Koledzy mam pytanie czy auto które do tej pory starowało w takich seriach jak RPP czy GSMP może bez przeszkód starować w WPP ? Chodzi mi o dopuszczenie takiego autka pod względem regulaminowym.
Jeśli startowałeś w RPP to wykluczam,że masz jakieś wydumki typu elementy z laminatu, więc nie powinieneś mieć problemu ze startem w WPP. Dwa lata temu ktoś startował Oplem Kadetem z RPP i nie było właściwie problemu.
Pozdro
_________________ Granica poślizgu kontrolowanego znajduje sie daleko za punktem w którym instynkt samozachowawczy ustepuje miejsca manii samobójczej.
Auto nie ma żadnych plastikowych szyb czy podobnych historii. Ogólnie przygotowane jest wg. homologacji FIA. Czyli mówicie że nie będzie problemów - bardzo mnie to cieszy.
Auto: DE
Wysłany: Sob 11 Gru, 2010
Po rozmowie z dwiema osobami znającymi się na temacie .
Postanowiłem porzucić opcje z E46
Wszyscy radzą budowanie samochodu którym będzie można w przyszłości wystartować w WSMP z realnymi szansami w swojej klasie.
Wiąże się to też z większymi kosztami projektu ale za to auto będzie miało swoja wartość bo nie zostanie tylko zabawką "pucharową" czy autem typu "track day"
Doradzono mi skupienie się na porządnym aucie do 2000cm3
Czy koledzy maja jakieś rady , propozycje dotyczące konkretnych samochodów ?
_________________ "Proste są dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców" - Colin McRae
Auto: BMW E21 320/4
Wysłany: Nie 12 Gru, 2010
polecam BMW E36 E46 lub E90 320 w zależności jaki masz budrzet
P.S.
chyba ze wolisz klasyki to polecam E30 318 IS lub takiego crekina jak ja mam z silnikime M10B20 (w przyszłym sezonie moze jeden taki sie pokaże jeszcze z poznania)
jesli chodzi o ostatnie 2 auta to zostaniesz sklasyfikowany dodatkowo jako Youngtimer a z tego co ptaszki ćwierkaja ma być odzielna klasyfikacja dla Youngtimerów oraz wiecej tych aut
_________________ Laminaty do wyścigówek i rajdówek.
WPP 2011 3 - kl.8 Youngtimer 2000
BMW E21 320 group 2
OO==00==OO
MOTUL ///Markgum
POSZUKIWANY SPONSOR do WPP!!!
Auto: be em fu
Wysłany: Nie 12 Gru, 2010
tak jak wyżej, ewentualnie pucharową skodę octavię, Alfe 147, jeśli bardzo chcesz szybkie RWD do 2 litrów, to może włoska M-ka ?:) Zależy jaki masz budżet.
Swego czasu modne były też Lotusy.
_________________ BTCC - this is racing at its best
Wysłany: Pon 13 Gru, 2010
Najbardziej podoba mi się opcja pucharowej SKODY lub LOTUS
LOTUS ciężki do prowadzenia ale autko bardzo rozwojowe
SKODA profi auto ponizej 1.40 na poznaniu a to w klasie do 2000cm jest bardzo dobrym wynikiem
_________________ "Proste są dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców" - Colin McRae
...SKODA profi auto ponizej 1.40 na poznaniu a to w klasie do 2000cm jest bardzo dobrym wynikiem
lol
w spec. s2000 i to jeszcze zmodyfikowane to tak
Rybarczyk swoja wzmocniona Cup'owka (znacznie wykraczajaca poza A grupe)
jechal 1:47 jesli sie nie myle....nie chce mis ie sprawdzac
Auto: BMW E21 320/4
Wysłany: Wto 14 Gru, 2010
David napisał/a:
1.46 stare M3
To auto to E30 M3 z silnikiem od włoskiej M-ki czyli pojemnosc 2 litry ale skoksowane ostro zreszta budrzet tego teamu tez nie jest mały w koncu auto smiga w DSMP i WSMP i cały czas daje rade
jak chcesz cos z napedem na tył to i masz spory budrzet nie tylko na zakup ale i serwis to polecam nastepujące sprzet:
Kocham niezawodność może to brzmi śmiesznie w odniesieniu do aut wyczynowych ale jednak jedne są mniej awaryjne inne bardziej.
Na pewno auto musi być rozwojowe ..
Celem budowy samochodu nie są docelowo starty w WPP i o tym należy pamiętać
Chciałbym żeby samochód w przyszłości mógł pojechać kółko na Poznaniu w około 1.40 bo 1.50 to ja mogę cywilnym autem na drogowej oponie koleżankę przewieść
Z grubsza opcje widzę takie :
1. budowa od podstaw ----- Lotus ? BMW ? lub inne sugestie
2. kupno jakiegoś dobrego CUP-a ----- Alfa ? Skoda ? lub inne sugestie
Auto: be em fu
simonE21 napisał/a:
David napisał/a:
1.46 stare M3
To auto to E30 M3 z silnikiem od włoskiej M-ki czyli pojemnosc 2 litry ale skoksowane ostro zreszta budrzet tego teamu tez nie jest mały w koncu auto smiga w DSMP i WSMP i cały czas daje rade
I do tego z jaką przeszłością i tytułami
Moim zdaniem i tak nie ma sensu budować szybkie auto z myślą o WSMP, bo WSMP i klasa D do 2 litrów aktualnie w Polsce leży, z roku na rok jest coraz gorzej w tym sezonie rozpoczął tylko 1 zawodnik, 2 pozostałych doszło w połowie sezonu.
Chyba że auto miało by służyć do wyjazdów zagranice, tam już klasy do 2 litrów są bardzo liczne.
Po za tym moim zdaniem sens wyścigów to nie tylko to żeby auto było szybsze od naszego drogowego, a adrenalina i jazda bok w bok.
Jeśli zbudujesz mocne auto do 2 litrów, to wbrew temu co napisałeś, będzie one służyło do TrackDaya czy to podczas zawodów czy imprezie z cyklu TA.
Jeśli myślisz o schodzeniu do 1,40 to na prawdę jest to bardzo trudne przy 2 litrach,i napędzie na przód, także wykluczyłbym pucharówki, bo byś musiał bardzo dużo w nie włożyć żeby to pojechało 1:40, w zasadzie trzeba by zbudować DTM-a, ale obawiam się że takie auto by się psuło.
Myślę że taniej będzie kupić pucharową Supercope, albo jakieś auto z przeszłością w ST.
_________________ BTCC - this is racing at its best
Witam wszystkich to mój pierwszy post na tym forum.
Jeśli chodzi o skode,która robiła czasy 1:39 (niewiele ma ona wspólnego z pucharowa skoda) to samochód klasy E1, czyli mini DTM
Podobna skoda jest do sprzedania w czechach:
http://www.racecarsdirect...DAN_20_20v.html
Rybarczyk swoja podkręcona do 260 KM i odchudzona po przez zmniejszenie baku pucharówka spodziewał się czasów o minimum 2 sekundy lepszych od standardowej cup'owki (240 KM), czyli w granicach ~1:47 najlepszy czas, jaki udało mu się uzyskać to 1:48.417.
Jeśli chodzi o skode,która robiła czasy 1:39 (niewiele ma ona wspólnego z pucharowa skoda) to samochód klasy E1, czyli mini DTM
apropo DTM
te które ścigały się w Poznaniu to właściwie E1.
Dlaczego?
Dlatego,że regulamin E1 jest bardzo liberalny i Czesi skorzystali z tego. Przechodzone DTM-y przerobili usuwając ograniczenia regulaminowe z oryginalnej serii DTM osiągając grubo ponad regulaminowa moc ok. 480 KM, usunęli nie potrzebne dociążenie (zmniejszając masę do około 900 kg wobec regulaminowych 1030 kg) i jeszcze kilka innych rzeczy.
Zgodny z regulaminem DTM to potwór, a taki przerobiony na E1 to ja nie wiem jak to nazwać
_________________ Granica poślizgu kontrolowanego znajduje sie daleko za punktem w którym instynkt samozachowawczy ustepuje miejsca manii samobójczej.
Wysłany: Sro 15 Gru, 2010
Michal0490 napisał/a:
Podobna skoda jest do sprzedania w czechach:
http://www.racecarsdirect...DAN_20_20v.html
to Fabia ale wygląda nieźle
Michal0490 napisał/a:
Można zakupić tez samochód klasy S2000, czyli taki, który startuje w seriach WTCC, BTCC, STCC, DTC, dlatego ze w tym i przyszłym sezonie będzie wyprzedaż tych aut z powodu zmian silników na turbodoładowane np.:
wydajemi się że porządne S2000 powinno być szybsze niż SuperCopa ale i za to duzo droższe
Mocno wyżyłowany silnik o pojemności 2000cc w samochodzie typu S2000 o mocy 260-280 KM będzie raczej bardziej podatny na awarie od 2.0 TFSI w Supercopie.
Jak mocno różnią sie koszty utrzymania np. SuperCopy od S2000
mam na myśli awarie silnika (ewentualny remont) , eksploatacyjne części zamienne , żywotnośc ?
Koleś pytasz się ludzi którzy na co dzień jeżdżą cieniasami, civicami i bmw o koszty utrzymania s2000 czy supercopy? Zadzwoń i umów się z Gładyszem, Lisowskim czy innym zawodnikiem co w nich śmigają lub śmigali może ci powiedzą. Po drugie WPP zostało stworzone z inicjatywy zawodników dla opcji "taniego ścigania" a ty tutaj chcesz na auto ponad 200 tys przeznaczyć. Idź od razu do WSMP albo po co się rozdrabniać WTCC skoro ty 1:50 to na seryjnej oponie z dziewczyną robisz.
A tak à propos wydaje mi się tutaj przerost formy nad treścią.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum