysłany: Pią 26 Lis, 2010
Open tez jest rozwiazaniem ale jesli o rywalizacjhe to jednakowo przygotowane wedlug tej samej specyfikacji auta daja o wiele wieksza frajde wszyscy jada na tym samym a tak to bedzie kolejny wyscig zbrojeń
IS nie jest rowny innemu ISowi
a co do wspomy pytam jeszcze raz po co wspoma na torze jedynie wazy to nie rajd tylko wyscig
BMW E21 320 group 2
OO==00==OO
MOTUL ///Markgum
Wysłany: Pią 26 Lis, 2010
simonE21 napisał/a:
IS nie jest rowny innemu ISowi
a myslisz ze civici są? albo seje? nie wazne czy w N czy A - ktos inwestuje 20 tys, a ktos 200 zł - to nie sa identyczne auta
ba, nawet picanto i ceedy nie sa rowne, bolidy F1 tez nie, wiec nie utrudniajcie sobie zycia - skoro jest homologacja, to korzystajcie z niej, a nie jakies wydumki w open - to wywarzanie otwartych drzwi...
Skrzynia - jasne. Ale jazda bez wspomy bez sensu. Wole podarowac sobie 3km mocy i latwo wchodzic i wychodzic z zakretu. Ostatnio nawet Szwagierczak mowil o tym na kursie na licencje ze wspoma musi byc bo jest lepsza kontrola.
Biorąc pod uwagę że wpp przeplata się z super oesem i bmw challange to wyszło by prawie co tydzień ale nie o to chodzi .
chodzi o to że jak tworzycie temat to zanim się ktoś zdeklaruje napiszcie konkretnie jakie są wymagania co do auta itp bo co z tego że 10osób zapiszę się na listę a jak przyjdzie co do czego to i tak 90% odpuści bo dowie się jakie są wymagania .
Wymagania wbrew pozorom nie są takie duże do WPP. Co do skrzyni to jest trochę problem bo rzeczywiście w BMW-CHALLENGE aby liczyć się w pierwszej szóstce to trzeba mieć optymalny zestaw : skrzynia E36 + 4.45 dyfer. Jest to jedyna rzecz, z którą trzebaby się szarpać między tymi zawodami. Jechałem ostatni superoes i powiem otwarcie, że gdyby nie wyścigowy slick na którym jechałem po mokrym z zerową przyczepnością to wynik byłby sporo lepszy, a jechałem na standardowej skrzyni E30 - seryjnej. Dlatego uważam, że do SOSu w takiej konfiguracji jak teraz był, skrzyni nie trzeba zmieniać, a nawet w niektórych partiach była ona lepsza od krótkiej e36.
W homo "A" dla 318is e30 dozwolone wszystkie dyfry praktycznie.
W skrócie co trzeba aby wystartować iesem:
1. 318 is
2. zapinki / gaśnica / wyłącznik prądu / osłona na "+" przy akumulatorze / siatka przy szybie
3. klatka + obicia niepalne w miejscach ew. kontaktu z kaskiem
4. HOMOLOGOWANE: ubiór / pasy / fotel
5. Skrzynia od E30 + dowolny dyfer
Co do chłopaków z BMW-CHALLENGE - dzisiaj wróciłem z Bydgoszczy z zakończenia sezonu 2010. Rozmawiałem z kilkoma osobami na temat WPP. "Niestety" samo BMW-CHALLENGE jest tak atrakcyjnym cyklem (co potwierdzam w 100%), że robienie licencji i inwestycja w homologowane rzeczy trochę ich hamuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum