Poprzedni temat «» Następny temat
Pytania o malacza
Autor Wiadomość
Sensekhmet 
WRC

Wysłany: Nie 22 Sty, 2006   Pytania o malacza

Moze byc ich calkiem sporo... Krzychoo wie dlaczego :wink:

Na poczatek: jak samochod ma utwardzone seryjne amortyzatory (wymiana oleju jak przypuszczam), sklepany przedni resor i skrocone odbojniki (czy cos???) to jak to bedzie jezdzic w zakretach? "Buda w prawo a zawias w lewo" czy nie bedzie tak zle?

Drugie pytanie: jakie sa szanse na zabicie sie w aucie, ktore ma klatke ale seryjne fotele (przypuszczam, ze calkiem spore)?

Try3ek
WRC

Wysłany: Nie 22 Sty, 2006   

nie no maluch z serją zawiasem daje rade, choć lekka gleba i utwardzone amorki to całkiem sympatycznie sie już prowadzi, trzeba też pamiętać o oponkach. A dlaczego chcesz sie zabijać?? zresztą na seryjnych fotelach i bez klatki przejechałem dwa kjs więc da sie takim czymś jeździć:)

Sensekhmet 
WRC

Wysłany: Nie 22 Sty, 2006   

Zakladam, ze w razie czego wystartuje z fotela i nadzieje sie na klatke... jezeli w malaczu mozna wogole z fotela "wystartowac" :lol:
A ten niefortunny stan (klatka bez kublow/szelek) to wina poprzedniego (jeszcze obecnego) wlasciciela.

Krzywhooo 
WRC

Wysłany: Pon 23 Sty, 2006   

Pamiętasz mojego czerwonego bąka??

Tam pod koniec żywota był zawias tragedia. Auto podskakiwało na każdej dziórce i przy każdym hamowaniu. Ale to było pół roku startów po zrobieniu. Szczególnie jak mu dystanse z tyłu założyłem smigało nim się całkiem przyjemnie. Byłeś z resztą nie raz na treningu to widziałeś że mimo, że w tym aucie mnustwo żeczy było schrzanionych i pare osób powinno wisieć za np. niepozakładanie odbojników jak robili zawias i to metalowe cudo wdzięcznie zwane pałąkiem (nie)bezpieczeństwa poskręcane śrubami od stołu, to autko dawało radę.

Założę się że to czym Ty się aktualnie interesujesz jest zrobione przez ludzi, którzy się na tym znają i w tym siedzą i możesz się raczej nie spodziewać takich fajnych niespodzianek na jakie ja trafiłem.

Za niewiedzę się płaci - Ty masz ten plus, że masz kogo zapytać.

Tak czy inaczej śmigać można nawet na starych drzwiach ;-)

http://www.luminix.pl

Z@ius 
WRC

widze jakieś żywe zainteresowanie jakże wdzięcznym pojazdem...czyżbyś Sensekhmet chciał nabyć maszyne i powiększyć liczebnie klasę 1???

mxd9 
A-grupa

Wysłany: Pon 23 Sty, 2006   malaczas

ten malczas zaczal byc robiony na kjs-y , klatka wspawana w kasis w luobiu , amorki utwardzone na fabianowie, siedzenia seryjne gdyz wlasciciel nie zdazyl sie rozwinac w tym sporcie i nie zainwestowal , najpierw chcial troche pojezdzic a potem robic to i owo....
ten malczas jechal w zeszlym roku yeti i byl w poznaniu zima smigali....
problemy z pilotem i inne zainteresowania nie pozwolily wlascicielowi na wieksze zaangazowanie sie.malczas na początek moim zdaniem wystarczający...

Sensekhmet 
WRC

Zaius: nooooo... :wink:
mxd9: zdajesz sie byc... bardzo... w temacie...?

Sytuacja wyglada tak: udalo mi sie przekonac sponsorow (czytaj: mame i tate :lol: ) do zakupu i ubezpieczenia tego pojazdu. Za reszte odpowiadam ja (musze jakas robote znalezc... na razie mam w portfelu 40pln gotowki :lol: :lol: :lol: ). Mielismy go z ojcem obejrzec w niedziele, ale wlasciciel zostawil kluczyki w innym samochodzie, ktory byl poza jego zasiegiem... Jest jeszcze sprawa odpalenia kaszla na mrozie: zobaczymy, co z tego wynikinie. Najpozniej we wtorek ma byc telefon, potem jazda probna i ewentualna transakcja.

A i tak sobie chyba za duzo pojezdze: malec pewno jest na letnich oponach a ja nigdy w zyciu nie prowadzilem zwyklego RWD, nie wspominajac juz o malcu. Jak transakcja dojdzie do skutku, to do Sremu zaprowadzi go ojciec: to on jezdzil takim wynalazkim przez 17 lat, chyba sie nie zabije :wink:

Krzywhooo 
WRC

Czy to może jest ten:

:?: :?: :?:

Sensekhmet 
WRC

Hmmm... nie mam pojecia, ale chyba tak. Cos slyszalem o czerwonych pasach, ale auto mialo byc (chyba cale) biale. Nie bylo tez mowy o pogniecionej blasze i dziwnej geometrii z przodu :?

Krzywhooo 
WRC

spoko spoko - jeśli nawet to ten to na pewno wszystko jest już zrobione na cacy - tu jest podczas rajdu Yeti. Ty na pewno też nie raz podczas rajdu nim przytrzesz czy przydzwonisz - bez tego nie ma zabawy :-)

RUFF
A-grupa

Spytam skromnie ile chcesz dać za tego wypasa do pogromu 1 klasy :wink:

Kristo
WRC

RUFF napisał/a:
Spytam skromnie ile chcesz dać za tego wypasa do pogromu 1 klasy :wink:

Chcesz sobie kupić kolejnego do swojej stajni?? :D

Sensekhmet 
WRC

RUFF, z tym to sie wole na razie wstrzymac... powiem tylko, ze cena jest korzystna. :)
Krzywhooo, zaluj, ze nie widziales wypadku, ktory sprawil, ze zaczalem traktowac jazde na powaznie... Ale sie wtedy rzeczy nagniotlo (maska, blotnik, zderzak, reflektor i caly bok w malych wgnieceniach od koszenia krzakow w czasie niesamowitego boka... w dol skarpy w strone urwiska). No i zdemolowalem kawalek lasu :lol:

mxd9 
A-grupa

Wysłany: Wto 24 Sty, 2006   malczas

ten malczas ,jak ja pamietam to w lewy naroznik przywalil w lesie na torze poznan , co dalej sie z nim dzialo trudno mi powiedziec , najlepiej opowie wlasciciel....

RUFF
A-grupa

Wysłany: Wto 24 Sty, 2006   

hehe nie narazie nic nie zakupuje, pytam z ciekawości.

SAL 
WRC

Sensekhmet, w końcu na forum ktoś z mojej okolicy - 15 km od Śremu mieszkam :) Może jak złoże auto to się uda latem jakiś trening zorganizować. Bo jak rozumiem to Twój debiut będzie? Mój też, prawko dopiero w wakacje :wink:

A co do klatki, to ja bym się chyba bał jechać nim po drodze na normalnych fotelach bez kasku... Można wyrżnąć głową w klatke, chociażby jak Cie ktoś od tyłu zaatakuje i nieszczęście gotowe :roll:

Sensekhmet 
WRC

Akurat wlasciciel to najmniej powie. Hmmmm... ciekawe, czy juz rdzewieje dno komory kola zapasowego...
Wlasciciel nie zadzwonil, robilem to ja. Akumulator w domku, bo autko nie chcialo palic... ale krecilo. To chyba nie akumulator :(
Zdaje sie, ze zobacze go wreszcie w sobote albo jakos tak. Mam nadzieje, ze bedzie juz na chodzie :roll:

Try3ek
WRC

Jak jeszcze nigdy nie prowadziłeś RWD to proponuje jakiś duży plac i potrenować na szuterki u asfaldzie, na śniegu trzeba naprawde tynionapędówką pojęździć by opanować go. Tak samo jak nie jechałeś żadnego KJS to naprawde polecam dużo treningów, najlepiej jakąś trase nawet z słupków zrobić i jeździć ja w tą i spowrotem i patrzeć na efekty. Ogólnie jak go kupisz i zaczniesz jak kolwiek szaleć przeglądnij co działa a co trzeba zrobić, szczególnie to co odpowiada za bezpieczeństwo, hample, dobry rękwa, układ kierowniczy itp potem dopiero osiągi itp. Licze że klasa 1 będzie mocno obstawiana na poznańskich KJS:) powodzenia

Sensekhmet 
WRC

Moje priorytety: kubly i pasy, zawieszenie (zobaczymy, jak sie prowadzi, moze bedzie OK). Na razie tyle.
Co do treningow: jestem goracym zwolennikiem, ale nie bardzo mam gdzie... chyba, ze na terravicie, ale to 40km od miejsca mojego zamieszkania :?

qbuś
WRC

Wysłany: Sro 25 Sty, 2006   

rdzewiejące dno bagażnika pod kołem zapasowym w maluchu to NORMALKA :!:
ponieważ jest tam wydumka typu małe odpływy,które byle czym moga sie zapchać...ale jeśli to ten bolid z fotki to widze że ma gumowe uszczelki reflektorów...bardzo fajna rzecz-przekonałem sie do niej podczas wymiany drugiej podłogi bagażnika :)

Klatki budujemy w http://www.ckmotorsport.eu :)

Sensekhmet 
WRC

Moj ojciec jezdzil 126 przez ponad 17 lat. Jezeli chodzi o rdze i rozne inne "przypadlosci", to wie o nich prawie wszystko :D

Sensekhmet 
WRC

Kolejne pytanie: wiem, ze maksymalna moc jest przy 4500rpm. Gdzie jest maksymalny moment? Do ilu obrotow mozna krecic silnik bez ryzyka zarzniecia go? Zakladam, ze mowimy o silniku seryjnym.
Swietnie by bylo, gdybym dostal w swoje lapki wykresy mocy i obrotu... Sa plaskie? Ostre? Faliste?

Padera 
WRC

Wykresów nie posiadam. Dane katalogowe to 41 Nm/3000

SAL 
WRC

Sensekhmet napisał/a:
Co do treningow: jestem goracym zwolennikiem, ale nie bardzo mam gdzie... chyba, ze na terravicie, ale to 40km od miejsca mojego zamieszkania :?

Właśnie też nie wiem, gdzie w naszej okolicy można pofruwać :roll: A co z terenami wojskowymi pod Śremem? Nie ma tam wystarczającej liczby zakrętów? Kiedyś zdawało mi się, że trochę tam tego widziałem :wink:

Sensekhmet 
WRC

Max moment przy 3000 a max moc przy 4500? Wow, zakres uzytecznych obrotow (1500) jak w F1 :lol:

Co do treningow: owszem, jest poligon (chyba nawet dosc spory), ale ostatnio upomnialo sie o niego wojsko (szlabany) a drog tam niezbyt wiele. "Moj" teren to maly skwerek kolo cmentarza, blisko poligonu. Na placyku jest zuzel/szuter, duze kamienie, a jego rozmiary sa takie, ze Tipo moglem rozpedzic sie tylko do 40km/h i juz musialem hamowac :(

Try3ek
WRC

Wysłany: Czw 26 Sty, 2006   

malca seria można do 6 tyś pokręcić ale to nie ma sensu, mój ciągnie bardzo ostro od 3,5 tyś tak do 5,5 tyś to jego najlepsze obroty, warto w silniku zrobić koło zamachowe, gaźniczek, dobrze wyrególować i będzie sie już całkiem miło wkręcał.

Matisso 
A-grupa

Wysłany: Pią 27 Sty, 2006   

Qbuś ma jak najbardziej racje - bąk bez rdzy pod kolem zapasowym to chyba nie bąk - no i Panowie - im więcej rdzy tym mniejsza masa, wiec to powinno cieszyc!!!!!!!!! A co do momentow obrotowych w 126p i maksymalnych mocy.... Jakie wartosci nei podacie - zawsze beda prawdziwe - zalezy jak kto sie postara:) (Kubica, a aktualnie zaloga Ralitim to maja moment i maks moc jak w ferrari):)

RUFF
A-grupa

Sensekhmet [img]http://img299.imageshack.us/my.php?image=robert0fv.jpg[/img] proponuje ci takiego malca z przeglądem i oc do lata, klatka utwardzony zawias, silnik skrzynia itp żebyś miał na czym polatać, fotel musisz niestety sobie załatwić moja propozycja to 600 i nie był nigdy dzwoniony!! Jeśli reflektujesz to daj znać.

Krzywhooo 
WRC

Matisso napisał/a:
zaloga Ralitim to maja moment i maks moc jak w ferrari :)

Nie, no seria panie

;-)

Z@ius 
WRC

już bez przesady...ta Ferrara to by musiała mieć awarie motoru i tylko dwa działające garnki...

ma ktoś może 8-zaworową głowice do bąka - jak już w temacie wynalazków jesteśmy:-) (Świątek kiedyś miał:-P)

Odpowiedz do tematu