W ogóle to nie eksplozja zbiornika tylko zapłon (co jest bezpieczniejsze) .
Samochód najpierw wyrzuciło w górę uderzenie drugiego. Wtedy prawdopodobnie rozerwało przewody paliwowe a może i sam zbiornik ... i paliwo zostało rozpylone w powietrzu. Widać trochę tego sprayu. Potem dopiero zapłon rozpylonego paliwa. Bezpieczny zbiornik to nie pancerny zbiornik, ale istotne by nie wybuchał jak bomba a co najwyżej dopiero po rozerwaniu zapalił się nieeksplozyjnie. Wtedy kierowca ma swoje naście sekund na ucieczkę a służby ratownicze na interwencję. W każdym razie tu jak widać , po potężnym dzwonie - obaj kierowcy wyszli z tego cali ... może właśnie z tego względu, że mieli takie zbiorniki. i HANS'y.
Tak czy siak D3mo ma rację jest bezpieczniej. Choć airbagi też mogą zabić.
BTW ... a czemu w tym temacie o tym ??? Może przenieść do jakiegoś innego wątku ..... np. nowego ... może "Bezpieczeństwo". A nie tak starszyć przed kolejnymi rundami :
powiedz mi kolego za te bezsensowne posty sa jakies nagrody?
Akurat jeśli chodzi o pożary to przez pewien czas byłem bardzo blisko związany. Można by rzec, że bliżej się nie da Gdybyś przeżył to samo co ja, myślę, że nie miał byś jaj napisać nawet tych 3 wyrazów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum