Wysłany: Nie 13 Cze, 2010 Rajd Konstruktor Group Leszno po ....
Witam jeszcze raz.
Niestety nie będąc na rozdaniu nagród z przyczyn zawodowych chciałbym wszystkim zawodnikom podziękować za zdyscyplinowanie podczas rajdu i złożyć gratulację wszystkim, którzy wystartowali.
Moje wypowiedzi staram się ograniczać do minimum, bo to nie jarmark, ale muszę powiedzieć że rajd rewelka, pomijając zdobyte miejsce, bo to już 100% sukces, próby szybkie i techniczne, jeden mały minus za brak mapek w necie nawet wieczorkiem w sobote, bo koledzy z Poznania i nie tylko musieli opracowywać je szybko przed startem a to nie jest komfortowe. Dla mnie mega, tak powinien wyglądać KJS i próby, można było posmakować prędkości i fajnych technicznych zakrętasów szczególnie w Kąkolewie i Garzynie.
Pozdro dla Kolasa - dobrze, że udało wam się wywalczyć ten protest, bo miałbym zgage, a tak jest fair, przegrałem w walce i jest OK, ale już tylko 9s mi brakuje hehe - więc się skup.
_________________ ...proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców...
Faktycznie rajdzik bardzo fajny. Proby niezłe jedno ale tylko do sedziów o odliczanie niektórzy przedziwnie sszybko to robili, pozatym wszystko na wysokim poziomie,szybko wyniki itp.
Mój wynik no cóz słaby po 1szej probie taryfa ponad 40 s w plecy , pozniej gonitwa masa przygód, dodatkowe kary nie wszytskie zrozumiale bylo blisko do podla w klasie ok 0.5s ale niestety sie nie udało. Gratki dla zwyciezcow
W tym miejscy trzeba pogratulować Herbiemu, Tomkowi i Rybie za organizację tego rajdu. Włożyli wiele wysiłku by rajd był jak najlepszy. Miejmy nadzieję, że uda nam się wspólnie w przyszłym roku również zorganizować II-gi Rajd KONSTRUKTOR Group i wpisze się on na stałe w kalendarz rajdowy. Myślę, że każdy kolejny będzie lepszy od poprzedniego
Gratulacje dla zwycięzców i pokonanych
_________________ .... prosta zaczyna się na początku zakrętu ....
Rozpoczęcie rajdu od taryfy jest niezłym kopem, ale poźniej było juz tylko lepiej i w efekcie udało się stanąć na najniższym podium. Nasza załoga potrzebuję chwile czasu zanim sie obudzimy:)
I tu wielki minus dla organizatora. Gdyby faktycznie próby były proste byłoby inaczej, a tak opisywanie na kolanie tuz przed startem do rajdu jest niepotrzebnie stresujące i demotywujące. Dla mnie do poprawy. Tak samo jak odlicznie sędziów, jak wspomniał JKK.
Teraz plusy. (a było ich sporo)
Fajne, techniczne, trudne i szybkie próby. Z dobrą przyczepnością oraz znikomą (Kąkolewo super fun!) Dobrze, że nie był Senku bo znów by mnie zrypał za radochę w demolowaniu auta
Zero czekania przed próbami (choć dla załóg z poza Leszna to minus bo nie mielismy czasu podglądnąć przejazdów)
Fajne miejsce bazy rajdu, start z Rynku, szybkie wyniki, fajne nagrody.
I super profi zrobiony Itinerer!
Brawo Leszno!
_________________ "Prawdziwego mistrza poznaje się po tym, że wygrywa jadąc najwolniej jak to jest możliwe" - J.M. Fangio
TommiRS dzięki za Twoje uwagi. Próby raczej były proste co może potwierdzać np. wygranie raju przez Kolasińskiego, któremu nie przeszkodziło nieupublicznienie prób wcześniej.
Ale biorąc pod uwagę Twoje zdanie w następnym Rajdzie KONSTRUKTOR Group próby zostaną zamieszczone na stronie w sobotę po pierwszym odbiorze administracyjnym, by wyrównać szanse pomiędzy "tutejszymi" a resztą, która nie może podjechać na ten wcześniejszy odbiór Myślę, że to będzie dobre i uczciwe rozwiązanie.
I tu wielki minus dla organizatora. Gdyby faktycznie próby były proste byłoby inaczej, a tak opisywanie na kolanie tuz przed startem do rajdu jest niepotrzebnie stresujące i demotywujące. Dla mnie do poprawy. Tak samo jak odliczanie sędziów, jak wspomniał JKK.
Z całym szacunkiem, ale próby były dostępne od soboty tyle , że nie w internecie. W praktyce natomiast nawet próby w internecie też by nic nie dały ,bo byś nie widział placu ( a były 3 nowe place), a sam z doświadczenia kjs-sowego wiem, że bardzo często co na papierze ni jak się ma do tego co na żywo. Jeżeli nie przejdziesz na nogach próby, którą chcesz szybko przejechać to w wielu miejscach nie widocznych , a szybkich stracisz. Znaczenie do szybkiego podróżowania natomiast miało to czy był czas przed próbą obejść próbę ( komu się chciało PRZEJŚĆ PRÓBĘ to na pewno szybciej pojechał i nawet jak byś miał tydzień przed rajdem próby w internecie to nic nie da), a tu z tego co wiem było ok oprócz ostatniego PKC na metę ,który do wyników nic nie wnosił. Spokojnie można było przyjechać o 7.30 po papiery , bo odprawa była o 8.45, a więc czas był na wcześniejsze poznanie prób tylko trzeba było wcześniej wstać.
Co do odliczania sędziów to można mieć drobne zastrzeżenia, ale tak samo mieli wszyscy i na pewno nie było tak , że jednemu odliczali tak , a drugiemu inaczej. W Lesznie są to ludzie, którzy nie zarabiają na rajdach i są okazyjnie, dlatego proponuję trochę wyrozumiałości, bo to drobiazg. Jak chcesz sędziów fachowców to nie ma sprawy następnym razem zamiast po 800 600 400 dostaniecie np. po 200 mniej, bo opłacimy sędziów "fachowców" i w białych rękawiczkach nawet będą odliczać.
Następnym razem możemy też zafundować rampę z RSMP za ,którą się zapłaci i wówczas nic na nagrody nie zostanie.Pytanie czy warto, bo moim zdaniem nie?
Ja wiem, że zawsze można coś wytknąć, ale panowie trochę wyrozumiałości, bo zarówno z próbami jak i sędziami wszyscy mieli tak samo. Ty piszesz ,że to wielki minus ,a dla mnie to drobiazg, który nie ma znaczenia i należy się cieszyć , że są chętni, którzy nie tylko chcą ciągnąć kasę. Dowodem, że dało się szybko pojechać są zawodnicy którzy nie byli z Leszna i swoje klasy wygrali. Naszym celem było zorganizowanie rajdu tak, a żeby było jak najwięcej dla was, a jak najmniej niepotrzebnych rzeczy które zawyżają koszty, a są zbędne. Myślę , że numery itinerer ( porównując poprzednie imprezy) wstydu nie przyniosły, dlatego ja bym się cieszył, a nie narzekał. Kurde, ale napisałem
Napisałeś ..faktycznie..tylko po co?
Zeby się kłócić? bo z tego typu rzeczy Cię znam na forum.
Czy mamy Tobie tylko maslić? hmm?
Na każdy Twój kontrargument można się kłócić tylko po co?
To było moje zdanie i tyle. Koniec kropka. Zluzuj gacie.
Poza tym, jakbys nie zauważył to oceniłem rajd bardzo pozytywnie, ale żeby to zauważyć trzeba rozumieć tekst, który się czyta i trzeba mieć chociaż neutralne a nie negatywne nastawienie do jakiejkolwiek oceny wystawianej przez uczestnika.
_________________ "Prawdziwego mistrza poznaje się po tym, że wygrywa jadąc najwolniej jak to jest możliwe" - J.M. Fangio
Czy mamy Tobie tylko maslić? hmm?
Na każdy Twój kontrargument można się kłócić tylko po co?
Napisałem po to, żeby grzecznie wytłumaczyć Ci , dlaczego postąpiliśmy tak , a nie inaczej i masz prawo do swojego zdania, ale ci nie przyklasnę, bo idąc twoim tokiem myslenia można mieć pretensje nawet do tego, że wjazd na mętę był droga szutrową, a nie po czerwonym dywanie, bo to meta. Napisałeś coś tylko po to, żeby coś na bazgrać na forum i takie teksty wywołują kłótnie. Ja staram się zawsze jakieś swoje zdanie czymś argumentować, dlatego grzecznie ci odpisałem. Twoja wypowiedź to jest od razu atak do kłótni ,a nie argument i to takie teksty jak twój powodują kłótnię.
Różnica między tobą , a mną w kwestii prób jest taka, że twoje rozwiązanie według mnie jest inne wcale niekoniecznie złe. Natomiast nasze według ciebie jest złe do d..y ,niedopuszczalne i nie może być, bo nie.
Jednym słowem dla mnie 2+2=4 i 2*2 =4 i wcale nie jest powiedziane że jeden i drugi pomysł jest zły.
Na dowód tego powiem ci , że było kilku zawodników co mówili, że zmienili nawet zdanie , że to rozwiązanie z próbami im się nawet podoba.
Jeżeli sędziowie uczciwie sędziowali ( a oto chyba najbardziej chodzi), a próby były dostępne dla wszystkich oficjalnie według jakiegoś schematu to uważam , że było ok.
Możesz powiedzieć, że tobie to nie pasuje, ale nie masz prawa mówić , że jest zły. Jak byśmy umieścili próby tydzień wcześniej to byś napisał, że mogły by być dwa tygodnie itd.
Co do oceny rajdu to nie musisz nic pisać i maślić też nie musisz. Na przyszłość pomyśl o krytyce jak ci na niej tak zależy, która coś może wnieść pozytywnego, bo nawet jak byśmy zrobili po twojemu to zaraz ktoś może pomyśleć np po mojemu i to nic nie wniesie do poprawy rajdu. Nie musisz nawet nic pisać tylko uszanuj czyjąś pracę, ale teraz rozumiem Dembola, który wiele razy coś robił a zawsze znalazł się ktoś komu nie pasowała albo kropka albo kreska, która nie miała znaczenia.
Wyjaśniłem, Ci grzecznie co było powodem takiego rozwiązania , a nie innego, ale ponieważ byłem jednym z organizatorów obowiązuje mnie kultura, dlatego nie będę schodził do twojego poziomu i używał tekstów zluzuj gacie itd. bo mi nie wypada.
Natomiast zapewniam cię, że sędziowie na pewno się nie zmienią (przynajmniej póki będą sprawiedliwie obsługiwać stopery), bo jak byś zorganizował chociaż jeden kjs to byś wiedział, że są ważniejsze koszty i ważniejsze sprawy, a dla mnie najważniejsi są zawodnicy i sprawiedliwa rywalizacja.
herbi nie potrzebnie się tak spinasz. Nie byłem na tej imprezie ale jak czytam to co napisał Tommi to jedynie mnie zachęca do przyjazdu następnym razem.
Niektórzy sędziowie w Lesznie faktycznie startują w sposób cokolwiek zaskakujący a wystarczy ten "problem" omówić na spotkaniu przed rajdowym żeby nie było nieporozumień. I nie ma tu znaczenia, że "wszyscy mieli tak samo" bo jedni zrozumieją co robi sędzia a inni nie jeśli procedurę startu wykonuje w sposób inny niż ogólnie przyjęte.
Co do udostępnienia prób przed rajdem. Kiedyś tego nie robiono, potem organizatorzy zaczęli udostępniać i jest jak jest. Ja udostępniam wiedząc, że bez oględzin najczęściej się nie przydadzą ale to problem zawodnika. A dodatkowo niektórzy startują z próbami z netu a nie z tymi oficjalnymi z papierów i łapią fajne taryfki
_________________ ... "coś być musi do cholery za zakrętem" ...
Chłopaki wyluzujcie. Tu chciałbym się dowiedzieć jak wypadł ten rajd na tle innych , czy jest sens i perspektywy wciągnąć go na stałe do kalendarza. Czy to wszystko zmierza w dobrym kierunku. I nie po to żeby sobie wlewać tylko, żeby każdy kolejny był lepszy od poprzedniego. Pozdro dla wszystkich uczestników
Auto: Renault Clio
Wysłany: Pon 14 Cze, 2010
Ale dużo literek marnujecie:)
W mojej ocenie było fajnie.I organizacyjnie i tępo odjazdów szybkie.Próba Kąkolewo zajebiaszcza!
I było by przepysznie gdybym DOBRZE podyktował kierownikowi JKK Lancia, słupek na pierwszej próbie:( SORKA! A tak taryfa wjechała i później jakieś piątki za słupek i metę.Jedna piątka za darmo.I tak wyszło.Tuż za podium.
Fakt sędziowie mieli dziwne tępo odliczania i niespotykane dotąd metody ale daliśmy radę to opanować.
Zdenerwował tylko nadgorliwy patrol Policji!I to pytanie "a co za rajd się odbywa?".
A co? Nie informował Was nikt o takiej imprezie?? Na co Foch:)
Ogólnie-Godnie!
_________________ Obróbka Mechaniczna Elementów Metalowych
Krańcowa 55
Przeźmierowo
Kiedyś tego nie robiono, potem organizatorzy zaczęli udostępniać i jest jak jest.
Kiedyś tego nie robiono bo nie było internetu .
Ja tego nie zrobiłem ,bo nie chciałem , żeby zawodnicy jeździli, przed rajdem, bo próby były w okolicach zamieszkania i by się tam mocno kurzyło, a nie chciałem żeby teren dla fajnych prób był spalony. No chyba , że chcecie jeździć wciąż w koło trzepaka typu Word itd. Czy to tak trudno zrozumieć. Jeżeli masz teren w polu to nie ma problemu, ale tu niestety tak nie było. Co do startowania naprawdę są większe problemy i choćbym nie wiem jak liczył czy odliczał, czas próby się nie zmieni, dlatego proszę o uwagi ,które coś wniosą, bo owszem to jest jakaś uwaga, ale biorę w ciemno każdy kjs, który ma tylko taki problem i ma takie takie nagrody.
herbi czy Ty robisz kajtka dla zawodników czy dla nagród dla tych zawodników ? Oczywiście wielki szacun za sponsorów ale uważam, że taki drobiazg jak zrozumiała procedura startu jest istotniejszy do załatwienia i to w 3 minuty a ile mniej problemów. I nie zgodzę się z "choćbym nie wiem jak liczył czy odliczał, czas próby się nie zmieni" bo na andrzejkowym ... ale to już inna historia która kosztowała mnie ładnych parę sekund.
_________________ ... "coś być musi do cholery za zakrętem" ...
Niestety Herbi, dyskusja z Tobą jest jałowa...bo albo ja się źle wyraziłem albo Ty wogóle nie czaisz tego o co mi chodziło.
Dodatkowo nie potrafisz przyjąć krytyki, nawet konstruktywnej, a uważam, że moja taka była bo od razu kolega Olek podjął temat i podał rozwiązanie: umieszczenie prób w necie po odbiorze administracyjnym
A jak chcesz żeby nikt nie upalał, to nie podawaj ich lokaliacji tak jak zrobił to Dez na Winogradach. Kto lubi to się nauczy na pamięć, a czy to się komuś przydaje lub nie, nie Twoim jest zmartwieniem.
Na temat odliczania, też dostałeś juz rozwiązanie od Deza: Spotkanie z sędziami i podanie ujednoliconej procedury startowej.
I koniec! Czy to jest bezsensowna krytyka? Czy to jest wielki problem? Czy to pochłonie olbrzymie ilości pieniędzy, tak że nie będzie ani pucharów ani nagród finansowych.
Chłopie, usiądz i przeczytaj jeszcze raz mój pierwszy post a jak dalej będziesz sądził, że nie podobała mi się ta impreza, i jak wspomniałeś o mnie: zacytuję "Napisałeś coś tylko po to, żeby coś na bazgrać na forum" to przemyśl czy się nadajesz i czy Cie to wszystko nie przerasta.
pozdrawiam
Uważam, że imprezka na poziomie.
Próby fajne trochę wyrypów jak na mój zabytek ale ukończony i bez problemu zdążałem zliczać od pięciu do zera za sędziami (podobno niektórzy mieli problem)chociaż przyjechałem prosto z nocki za kółkiem.Żadnej taryfy!
Iti profeska i bez licznika nie miałem problemu:)
Dzięki za moim zdaniem bardzo dobrą organizację i mam nadzieję, że za rok znowu tam będę a podzielone zdania będą zawsze bo nie ma rajdu idealnego dla wszystkich:)
Gratulacje dla zwycięzców.
To ja sobie następnym razem tylko wystartuję i problem z głowy, a organizację niech się martwią profesjonaliści.
Dziękuję i pozdrawiam wszystkich, a tommiemu rzyczę najlepszych sędziów do odliczania co 00,1s i przepraszam za zamieszanie.
Herbi, powiem Ci tak, dla swojego własnego dobra nic więcej już nie mów bo zaczynasz się kompromitować. TommiRS przedstawił konstruktywną krytykę, a cała jego wypowiedź jest wielkim pozytywem dla tego rajdu i z pewnością zachęci ludzi do przyjazdu za rok jeśli ten rajd się odbędzie. Nie będę się z Tobą wykłócać bo wiem, że choćbym robił to przez rok to i tak wiesz swoje.
Rajd bardzo fajny, próby ciekawe. Dla mnie minusem był brak pucharów, a dla kogoś innego może to być że kiełbasa była za mało wysmażona. Choćbyś niewiadomo co robił to i tak nie dogodzisz wszystkim. Takie jest życie, ale mimo niektórych błędów których się nigdy nie uniknie rajd był naprawdę fajny i tyle. Co do odliczania nie będę powtarzał wypowiedzi poprzedników.
Wyluzuj naprawdę herbi i prosimy o powtórkę za rok bo jest to rajd który może zmienić widok na leszno w oczach innych zawodników.
_________________ Podziwiam ludzi którym się chce czytać regulaminy.
Siema nerwusy!
Rajd oceniam jak najbardziej pozytywnie i nie ze wzgledu na wynik.
Z perspektywy czasu oceniam że nowe trasy na starych miejscówkach to bardzo miła odmiana.
Tak powinno być, skoro nie ma lepszych miejscówek, to niech te dostępne beda za każdym razem "nowe" niech się pilot pogimnastykuje
Rzeczywiście opisywanie prób przed rajdem było kłopotliwe. W czasie kiedy inni sobie zwiedzali rynek i rozmawiali, my opisywaliśmy trasy, a i tak przed startem udało nam sie zaledwie połowe prób opisać, reszte opisywalismy jak tylko mieliśmy chwile wolnego czasu, np. na przegrupowaniu w Gostyniu
Nowe próby naprawde fajne! Mimo że na Kąkolewie straciłem geometrie kół.
Nie wiem jak innym ale nam czas pozwolił na to żeby obejrzeć każdą próbe przed oddaniem karty na PKCu, nawet na Kąkolewie dobiegliśmy do nawrotu dowolnego taaaam daleko od startu.
Za rok chetnie sie pojawie, Pozdro
Co do odliczania przez sędziów, też swoje 5 groszy dołoże.
Jest to drobiazg, ale w jakimś stopniu wpływa na czas próby, bo jak to dobrze wystartowac jak albo nei widzę ręki sędziego która odlicza czas do startu, lub nie słyszę kiedy wystartować bo sędzia nie pokazuje paluchami tylko trzeba z ruchu warg wnioskować start do próby.
Skoro DEZ mówi że to kwestia omówienia na spotkaniu przed rajdem to naprawde warto!
Wysłany: Pon 14 Cze, 2010
herbi napisał/a:
To ja sobie następnym razem tylko wystartuję i problem z głowy, a organizację niech się martwią profesjonaliści.
Dziękuję i pozdrawiam wszystkich, a tommiemu rzyczę najlepszych sędziów do odliczania co 00,1s i przepraszam za zamieszanie.
Piotrek wyluzuj troche. Impreza była ok, a to że są jakieś krytyczne uwagi - to dobrze, będzie lepiej następnym razem. Gdyby nie m.in Twoje rady to w Ostrowie może nic już by nie było. A nadal mamy krytykantów, dla których asfalt jest za śliski albo krawężniki za wysokie. Zrobiliście duży krok w porównaniu do tego co w Lesznie było do taj pory. Szkoda małego zainteresowania ludności, ale już sam wiesz co zrobić. Z tymi sędziami rzeczywiście mogło być lepiej, ale też już wiesz jakie jest wyjście. Co do mapek to udało mi sie nauczyć wszystkich prób na pamięć (chociaż nie wszystkie przejechałem) ale jest taki standard że są udostępnione raczej wszędzie i myśle, że jakbyście wrzucili je w sobotę to nikt by nie upalał. Szacunek za nagrody bo takich nigdzie nie widziałem.
Nie mogę za to nie powiedzieć czegoś o przebiegu prób bo to jest chyba NAJWAŻNIEJSZE - zróbcie prostsze w nawigacji! Np. jak na wordzie masz dwa kółka to niech będą takie same bo fajnie jest jechać szybko a nie zastanawiać sie gdzei będzie taryfa. Gratulacje za chęć zorganizowania i powodzenie tak dużej imprezy jaką jest KJS.
Wysłany: Wto 15 Cze, 2010
oj dawno nie startowalem w rajdzie
slowa uznania naleza sie organizatorowi na pewno - bez 2 zdan - impreza wlasciwie w zadnym momencie nie kulala, nie bylo zgrzytow, wszystko na czas, zadnych problemow organizacyjnych - tak bylo na prawie kazdym rajdzie w ktorym startowalem, ale - no wlasnie - prawie wiem ze zorganizowac rajd, zwlaszcza pierwszy raz nie jest latwo - mimo szczerych checi, mi np to sie jeszcze nie udalo... za to gratki
ok, teraz czas na minusy - kto co z nimi zrobi, jego sprawa
herbi napisał/a:
Chcemy zrobić coś innego bo wiem że zawsze coś było nie tak szczególnie temat dotyczy handlu pachołkami w Lesznie (wszyscy wiemy o co chodzi )
no coz - dawno nie startowalem w Lesznie i nie bede sie klocil czy bylo wiecej pacholkow wtedy czy teraz - jedno wiem - spodziewalem sie czegos zupelnie innego - nie jestem organizatorem i nie wiem jak trudno jest zorganizowac szybsze proby, czy nazwijmy to "mniej wymagajace od pilotow", ale spodziewalem sie, ze kierowca rajdowy z prawdziwego zdarzenia, dopilnuje aby proby byly na odpowiednim poziomie - tu sie zawiodlem i przed startem przepraszalem kolasa za taryfy (na szczescie przed, a nie po) - pierwszy raz jechalem z nim - szacunek za szybkie przekazanie tego, co chcial uslyszec, bo nigdy wczesniej razem nie startowalismy - jak widac przekazal mi wszystko jak trzeba - przy okazji - kooloo, dzieki za zaproszenie na prawy - polecam sie na przyszlosc
co do sedziow - super ze sa, super ze robia to za darmo, zwlaszcza ze widza ze uczestnicy dostaja kase za start - moze byc im zle z tego powodu - dlatego ogromny szacunek dla nich za wytrwalosc - a odliczanie - no coz - tego problemu nastepnym razem jak sadze juz nie bedzie
wyjasnie tylko jeszcze kwestie protestu - to nie byl protest, tylko prosba o wyjasnienie dla niewtajemniczonych - przed nami na PKC wjechalo auto na spoznieniu - wiedzac ze sedziowie wpisuja identyczny czas wjazdu jak i wyjazdu (time machine?) poprosilem pania o wpisanie nam pozniejszego czasu wyjazdu i tak zrobila - ale szablonowo podeszla do czasu wjazdu - wiec go przepisala z czasu wyjazdu i wyszlo spoznienie - absolutnie moja wina, ze nie spojrzalem w karte i nie wyjasnilem tego na miejscu - podziekowac moge tylko za dobra wole komisji, ze przyjela moje tlumaczenie, choc nie musiala
ostatnia sprawa - wyryp - no byl mega - ale takie sa rajdy - jesli nie ma mozliwosci puszczenia aut po troche mniej psujacych dojazdowkach i probach - trudno, ale jesli udaloby sie znalezc troche "gladsze" tereny byloby rewelacyjnie
ok, podsumowujac, pilotowanie w Lesznie konczy sie dla mnie zwykle podium, wiec chyba nie jest tak zle z tymi probami, a moze i ostatnio moje pojecie "szybkich prob bez pacholkow" jest troche inne niz kiedys...
Mam zdjęcia z rajdu zrobione przez P. Kokota, kto chętny niech pisze na e-mail będę odsyłał. Galeria powstanie ale z braku czasu może to potrwać...
Co do rajdu to piszcie krótsze posty bo w robocie ciężko sie czyta te długie
A tak na serio to rajd był mega, fajne próby, zero kolejek, super opis trasy, miejscówki startu i mety the best i co tu chcieć więcej od kajtka.
Pzd
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum