Co prawda sezon RSPMO w bieżącym roku jeszcze się nie skończył, ale na dzisiejszym (pierwszym dla mnie) zebraniu okręgowej komisji sportu samochodowego poruszona została sprawa przyszłorocznego cyklu RSPMO. Wszyscy wiemy jak jest obecnie... i wszyscy chcielibysmy aby było lepiej. Nie padły co prawda jeszcze żadne konkretne decyzje, ale zostało wysuniętych wiele propozycji, które miałyby uatrakcyjnić ten cykl dla zawodników i zwiększyć jego rangę. To z kolei z założenia powinno pomóc w dalszym rozwoju zawodników, mogącyh udokumentowac potencjalnemu sponsorowi swoje umiejętności wynikami w barzdiej prestiżowych rozgrywkach. Tyle tytułem wstępu, a teraz szczegóły.
Po pierwsze jest propozycja ustalenia sztywno 6 eliminacji i stworzenia w miarę możliwości kalendarza mistrzostw RSPMO, który zaprezentowany zostanie na początku roku. Pzowoli to odpowiednio zaplanowac udział w całym cyklu. Obecnei planowane imprezy to 2 eliminacje w Lesznie, 2 organizowane przez Aw i po jednej przez nas i KM Winogrady.
Udział w 6 eliminacjach to jak wiadomo wymóg do uzyskania licencji RII, zatem jezeli ktoś z powodzeniem będzie rywalizował w całym cyklu RSPMO, to po jego zakończeniu z pewnością spełni wymogi licencyjne, bez konieczności wyjeżdżania poza region.
Po drugie padł pomysł wprowadzenia listy priorytetowej na przyszły sezon, która ustalana byłaby na podstawie ubiegłorocznych wyników.
Trzecią propozycja, ktora jest konsekwnecją tej drugiej, to wprowadzenie jednolitego systemu nadawania numerów startowych we wszystkich eliminacjach. Pierwszy pomysł w tej kwestii to ustalenie przedziału numerów dla danych klas np.: klasa 5 - numery od 1 do 15, klasa 4 - numery 16-30 itd. Pozwoliłoby to na wprowadzenie w życie w/w priorytetów. Zwycięzca klasy z ubiegłego roku miałby pewnośc uzyskania pierwszego nuemru startowego w danej klasie. Ponadto zaowdnicy startowaliby zawsze klasami, w zbliżonych warunkach.
Czwarta propozycja, to stworzenie oficjalnego zakończenia, podczas którego wręczane byłyby puchary. Na początek zaproponowałem, że mogłoby to sie odbyć w naszej tworzonej obecnie "Piwnicy Rajdowej", aczkolwiek jest to nieco małe pomieszcenie jak na taką imprezę i warto byłoby zastanowić się jeszce nad czymś innym.
Piąty pomysł, jaki mi się urzodził, ale go już nie przedstawiłem, to stworzenie oficjalnej strony internetowej cyklu. Myślę, że do kolejnego spotkanai komisji można stworzyć taką stronę i wówczas przedstawić pomysł. Strona byłaby centrum informacji o RSPMO, wraz z bieżącym kalndarzem, wynikami itp. Z pewnościa uatrakcyjniło by to medialnie całe te rozgrywki.
Kolejne propozycje dotyczyły zmian regulaminowych, ale o tym już nie będę tutaj zanudzał.
Cu uważacie na temat podjętych działań i czy macie jeszce jakieś uwagi. CZekam na opinie i Pozdrawiam .
AdamB [Usunięty]
Wysłany: Wto 18 Paź, 2005
Apropos wątku strony internetowej i podejścia do promocji RSPMO, to uzupełniając ten wątek warto byłoby stworzyć (przy okazji robienia serwisu WWW) loga tych mistrzostw, które by jednoznacznie utożsamiało wszytskie imprezy cyklu oraz ujednoliacało by w tym zakresie szatę graficzną materiałów promocyjnych poszczególnych rajdów. Ponadto warto byłoby zapewnić całemu cyklowi opiekę mediów, czyli pozyskanie patronów medialnych dla wszytskich eliminacji. Mówiąc w skrócie uruchomić podejście marketingowe do całych zawodów.
Moim zdaniem wszystkie te propozycje są mega-super dobre. Od siebie dorzuciłbym propozycję taką aby ustanowić w regulaminie żeby każdy z tych rajdów miał indywidualne i tylko dla siebie charakterystyczne, w miarę możliwości próby. Chodzi mi w skrócie o to, żeby to faktycznie było 6 rajdów a nie jeden przejeżdżany 6 razy. Pozwoli to również na uniknięcie zarzutów ze strony przyjezdnych, że autochtoni znają te próby na pamięć.
Mam też drógi pomysł, aby organizować wspólnie siódmy rajd (w takim terminie żeby było ślisko i zimno), który nie liczyłby się do klasyfikacji RSPMO a składłby się na przykład z jednej długiej próby przejeżdżanej równolegle. Coś w rodzaju super-oesu będącego swego rodzaju nagrodą dla załóg biorących udział w cyklu. Co do tego pomysłu to warunki do organizacji czegoś takiego ma właściwie tylko AW na torze. Myślę, że to uatracyjniłoby jeszcze bardziej rywalizację w cyklu.
Pomysł zaiste dobry i oby wypalił. Natomiast realizacja to już zupełnie inna bajka. Problemem staje się zrobienie imprezy 2x na tych samych terenach a co dopiero 6 czy 7 różnych eliminacji.
Tor Poznań jest jedynym w miarę pewnym miejscem na takie zabawy tylko muszą tam być ludzie, którzy nie pozwolą mu stać bezczynnie.
Osobiście nie mam nic przeciwko jechaniu 2 czy 3 identycznych lub prawie identycznych imprez (Konkurs o Złotą Kierownicę). Ma to swoje minusy o których wspominał przedmówca ale są i zalety. Oczywiście zaraz podniosą się głosy, że tylko Tor Poznań będzie "robił" a reszta będzie się bawić. Ja nie widzę przeszkód, żeby 2 eliminacje na Torze organizowało AW, 1 KRPP i 1 KMW. Kwestia co na to włodarze Toru ?
Oczywiście jeśli uda się załatwić inne lokalizacje to super. Ale wierzcie mi, że jest ciężko a będzie jeszcze gorzej. No bo pomyślcie - jakie korzyści ma firma która udostępnia obiekt ? Znikome a raczej zerowe. Media sportem amatorskim nie interesują się wcale = brak reklamy. Samochody owszem oklejone ale 1 dzień i ślad po nich ginie. Lokalizacje trzeba znaleźć możliwie odludne bo ludzie w weekendy cenią spokój. Firmie zostają nie zatarte wspomnienia w postaci zerwanego asfaltu czy uszkodzonych krawężników = nie będzie następnego razu a za te szkody to kto ma zapłacić ?.
Takich czarnych przemyśleń mam więcej ale nie zamierzam się już nimi dzielić bo w KMW już omawialiśmy przyszłego (odległego) KJS-a.
_________________ ... "coś być musi do cholery za zakrętem" ...
1. zawsze można zaprosić kogoś do występu gościnnego - czy Szwagra, Kube Golca itd... uderzyć do kilku zawodników i zobaczyć co oni na to...może dadzą się namówić
a może nie tylko udeżać do zawodników byłych\obecnych...może także do dziennikarzy np. zajmujących się sportem w tym mieście
2. prezentacja gdzieś w centrum miasta - dzień przed rajdem np. na placu Mickiewicza pod Krzyżami czy obok Zamku - zebrane fury, zawodnicy, organizatorzy jakby chcieli to i sponsorzy (możliwość ekspozycji produktów). Jakiś baner rajdu - chwila dla mediów (hehehe)
_________________ "With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high."
Wysłany: Sro 19 Paź, 2005
Jak sie wyjezdza z Poznania na Srem (i inne miasta... ) pod jednym z wiaduktow idzie linia kolejowa opleciona duza iloscia waskich asfaltowych drozek. Czy nadawalyby sie? I do kogo naleza?
Co do mediow... moze ludzie za Szkoly Auto pusciliby migawke...? Chyba warto by sprobowac ich wciagnac.
Weź aparat (s/c)yfrowy, zrób zdjęcia, obejdź trasę, sprawdź czy jest gdzie tam zaparkować, czy można tam jeździć bezpiecznie, czy nie ma zbyt dużego wyrypu, zapytaj sąsiadów kto jest właścicielem, lub spisz numer działki i zadzwoń do urzędu miasta. Potem zachowaj pomysł do czasu gdy będziemy organizować następny rajd. Zwróć też uwagę czy teren ten nie jest zbyt oddalony od innych terenów prób, które będą na rajdzie, żeby dojazdóki nie miały po 300km.
Piszę Ci o tym wszystkim, bo trochę bez sensu jest takie tam rzucanie pomysłami z głowy na zasadzie "widziałem fajny teren". Takich "widziałem fajny teren" to każdy z nas ma po parę, a nam potrzebne są konkrety. Jak już wszystko to, co napisałem powyżej, będziesz wiedział to wtedy udamy się wspólnie do właściciela pogadać. Możnaby wtedy rozpocząć rozmowę od organizacji np. treningu.
Jednym z dodatkowych pomysłów, co do którego szcegółów póki co nie zdradze, byłoby dodanie półoficjalnej klasyfikacji generalnej aut tylno napędowych. Myślę, że mogłoby zrobić się wóczas neico ciekawiej na naszych KJS i byc moze momentami widowiskowiej niz w RSMP . Taki pomysł, ale szczegóły jak już mówiłem będa dopracowywane. Nie wiem do końca w jakiej formie i czy w ogóle zostanei to wprowadzone w życie, ale postaram się aby to się udało.
Sensekhmet: Chodzi ci o tory pod wiaduktem na katowickiej na Pokrzywnie? Jeśli tak to są to tereny PKP i wątpię żeby się zgodzili. Kiedyś mnie tam SOK spisał jak z kolegami na rowerach jezdziliśmy. Jeśli o te dalej - bliżej Kórnika tak koło Gądek - to może być podobna sytuacja. Znam trochę tamtą okolice i myslę, że znalazlyby się tam całkiem ładne trasy, ale na OS-y. Z kolei na KJS to już by było za daleko od Poznania.
_________________ Granica poślizgu kontrolowanego znajduje sie daleko za punktem w którym instynkt samozachowawczy ustepuje miejsca manii samobójczej.
pomysl mi sie baaardoz podoba i pewnie tak jak mi wszystkim tez wlascicielom RWD, no i moze gdyby to wypalilo to wiecej osob by zaczelo jezdzic klasycznymi penerami
_________________ FWD is 4 gays
AdamB [Usunięty]
Wysłany: Sro 19 Paź, 2005
Odkrywając nieco rabka tajemnicy plan jest taki aby patronat nad tym pucharem RWD objął jeden z duuużych portali, tak jak to było z "Pucharem Rajdy.Hoga.pl" we Wrocławiu, gdzie wowczas była to klasa Fiata 126p. Każdy wie jaki to jest ten "jedyny słuszny portal", który ewentualnie obejmie patronat . Celem tego pucharu ma być zainteresowanie zawodników samochodami RWD i zwiększenie widowiskości na KJS, której po mału zaczyna brakowac w imprezach wyższych rangą. Może udałoby się ponadto zainteresowac tym pucharem jakiegoś potencjalnego sponsora, który fundował by w nim puchary i nagrody. We wrocławiu ten pomysł się udał. Myślę, że u nas może wypalić jeszce bardziej . Nie jest to jakies super mocno obciazajace aby go wprowadzic, a jednak moze to wniesc cos nowego. Nalezy pamietac, ze klasyfikacja ta bedzie tylko klasyfikacją dodatkowa. Moze sie jednak okazac, ze bedzie ona bardziej nosna marketingowo od klasyfikacji w klasach . O tym zadecyduje oczywiscie rowniez poziom rywalizacji, któy jak wiadomo zalezy od liczby uczestnikow.
Dementuje pogłoski, co to bym się na coś przez coś wkurzał. Jestem człowiekiem opanowanym Generalnie chodzi mi o to, aby na przyszłość dokładniej przyglądać się ewentualnym terenom. W tej kwestii podzielam zdanie Adama, że jedna zauważona dróżka wiosny nie czyni, ba nie jest nawet żadnym konkretem. Chcemy rozmawiać o konkretech? To z konkretami przychodźmy. Tyle tylko w sprawie mojego domniemanego wkurzenia.
Kurcze! Ale te wegierskie Lady sa fenomenalne !! Mysle, ze jak by u nas tez bylo kilka takich samochodow to kazdy KJS by zyskal na atrakcyjnosci. Z drugiej strony, wydaje mi ze puchar RWD ma sens wtedy, gdy regularnie startowac bedzie z 10 porownywalnych samochodow. Pomomo to jestem za, i zawsze milo popatrzec jak Olo wymiata swoja wiekowa Ladziara
_________________ Sędziowanie to moja pasja
AdamB [Usunięty]
Wysłany: Pią 21 Paź, 2005
Dopóki nei bedzie takiej klasy to mało osób będzie decydowac się aby brać w niej udział. O obsadę bym sie nei martwił bo poza Olem jest jeszcze Rybka jeżdżacy fiatem, Lada z Piły, Qbus w fiacie, a ponadto Lukasz J. szykuje Lade i Alten duzego fiata z silnikiem 1,6. Poza tymi autami sa oczywiście tylnonapędowe maluchy, zdarzają się czasem na KJS jakieś BMW itd. Jak sie stworzy taki Puchar to na pewno jeszcze inne osoby sie zdecyduja, bo koszty startu Lada są stosunkowo niskie do poziomu zadowolenia załogi i kibiców rzecz jasna . Moim zdaniem taka klasa może wnieść dużo kolorytu i ożywić atmosferę, która w KJS niekoneicznie jest imponująca. Jezeli uda sie przyciagac ludzi z zewnatrz to wowczas mozna zrobic kolejny krok...
10 aut startujących regularnie to raczej można pomarzyć, ale tak jak napisał Adam 5-6 aut jest całkiem realne. PS. Alten mówił że nie będzie startował RWD... :-/
_________________ GRAVEL RULEZZZZZ
Gość
Wysłany: Pią 21 Paź, 2005
spoko spoko klasa 10 sie na pewno zbierze mamy juz 6 ladziar, 2 fiacury i zawsze jakies kible ekhmm kaszle przyjadą. Moim zdaniem klasa RWD to swietna sprawa, fajnie bedzie zobaczyc co bedzie szybsze a grupa kaszel czy enkowa łajdaczka
widze ze zostalem pominiety ;( mam problemy narazie z moim autkiem ale jak tylko dojde do ladu z lada to zasile rzesze startujacych RWD, pomysl stworzenia osobnej klasy RWD jak juz wyzej pisalem baaardoz mi sie podoba i napewno przyczyni sie to do tego ze wiecej tylnonapedowek zacznie jezdzic, napewno zyska na tym widowiskowosc - a przeciez o to tu loto - przynajmiej mi
co do cyklu RSPMO - przydałby się jakiś znaczący honorowy patronat nad imprezą - jakiegoś kogoś np. z władz województwa, czy jakiejś innej jednostki samorządu terytorialnego
_________________ "With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum