Jeżeli uda się zebrać klasę historyczną to mam wstępne zgłoszenie od Marka Biłyka z alfą GTA Knastol, możesz utworzyć opcjonalną klasę HS??
a 8 i 9 jako Young Timer to nie jest historyczna? W 8 i 9 konstrukcje aut muszą mieć homologacyjnie ponda 20 lat (na dziś to nawet nieco więcej w/g Komunikatu).
Więc HS jak by trzeba było określić? Powyżej np. 40?
A BTW czy auta z homologacją ponad 20 letnią powinny być waszym zdaniem dopuszczane np do K4 czy raczej powinny być wyłącznie w K8?
Np. Astra czy w przyszłym roku powina mieć wybór między 4 i 8? Czy tylko do 8?
Do HS mogły by być wrzucone auta z homologacja sprzed 31.12.1981 czyli minimum 30 letnie. Jakoś ściganie civika 4 generacji z homo świeższą o 15 lat od mojej może być trochę dziwne dlatego myślę, że fajnie by było gdyby HS zaistniała. W chwili obecnej wstępnie zainteresowanych jest już 6 kierowców z moich informacji. 4 w klasie do 2000 i 2 powyżej. Szukamy dalej.
Do HS mogły by być wrzucone auta z homologacja sprzed 31.12.1981 czyli minimum 30 letnie. Jakoś ściganie civika 4 generacji z homo świeższą o 15 lat od mojej może być trochę dziwne dlatego myślę, że fajnie by było gdyby HS zaistniała. W chwili obecnej wstępnie zainteresowanych jest już 6 kierowców z moich informacji. 4 w klasie do 2000 i 2 powyżej. Szukamy dalej.
Z tego co wiem to samochód za historyczny uznaje się taki, który ma min. 25 lat a produkcja danego modelu skończyła się min. 15 lat temu. Myśle sobie, że trzeba by pójść w tym kierunku, a nie brać pod uwagę kiedy była wydana homologacja - to taka moja sugestia.
Z tego co wiem to samochód za historyczny uznaje się taki, który ma min. 25 lat a produkcja danego modelu skończyła się min. 15 lat temu. Myśle sobie, że trzeba by pójść w tym kierunku, a nie brać pod uwagę kiedy była wydana homologacja - to taka moja sugestia.
Tak jest u konserwatora zabytków (świadomie z małych liter . Myślę jednak, że jeśli chodzi o samochody wyścigowe to powinnyśmy się kierować datą homologacji. Wiem, że Tobie wyścigi w 4 civicami też nie w smak co?
nie moja bajka, nie znam sie na tym, wiem ze roznica pewnie jest taka jak pomiedzy 1A i 1N - u nas tez byla potrzeba oddzielenia tych klas, tylko wiem tez ze za chwile znajda sie i tacy, ktorzy powiedza ze klas jest poprostu za duzo
podajcie mi w takim razie kogo wpisac do jakiej klasy, bo troche sie zamotalem
Zostaw na razie tak jak jest. Żeby nie mieszać, będę zbierał ekipę ze starymi wyścigówkami i jak będę miał konkrety to dam znać.
Fakt że klas już trochę jest, ale wszystkie mają sens. Ja sobie torchę czytałem o niemieckich wyścigach oldtimerów youngtimer trophee i tam jest chyba 9 dywizji w zależności od rodzaju konstrukcji i wieku a w nich po 4-5 klas pojemnościowych. Łącznie około 45 więc u nas jest i tak spokojnie
Tak czy siak w wyścigach powinien być zawsze istotniejszy rok modelowy czyli rok homologacji - a nie rok produkcji. Chodzi przecież o rozwiązania technologiczne i nowości konstrukcyjne. Auto zaprojektowane 25 lat temu, nawet jeśli jest produkowane do dziś ... jest technologicznie modelem starym i powinno mieć prawo ścigać się z autami z tamtych lat. Dla wyścigów data zaprzestania produkcji , jest moim zdaniem mniej jeśli wręcz nieistotna.
Natomiast mnożyć klasy będzie sens jak się nie będą mieściły w pojemności toru
Tu jest trochę racji w którymś głosie, że podział na -2000/+2000 ccm mógłby być już wystarczający w WPP (z uwzględnieniem YT 8 i 9 oraz oczywiście 1N i 1A).
Jakby nie było - nie mamy też procedury awizowania startów. A może warto byłoby w regulaminie zawrzeć coś takiego. Zawodnik np do końca starego sezonu awizuje starty w kolejnym i wpłaca jakąś kaucję czy wpisowe za cały rok. Jeśli wpłaci ma prawo do dodatkowej zniżki w nadchodzącym sezonie.
Mając taką wstępną listę - organizator mógłby precyzyjniej ułożyć klasy. Jak mu się pokaże 10 aut w K2 - to ją stworzy ... jak jedno ... to nie stworzy tylko połączy z K3 albo nawet z K4. I wtedy pech zawodnika.
Jak w K8 pokaże się 38 aut w rozpiętości wieku modelowego do 20-sto latków do 45 czy 60-cio latków ... to pędzie miał powód do rozważań czy nie zrobić sensownych podziałów wieku technologicznego.
A tak - to jak i w innych sportach ... jak ktoś nie będzie wygrywał ... to będzie chciał stworzenia klasy pod niego. Jak w maratonie pewnym zrobiono klasę dla mężczyzn otyłych w wieku 45-48 lat. Brakowało tylko ograniczenia do koloru włosów i powierzchni łysiny ... tak żeby już na pewno Pan Burmistrz mógł wczłapać się na pudło
Auto: BMW E21 320/4
Wysłany: Nie 20 Lis, 2011
Moim skromnym zdaniem auta dopuszczane do WPP powiny być to samochody z utraconą homologacją, czyli takie co nie mogą juz w WSMP smigać.
Uchroniło by to nas przed wyścigiem zbrojeń u utrzymało forme "taniego ścigania".
Oddzielenie klasy 8 i 9 jako oddzielny wyścig.
8 i 9 powinny być klasami Youngtimer a tak jak Łukasz pisał powinna byćteż klasa HS -2000 i 2000+. Czy za dużo klas moim zdaniem nie. W 2012 masa IS wskoczy do 8 i 9.
Za gramanicą CZ D klas jest masa i nikomu to nie przeszkadza jak tu chłopaki pisali.
A teraz uzasadnienie odnośnie HS oraz Youngtimer:
Rozmawiałem z osobami, które mają takie autai kategorycznie są zniechęceni aby jezdzic razem np z kia ceed bo to oszołomy jadą kontaktowo bardziej rally cros niz wyścigi.
I całkowicie sie zgadzam, miałem taką sytuacje ze driver ceeda na prawym nawrocie na kartingu wpierdalał mi sie od wewnetrznej lewym kołem na tarce prawym na trawie(wpierdalał napisałem celowo bo wpychać sie mozna po asfalcie wpierdalanie natomiast jest na chama po trawie).
To ja szybko sobie myśle zblokować go co by chłopina sie nauczył ze to nie rally cros tylko wyścigi płaskie czy odpuścić szybka kalkulacja i dupa trzeba było odpuścić Do jakiegokolwiek HS'a nie znajdziemy czesci od tak sobie buda nie lezy na szrocie u krotoskiego po dzwonie przez przedstawiciela handlowego ze da sie cwiartke albo ryj wspawać. Zdwową karoserie do akich samochodów naprawde cieżko znaleść nie tylko w polsce ale i w niemcowni.
Dlategu ludzie z takimi autami sie nie pojawią do puki HS i youngtimer nie będzie oddzielnym wyścigiem.Często sa to samochody z kawałkiem historii polskiego motosportu, które śmigały w tamtych latach.
To nie tylko moje zdanie ale wiekszosci co śmigała w tym sezonie w klasie 8 i 9 i nie jednokrotnie mieli podobne sytuacje do mojej tu opisanej i podzielają moje zdanie.
_________________ Laminaty do wyścigówek i rajdówek.
WPP 2011 3 - kl.8 Youngtimer 2000
BMW E21 320 group 2
OO==00==OO
MOTUL ///Markgum
POSZUKIWANY SPONSOR do WPP!!!
Witam,
Mam pytanie czy można gdzieś znaleźć więcej informacji na temat tej rodzącej się klasy historycznej? I czym de facto by się rózniła od yt w wpp?
Pewnie macie racje i Ty RaweckiRacing i Ty Maciek co do zaliczania samochodów do klasy YT czy HS. Musimy jednak pamiętać, że to nie my decydujemy jakie będą klasy i jak będą do nich zaliczane samochody (pokazał to obecny rok), to działka Panów z PZM-otu.
RaweckiRacing napisał/a:
Wiem, że Tobie wyścigi w 4 civicami też nie w smak co?
Zgadza się, pokazała to I runda w tym roku. Paweł na swoim Civicu był dużo szybszy ode mnie (może to wina kierowcy) ale tak było. Jego start, podobnie jak Roberta w BMW 318 IS pokazał, że ten kto decyduje o zaliczeniu samochodu do danej kalsy nie bardzo wie na podstawie jakich przepisów to zrobić. Mam cichą nadzieję, że w roku 2012 nie będzie już takich sytuacji (moim zdaniem pomyłek).
Auto: be em fu
Wysłany: Nie 20 Lis, 2011
simonE21 napisał/a:
Rozmawiałem z osobami, które mają takie autai kategorycznie są zniechęceni aby jezdzic razem np z kia ceed bo to oszołomy jadą kontaktowo bardziej rally cros niz wyścigi.
I całkowicie sie zgadzam, miałem taką sytuacje ze driver ceeda na prawym nawrocie na kartingu wpierdalał mi sie od wewnetrznej lewym kołem na tarce prawym na trawie(wpierdalał napisałem celowo bo wpychać sie mozna po asfalcie wpierdalanie natomiast jest na chama po trawie).
To ja szybko sobie myśle zblokować go co by chłopina sie nauczył ze to nie rally cros tylko wyścigi płaskie czy odpuścić szybka kalkulacja i dupa trzeba było odpuścić Do jakiegokolwiek HS'a nie znajdziemy czesci od tak sobie buda nie lezy na szrocie u krotoskiego po dzwonie przez przedstawiciela handlowego ze da sie cwiartke albo ryj wspawać. Zdwową karoserie do akich samochodów naprawde cieżko znaleść nie tylko w polsce ale i w niemcowni.
Dlategu ludzie z takimi autami sie nie pojawią do puki HS i youngtimer nie będzie oddzielnym wyścigiem.Często sa to samochody z kawałkiem historii polskiego motosportu, które śmigały w tamtych latach.
To nie tylko moje zdanie ale wiekszosci co śmigała w tym sezonie w klasie 8 i 9 i nie jednokrotnie mieli podobne sytuacje do mojej tu opisanej i podzielają moje zdanie.
Z całym szacunkiem, nie toleruje chamstwa na torze, ale to są wyścigi samochodowe, a nie rajdy samochodowe, trzeba się liczyć zawsze z kontaktem z innym autem, często nawet przypadkowym, taki sport.
Uciekniesz od Ceedów które walczą, a dojdzie Ci też jakiś młody ambitny gniewny w jakimś starszym aucie i może być to samo.
Nie szufladkujmy po autach.
_________________ BTCC - this is racing at its best
Jedno jest pewne - z regulaminami jest jak z prawem ... nigdy nie jest tak, że wszystko pasuje wszystkim i zawsze. Stąd musimy być aktywnymi, pisać, sugerować, uzasadniać, wyjaśniać itd. itd. I w AW i w PZM. Może niekoniecznie, żądać i postulować - tylko starać się wypracować jakieś optymalne pośrednie rozwiązanie (aktualne na tu i teraz), bo w praniu i tak się okaże , że to co się wykombinowało i tak gdzieś tam nie będzie doskonałe. Nie sądzę żeby w PZM była tylko i wyłącznie zła wola. My się sami tez nakręcamy jako zawodnicy i często wiedzeni przez przypadkowego całkiem nieświadomego "prowodyra" wpadamy w jakiś tunel myślowy, a mając np. tylko powierzchowne informacje o motywach decyzji ... oceniamy coś jako głupie itd. Dobrze to ukazał poziom forumowej debaty na temat poprzedniej rundy SuperOeS'u. Prawie ukamienować chciano organizatorów. Mniejsza o to.
Ten obecny wątek świetnie pokazuje , że trzeba rozmawiać. Różne punkty widzenia pokazują różne, jak najbardziej zasadne racje. Ja nie brałem pod uwagę pewnych aspektów i teraz np. rozumiem , ale nie wiem czy podzielam do końca postulat - by w WPP startowały wyłącznie auta z utraconą homologacją. To by niby wyeliminowało współczesne auta z WPP (była burzliwa dyskusja o tym jak się pokazała lista zgłoszeń do ostatnich rund i zobaczyli Porszawki, Ferarki itd).
Pojawia się jednak od razu problem nowy ... a co z tanim ściganiem dla aut z aktualną homologacją ale nie tych z najwyższych półek? Tych jest niemało i nie myślę właśnie o Porsche GT.
Czy Hondy Type-Ry, BMW E46, itd.itd. na siłę wygnamy do WSMP - czy w ogóle na bruk?
Czy należałoby zrobić WSMP dla aktualnych homologacji - tylko i wyłącznie? A WPP wyłącznie dla utraconych?
A jeszcze dodatkowo YT i HS - dla homologacji bardzo bardzo dawno utraconych?
Z kolei wszystkie te serie dzielić na liczne klasy??? Przy obecnej liczbie zawodników - to chyba nie tędy droga dla najbliższego sezonu.
A zastanówcie się może nad rozwiązaniem tego węzła gordyjskiego przez zmniejszenie ilości klas a zwiększenie ilości biegów w danej rundzie. Mamy teraz 2 biegi - małe pojemności i duże , prócz tego pokazowy Maluch Trophy oraz Formuła Historyczna .
Fakt, że dla YT i HS'ów wszelakich - ryzyko i koszty kontaktów są znaczne (acz nie wieszajmy też psów na KIA'owcach - tak byli szkoleni i jak by tak nie jeździli to by tam nie wygrywali - taka specyfika ich pucharu a nie ich wina czy chamstwo). Pewnie i zawodników z 4 i 5 klasy też nie interesuje zbytnio gniecenie blachy. Ale co? Zakaz jazdy Ceedem w WPP? Czy zakaz jazd byłego zawodnika Pucharu Ceed w WPP? Przecież jak on pojedzie ... np. Astrą to się tak samo nie będzie certolił !
A jak ich damy do oddzielnego biegu ... razem może z 5 aut to znowu zaczniemy narzekać, że nie ma co oglądać. O marnowaniu czasu wyścigowego z danego dnia nie wspomnę - a doba z gumy nie jest.
Jak będziemy żądać wyrzucenia aut z aktualną homologacją z WPP to chyba w 5 klasie zostanie raptem Bokiej i Helwig ... którzy w/g innych powinni być w 9. Z 4ej wypadną chyba Hondy (np. ja i Norbert Stańczyk) , Renówki Mocie i Kijewski, Alfy Jania i Kowalski , pewnie i Dragan BMW E46 .... I zostanie Andrzej Moskalik z Urbaczewskim na BMkach które powinny być w K8.
I co teraz?
Tak źle i tak nie dobrze. Biegów i kwalifikacji w ciągu dnia się nie zrobi nastu - a jak się zrobi kilka to będzie też lipa bo będzie po parę aut.
Wracam do pomysłu regulaminowego awizowania startów w przyszłym sezonie - co by mogło ułatwić organizatorom ułożenie regulaminów, klas, kalendarza, harmonogramów biegów.
Modelowo dla mnie na dziś fajnie byłoby, żeby np w WPP były trzy biegi:
1/ Seje jechały sobie razem (1N i 1A) - no może z K2 i z małymi KIA'nkami czyli K6.
2/ YT (powyżej 20 lat modelowych) i HS (powyżej 30 lat modelowych) razem ... a może jeszcze z podziałem na klasy -2000/+2000
3/ obecna 4, 5 i może właśnie jeszcze jakaś całkiem OPEN dla odmieńców powyżej 3500, sylwetkowców, bolidowych singleseat'erów np z F3 ))
oraz może:
4/ Maluch Trophy ... a może razem z Sejkami??? Czy to ryzykowne tak jak puszczanie HS z Ceedami?
No i jak widać z tej całej pisaniny - nie doszedłem do żadnych konstruktywnych wniosków.
Hehe ja mam pomysł niech każdy kupi sobie Cinquecento lub Seicento z czego połowa A-grupy i połowa N-ki i wtedy nie będzie problemu bo będzie dużo aut, brak problemu z podziałem na klasy i ściganie będzie tanie sorry za off topp to tak dla rozluźnienia....
_________________ Tylko zdechła ryba płynie z prądem...
Wysłany: Wto 22 Lis, 2011
GMark napisał/a:
simonE21 napisał/a:
Z całym szacunkiem, nie toleruje chamstwa na torze, ale to są wyścigi samochodowe, a nie rajdy samochodowe, trzeba się liczyć zawsze z kontaktem z innym autem, często nawet przypadkowym, taki sport.
Uciekniesz od Ceedów które walczą, a dojdzie Ci też jakiś młody ambitny gniewny w jakimś starszym aucie i może być to samo.
Nie szufladkujmy po autach.
Zgadza się moze być i taka opcja ale z wiekszosc ludzi co narzekała to nie podawała numeru startowego tylko auto i w wiekszosci to był CEED (chyba wszystkie miały jakies zatarczki) lub zielone clio # 60
Zgadzam sie ze to sa wyscigi i zdarza sie konakt ale jazda tego typu co była opisana to nie jest sciganie ...
BMW E21 320 group 2
OO==00==OO
MOTUL ///Markgum
mam bardzo duzo pracy, nie wiem za co sie zabrac, wiec zabieram sie za pisanie na forum
i to w temacie ktory mnie nie dotyczy
skoro auta klasy HS to zabytki o ktore sie dba bardziej niz o lakier na seju, zakladam ze YT takze, to niech faktycznie scigaja sie razem, bez pozostalych klas - o ile oczywiscie znajdzie sie miejsce na kolejne wyscigi i kwalifikacje w harmonogramie dnia
z tego co wiem juz bylo ciasno, ale moze gdyby skrocic I kwalifikacje do 20 minut, a zamiast drugich wziac pod uwage miejsca zajete w I wyscigu... a najlepiej jeszcze w odwroconej kolejnosci
no ale ok - gdyby tak bylo, to na dzien dzisiejszy:
grupa 1:
K1N + K1A + K2 + K6 = 7 + 6 + 0 + 2 = 15 aut
grupa 2:
K3 + K4 + K5 + K7 = 4 + 3 + 1 + 0(5) = 8(13) aut
grupa 3:
K8 + K9 + HS = 8 + 1 + 1 = 10 aut
zakladam ze aut jednak dojdzie, ale czas najwyzszy, aby ludzie zaczeli sie okreslac - ale jak tu sie okreslac jesli nie bylo ciagle obiecanego spotkania z PZM, czy AW, czy najlepiej w obecnej sytuacji z Bartoszem Bielińskim - a moze takie spotkanie musi wyjsc od nas, tylko ze do niego trzeba sie przygotowac - musicie miec konkretne propozycje, ktore wysnuc mozna np tu na forum, albo gdzies przy piwku
PietereQ napisał/a:
Witam,
Mam pytanie czy można gdzieś znaleźć więcej informacji na temat tej rodzącej się klasy historycznej? I czym de facto by się rózniła od yt w wpp?
Dobrze trafiles Tutaj jest to miejsce
Knastol ja jestem jak najbardziej za spotkaniem z PZM lub innym organem
z Łukaszem jakis tam wzór klas Youngtimer i HS bedziemy mieli wzorując sie na Histo Cup i Youngtimer Trophy. Jednak nasi zagramaniczni koledzy maja klas nasrane ze ho ho.
- Ze wzgledu na okres historyczny
- Ze względu na pojemności
Jednak sądze ze 46 klas jak u nich samych HS'ów nie zrobimy bo to bez sens.
Moim zdaniem w bardzo dużym skrócie:
Klasa 8 Youngtimer
pojemnosc do 2000 ccm samochody których homologacja została wydana miedzy 20 -30 lat emu (licząc od danego sezonu) czyli w sezonie 2012 będą obowiązywać homologacje z tal 1982- 1992
Klasa 9 Youngtimer
pojemność powyżej 2000 ccm reszta jak w klasie 8 Youngtimer
Klasa HS 2000
Pojemność do 2000 ccm homologacje wydane przed 1982 rokiem
Auta przygotowane według homologacji FIA, pucharów markowych, grup wyścigowych 1,2,3,4,5
Klasa HS 2000+
pojemnosc powyzej 2000 ccm
reszta jak wyżej
moze ktoś sie wypowie odnosnie tego podziału ?
chetnie podyskutuje bo czasu mało
BMW E21 320 group 2
OO==00==OO
MOTUL ///Markgum
a czy jest sens dzielic YT od HS? tzn czy roznica technologiczna np 25-latka a 35-latka jest wieksza niz moc silnikow np. Hondy CRX Ballade 1.6, a Opla Astry 2.0, czy np. Alfy Józka i BMW Hellwiga? pytam bo jada one razem w jednej klasie 8 lub 9
zasadnicze roznice w 1A i 1N sa takie:
- pojemnosc 1150ccm/1108ccm
- moc 100-120KM/70KM
- szpera
- skrzynia biegow
- slik
za chwile okaze sie ze jest wiecej klas niz zawodnikow, wiec przemyslcie dobrze ten podzial
Simon, podaj liste zawodnikow w poszczegolnych klasach - jak wg Ciebie mialaby wygladac
a moze jeszcze inaczej - podzial na YT i HS - bez podzialu pojemnosciami
a czy jest sens dzielic YT od HS? tzn czy roznica technologiczna np 25-latka a 35-latka jest wieksza niz moc silnikow np. Hondy CRX Ballade 1.6, a Opla Astry 2.0, czy np. Alfy Józka i BMW Hellwiga? pytam bo jada one razem w jednej klasie 8 lub 9
zasadnicze roznice w 1A i 1N sa takie:
- pojemnosc 1150ccm/1108ccm
- moc 100-120KM/70KM
- szpera
- skrzynia biegow
- slik
za chwile okaze sie ze jest wiecej klas niz zawodnikow, wiec przemyslcie dobrze ten podzial
Simon, podaj liste zawodnikow w poszczegolnych klasach - jak wg Ciebie mialaby wygladac
a moze jeszcze inaczej - podzial na YT i HS - bez podzialu pojemnosciami
knastol chodzi o to, że jest spora różnica pomiędzy autami zbudowanymi wg homologacji 1976 a 1990. 14 LAT to przepaść. Generalnie to jest teoria z tą homologacją do 82 bo większość aut z homo do 82 faktycznie będzie miała homo z 68-77 np alfy gta, gtv bmw 2002, eskort mk 1 i 2, capri, kadet itp. Jest pare z nowszą np alfa 75, bmw 635 i może kilka innych. Chodzi o to że te auta to czysta mechanika. Niektóre mają może elektroniczny zapłon, ale nie ma zmiennych faz rozrządu, efi itd. W YT w tym roku pojawi się mnóstwo is-ów i civiców z silnikami v-tec- zupeałnie inna technologia.
Możesz do HS dopisać wstępnie :
Marcin Grzelewski - Ford Escort Mk II, RS 2000 grupa 2/4
Marek Biłyk - Alfa Romeo GT Junior Autodelta
Simon- Podaj dane togo gościa z Alpina A310 i powoli robi się fajna klasa )
Multiplikowanie podziałów nie ma sensu. Im wiecej aut w ramach pojemnosci toru tym lepiej. Jeżeli komuś sie nie podobają wyścigi to niech jezdzi dookoła pachołka olbo paru poustawianych na sobie opon i sciga sie z czasem. Jest dużo tego typu imprez. Wiele lat czeba było czekać żeby zobaczyć na polach startowych szpaler aut niknący za zakrętem. Nie wylewajmy dziecka z kompielą. Jak
Przepraszam ale jestem forumowym abnegatem, coś skopłem i obcieło moją wypowiedz.Boję się że artykułowanie szeregu żądań i chęci podziałów zniweluję to co mamy.Jak świat światem w wyścigach połączonych klas ktoś był pokrzywdzony.Ja osobiście jeżeli zdołam przygotować auto w przyszłym sezonie będę zaszczycony móc konfrontować się Civicem 3gen z plejadą różnorodności.Pozdrowienia dla szanownych forumowiczów.
W YT w tym roku pojawi się mnóstwo is-ów i civiców z silnikami v-tec- zupeałnie inna technologia.
Mała poprawka (ale tylko drobna) - nie w tym ale w 2012 roku pojawią sie auta, o których piszesz.
Natomiast sam pisałeś, że nie w smak jest ściganie sie moją Balladką z 4 Civicami. Odpisałem, że tak jest a taki podział jeżeli dojdzie do skutku skazuje mnie na walkę właśnie z nimi (w Balladzie nie montowano silników v-tec) a moje auto w 2012 roku skończy 26 lat. Nie będę się upierał nich będzie najlepiej jak sie da to wszystko ułożyć.
W YT w tym roku pojawi się mnóstwo is-ów i civiców z silnikami v-tec- zupeałnie inna technologia.
Mała poprawka (ale tylko drobna) - nie w tym ale w 2012 roku pojawią sie auta, o których piszesz.
Natomiast sam pisałeś, że nie w smak jest ściganie sie moją Balladką z 4 Civicami. Odpisałem, że tak jest a taki podział jeżeli dojdzie do skutku skazuje mnie na walkę właśnie z nimi (w Balladzie nie montowano silników v-tec) a moje auto w 2012 roku skończy 26 lat. Nie będę się upierał nich będzie najlepiej jak sie da to wszystko ułożyć.
Ja już myslami jestem w przyszłym sezonie
Faktycznie pierwszy CRX też nie jest zaawansowany elektronicznie tak jak civic 4 gen, ale bliżej mu do niego niż do starych bmw. Wiesz, jak przyjedzie ktoś z autem z początku lat 70 to spierze tyłki i nam i civicom i paru jeszcze innym. Wtedy przepisy były liberalne i np bmw e10 2002 z silnikiem schnitzera (20,4- 16V ponad 260 koni) lub alfy gta 2000 były potwornie szybkie- lekkie nadwozia, szyby itp były dopuszczone przez załącznik "J". Dopiero samochody pokroju M3 e30 mogą się z nimi równać. Dlatego w sumie muszę trochę odwołać to co pisałem wcześniej o zaawansowaniu technicznym bo nie do końca jest to argument przekonujący, bo jak widać zagrożenie czyha z każdej strony
Mi głównie chodzi o to, żeby przyciągnąć jak najwięcej samochodów historycznych, a one się nie pojawiają głównie dlatego, że występuje duże prawdopodobieństwo kontaktu z kierowcami, którzy mają gdzieś swoje auta bo je wynajmują, albo jak pisał Szymon łatwo kupić do nich części.
Nie chcę mnożyć wyścigów- bo to rzeczywiście nie ma sensu, ale jeżeli w YT i HS będzie 25-30 aut to nie pomieszczą się na torze z pozostałymi klasami, a wewnętrzny podział do i ponad 2000 jest konieczny. Myślę, że sens będzie miało rozdzielenie YT- HS tylko pod warunkiem, że do każdej grupy wpisze się co najmniej 10 aut.
Kolejna rzecz - na pewno fajnie to będzie wyglądać jak będzie wyścig dla young/oldtimerów, ale tylko pod warunkiem, że będzie ich dużo. Nie jestem zwolennikiem wyścigów typu WSMP gdzie na gridzie stoi 10 aut .... bo to jest bardzo smutne.
Wysłany: Sro 23 Lis, 2011
Popieram Łukasza,
O to właśnie chodzi z YT i HS aby przyciągnąć włascicieli weteranów naszych torów, oraz replik. Spotkałem się z wieloma opiniami od właścicieli takich aut:
"ja bym przyjechał się z wami poscigać ale jak będzie oddzielny bieg bo szkoda mi mojego auta XXXXX bo przezyło w sporcie XXXX lat i nie che aby jakis XXXX mi je skasował"
Specyfika wyscigów aut klasy YT lub HS jes troche inna chodzi o dobrą zabawę i rywalizacje, aby mozna poscigać sie klasykami w towarzystwie klasyków, każdy uwaza troche inaczej jadac wyscig takim autem uważa i na swoje auto i tez na inne.
A to co Leszek pisał, też chciał bym aby te czasy wrociły gdzie ostatnie pola startowe były na ostatnim prawym Cały plan odnośnie HS i YT będzie miał sens jeśli będą chętni do scigania aby ten odzielny wuscig dla HS i YT liczył z 20-30 aut to bedzie juz coś.
Chciał bym aby w WPP były 3 wyscigi i w kazdym 30-40 aut a nie jak w WSMP 12 aut w 13 klasach bo to smutne nawet bardzo.....
QVO VADIS PZM
BMW E21 320 group 2
OO==00==OO
MOTUL ///Markgum
Ja już myslami jestem w przyszłym sezonie
Faktycznie pierwszy CRX też nie jest zaawansowany elektronicznie tak jak civic 4 gen, ale bliżej mu do niego niż do starych bmw. Wiesz, jak przyjedzie ktoś z autem z początku lat 70 to spierze tyłki i nam i civicom i paru jeszcze innym. Wtedy przepisy były liberalne i np bmw e10 2002 z silnikiem schnitzera (20,4- 16V ponad 260 koni) lub alfy gta 2000 były potwornie szybkie- lekkie nadwozia, szyby itp były dopuszczone przez załącznik "J". Dopiero samochody pokroju M3 e30 mogą się z nimi równać. Dlatego w sumie muszę trochę odwołać to co pisałem wcześniej o zaawansowaniu technicznym bo nie do końca jest to argument przekonujący, bo jak widać zagrożenie czyha z każdej strony
Mi głównie chodzi o to, żeby przyciągnąć jak najwięcej samochodów historycznych, a one się nie pojawiają głównie dlatego, że występuje duże prawdopodobieństwo kontaktu z kierowcami, którzy mają gdzieś swoje auta bo je wynajmują, albo jak pisał Szymon łatwo kupić do nich części.
Nie chcę mnożyć wyścigów- bo to rzeczywiście nie ma sensu, ale jeżeli w YT i HS będzie 25-30 aut to nie pomieszczą się na torze z pozostałymi klasami, a wewnętrzny podział do i ponad 2000 jest konieczny. Myślę, że sens będzie miało rozdzielenie YT- HS tylko pod warunkiem, że do każdej grupy wpisze się co najmniej 10 aut.
Kolejna rzecz - na pewno fajnie to będzie wyglądać jak będzie wyścig dla young/oldtimerów, ale tylko pod warunkiem, że będzie ich dużo. Nie jestem zwolennikiem wyścigów typu WSMP gdzie na gridzie stoi 10 aut .... bo to jest bardzo smutne.
Myślę, że ideą stworzenia klasy historycznej powinno być też to, żeby ścigały się w tej klasie samochody, których na ulicy już nie zobaczysz, lub jest ich jak na lekarstwo. Podobnie powinno być z YT. Na naszych drogach spokojnie mozna zobaczyć w bardzo dobrej kondycji Astry czy 4 Civic. Myślę, że samochody tego typu, żeby zdobyć miano YT nie mówię już o historyku powinny jeszcze trochę czasu poczekać. Opieranie się na regulaminach z innych państw (np. Niemcy) na się nijak do naszej rzeczywistości. Tam historyków jest całe mnóstwo, sport samochodowy jest relatywnie tani do poziomu życia. U nas powinien być prosty i mało skomplikowany regulamin, tak aby stać było na zabawe w ten sport dużą ilości zapaleńców. Takie jest moje zdanie, choć z zaciekawieniem czekam na to co zaproponujecie z Szymonem.
No jest w tym racja... Rzeczywiście kierowanie się suchymi datami nie jest do końca wymierne... Bo rzeczywiście astra dla mnie osobiście też nie jest youngtimerem, tylko leciwym kompaktem i będzie tak jeszcze przez wiele lat (bez obrazy dla posiadaczy astr:) po prostu auta z początku lat 90 właśnie jak astra, golf 3 itp są dość współczesne...
Ale z drugiej strony e30 is dopuścimy a astre nie bo nie jest tak klasyczna?? Musimy przyjąć jakieś klarowne reguły. Posługiwanie się datą homologacji w tym przypadku jest chyba najsłuszniejsze. Apropos astry to właśnie przejrzałem listę homologacji FIA i ona była homologowana w 1992 więc w następnym sezonie się jeszcze nie łapie jeśli w YT miałyby jeździć auta z homo do 31.12.1990 a nawet 1991.
Myślę, że powinniśmy określić początek/koniec okresu homologacji i zamrozić go na powiedzmy 5 lat. Wtedy nie pojawią się w klasie YT jajowate autka. Wiem, że to jest jakaś dyskryminacja tych co by wpadli do YT....
Napewno cokolwiek wymyślimy ktoś będzie się czuł pokrzywdzony... sam nie wiem...
lista homologowanych aut od 1991 w dół
http://www.fia.com/resour...logations_a.pdf
tak jakby ktoś chciał się upewnić...
Właśnie się dowiedziałem, że Patryk Mikiciuk z Arkim Kulą organizują Valvoline cup dla aut starszych niż 1971... może uda się nasze HSy do nich dokoptować i problem oddzielnej klasy będzie rozwiązany... Jak z nimi pogadam to dam znać
Właśnie się dowiedziałem, że Patryk Mikiciuk z Arkim Kulą organizują Valvoline cup dla aut starszych niż 1971... może uda się nasze HSy do nich dokoptować i problem oddzielnej klasy będzie rozwiązany... Jak z nimi pogadam to dam znać
No to poczekajmy co ustalisz i może wtedy będzie nam łatwiej to wszystko ułożyć. Choć ja nie widzę tzw. "złotego środka" na to co miałoby być w 2012 roku. Poczekajmy, być może życie za nas to wszystko poukłada i jakoś to będzie.
Sprawa wygląda tak. Chłopaki w stolycy bardziej się zorganizowali i już w PeZeteMie wstępnie klepnęli puchar turystycznych samochodów historycznych. Początkowo chcieli żeby to były auta 40 lat i starsze ale finalnie zdecydowali, że impreza obejmie auta, które mają homologację wydaną przed 1982 rokiem. Przynajmniej tak mi mówił niejaki Arek, który jest bardzo w tą organizację zaangażowany. Pewność oczywiście będę miał jak dostanę regulaminy do ręki. No i oczywiście oficjalnie zostanie to potwierdzone przez PZM. Oficjalnym sponsorem imprezy ma być Valvoline, ale nie będą kazali całych aut oklejać Samochody mają mieć współczesne wyposażenie bezpieczeństwa a same mają być zbudowane wg załącznika J i homologacji. Będzie też obowiązywał załącznik K, ale np kwestia reklam na samochodach będzie w miarę dowolna- tak wstępnie przynajmniej mówią. Myslę, że będzie trzeba zachować estetykę i jakąś wstrzemięźliwość, żeby było widać auta spod naklejek
Jak będę wiedział coś więcej to dam znać.
No jest w tym racja... Rzeczywiście kierowanie się suchymi datami nie jest do końca wymierne... Bo rzeczywiście astra dla mnie osobiście też nie jest youngtimerem, tylko...
Taaa Mnie to akurat ryba - bo ja jadę w 2012 WPP w klasie 4 "Civikiem Tajperem" ... ale popis daliście co do bezstronności klasyfikowania. 20 lat i data homologacj nie jest wymierna bo kompakt, bo okrągły , bo siamto i owamto ? Czyli tak się właśnie ustawia i drukuje różne układziki.
Nie tędy droga ... nie tędy
Można sobie założyć że ok - nie 20 a 25 lat i basta. Ale dyskusja że ten model to jest YT a ten nie bo mi utrudni wygranie - to już nieprawomyślne jest
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum