czasem warto wiedzieć za co krzyczy się na sędziego i jak rajdowanie wygląda od strony formalnej...
na stronie PZMotu pojawił się już regulamin ramowy KJS 2007 - zmiany zaznaczono kolorem czerwonym Regulamin Ramowy KJS 2007
ciekawie brzmi zapis o próbach do 2 km w zabezpieczonym terenie otwartym i skonkretyzowanie ograniczenia głośności wydechu
_________________ "With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high."
Wysłany: Wto 02 Sty, 2007 Re: Regulaminy i przepisy
Zaius napisał/a:
ciekawie brzmi zapis o próbach do 2 km w zabezpieczonym terenie otwartym
To się tyczny prób slalomowych... SL. Wie ktoś, jaka jest definicja takiej próby w praktyce?
DeZ się ucieszy, 903 zostało
Kod:
TARYFA – „T” - jest to 150% czasu najszybszego przejazdu kierowcy
w klasie na danej próbie. Powyzsza zasade stosuje sie w przypadku przejazdu próby w czasie gorszym niz czas zwyciezcy w klasie.
"DeZ się ucieszy, 903 zostało" - Sal nie zostało tylko połączyło z klasą 1
Z taryfą faktycznie coś pokićkali. To chyba miało być jakoś tak:
Powyzsza zasade stosuje sie takze w przypadku przejazdu próby w czasie gorszym niz 150% czasu zwyciezcy w klasie.
_________________ ... "coś być musi do cholery za zakrętem" ...
Wysłany: Wto 02 Sty, 2007
Jako sędzia i zawodnik pozwolę sobie skomentować niektóre zmiany:
Zaleca się aby przynajmniej dwie próby były zakończone Metą Lotną.
Fajnie.
Dopuszcza się możliwość organizowania prób slalomowych o
długości do 2 km na terenach lotnisk, łąk oraz na odcinkach dróg
publicznych (tzw. otwartych - pozbawionych drzew, zabudowań,
wyłączonych z ruchu itd.) Na tego rodzaju próbach średnia
prędkość przejazdu nie może przekraczać 80 km/h, pod warunkiem,
że zabezpieczenie próby będzie zgodne z załącznikiem „H”
(samochód ratownictwa drogowego, karetka pogotowia itd.).
Super! Chociaż wygląda to po prostu na legalizację tego, co już było np. na Magnolii. Ciekawy jest zapis o średniej prędkości, ciekawe jak to będzie rozwiązane (np. mierzone na zerówce czy na zawodnikach? a jak najlepszy będzie miał średnią 85km/h?).
4 klasa - powyżej 1600 cm3 do 2000 cm 3
5 klasa – powyżej 2000 cm 3
Ta zmiana z pewnością bedzie przedmiotem gorącej dyskusji, ale myślę, że ma sens.
Limit głośności
układu wydechowego wynosi 93 dB(A) (mierzone przy 3500 obr/min.) w
każdym momencie trwania rajdu.
Hm. Co prawda badanie jest nadal tylko "zalecane", ale na upartego można być nie sklasyfikowanym jeżeli przed metą np. urwie się tłumik.
Jasiu, dupy sie dało, jak jest klasa do 2,0 a nie tak jak poprzednio to trza było 1,7 kupować a nie 1,4. No ale nie jestem wróżką i znalazłem Ci 1,4, moja wina.
Ciekawe jest z pomiarem czasu, szkoda że nikt nie napisał konkretnie jak zaokraglać do 0,1 s. Stopery są do setnych i gwarantuje że będzie niejedna zadyma o to. Za czasów prehistorycznych było że 0-4 w dół a 5-9 w góre, ale czy, qrka wodna, nie można było tego wyraźnie napisać, wrrr.
Jak sobie wydrukuje i dokładnie poczytam to pewnie jeszcze sie do czegoś przyczepie.
_________________ Kiedy spierasz sie z głupcem upewnij się że on nie robi tego samego
Wysłany: Sro 03 Sty, 2007
nie cieszy mnie zapis punktu 11.przepisy drogowe ("stwierdzone przez policję lub przedstawicieli KJS przepisów kodeksu drogowego będzie karane:")
nie cieszy mnie to m.in. dlatego że dostałem karę na "Warcie"
wydaje mi się troszkę nie fair jeśli po rajdzie przychodzi sędzia i mówi -daj ileś tam zł albo nie będziesz klasyfikowany (ja akurat nie byłbym wpuszczony na superoes bo i tak byłem wykluczony)
wydaje mi się że uczestnik powinien być "złapany na gorącym uczynku" -tzn jeśli ktoś stoi z radarem (wg. mnie powinna to być policja) to powinien być rozliczony na miejscu
ewentualnie fota z fotoradaru jako dowód
bo po rajdzie jakie mamy możliwości obrony?żadne!
[quote="Sensekhmet"]Ciekawy jest zapis o średniej prędkości, ciekawe jak to będzie rozwiązane (np. mierzone na zerówce czy na zawodnikach? a jak najlepszy będzie miał średnią 85km/h?).
przejedz na ogniu np dwdziesto kilometrowy odcinek autem wyposazonym w komputer i zobacz jaka jest srednia predkos tkz mysle ze bedzie ci bardzo ciezko uzyskac srednia predkosc 85km/h na dwukilometrowym odcinku
_________________ Budowa rajdówek i nie tylko ))))
Też dostałem kare na Warcie i też mi sie to nie podobało. Radaru nigdzie nie widziałem, nikt też nie zatrzymał mnie w miejscu, w którym przekroczyłem prędkośc a i zdjecia zadnego nie widziałem. Nie twierdze że byłem niewinny ale skad mam wiedziec, że faktycznie ktoś to kontrolował i że są pewni że jechałem za szybko??? Rozumiałbym gdyby stał patrol policji złapał mnie na gorącym uczynku i wpisał coś w karte wykroczeń. A tak tuż przed superoesem dowiedziałem się że musze zapłacic bo mnie nie sklasyfikują. Nie mam żalu do nikogo ale wolałbym żeby było to poparte jakimś dowodem.
Wysłany: Sro 03 Sty, 2007
Cytat:
i tak zwykle jadą 1-2 turbaki...
1/2 turboładowane, 2/3 ponad 2l to daje już ok 5autek, zazwyczaj o podobnych wymiarach, często z napędem na 4 kapcie a więc dla mnie (teraz latam 2l RWD) nowy podział na klasy jest jak najbardziej korzystny
1/2 turboładowane, 2/3 ponad 2l to daje już ok 5autek, zazwyczaj o podobnych wymiarach, często z napędem na 4 kapcie a więc dla mnie (teraz latam 2l RWD) nowy podział na klasy jest jak najbardziej korzystny
bez przesady, nie chce mi się sprawdzać wyników wszystkich rund RSMO, ale wydaje mi się, że oprócz Wyzwolenia klasa (powyżej 2.0) prawie nigdy nie liczy więcej niż 1-2 auta. Dlatego pisałem, że to taki sobie pomysł z tą klasą, ale oczywiście przyznaję rację, że ciężko walczyć wolnossącym 2.0 z STI (chociaż Dywan ostatnio dawał radę!)
Z radarami bywa różnie, pewnego słonecznego jesiennego dnia roku 2002 na rajdzie w Szczecinie złowiono nas na ograniczeniu do 40 i pan policjant chciał albo 500 wlepić albo wpis w karte drogową (120s) Jakim prawem życzył sobie 500 tego nie wiem, za 51 km/h na 40 chyba sie tyle nie należy. Widzieliśmy tego pana policjanta na próbie sportowej chwile wcześniej i złowił wszystkich poza znajomymi organizatora, Był sprytny bo ustawił radar na takiej 40 który to znak był dobrze zarośniety krzakami. Ale przedobrzyli bo na 80 załóg tylko 7 albo 8 nie dostało kary i wszystkim anulowali.
Rozumiem że należy łowić oszołomów, ale niech to robi policja, a jak ogranizator ma taką ochote to dowody rzeczowe na stół.
Panie Kolego vfst, da sie walczyc 2,0 Astrą z uturbioną Astrą np, polecam wyniki z zeszłorocznych Winograd, jak dobrze pamiętam różnica miedzy Jackiem a Pawłem wyniosła całe 0,17s. Ogólnie podział na klasy wydaje mi sie lepszy niż był bo po 1 nikt nie bedzie debatował który malec jak jest rozwiercony (przekroczyć 903 chyba sie nie da) po 2 klasa powyżej 1,6 to było dość dziwne, ciężko wojować np Alfą 1,7 z czymś 2,0 uturbionym i czterosieodpychającym.
_________________ Kiedy spierasz sie z głupcem upewnij się że on nie robi tego samego
Ja jestem jak najbardziej za radarami i karaniem oszołomów. Na "winogradach" miałem okazję pojeździć między próbami i widziałem kilka numerów na dojazdówkach za które miałem ochote wyp... zawodnika z rajdu. A wiecie, że u mnie czasu jest wystarczająco więc po co ten pośpiech ? Ja święty nie jestem ale potrafie rozróżnić dojazd w lesie poza miastem a latanie bokami na wildzie.
I nawet niech sobie pan niebieski stoi w krzakach. Uważacie, że on robi wam (nam) na złość ? Przecież nawet nas nie zna więc obiektywizm siłą rzeczy ma wpisany w zadanie.
Weźcie pod uwagę jeszcze jeden fakt - na "warcie" KAŻDY miał w tamtym miejscu na liczniku więcej niż ustawa przwiduje a ukarano tylko tych, którzy faktycznie mocno przegięli.
To też jest sprawa do dyskusji bo albo się trzymamy przepisów albo nie.
_________________ ... "coś być musi do cholery za zakrętem" ...
A wiecie, że u mnie czasu jest wystarczająco więc po co ten pośpiech ?
Co do tego czasu to kwestia dyskusyjna.Nie jedna załoga przyjeżdzająca na próbę skarżyła się, że mało czasu miała na dojazd i musieli się spieszyć.
Jeśli chodzi o karanie to zgadzam się z tobą, na czas KJS-u zawodnicy mogliby się opanować na dojazdówkach.
_________________ Granica poślizgu kontrolowanego znajduje sie daleko za punktem w którym instynkt samozachowawczy ustepuje miejsca manii samobójczej.
witam wszystkich w nowym roku
odniosę się tylko do jednej wypowiedzi dotyczącej radaru. gdyby pomiaru predkości dokonywała policja z radiowozem itp to nie kosztowałoby cie to 10 zł, napewno wiecej jeszcze punkty karne by trafily na twoje konto. ale mysle że da sie to załatwic tylko po co..?
pozdrawiam i zycze pomyslnosci w 2007 wielu startow, sukcesow i sponsorów
witam wszystkich w nowym roku
odniosę się tylko do jednej wypowiedzi dotyczącej radaru. gdyby pomiaru predkości dokonywała policja z radiowozem itp to nie kosztowałoby cie to 10 zł, napewno wiecej jeszcze punkty karne by trafily na twoje konto. ale mysle że da sie to załatwic tylko po co..?
pozdrawiam i zycze pomyslnosci w 2007 wielu startow, sukcesow i sponsorów
spoko Sławek, mniejsza o radar, powiedz czy coś się kroi jeszcze w Poznaniu przed Wyzwo??
Panowie, oczywiście że oszołomstwo gonić, sam nieraz pukam w kask mojego kierownika (nie powiem którego) i to mocno pukam, ale:
1. jak stoi radar to lepiej żeby go było widać, może być widać jak już sie trafi klienta, ale klient powinien wiedzieć gdzie go złowiono
2. jak to robi organizator to powinien mieć dowody rzeczowe żeby nie było awantur potem
3. przytoczyłem temat Szczecina ze starych czasów bo tam było ewidentne łowienie konkurencji miejscowych zawodników a to już jest mały skandal
pozostaje jeszcze kwestia itinerera - to są KJSy a nie nawigacja...moim zdaniem itinerer powinien być maksymalnie łopatologiczny, bez zadnych niespodzianek itd. żeby potem mozna było z czystym sercem jechać ile przepisy nakazują i zdążyć na czas a nie jak do Mosiny na PPAiK 2006-gaz w podłodze i liczymy wyprzedzane samochody...9, 10, 11
_________________ "With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high."
Zaius dobrze gada, wódki mu dać, też sie zaciałem na itinererze na Wyzwolenia a w tym jestem lepszy niż w pilotowaniu, za małolata łaziłem z tatą po lesie wg itinerera. Na Wyzwolenia złowiliśmy z Piotrem 90s za spóźnienie na PKC a szliśmy do Mosiny pełną bombą, kto miał lub jechał 325i to wie jakie prędkości były.
Pader....pamiętamy to czarne 325 jak nas mijało:-) choć sami cisneliśmy co Świątek dał to bejca poszła grubo
[ Dodano: Pią 12 Sty, 2007 ]
jak to Marko zauważył jest dostępny projekt regulaminu PPAiK 2007
Projekt Regulaminu PPAiK 2007
i oczywiście dziwi mnie kilka zapisów
1. Konieczność wysyłania zdjęć załogi - o ile regulamin uzupełniający nie stanowi inaczej
2. szeroko dyskutowana na forum kwestia - PZM postanowił nieklasyfikować zawodników startujących w klasie gość w klasyfikacji generalnej rajdu
ale są i sensowne np. nieliczenie do klasyfikacji 4 rund
[ Dodano: Wto 11 Wrz, 2007 ]
komunikat GKSS w sprawie uzyskiwania licencji pilota - pojawi się możliwość uzyskania takowej w drodze egzaminów i ogólnej nauki zamiast startowania w 6 czy 8 KJS...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum