Wysłany: Wto 28 Mar, 2006 Oficjalne wieści z AW i Toru Poznań
Może temat trochę nie związany z naszym klubem ale napewno wybór odpowiednich władz może całej motorsportowej Wielkopolsce pomóc. INFO od eSWu:
Od jutra tj. 28 marca rozpoczyna się remont nitki toru Poznań.
W przetargu wzięły udział 3 firmy, a wygrała dając najniższą cenę szwdzka firma NCC która budowała m.in. poznański odcinek autostrady A2.
Wymieniona będzie cała nitka toru tj 4083 metry x 12 metrów = 48996 metrów kwadratowych. Niebędzie wymiany nawierzchni na torze kartingowym (to znaczy jego :wewnętrznej części bo zawnętrzna jest częścią toru głównego).
NCC zerwie wierzchnią warstwę grubości 4 cm (jeśli gdzieś są wypukłości to mniej aby zachować równą powierzchnię) i położy na to nawierzchnię typu ..... (zapomniałem) który jest specjalną mieszanką rekomendowaną na tory wyścigowe.
Poza nitką również boki toru będą zmodernizowane i wywalona będzie słynna trelinka.
W okolicy wieży budowane sa nowe kible.
Odwałana eliminacja kwietniowa może się odbyć ww wrześniu jeśli tylko PZM wyrazi taką wolę.
W sierpniu odbędzie się w Poznaniu eliminacja wyścigowych mistrzostw Szwecji w ramach której zostanie rozegrany długidystans 3 godzinny i 8 (ośmio) godzinny !!!! Niebawem dowiemy się czy jest teoretyczna możliwośc startu polskich zawodników.
PRZY OKAZJI PRZYPOMINAM ŻE 26 KWIETNIA ODBĘDZIE SIĘ WALNE ZGROMADZENIE AW NA KTÓRYM WYBIERZEMY NOWE WŁADZE. JEŚLI PRZYBĘDĄ WSZYSTCY ZAWODNICY AW TO MOŻE UDA SIE DO ZARZĄDU WPUŚCIĆ JAKIŚ NORMALNYCH LUDZI.
Wysłany: Wto 28 Mar, 2006 Re: Oficjalne wieści z AW i Toru Poznań
dembol napisał/a:
Wymieniona będzie cała nitka toru tj 4083 metry x 12 metrów = 48996 metrów kwadratowych. Niebędzie wymiany nawierzchni na torze kartingowym (to znaczy jego :wewnętrznej części bo zawnętrzna jest częścią toru głównego).
Jak wymieniają już te prawie 50 000 metrów kwadratowych, to mogliby też karting poprawić...
Cytat:
W sierpniu odbędzie się w Poznaniu eliminacja wyścigowych mistrzostw Szwecji w ramach której zostanie rozegrany długidystans 3 godzinny i 8 (ośmio) godzinny !!!!
Wyścigowe Mistrzostwa Szwecji na polskim torze? Może być ciekawie. Prawie jak Le Mans 8 godzin to już nie przelewki (szczególnie dla kibiców ).
Cytat:
PRZY OKAZJI PRZYPOMINAM ŻE 26 KWIETNIA ODBĘDZIE SIĘ WALNE ZGROMADZENIE AW NA KTÓRYM WYBIERZEMY NOWE WŁADZE. JEŚLI PRZYBĘDĄ WSZYSTCY ZAWODNICY AW TO MOŻE UDA SIE DO ZARZĄDU WPUŚCIĆ JAKIŚ NORMALNYCH LUDZI.
Fajnie by było, gdyby w końcu torem opiekowali się ludzie z większą inicjatywą. Jak ten tor ma na siebie zarabiać, jak najczęściej stoi pusty i się kurzy? Jakby tak, na przykład co sobotę zorganizować "track day" (taki oficjalny, a nie jakieś wycieczki z giełdy)? Myślę, że było by sporo chętnych na poćwiczenie na torze... Trochę kreatywności by się przydało po prostu
SAL napisał/a:
Jak ten tor ma na siebie zarabiać, jak najczęściej stoi pusty i się kurzy? Jakby tak, na przykład co sobotę zorganizować "track day" (taki oficjalny, a nie jakieś wycieczki z giełdy)? Myślę, że było by sporo chętnych na poćwiczenie na torze... Trochę kreatywności by się przydało po prostu
Ale bzdury. Od kwietnia do października nie ma dnia żeby tor nie był wynajmowany. Ty myślisz że na remont toru kase dał PZM??
Cytat:
Fajnie by było, gdyby w końcu torem opiekowali się ludzie z większą inicjatywą. Jak ten tor ma na siebie zarabiać, jak najczęściej stoi pusty i się kurzy? Jakby tak, na przykład co sobotę zorganizować "track day" (taki oficjalny, a nie jakieś wycieczki z giełdy)? Myślę, że było by sporo chętnych na poćwiczenie na torze... Trochę kreatywności by się przydało po prostu
Na szkoleniu byl poruszany temat "track days" i w chwili obecnej nie ma takiej mozliwosci aby za rozsadne pieniadze zorganizowac cos podobnego. Dlaczego? To temat na dluzsza rozmowe...
A co do tego ze tor stoi pusty, to zapewniam cie ze masz bardzo kiepskie informacje, bo w tym roku oblozenie imprezami jest o 50% wieksze niz rok temu, i z tego co wiem to w sezonie nie ma juz wolnych dni, zeby wynajac tor. Na potwierdzenie moich slow warto wspomniec o Wyscigowych Samochodowych Mistrzostwach Szwecji, ktore maja sie odbyc w sierpniu.
Łukasz napisał/a:
A co do tego ze tor stoi pusty, to zapewniam cie ze masz bardzo kiepskie informacje, bo w tym roku oblozenie imprezami jest o 50% wieksze niz rok temu, i z tego co wiem to w sezonie nie ma juz wolnych dni, zeby wynajac tor.
A to przepraszam Ale miałem na myśli właśnie coś bardziej "dla ogółu", a nie tylko dla profesjonalistów.
Wysłany: Sro 29 Mar, 2006 Re: Oficjalne wieści z AW i Toru Poznań
SAL napisał/a:
A to przepraszam Ale miałem na myśli właśnie coś bardziej "dla ogółu", a nie tylko dla profesjonalistów.
z tymi profesjonalistami to tez roznie wyglada, bo zawody zawodami, ale sasiedzi zza zachodniej granicy wiecej okupuja tor niz jakies oficjalne imprezy sportowe
bo Niemiec to tez europejczyk, w jednej rece euro, w drugiej pejczyk (z calym szacunkiem dla Niemcow). Cytowalem Zenka Laskowika
wiec na track days to jeszcze pewnie niejedna wiosne bedziemy musieli poczekac :/
W zeszłym roku organizowana była Amatorska Liga Torowa, jak ktoś ma potrzebe pośmigania po torze to niech sie zainteresuje.
Mam pytanko: czy taki Track Day na Zachodzie jest za friko? Bo tak piszecie jakby to było dla każdego i za darmo... Prawda jest taka ze dzien na torze to komplet opon, duzo benzyny, a do tego trzeba doliczyc najważniejsze: koszt wynajęcia toru.
huzar105: Można. Wystarczy zadzwonic do AW.
Łukasz: Jakie sa koszty wypozyczenia toru na 1h (plus ile kosztuje karetka i obsługa toru)?
Oglądąłem kiedyś w tv chyba w wielkiej brytani był track day na jakimś torze i mówili, że koszt wstępu na dzień to było chyba 100 funtów... Ale można było korzystać z boksów itp. I wyglądało na to że chętnych było co nie miara
Mam pytanko: czy taki Track Day na Zachodzie jest za friko? Bo tak piszecie jakby to było dla każdego i za darmo...
Różnie to bywa, na różnych torach. Generalnie jak patrzyłem na cenniki to coś 100-150 euro za auto + obowiązkowe ubezpieczenie na tor.
Sama organizacja też jest różna- bardzo często wpuszczają po 10,15 autek na tor- więc to nie jest tak że jeździsz 12 godzin tylko np 10 okrążeń i zmana.
Jak ktoś się chce wyszaleć po torze to zapraszam na ALT- 200zł i można potrenować.
Jak ktoś się chce wyszaleć po torze to zapraszam na ALT- 200zł i można potrenować.
heheheh.
ALT to był największy pół oficjalny nielegal w historii ostatnich 20 lat.
Nie ma szans zaistnienia w przyszłości, ale za zaproszenie bardzo dziękuję.
_________________ 318 is >150KM
320 i ~150KM
316 is =101KM
i wszystkie do wynajęcia... ffrent@gmail.com
heheheh.
Wysłany: Sro 29 Mar, 2006
huzar105 napisał/a:
ALT??? Można jaśniej?
ALT - Amatorska Liga Torowa, pojeżdżawka organizowana przez SSS. Ich strona to http://www.sss.org.pl. Info o ALT chyba na forum. Jak była impreza w Poznaniu to ich prezes rozbił na ostatnim winklu Subarynę. A tutaj masz galerię zrobioną przez Crushera
heheheh.
Wysłany: Pią 31 Mar, 2006 Re: Oficjalne wieści z AW i Toru Poznań
SAL napisał/a:
Jakby tak, na przykład co sobotę zorganizować "track day" (taki oficjalny, a nie jakieś wycieczki z giełdy)? Myślę, że było by sporo chętnych na poćwiczenie na torze... Trochę kreatywności by się przydało po prostu
"track day" co sobotę nie ma szans. Tor Poznań to nie Nurburbring gdzie chyba tak jest, a poza tym nasze polskie portfele są znacznie chudsze.
Sądzę że termin "raz na dwa miechy" byłby najbardziej realny bo tak jak dembol powiedział - do kasy za wjazd na tor trzeba doliczyć benzynkę, opnoki, klocki itp.
@gti
Dlaczego mówisz że to było nielegalne z tego co pamiętam to była karetka, laweta, straż. Ktoś im przeceiż pozwolił wjechać na tor.
Mówicie że Tor jest całkowicie zarezerwowany w tym sezonie, a czy ktoś zna szczegółowy terminarz co się będzie działo w poszczególne dni. Nie chodzi mi o terminarz AW który jest na ich stronie.
Wysłany: Pią 31 Mar, 2006 Re: Oficjalne wieści z AW i Toru Poznań
domel napisał/a:
Mówicie że Tor jest całkowicie zarezerwowany w tym sezonie, a czy ktoś zna szczegółowy terminarz co się będzie działo w poszczególne dni. Nie chodzi mi o terminarz AW który jest na ich stronie.
Głównie są niemcy i motocykle. W wakacje ma być porsche, może przyjadą Szwedzi jak w zesłym roku z ferrarii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum