Poprzedni temat «» Następny temat
WRC '06
Autor Wiadomość
Krzywhooo 
WRC

Wysłany: Sro 14 Gru, 2005   WRC '06

Panie i panowie koledzy. Złe się rzeczy dzieją na samej górze. WRC upada. Nie będzie w przyszłym roku Mitsubishi, Citroena, Peugeota i Skody. Pozostaje tylko Ford i Subaru. Chciałbym skonfrontować swoje zdanie na ten temat z waszym.

Otóż uważam, że nie jest to tak złe zjawisko jakby się mogło wydawać. Wszyscy wiemy o gigantycznej przewadze sprzętowej zespołów fabrycznych nad prywatnymi. Teraz szanse na punkty w mistrzowstwach świata będą mieli również kierowcy prywatni. Może w końcu na Eurosporcie oglądać będziemy wywiady z kierowcami tychże właśnie zespołów. Według mnie rajdy nie stracą na widiwiskowości, bo to cały czas będą wurce, tylko że prywatne. Może też cała ta sytuacja sprawi, że FIA pójdzie w końcu po rozum do głowy i zmniejszy ilość eliminacji WRC oraz podetnie trochę koszty startów.

Według mnie do tej pory Mistrzowstwa Świata były jednym z niewielu mistrzowstw gdzie szanse na tytuł traciło się w momencie nie dostania się do fabryki. A fabryki od zawsze były zarezerwowane dla Gronholmów, McRae'ch czy innych Schwartzów, którzy nie zawsze talentem świecili.

Nie wiem czy zjawisko które zaistniało nie jest przypadkiem zapowiedzią renesansu WRC a nie jego upadku.

Co myślicie?

http://www.luminix.pl

mxd9 
A-grupa

Wysłany: Sro 14 Gru, 2005   wrc

Z mojego punktu widzenia , fabyki dalej beda pakowac kase wrc ktora zrobi sie klasa martwa !!! bedzie smigalo pare aut , a prywatni pewnie przejda na nizsze grupy aut...... i moze bedzie wiecej aut ? kto wie ....

Z@ius 
WRC

Wysłany: Sro 14 Gru, 2005   

źle się dzieje - nie pamiętam sytuacji w której by startowało mniej zespołów...ciekawe tylko czy prywaciarze w zeszłorocznych WRC objadą fabryke tym razem bez elektroniki...i chyba Seba ma nadal szanse powalczyć w takim razie o tytuł

Krzywhooo 
WRC

Tak sobie teraz właśnie pomyslałem, że może argumenty o cieciu kosztów, czy też o nagłych zmianach przepisów są nie na miejscu. Przecież zmiany w przepisach dotyczące roku 2006 były wiadome już pod koniec roku 2004 (aktywne dyfry i te sprawy). A w sprawie kosztów to na wielu forach, między innymi RallyOnline czytałem wypowiedzi ludzi, którzy zwracają uwagę na fakt, że z tym problemem jest jakoś tak dziwnie. Bo po pierwsze w porównaniu do F1 są one nieporównywalnie niższe a WRC daje producentom możliwość promowania konkretnych modeli aut a nie jak F1 tylko marki. Więc gdzie tu logika? Dlaczego Toyota jest w F1 a nie w WRC, dlaczego ta sama sytuacja dotyczy Renault?! Nie wyobrażam sobie jak specjaliści od marketingu chcą wmówić konsumentom, że kupując Clio czy Corollę nabywają coś co ma duszę F1. O tym jak ten mechanizm działa w sprawie Subaru czy Mitsubishi chyba pisać nie trzeba.

Wg. mnie "Clio Alonso Edition" brżmi tak śmiesznie jak "Seicento Schumacher Edition".

Gdzie jest więc powód tej grupowej dezercji?? Proszę mi to wytłymaczyć.

http://www.luminix.pl

artuuro
WRC

Mi sie wydaje ze problem jest z przekazem rajdow przez TV.
Relacje z WRC sa po pol godziny jakos wieczorem a z F1!!??
W godzinach najwiekszej ogladalnosci w niedziele ponad 2 godziny. F1 jest latwiej przekazac i pokazac walke a rajdy mimo ze sa piekniejsze to niestety osobom niedokonca zorientowanym nie oferuja takiej rozrywki.

Mysle ze Richards powinien zaczac od jakis kontraktow z mediami!!

Co do atrakcyjnosci bez fabryk - to moze i faktycznie fajnie by bylo gdyby "zwyczajni" kierowcy mogli powalczyc o najwyzsze miejsca i byc pokazywani rowniez w Eurosporcie ale .... ciagle jednak pewnie bedzie paru kierowcow fabrycznych (ktorzy odjada i beda psuli rywalizacje innym) i czy taki Eurosport bedzie dalej pokazywal rajdy??????

zbiniooo
eNka

Wysłany: Czw 15 Gru, 2005   

straszna mizeria się szykuję.. mam tylko nadzieję, że klasa s2000 nie będzie szczytem możliwości producentów i jednak powstaną nowe auta wrc.. marzy mi się come back seata, hultaja i skodziny.. to były czasy.

DeZ 
WRC

Leszek Kuzaj - przyszły sezon w PCWRC

Miło mi jest poinformować, że od nowego sezonu będę startował w Rajdowych Mistrzostwach Świata w PCWRC. Pojadę w japońskim zespole SYMS. Program obejmuje starty w sześciu eliminacjach Mistrzostw Świata: Rajdzie Meksyku, Rajdzie Argentyny, Rajdzie Akropol, Rajdzie Japonii, Rajdzie Australii oraz Rajdzie Nowej Zelandii. W pierwszych trzech eliminacjach pojadę samochodem Subaru Impreza Gr.N "05, a od Rajdu Japonii będzie to już model "06.
Po wielu latach oczekiwania udało mi się powrócić do Mistrzostw Świata. Zrobię wszystko, aby odnieść jak największe sukcesy i przysporzyć moim kibicom i wszystkim kibicom w Polsce jak najwięcej emocji.
Serdeczne podziękowania za wsparcie, również finansowe, moich startów w MŚ kieruję do mojego Automobilklubu Rzemieślnik.

No to po mizerocie polskich rajdów będzie miał okazję pokazać na co Go stać poza własnym oklepanym podwórkiem.
Ciekawy jestem dla czego wszystko szutrowo wybrali ?

SAL 
WRC

artuuro napisał/a:
Relacje z WRC sa po pol godziny jakos wieczorem a z F1!!??

No właśnie, a przecież onboard z rajdówki jest o niebo ciekawszy od tego z F1! A teraz to już pewnie w ogóle przestaną nadawać relacje, będzie trzeba w necie szukac :x

PS
Nie tylko w WRC źle się dzieje - Audi R10 będzie napędzane TDI... Kto to widział, TDI w Le Mans :evil: To jakieś wariactwo, już nie będzie normalnych wyścigów chyba :wink: Poza tym Michelin wycofuje się z F1...

Odpowiedz do tematu