Poprzedni temat «» Następny temat
ZIMOWE BEZPIECZNE ĆWICZENIA - TOR "POZNAŃ"
Autor Wiadomość
gimof 
WRC

Wysłany: Sro 03 Lut, 2010   

Nie chcesz nie rozmawiaj, ale i też nie krytykuj. Zadałem konkretne pytania.

chojnik 
eNka

Auto: SCS

Pisząc tak dosadnego posta wypadało by swoją teorię jakoś uargumentować.

BTW, ktoś się orientuje kiedy i czy w ogóle odbędą się kolejne szkolenia ? :)

lagadula 
eNka

gimof napisał/a:

Ponieważ najgłosniej warczysz na mnie, namierzyłem własnie Ciebie. Masz Astrę i na imię Tomek ? :mrgreen:

Waligor 
WRC

Auto: Fiat Seicento

lagadula napisał/a:
gimof napisał/a:

Ponieważ najgłosniej warczysz na mnie, namierzyłem własnie Ciebie. Masz Astrę i na imię Tomek ? :mrgreen:

Nie ma tak na imię ;P

To inaczej, powiedz co Ci się nie podobało i jak byś to rozwiązał aby było lepiej. Bo rzucenie hasła "było do dupy i chuj" nie jest rozwiązaniem. Nie dość, że wkurza, to jeszcze do tego jest śmieszne ;) Argumenty, argumenty. Grunt to by zamiast pretensji określić się, by wiedzieć jak się poprawić na lepsze, a nie tylko bluzgi rzucać.

Poza tym co Ci da namierzenie? :D Podejdziesz na SOSie i walniesz w nos, czy podrapiesz lakier samochodu? <lol> Bądź sobie kim chcesz, tylko chodzi mi o to, że jak już bluzgasz, to niech to ma jakiś sens, a nie tupanie nogą rozwydrzonego dzieciaka. Nie chcę obrażać, ale póki co to tak wygląda. Argumentów żadnych nie podałeś, a się wdajesz w zaczepki, nadal nie odpowiadając co jest nie tak.

gimof 
WRC

Nie ma sensu z Tobą dyskutować. Zapraszam w sobotę i powiedz to na forum ogólnym albo przynajmniej Płaczkowi prosto w twarz. Bo na forum każdy ma dużo odwagi. Tyle w Twoim temacie.

Chojnik Płaczek zapowiadał, że przewiduje całą serie :) Zwłaszcza, że 90% ludzi o to pytało

lagadula 
eNka

Im bardziej na mnie naskakujecie , tym bardziej mam was w nosie. Jesli gimof chcesz mnie poznać, przedstaw się najpierw sam.

Ja nie mam pretensji do Płakola. On chciał dobrze. Nie mam tez pretensji ani do Kopy, ani Nowika, zrobili robotę i tyle. Ale forma w jakiej to powstało, zostało przeprowadzone, na pokaz, osoby które tam były i się zjawiły a także sposób ich zachowania, powoduje że cieszę się że mnie tam nie było. Zapytajcie się retorycznie gdzie byli etatowi instruktorzy ? Jesli wogóle wiecie jacy to są.

Nie taka miała być forma "otwartych drzwi" toru. Haslo 30 pln miało dotyczyć innej działalności (30 min - 30 pln na torze kartingowym, samodzielnie, do woli) a nie zorganizowanie szkolenia na odczep się, nie rentownego, za psi grosz dla instruktorów.
Kiedy padło hasło - robimy, nikt nie przewidział ilości chętnych, pojemności toru, itp.
Płakolowi chwała za to co zrobił, ale problem leży gdzie indziej.
Czy któryś z Was przeprowadził jakieś szkolenie ? Nie ? A ja tak, robię to od 10 lat.
I nie tak to powinno wyglądać.

chojnik 
eNka

To pomóż zrobić to tak jak należy ,a wszyscy na ty zyskamy. Przypomnę ,że pierwszy SuperOES był straszną porażką, a teraz jest naprawdę SUPER :) Krok po kroku.

Napisałeś, że Cię tam nie było. Nie żebym był złośliwy ale w takim razie skąd masz tak dokładne info. Mnie też nie było, ale zamierzam się wybrać następnym razem.

A, jeszcze bym zapomniał. W tej samej cenie oczywiście ;)

Pozdrawiam

lagadula 
eNka

chojnik napisał/a:
To pomóż zrobić to tak jak należy ,a wszyscy na ty zyskamy. Przypomnę ,że pierwszy SuperOES był straszną porażką, a teraz jest naprawdę SUPER :) Krok po kroku.

Napisałeś, że Cię tam nie było. Nie żebym był złośliwy ale w takim razie skąd masz tak dokładne info. Mnie też nie było, ale zamierzam się wybrać następnym razem.

A, jeszcze bym zapomniał. W tej samej cenie oczywiście ;)

Pozdrawiam

Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Pewnie nawet całego mojego posta nie przeczytałeś, a w nim wyjaśniłem.

Nikt mnie nie prosił żebym pomógł to zorganizować ,bo mnie po prostu nie było.
Usłyszałem tylko po powrocie żebym przyszedł bo jest potrzebnych 12stu instruktorów bo już sie 90 osób zapisało !! I trzeba ratowac sytuację. Nikt też nie powiedział że ma to kosztować 30 PLN. Niby dlaczego ? Z czego opłacisz instruktorów, obsługę, paliwo itp ?
Ilu w końcu było instruktorów na szkoleniu ?

P.S. Właściwie to po co ja się wam tłumacze. Nie było tematu.

Nara.

Waligor 
WRC

Czyli tak, z tego co piszesz wynika, że Ciebie trzeba się prosić, a sam nie wyjdziesz z inicjatywą. (Mówię, jak można zrozumieć to co napisałeś) A i Ciebie nie było, a się wypowiadasz.

Do tego najbardziej Ci nie pasuje to, że ludzie płacili mniej i w ogóle, że było to dla za dużej ilości ludzi. Czyli z tego wynika, że najlepiej by było jakby to kosztowało 150zł i mogło przyjechać z 30 osób. Podsumowując to, to pokazuje to AW z dobrej strony, że chce rozpopularyzować jeżdżenie w trudniejszych warunkach szerzej i za małe pieniądze, czyli wychodzi z ręką do ludzi, co, wracając do pierwszego posta, tym bardziej pokazuje, że AW działa wg swoich założeń, aby przybliżyć ludzi do motoryzacji.

Hm...

Popraw mnie jak źle piszę, ale póki co to wynika z Twoich postów.

Ba! Już samo popróbowanie swoich umiejętności w trudnych warunkach bez instruktora za 30 zł legalnie, to dużo dla nas. A i koniec końców, coś pomagali i organizowali instruktorzy. Nie za dużo, ale jak za 30zł. I to nie to, że ma być organizowane to raz i nagle ludzie mają po tym umieć jeździć, ale ma być to organizowane regularnie.

Poza tym nie rozumiem stwierdzenia, że nikt nie powiedział, że ma to kosztować 30zł... Skoro tyle kosztowało, to raczej zostało to powiedziane... :roll:

api 
WRC

Jeżeli 150 osób nauczono prawidłowo naciskać hamulec za 30 zł to IMO bilans jest niezły.

Dla wszystkich tych, którzy za szkolenia biorą złotych 700, tak szeroko rozreklamowana akcja stanowi konkurencję i kłuje w oczy - dlaczego? Dlatego, że używa tego samego słowa - szkolenie. Zaraz się pojawiają pytania - dlaczego u Ciebie 700, a tam 30?

Odpowiedź też łatwa - różnica w tym, co się otrzymuje, a moim zdaniem i takie, i takie akcje są potrzebne. Rynek jest szeroki i wszystkich pomieści. Byle ludzie mieli świadomość, że nie są bogami na drodze.

Jeżeli ktoś sprzeciwia się idei tylko dlatego, że w zamian zaproponowano mu przysłowiowy "psi ch*j" to też go nie rozumiem. Nie każdy musi brać udział we wszystkim.

chojnik 
eNka

lagadula napisał/a:
Nikt też nie powiedział że ma to kosztować 30 PLN. Niby dlaczego ?

Chociażby dlatego ,że wielu młodych kierowców ,którzy nie uważają się za mistrzów kierownicy chciało by jednak podnieść poziom swojego i innych bezpieczeństwa na drodze niewielkim kosztem ,a nie stać ich na w pełni profesjonalne szkolenie , na które z wielką chęcią by się wybrali jednak ze względów finansowych nie mogą.
api napisał/a:
moim zdaniem i takie, i takie akcje są potrzebne.

:piwko:

lagadula 
eNka

Pffff.... Nauczcie się czytać, chyba tego Was uczą w szkole ?

Jak dla sześciolatków:
- Gdybym ja był w Poznaniu w czasie kiedy pomysł padł, to na pewno bym przy tym szkoleniu działał.
- 30 pln było stawką za inną formę uczestnictwa na torze, ponieważ ktoś słabo skojarzył i gdzieś mu świtało że już te 30 pln kiedyś usłyszał to zarządził że tyle ma to kosztować. Żadnych kalkulacji ani podstawowego zrozumienia zasad szkolenia (teoria, małe grupy, dużo jeżdżenia, powtarzalność ćwiczen itp).
- działam na torze regularnie, ale to nie znaczy że mam wpływ na to jak to wyglada, bo próbowałem już kilka razy przeszczepić nowe pomysły, niestety lipa

Nie chce mi się już tłumaczyć. Dla was było świetnie, ok. Niech tak zostanie.

Tomekg
eNka

lagadula napisał/a:
gimof napisał/a:

pudło :mrgreen: czyli jednak nie jesteś wszechwiedzący :lol:
ale ja mam na imię Tomek i mam astrę :smile:
może mnie przedstawisz się... skoro taki zestaw podoba Ci się :lol: ciekawi mnie kto taki obeznany w temacie obudził się po 3 latach niebytu na forum i od razu jazda na innych...

Selespeed
A-grupa

Co do jednego Kolega lagadula ma rację, brakowało "etatowych" instruktorów. Osobiście ten fakt mnie zastanowił. Samą inicjatywę absolutnie pochwalam, ale prawda jest też, że AW nie przygotowało się na taką ilość chętnych jaka przybyła. AW potrzebowało niewątpliwie przychylności ze strony mediów i kierowców. Takie treningi zapewniły odrobinę pozytywnych słów.
Ocenę poczynań AW w kwestii edukowania kierowców zostawiłbym jednak na później, bo akurat wcześniej nie działo się nic w tej kwestii, a teraz pojawiło się światełko w tunelu.

lagadula 
eNka

api napisał/a:
Jeżeli 150 osób nauczono prawidłowo naciskać hamulec za 30 zł to IMO bilans jest niezły.

Dla wszystkich tych, którzy za szkolenia biorą złotych 700, tak szeroko rozreklamowana akcja stanowi konkurencję i kłuje w oczy - dlaczego? Dlatego, że używa tego samego słowa - szkolenie. Zaraz się pojawiają pytania - dlaczego u Ciebie 700, a tam 30?

Odpowiedź też łatwa - różnica w tym, co się otrzymuje, a moim zdaniem i takie, i takie akcje są potrzebne. Rynek jest szeroki i wszystkich pomieści. Byle ludzie mieli świadomość, że nie są bogami na drodze.

Jeżeli ktoś sprzeciwia się idei tylko dlatego, że w zamian zaproponowano mu przysłowiowy "psi ch*j" to też go nie rozumiem. Nie każdy musi brać udział we wszystkim.

Ponieważ od niepamiętnych czasów instruktor dostaje 146 PLN na reke, za swoją prace i wiedzę, swój samochód, paliwo, opony, czas itp, więc w końcu stawka zaproponowana za to szkolenie miała być 300 PLN. Niestety przy 80 osobach jakoś nie starczyło i zrobiono z tego spowrotem 150 PLN. Normalnie kurs na torze to koszt ok 500 PLN. Instruktor nadal ma 150. Załóżmy że jest 30 osób na kursie. Umiesz liczyc ? Rozumiesz ? Nikt tu 700 pln do kieszeni nie bierze.

konrad1f
WRC

ja ma info że kolega to J.B. :)

sprzedam:
części E30 tanio

kons6 
A-grupa

anonimowość w XXI wieku? ;-)

http://forum.bmwautoklub....er=asc&start=45

Waligor 
WRC

lagadula napisał/a:
Pffff.... Nauczcie się czytać, chyba tego Was uczą w szkole ?

A Ciebie w szkole uczyli pisać ze zrozumieniem, a skoro wszyscy poza Tobą odczytują to w jeden sposób i to inny, niż Ty widzisz swój tekst, to chyba z Tobą jest coś nie tak, nie z nami ;)

lagadula napisał/a:
Jak dla sześciolatków:
- Gdybym ja był w Poznaniu w czasie kiedy pomysł padł, to na pewno bym przy tym szkoleniu działał.

Następnym razem działaj, będzie to docenione. Co się zmieni, zobaczymy.

lagadula napisał/a:
- 30 pln było stawką za inną formę uczestnictwa na torze, ponieważ ktoś słabo skojarzył i gdzieś mu świtało że już te 30 pln kiedyś usłyszał to zarządził że tyle ma to kosztować. Żadnych kalkulacji ani podstawowego zrozumienia zasad szkolenia (teoria, małe grupy, dużo jeżdżenia, powtarzalność ćwiczen itp).

Ale za 30zł nikt nie wymagał tego co jest na pełnym szkoleniu, czy prawdziwym szkoleniu (skoro dla Ciebie to nie było szkolenie), tylko ludzie chcieli sobie pojeździć i się czegoś dowiedzieć. A to że to nie wyglądało tak jak na szkoleniu w np. Test i Trening na Bednarach, to nie znaczy, że nie można nazwać tego szkoleniem. Szkolenie polega na tym by czegoś nauczyć. Jeśli ktoś wyniósł cokolwiek z tych jazd, to już można nazwać to, że czegoś się wyszkolił/nauczył.

lagadula napisał/a:
- działam na torze regularnie, ale to nie znaczy że mam wpływ na to jak to wyglada, bo próbowałem już kilka razy przeszczepić nowe pomysły, niestety lipa

Też nikt nie ciśnie na Ciebie, że ktoś inny zarządził inaczej, tylko jak już mówisz co nie pasuje, to pisz kto i co nie tak zrobił, a mógłby zrobić inaczej.

api 
WRC

lagadula, zaczynam Ciebie rozumieć
zauważ, że nikt tu też nie mówi, że to było świetne szkolenie
pewnie, że można lepiej
i można ludzi więcej nauczyć
ale nie za te pieniądze

i co do tego wszyscy powinni być zgodni

mam też nadzieję, że AW pozwoli Ci pokazać Twoją koncepcję (jak już sobie przypomni ktoś Ty i że stąd żeś Ty ;)

Tomekg
eNka

konrad1f napisał/a:
ja ma info że kolega to J.B. :)

James Bond???
:lol:
wstrząśnięty...

konrad1f
WRC

kurna pomyliłem - miało być J.G. :razz:

sprzedam:
części E30 tanio

DeZ 
WRC

Auto: SC 1.2

A co Ciebie lag... cośtam popycha do stukania w klawisze ?
Nie wiem jak kolegów ale mnie osobiście g... obchodzi kto z kim i za ile. Patrzę na imprezę okiem UCZESTNIKA a zaplecze jest słodkim sekretem organizatora i "argumenty" których tu się doczytują są co najmniej nie na miejscu.
To o co w końcu Ci biega ? Mamy zrzutę na Ciebie zrobić czy co ??

Marko 
WRC

Wysłany: Czw 04 Lut, 2010   

starsi użytkownicy forum i uczestnicy KJS powinni wiedzieć kto to lagadula=J.G.

dembol 
WRC

Auto: SC

Chociaż dowiedziałem pomiędzy tym bełkotem kto szkolenie prowadził ;)

Komentarze niektórych poniżej pasa, zresztą postylagadula też dość niejasne :)

Po prostu byłem ciekaw jak szkolenie wyglądało, z czym były problemy itp. Niestety nadal nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi bądź też ów odpowiedź zaginęła w gąszczu tych wszystkich postów.

Generalnie rzecz biorąc byłem zdziwiony głównie ceną i ilością uczestników. Szybka kalkulacja i chyba oczywistym jest, że:
1/ było to zagranie pod media
2/ promocja cyklicznego eventu
3/ komuś sie zera pomyliły :mrgreen:

huzar105
WRC

Myslę, że nie ma po co się spinać.
Ja członkiem AW nie jestem, uważam jednak że pisanie tu kogo co boli nie ma największego sensu.

lagadula 
eNka

Dyskusja skończona. Pewne osoby zrozumiały o co chodzi i po co był ten event. Te osobą są chetne do pomicy, aby w końcu coś zmienić. Bo działania pod publiczkę osób z pensją 10.000 PLN, gdzie reszta haruje za grosze (zapytajcie sędziów wirażowych) zaczynają być denerwujące.
CI którzy nie zrozumieli, cóż, może jeszcze nie ich czas.

Moim celem nie było oczernianie zadnych z uczestników szkolenia. Chciałem naświetlić problem. Po krótce:

Za godzinę wynajęcia toru płaci się 2000 PLN
Za dzień szkolenia płaci się ok 500 PLN
Superoes kosztuje 100 PLN ( Kucharowy 20 PLN , ciekawe prawda ?)
Nagle powstaje impreza za absolutne grosze, 30 PLN, dla ludzi z ulicy, gdzie porpozycje "otwarcia toru" pojawiły się kilka lat temu. Jednak nikogo to nie interesowało.

Kiedyś pewna osoba z Pucharu Picanto miała awarię silnika. Zresztą Poznaniak, członek AW. Zamontował nowy silnik i grzecznie chciał wjechać na tor aby zrobić 2 okrązenia. Jaka była odpowiedź ?

api 
WRC

Na dłuższą metę opcja, w której instruktorzy robią za darmo raczej nie jest uczciwa. Warto byłoby pomyśleć o tym, co dalej z tym szkoleniem. Opracować moduły i dobrze na nich popracować. Tak, aby każdy wiedział co robi i co może zrobić lepiej. W TV nie musi to tak dobrze wyglądać.

Selespeed
A-grupa

lagadula napisał/a:

Kiedyś pewna osoba z Pucharu Picanto miała awarię silnika. Zresztą Poznaniak, członek AW. Zamontował nowy silnik i grzecznie chciał wjechać na tor aby zrobić 2 okrązenia. Jaka była odpowiedź ?

W tej materii się akurat wszystko zmieniło po zmianie nawierzchni, wcześniej nie było żadnych problemów żeby sobie zimą pojeździć jak tor stał pusty.
A dziś... :bicz:

SAL 
WRC

Wysłany: Pią 05 Lut, 2010   

Planujecie zbierać następną grupę? ;-)

Sensekhmet 
WRC

Wysłany: Pią 05 Lut, 2010   

Czyli w skrócie było mało jeżdżenia, duży tłok i słabo pod względem edukacyjnym? Aha, czy w kadrze instruktorów był pan Z. Sz.? Nie mam do tego pana żadnych zastrzeżeń, ale zasugerował mi delikatnie po sesji indywidualnej, żebym Żabą się więcej nie pojawiał... :niewiem: Widocznie nie nadaje się na fotki do Renault Trends (ale do Trąds już tak :mrgreen: ).

Odpowiedz do tematu