Wysłany: Sro 19 Paź, 2005 Trasy w Poznaniu i okolicach
Ponieważ zuważyłem, że powstają jakieś dziwne topiki, w których polemizuje sie na temat jakiś dróżek (tudzież pól) proponuje to miejsce jako miejsce wymiany swoich postrzeżen w tym temacie. Najlepiej jakbyśmy dokumentowali to co zauważyliśmy jakimś obrazkiem lub malunkiem, aby było wstępnei wiadomo o czym jest mowa. Wszytskie nowe topiki rozprawiające o tym, że znalazłem drózkę, będą usuwane. Swoją drogą chiałem powiedzieć, że jak się zbierzemy do kupy na jakimś zebraniu to porozmawiamy o kwestii szukania nowych tras, żeby to nieco usystematyzowac, ale to już inna bajka. Są pewne tereny do obadania .
To może najpierw określmy do czego te trasy mają być. Bo jak teraz tu wszyscy zaczną się prześcigać w tym jakie to fajne trasy znają to będziemy mieli przegląd od parkingu pod garażem do tras na MP. Więc chcemy KJS po asfalcie, po szutrze - to będzie najtrudniejsze jak przypuszczam - czy od razu PPZM?
Trasy na KJS to przyznam, że nie jest jakaś gigantyczna filozofia, ale ciekawe pomysły będą mile widziane.
Naszym problemem w Poznaniu jest jednak chyba bardziej brak tras do PPZM i szczerze mówiąc na takie odkryte rodzynki licze najbarzdiej. Co do wymagań stawianych takim trasom to w sumie jest tak: Nawierzchnia szutrowa z łacznikami asfaltowymi lub tez asfalatowa z łacznikami szutrowymi. Wazne aby nie bylo to pól na pól, bo to nei przejdzie. Po drugie (i to jest bardzo istotne) nalezy znajdowac odcinki o długosci około 9 km. Wszytko ponizej 6 km raczej jest za krotkie aczkolwiek o takich trasach tez piszcie, moze sie przydadza do czego innego . W przypadku nawierzchni szutrowje zwracajacie uwagę na jej twardość. Dobrze jest jak ją trochę przetestujecie i sfotgrafujecie efekt próby niszczącej. Dobrze gdyby proponowane trasy były gdzieś w promieniu do 60 km od Poznania. Jak juz mowilem szcegoly odnosnie potencjalnych miejsc, które trzeba obadac przedystkutujemy na jakims najblizszym spotkaniu.
Kilka lat temu Tomek Placzek robil co-drive dla sponsorow z castrola i jezdzili gdzies pod Gneieznem. Trasa byla 100% szuter z szczytami i chyba nawet hopa byla. Osobiscie nie znam tamtych okolic prawie wcale, ale moze ktos jest bardziej poinformowany i podpowie co nieco.
_________________ Sędziowanie to moja pasja
AdamB [Usunięty]
Wysłany: Sro 19 Paź, 2005
O ile mam informacje na temat tej trasy to była to prostą z hopą . Gniezno jest to jednak dobry kierunek w którym warto szukac i to nie tylko dlatgeo, że jest tam szpital w którym wszyscy skończymy . Okolice Gniezna to miejsca, które obadac trzeba obowiązkowo Mamy juz na podstawie map wytypowane miejsca w któych moze coś się ciekawego znajdować.
Ja o tej trasie uslyszalem od kogos, wiec moze ta informacja byla przekrecona . Tego nie wiem i raczej sie teraz nie dowiem. Niemniej tak jak mowisz, mozna zaczac tam pewne poszukiwania.
Proponuję przyjżeć się poniższemu linkowi. Pofatygowałem samochód mojej mamuśki i aparat mojego ojca no i swoją dziewczynę do sporządzania notatek, przyjżyjcie się i rozważcie:
Fotki dziewczyny tez mogles wkleic a co do trasy to bardzo podobaja mi sie te lewe łuki sa w sam raz pod ladziare
_________________ FWD for woman, AWD for man, RWD for big dick motherfuckers
BMW COMPACT 323TI maszyna z piekła rodem
Pomoc drogowa->512-379-879
AdamB [Usunięty]
Wysłany: Nie 23 Paź, 2005
Równanie drogi to w 99% będzie konieczne więc tym się odrażać nie można. Bugaj... tak jak mówiłem, wzdłuż trasy na Gniezno kryje się wiele niespodzianek . Ta trasa jest całkiem miła na zdjęciach.
To ja wam powiem, że ta droga jest nadzwyczaj równa! Jest może łącznie jakieś 200m może 300m kawałków, które wemagają wyrównania. Niestety nie ma na tej trasie żadnego wzniesienia, które mogłoby przy wyższej prędkości zamienić się w hopę. Zaznaczam również, że w okolicy jest dużo więcej ciekwych tras, których opisy i zdjęcia postaram się w miarę możliwości niedługo zamieścić.
Tylko mi tam nie upalać na pirata, bo łeb urwę. Na codzień mój dziadek chodzi tam z pieskami na spacer
no ja nie wiem które to są kawałki dokładnie ale z tego co pamiętam to drgoga z Jeżykowa do Bugaja jest już tragiczna - tam to Hołek Nissanem do Dakaru mógłby wymiatać ale bąk by się odbijał do nawierzchni i leciał gdzie chce
AdamB [Usunięty]
Wysłany: Nie 23 Paź, 2005
Patrząc na te zdjecia nie wygląda to tragicznie, zresztą jak już móiłem nie możemy liczyc na idelanie równe szutry. Na pewno nie możemy ich oceniac pod kątem wyrobu samochodopodobnego typu maluch. Nie chcaiłbym abyśmy mylili pojęcia.
Nie wiem, kolego, któryś się nie podpisał kiedy tam po raz ostatni byłeś, bo informacje masz nieaktualne. Szczerze mówiąc to nie pamiętam, żeby ta droga kiedykolwiek była tragiczna. Bywało oczywiście lepiej i gorzej ale zawsze było w miarę równo. A kawałki o których ja mówię to właściwie sam początek tej trasy no i kwałek - jakieś 50m za skrzyżowaniem z betonowymi płytami, no i parę pomniejszych kawałków.
Jeszcze jedna niewielka informacja. Możnaby tą trasę nieźle uatrakcyjnić. Gdyby na zdjęciu nr 21 pojechać w lewo a nie w prawo, wtedy ostatnie dwa sfotografowane kawałki jechałoby się z drogiej strony i w odwrotnej kolejności. A to z kolei sprawi, że stworzy się swego rodzaju węzeł w tamtym miejscu (foto 15, 16, 17, 18, 22, 23) gdzie kibice robiąc tylko parę kroków mogliby obserwować aż 5 ciekawych kawałków trasy. Byłoby to: trzy przeloty przez skrzyżowania z płytami betonowymi i asfaltem w tym jedna możliwa hopa, jeden ciasny hak w prawo i meta próby.
Trening zawodników KJS na tak szybkiej trasie nie ma specjalnie sensu! Trasa jest BARDZO szybka ale Kormoran też miewa takie partie. Równość terenu jest ok patrząc na zdjęcia ale chyba za duża wagę na to zwracacie. Jeśli da się „cywilem” jechać 40km/h bez wyrzutów sumienia to bez najmniejszego zastanowienia można puszczać OS (długie nierówności to nie problem). Jak się porobią koleiny to w nich też się pojedzie.
P.S.
No i fajnie, ze się komuś chciało pofatygować z aparatem, bo mało jest tu aktywnych publicznie... Moje uznanie RaliTim!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum