Wysłany: Nie 05 Wrz, 2010 VIII RAJD BRUGMANN WŁOCŁAWEK 25-26.09.10
Witam! W imieniu Automobilklubu Włocławskiego Zapraszam na coroczny rajd Brugmann który jest VIII rundą PPAiK i jednocześnie V rundą KJS PZM Bydgoszcz. Osobiście byłem przy organizacji prób. Sobotni prolog (nie obowiązkowy) ma ok 2,5 km na terenie zamkniętym i będzie jechany "po ciemku". Szykuje się fajna impreza.Wszystkie dokumenty i szczegóły dostępne są na stronie klubu. W razie pytań: 505 972 119. Pozdro. Tomek
_________________ Jak to jest, że zawsze walimy stroną pilota?!?
Najgorsze z tego rajdu zapamietalem bezsensowne mieszanie kolejności prób. Raz asfalt, raz szuter,znowu jakieś coś asfaltopodobnego... (?)
Dziury pamietam na Celulozie takie ze zęby mozna stracić jak ktoś bedzie mocniej zaciskał szczekę .
Siutkowo najlepsza próba szutrowa chyba z hardcorowym przejazdem pod wiaduktem.
p.s bardziej niż dziur boj się BK. wsio musi byc na tip top łacznie z uśmiechniętymi facjatami na fotkach w kartcie identyfikacyjnej
Jeśli chodzi o wymieszanie kolejności prób to trudno dogodzić wszystkim. Pewnie byłoby możliwe żeby połowe rajdu jechać po miekkim a drugą po twardym, ale dojazdówki miałyby 200km a nie 60. A że 3 razy w petli zmienisz kólka to najwyżej na zdrowie Ci pójdzie. Co do stanu nawierzchni. Oczywiście nie jest to rajd terenowy i osobiście będę przy wyrównywaniu niektórych odcinków szutrowych krótko przed rajdem, ale nie moge Wam zapewnić że po przejechaniu 20 czy 30 załóg nawierzchnia nie będzie zorana. Dla tych którzy boją się o swoje "betonowe" zawiasy polecam się zastanowić czy dalej jeździć w rajdach czy może jednak spróbować sił w WPP itp. Sobotni prolog będzie się odbywał po nawierzchniach równych(asfalt, beton) z duuuuużą ilością piasku i syfu i kilkoma niespodziankami (o tym na miejscu). Przyznam, że sam nie wiem jakie opony założe, ale raczej z tendencją szutrową;)
Rózne nawierzchnie sa o.k ale najpierw np "twarde", serwis i potem "miękkie". Tak to się albo zdziera szutrówki na asfalcie albo płynie w plener na szutrowych odcinkach majac letnie ogumienie.
Wedlug mnie bez sensu tym bardziej że we Włocławku jest sporo wydaje mi sie fajnych plenerów aby rajd był całkowicie szutrowy ale moze mi sie tylko tak zdaje.
Jakby nie bylo życze lepszej organizacji niż rok temu .
Kuba poczytaj regulamin kjs. Wprowadzono zakaz zmieniania ogumienia podczas imprezy za wyjątkiem sytuacji awaryjnej czyli np kapeć.
Ale jak to z regulaminem bywa pewnie idzie to i owo obejść
_________________ ... "coś być musi do cholery za zakrętem" ...
Kuba poczytaj regulamin kjs. Wprowadzono zakaz zmieniania ogumienia podczas imprezy za wyjątkiem sytuacji awaryjnej czyli np kapeć.
Ale jak to z regulaminem bywa pewnie idzie to i owo obejść
Proponuję dokładnie przeczytać regulamin, jest tam napisane że na pokładzie mogą znajdować sie maksymalnie dwa koła zapasowe, w tym roku nie ma nic powiedziane że możemy wymieniać tylko uszkodzone koła......
tak wie c mozemy dowolnie żonglować kołami jakie posiadamy na i w samochodzie
A że 3 razy w petli zmienisz kólka to najwyżej na zdrowie Ci pójdzie.
Slaby dowcip.
Robienie miesznych (asfalt+szuter) imprez zwlaszcza "rangi" PPAiK to objaw malej fachowosci ze strony organizatora, ktory by chcial sie wykazac, zrobic wszystko, a wychodzi jak zawsze.. Wyjsciem jest rajd 2 dniowym z podzieleniem 1 dzien tak drugi siak jednak nie tylko opony sie "ustawia" pod dany typ rajdu.. Ewntualnie juz jak tak bardzo organizatorowi zalezy z podzieleniem na przegrupowanie i serwis.. jak juz zostalo to wyzej napisane.
_________________ Automobilklub Szczecinski #99
bylo SC 1.1 16v na 4 przepustnicach
Wysłany: Sro 08 Wrz, 2010
a ja Wam powiem, ze jak kiedys mialem misje i wizje rajdu w gnieznie po szutrach, to celowo chcialem przeplatac proby szutrowe z asfaltowymi, zeby opony szutrowe nie zniszczyly za mocno lesnych sciezek, ale to wymyslilem w teorii i nie wiem jak wygladaloby to w rzeczywistosci...
i owszem, nie jestem fachowcem, ale byloby to dzialanie celowe
przyznaje ze kiedys nie moglem skumac dlaczego ci cholerni organizatorzy tak przeplataja te proby ze sie trzeba nagibac z lewarkiem
zeby opony szutrowe nie zniszczyly za mocno lesnych sciezek
jak na moje właściciel terenu na którym odbywa się rajd to godzi się na to i powinien liczyć się że mogą powstać nierówności, koleiny, wyrwy itp. ale w roli organizatora rajdu leży żeby to wszystko potem posprzątać, ewentualnie naprawić, pokryć koszty itp...
pkt 8.13 regulaminu KJS.. zgadza się : dwa koła zapasowe max. w aucie. jak impreza trwa jeden dzień. Moje nie doczytanie.
Zgadza się też co do zobowiązania się oddania dróg w takim stanie jak sie zastało przed imprezą. Nie jest to obowiązkiem ale jest podyktowane zwykła kulturą.
Wysłany: Czw 09 Wrz, 2010
Pamiętam Brugmanna z przed chyba 3 lat: jeden z najbardziej terenowych rajdów. Może teraz się to zmieniło, ale wtedy nawet seryjne francuskie zawieszenie wymiękało a widok cegłówek przemieszanych z szutrem na jednej z prób (chyba Celuloza) wywołał u mnie prawie zgubienie szczęki.
Ja byłem na nim w zeszłym roku i było mega dziurawo, i słabo zabezpieczone próby, ale z regulaminu wynika że w tym roku kto inny się zajął całym Rajdem więc dzida tereny mają bardzo fajne
Witam. zapisy trwaja. próby sie modyfikują. zdradze tylko ze na jednej z prób szykuje sie niezla hopa dla odwaznych. Jesli macie mozliwosc podniesienia zawiasu to zalecam. oczywiscie nie trzeba sie odrywac od ziemi. wystarczy tylko odpuscic przed szczytem i wtedy tez bedzie ok. Uwazam ze odcinek jest godny MP. Jesli chodzi o reszte odcinkow to raczej nastwcie sie na luzne nawierzchnie i zasyfiony beton. To w koncu PPAiK wiec do minimum ograniczamy slupki i łatwe odcinki . W razie konkretnych pytan piszcie to cos pomoge.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum