Mysle ze wlasny stoper w aucie powinien byc chocby jako straszak dla sedziego. My mamy zawsze w aucie stoper bo sporo jezdzilismy po Polsce i warto go chociaz pokazac sedziemu zeby sie nie czul samowolnie. Nie bede mowil jakie imprezy najbardziej tego wymagaja.
Moze to przesada ale wyznaje zasade ze:
"Zaufanie jest dobre....ale kontrola lepsza"
Jak sie wydaje pieniadze na start to warto miec poczucie ze CALY wynik jest zasluga WLASNA
faktycznie niektórzy zawodnicy są w Lesznie wliczani nie do tej klasyfikacji co powinni... na ostatnim rajdzie tłumaczenie było następujące: "bo u nas są wszyscy równi, równo traktowani" jest to autentyczny cytat co może potwierdzić dotknięty takim stanem rzeczy kierownik białego UNO - diablica WRC...
gdy byliśmy z Krzychem, Adamem i Bartasem wiosną zeszłego roku jako kibice to też nie obyło się bez awantury - chodziło dokładnie o to samo...
ciekawi mnie tylko po co robią to na siłe, co im to daje, że pomieszają sobie swoich licencjonowanych z bądź co bądź amatorami
_________________ "With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high."
Na jakimś rajdzie z cyklu PSMO w Lesznie spytałem komandora o wyjaśnienie ewidentnie źle w jednym punkcie zapisanego itinerera.
Ten sam błąd powtarzali 3 razy w ciągu 4 lat.
Odpowiedź - "komandor ma zawsze rację".
Może to jest metoda
_________________ ... "coś być musi do cholery za zakrętem" ...
AdamB [Usunięty]
Wysłany: Nie 15 Sty, 2006
Dez napisał: "Adam jeżeli uważasz, że to moja prywana sprawa to faktycznie dalsza polemika jest bezcelowa.
Pomysł OjCa z też nie jest nowy i jak najbardziej występuje i się sprawdza od lat (podobnie jak handicup) w turystyce i nawigacji co jak widzę automatycznie eliminuje go z RSPMO.
To tyle. Finito."
Pomysł Wojtka ma sens i go popieram, ale co do przyznawania punktów według zaproponowanych przez Ciebie zasad to jestem stanowczo na nie.
Oto dlaczego: Przepis zaproponowany przez Wojtka dotyka wsyztskich zawodników jednakowo. Tych co oragnizują i tych co nie organizują. W sporcie samochodowym występuje czynnik techniczny i czasem błacha rzecz w samochodzie potrafi popsuć cały sezon. Ten przepis pozwala ograniczyć wpływ tego czynnika na klasyfikację, nie szkodząc pozostałym zaowdnikom.
W Twojej wersji jest tak, że przykładowo dwóch zawodników tnie się na żyletki o pierwsze miejsce. Założmy ze sa 3 eliminacje. Piersza wygrywasz Ty, a drugą on. Natomisat tzrecią orgaznizujesz. Twojemu przeciwnikowi z uwagi na ostrą walkę zdarza się błąd kończy rajd na 2 pozycji, a Ty dostajesz punkty za organziację i wygrywasz w klasyfiakcji rocznej. To nie jest moim zdaniem uczciwie, bo Tobie róniez mogłaby zdarzyc sie awaria. Oczywiście można tez zalożyć wersję, że mógłbyś specjalnie skonfigurowac próby aby Twój przeciwnik miał mneijsze szanse. Po prostu ułożyc rajd pod konkurncję, z która Ty wówczas bys nei musiał walczyć.
AdamB [Usunięty]
Wysłany: Nie 15 Sty, 2006
Mam dla Ciebie Dez dobrą wiadomość. W Twojej klasie sklasyfikowani są kolejni dwaj licencjonowani zawodnicy z Leszna, więc może awansujesz bez punktów za organizację . Sprawa jest już zgłoszona w OZ PZM. Byc może w Lesznie są inne przepisy i docierają do nich inne wyniki poszcególnych eleiminacji z uwagi na inną strefę czasową, ale nie mozna dopuszczać do nagminnego i celowego łamania regulaminu na podstawie którego rywalizujemy.
Adam ja nigdy nie twierdziłem, że handicup jest sprawiedliwy.
Ja będąc organizatorem TMMP dwa lata temu przez handicup straciłem mistrzostwo okręgu. Bywa.
Tak naprawdę nie ma idelanego rozwiązania i trzeba znaleźć możliwie najlepsze. Przyjmę każde byle logiczne.
Tak przy okazji to myślałem, że ja produkuję naciągane przykłady ale widzę, że trafiłem na lepszego
"specjalnie skonfigurowac próby" - mistrzostwo
Pozdro i mam nadzieję, że coś jednak da się przegłosować i to w większym gronie.
Zaliczam się do "my" i członek zarządu może wypowiadać się w moim imieniu jako, członka klubu.
Zawodnik ma być zawodnikiem i dostawać punkty za kierowanie autem a organizator ma organizować rajdy i mieszanie punktów z tych dwóch funkcji to jakaś nowa dyscyplina sportu. Jakis rajdowy dual czy coś!?
Nazwa cyklu jest jednoznaczna Rajdowe Samochodowe Popularne Mistrzostwa Okręgu. To cykl dla kierowców i pilotów i nie ma tu mowy o organizatorach. Liczy się czas przejazdu a nie jakość organizacji. To też nie jest turystyka, którą żądzą inne reguły.
NIE MOŻNA dawać punktów za organizacje. To jakiś pomysł z kosmosu i będę temu przeciwny!
Jestem za liczeniem punktów z 80% eliminacji.
Do DeZ: Rajd zorganizujesz jeśli cenny jest Tobie ten sport i jego rozwój w regionie. Zresztą tak samo jak nasz klub.
m.Dywan - jak już wspomniałem każde rozsądne rozwiązanie jest dobre i propozycja nie liczenia 1 eliminacji mi odpowiada. Daleko temu rozwiązaniu do ideału ale i handicap jest pełen wad.
"To cykl dla kierowców i pilotów i nie ma tu mowy o organizatorach." - wybacz, ale cykl tworzą organizatorzy, żeby ci pierwsi mieli gdzie startować wiec w miarę możliwości nie zapominajmy o nich.
To co piszesz, że kierowca ma być kierowcą a organizator organizatorem to mżonka. Nie znam klubu na tyle licznego, żeby pozwolił sobie na podział typu zawodnicy / organizatorzy i trzymał się tego przez cały sezon.
No chyba, że KRPP (nie ma się co czarować - jesteście w tej chwili klubem z najlicznieszą gromadą czynnych zawodników )
Cała sprawa dotyczy właśnie zawodników którzy chcą lub muszą zostać na jedną, dwie rundy organizatorami z oczywistych przyczyn.
"Liczy się czas przejazdu a nie jakość organizacji." - tego nie rozumiem. Przecież handicup nie jest przyznawany za jakość imprezy Już wyjasniłem wcześniej, że jego wysokość zależy od wyników z pozostałych eliminacji co przy przelicznikach zależnych od ilości załóg daje niestety czasem dziwne rezultaty.
Ustalmy na razie jedno - z pomysłu handicupu podobnego do tego z "turystyki" wycofałem się.
Ej dziewczyny, nie macie się o co drapać? Pierodoły wam w głowie a jak pójdzie tak dalej jak idzie to nam DeZ w Lesznie klase zlikwidują uzasadniając to "bo tak chsce".
Ustalmy, że wszyskim nam pasuje, że liczymy 5z6 eliminacji i sprawa zamknięta.
Ja jestem za. Sezon i tak już prawie wystartował i nie ma czasu ani sensu na szukanie złotego środka. Na ten rok musi wystarczyć to co jest a mam nadzieję, że się sprawdzi.
Proponuję ostro się wziąć za Leszno bo widzę, że faktycznie ciut przeginają.
AdamB [Usunięty]
Wysłany: Pon 16 Sty, 2006
Witam
Jestem po rozmowie z prezesem OZPZM i tak:
-Wyniki RSPMO zostały zawieszone z uwagi na nieprawidłowości. Obecnie trwa weryfikacja wszystkich zawodników, odnośnie zgodnosci deklaracji dotyczących posiadania licencji sportu samochodowego.
-Odnośnie klasy do 903 ccm sprawa wygląda tak. W samym KJSie klasa po zgłosoznych uwagach (jeszce msuze to sformułowac oficjalnie na piśmie), zostanie utworzona, jednak nie będzie ona uwzględnioniona w końćowej klasyfikacji PPAiK i RSPMO (przyjęto regulamin PPAiK jako regulamin RSPMO)
Jaki jest sens tworzenia klasy która i tak nie jest klasyfikowana ?
Skoro już - jak rozumien - klamka zapadła to chyba lepiej faktycznie wrzucić 903 do klasy ... Właśnie.
Jak widać na forum nawet zawodnicy z klasy 1 są za tym, żeby 903 przyłączyć do nich. Tylko co na to ci przy stołkach ?
Adam - może spróbuj w ten sposób ?
Juz i tak większego zamieszania nie będzie
AdamB [Usunięty]
Nic więcej w tej sprawie nie mogę już pomóc. Polecam zakup silnika 1,2 od Fiata Punto i od kolejnych eliminacji atakowanie klasy 3 czyli 2 w PPAiK . Organziator Pucharu (zarówno PPAiK jak i RSPMO) ma pełną dowolność w ustalaniu klas według jakich chce klasyfikować. Na samym KJSie musza byc jednak klasy zgodne z regulaminem ramowym KJS zatwierdzonym przez GKSS.
Dostałem dzisiaj ciekawą odpowiedź z Leszna:
Na pytanie "Dlaczego w regulaminie rajdu Yeti podział na klasy jest inny niż w regulaminie ramowym KJS?. Bo w regulaminie ramowym PPAiK nie widze wogóle podziału na klasy."
Odpowiedź: "Na grudniowej naradzie gestora PPAiK została wprowadzona zmiana klas obowiącująca od roku 2006. Jest ona zgodna z tym co znajduje się na naszej stronie a w najbliższym czasie ukaże się na stronie PZM.
Pozdrawiam
L Dudka"
Zaczyna sie robić wesoło bo w Regulaminie Ramowym PPAiK stoi jak wół
pkt 1.3 Imprezy PPAiK - PZM w KJS rozgrywane są w oparciu o następujące przepisy:
- Międzynarodowy Kodeks Sportowy wraz załącznikami;
- Przepisy Ogólne Rajdów Mistrzowskich FIA wraz załącznikami na rok 2006 w części nie dotyczącej sportu kwalifikowanego;
- Regulamin Ramowy KJS - PZM na rok 2006
- niniejszy Regulamin Ramowy PPAiK w KJS wraz załącznikami;
- Ustawa "Prawo o Ruchu Drogowym";
- inne przepisy związane
Jeśli dobrze myśle to Ramowy KJS jest nadrzędny nad Ramowym PPAiK.
Co prawda w Ramowym KJS wisi pkt 7.3 ... Organizator KJS nie będącego rundą cyklu imprez KJS może wprowadzić inny podział na klasy.
Hmmm, jeżeli ktoś z Szanownych Organizatorów powołuje sie na ten przepis to gratuluje pomysłowości, no albo ja jestem tak głupi że nie rozumiem określenia "runda cyklu imprez KJS"
A co ma sie ukazać na stronie PZM to już wogóle nie kumam. Może mała zmiana w Regulaminie Ramowym KJS???????? Tylko że to tak troszke za późno.
_________________ Kiedy spierasz sie z głupcem upewnij się że on nie robi tego samego
no to kij w oko... jak nie będzie klasyfikacji okręgowej w klasie do 903 cm to założymy do bąka turbine wyjściowa pojemność pomnożona przez przelicznik i tak powoduje to że zmieścimy się w klasie do 1300 heheheheheh
a tak poważnie to są jaja z tymi klasami - organizatorom którzy nażekali na niską frekwencje nie chce się przylepiać karteczek na nieprzydzielone puchary żeby na następnym rajdzie dać je komuś innemu...cała ta sprawa to jedno wielkie pierdo***** i niech mi nikt nie mówi o cięciu kosztów bo najwięcej można zaoszczędzić na dobrej organizacji towarzystw wzajemnej adoracji
_________________ "With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high."
AdamB [Usunięty]
Skoro jest tak jak pisze Padera, to już się nie macie kompletnie o co martwic. Ustaliłem z prezesem, że w Lesznie będzie klasa do 903ccm, bo byc musi (rozmowa trwała 20 minut). Regulamin RSPMO przyjął regulamin PPAiK, a skoro regulamin PPAiK jako nadrzędny traktuje regulamin ramowy KJS to klasa do 903 ccm musi istniec rowniez w PPAiK i co za tym idzie również w RSPMO. Regulamin KJS zatwierdzany jest przez Główną Komisję Sportu Samochodwego i nie ma na niego bezpośredneigo wpływu organziator PPAiK. Orgazniator PPAiK ma co prawda dowolnośc w ustalaniu klas, ale skoro uznał regulamin KJS jako nadrzędny to nie może ustalić innych klas niż w regulaminie ramowym, chybą, że śwaidczy o tym specjalny zapis. Nie widziałem regulaminu PPAiK, wiec nie wiem jak tam jest. Jedno co jest pewne to, że na kazdym KJS, klasa do 903 ccm musi istniec, bo tak zatwiredziła GKSS na posiedzeniu w dniu 11.01.2006 i neizależnie od tego czy jest to runda PPAiK czy tez nie, pucharek za klasę do 903 ccm sie należy.
a tak poważnie to są jaja z tymi klasami - organizatorom którzy nażekali na niską frekwencje nie chce się przylepiać karteczek na nieprzydzielone puchary żeby na następnym rajdzie dać je komuś innemu...cała ta sprawa to jedno wielkie pierdo***** i niech mi nikt nie mówi o cięciu kosztów bo najwięcej można zaoszczędzić na dobrej organizacji towarzystw wzajemnej adoracji
lewą i prawą nogą się podpisuję!!!
Adam napisał niedawno, że na każdym rajdzie zgodnie z regulaminem ramowym KJS będzie klasa do 903ccm tylko nie będą one uznawane w końcowych klasyfikacjach cyklu PPAiK a co z tym idze RSPMO 2006.
Gdzie logika??
Skoro i tak i tak będą te klasy to komu szkodzi policzenie kto wygrał??
I tak dochodzimy do absurdu oszczędności na prądzie z baterii do kalkulatora.
Słuchajcie! Może stwóżmy w ramach RSPMO puchar 900tek obok RWD Trophy. Co wy na to? Skoro nie da się kogoś nakłonić do czegoś to może trzeba zrobić to samemu? Skoro organizatorzy chcą zaoszczędzić na pucharkach na koniec roku to może zrobimy zrzutę i sami je ufundujemy? Kto jest za?
-Odnośnie klasy do 903 ccm sprawa wygląda tak. W samym KJSie klasa po zgłosoznych uwagach (jeszce msuze to sformułowac oficjalnie na piśmie), zostanie utworzona, jednak nie będzie ona uwzględnioniona w końćowej klasyfikacji PPAiK i RSPMO (przyjęto regulamin PPAiK jako regulamin RSPMO)
Ja to rozumiem tak że organizator ma prawo dołożyć np klase markową a nie likwidować klase istniejącą w Regulaminie Ramowym KJS. A w regulaminie PPAiK nic o klasach nie ma.
_________________ Kiedy spierasz sie z głupcem upewnij się że on nie robi tego samego
Adam własnie rozmawiałem z Panem Balcerkiem który jako odpowiedzialny za cykl PPAiK wie najlepiej.
Klasy 903 nie ma bo tak ustalili delegaci na jakims tam zebraniu w grudniu.
Ty teraz piszesz cos dokładnie odwrotnego.
Jeśli chcesz dam Ci nr do Balcerka na prv.
AdamB [Usunięty]
Myślę DEZ że mylisz pojęcia. Pan Balcerek nie ma nic do regulaminu ramowego KJS. On sobie moze ustalić regulamin PPAiK. Nie mieszajmy już prosze więcej. Przyjmij, że w Lesznie klasa do 903ccm bedzie, bo juz to ustalilem z prezesm naszego okregu i przyznał mi arcję. Nie interesuje nas w tej chwili PPAiK. Nie drążmy już tgeo wątku bo sie jałowy robi. Za kilka dni zobaczysz, że regulamin Rajdu Yeti ulegnie zmianie i zapadnie błoga cisza
Odnosnie walki o klasę do 903ccm w PPAiK i co za tym idzie w RSPMO, to zobaczymy co z tego wyniknie. Sprawa jest do przechnięcia spokojnie w GKSS, która nie zatwierdziła jeszcze tego regulaminu.
Ostatnio zmieniony przez AdamB Pon 16 Sty, 2006, w całości zmieniany 1 raz
Czy ktos wie, na podstawie jakiego reulaminu organizatorzy PPAiK mogli wprowadzic inny podzial klas (nie ma o nim ani slowa w reulam. ram PPAiK), skoro rownoczesnie zakladaja ze nadrzednym regulaminem jest reg. KJS. Expertem nie jestem, ale moim zdaniem to sie wyklucza.
Inaczej jakby "nowy"podział na klasy byl zapisany od poczatku w reg, PPAiK. Chyba ze ten regulamin pisal zaupelnie ktos inny, kto nie mial pojecia o grudniowych ustaleniech organizatorów PPAiK. Ale wtedy PZM dal ciala z regulaminami.
_________________ Sędziowanie to moja pasja
AdamB [Usunięty]
Łukasz nie mieszaj już. PZM jest czysty, bo oni podtrzymali dotychczasowe zasady. Kombinuje coś organziator PPAiK, ale to nie przejdzie moim zdaniem. Puchar nie jest niczym innym jak zbiorem kilkunastu KJS'ów, więc imprezy rozgrywane w ramach pucharu musza opierać się na regulaminie KJS. Organizator pucharu ustala zasady na jakich chce klasyfikowac załogi i ma do tego prawo, ale skoro zaznacza, ze opiera się na regulaminie KJS i mimo to wprowadza inny podział to znaczy, że nie zna regulaminu na jaki się powołują. Temat wyjaśni się jak podejrzewam juz niedługo, kiedy to organizatorzy PPAiK zaczną czytać regulaminy.
Jako Ciekawostka z Regulaminu Ramowego:
17.6 Organizator niestosujący się do Regulaminu Ramowego utraci
prawo nadawania uprawnień uzyskania licencji Krajowej. Takie imprezy będą traktowane jako towarzyskie.
Jako Ciekawostka z Regulaminu Ramowego:
17.6 Organizator niestosujący się do Regulaminu Ramowego utraci
prawo nadawania uprawnień uzyskania licencji Krajowej. Takie imprezy będą traktowane jako towarzyskie.
Łe, to znaczy że Leszno będzie o Złote Kalesony...
.... Wszystskim, którzy startują w Lesznei proponuję kontrolowac zcasy mierzone przez sedziów i używać dodatkowo własnego stopera.
A moze postawić swojego sędziego na każdym odcinku, co będzie mierzył wszystkie przejazdy
Śmiejesz sie ale bylem w 2005 roku w Lesznie i faktycznie ten rajd to kpina.
Jeżeli są pewne zasady to trzeba je bezwzględnie respektowac i tyle. Na odprawie rajdu Yeti 2005 ktoś "przypomniał" zawodnikom o tym żeby wpisywali fakt posiadania licenji w zgłoszeniu - w odpowiedzi osoba ta została wyśmiana. Ale jak widać Strażnik Teksasu, tzn Adam B. wytropił sprawe i sprawiedliwości stanie się zadość
Oprócz domniemanych wałków z czasami zwrócił bym jeszcze uwage na niedopisywanie kar "odpowiednim" zawodnikom...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum