Poprzedni temat «» Następny temat
Oficjalne wieści z AW i Toru Poznań
Autor Wiadomość
dembol 
WRC

Wysłany: Wto 28 Mar, 2006   Oficjalne wieści z AW i Toru Poznań

Może temat trochę nie związany z naszym klubem ale napewno wybór odpowiednich władz może całej motorsportowej Wielkopolsce pomóc. INFO od eSWu:

Od jutra tj. 28 marca rozpoczyna się remont nitki toru Poznań.
W przetargu wzięły udział 3 firmy, a wygrała dając najniższą cenę szwdzka firma NCC która budowała m.in. poznański odcinek autostrady A2.
Wymieniona będzie cała nitka toru tj 4083 metry x 12 metrów = 48996 metrów kwadratowych. Niebędzie wymiany nawierzchni na torze kartingowym (to znaczy jego :wewnętrznej części bo zawnętrzna jest częścią toru głównego).
NCC zerwie wierzchnią warstwę grubości 4 cm (jeśli gdzieś są wypukłości to mniej aby zachować równą powierzchnię) i położy na to nawierzchnię typu ..... (zapomniałem) który jest specjalną mieszanką rekomendowaną na tory wyścigowe.
Poza nitką również boki toru będą zmodernizowane i wywalona będzie słynna trelinka.
W okolicy wieży budowane sa nowe kible.

Odwałana eliminacja kwietniowa może się odbyć ww wrześniu jeśli tylko PZM wyrazi taką wolę.
W sierpniu odbędzie się w Poznaniu eliminacja wyścigowych mistrzostw Szwecji w ramach której zostanie rozegrany długidystans 3 godzinny i 8 (ośmio) godzinny !!!! Niebawem dowiemy się czy jest teoretyczna możliwośc startu polskich zawodników.

PRZY OKAZJI PRZYPOMINAM ŻE 26 KWIETNIA ODBĘDZIE SIĘ WALNE ZGROMADZENIE AW NA KTÓRYM WYBIERZEMY NOWE WŁADZE. JEŚLI PRZYBĘDĄ WSZYSTCY ZAWODNICY AW TO MOŻE UDA SIE DO ZARZĄDU WPUŚCIĆ JAKIŚ NORMALNYCH LUDZI.

huzar105
WRC

Wysłany: Wto 28 Mar, 2006   

Jak długo tor będzie nieczynny? :x

SAL 
WRC

Wysłany: Wto 28 Mar, 2006   Re: Oficjalne wieści z AW i Toru Poznań

dembol napisał/a:
Wymieniona będzie cała nitka toru tj 4083 metry x 12 metrów = 48996 metrów kwadratowych. Niebędzie wymiany nawierzchni na torze kartingowym (to znaczy jego :wewnętrznej części bo zawnętrzna jest częścią toru głównego).

Jak wymieniają już te prawie 50 000 metrów kwadratowych, to mogliby też karting poprawić... :wink:

Cytat:
W sierpniu odbędzie się w Poznaniu eliminacja wyścigowych mistrzostw Szwecji w ramach której zostanie rozegrany długidystans 3 godzinny i 8 (ośmio) godzinny !!!!

Wyścigowe Mistrzostwa Szwecji na polskim torze? Może być ciekawie. Prawie jak Le Mans :lol: 8 godzin to już nie przelewki (szczególnie dla kibiców :wink: ).

Cytat:
PRZY OKAZJI PRZYPOMINAM ŻE 26 KWIETNIA ODBĘDZIE SIĘ WALNE ZGROMADZENIE AW NA KTÓRYM WYBIERZEMY NOWE WŁADZE. JEŚLI PRZYBĘDĄ WSZYSTCY ZAWODNICY AW TO MOŻE UDA SIE DO ZARZĄDU WPUŚCIĆ JAKIŚ NORMALNYCH LUDZI.

Fajnie by było, gdyby w końcu torem opiekowali się ludzie z większą inicjatywą. Jak ten tor ma na siebie zarabiać, jak najczęściej stoi pusty i się kurzy? :P Jakby tak, na przykład co sobotę zorganizować "track day" (taki oficjalny, a nie jakieś wycieczki z giełdy)? Myślę, że było by sporo chętnych na poćwiczenie na torze... Trochę kreatywności by się przydało po prostu ;)

Kristo
WRC

SAL napisał/a:
Jak ten tor ma na siebie zarabiać, jak najczęściej stoi pusty i się kurzy? :P Jakby tak, na przykład co sobotę zorganizować "track day" (taki oficjalny, a nie jakieś wycieczki z giełdy)? Myślę, że było by sporo chętnych na poćwiczenie na torze... Trochę kreatywności by się przydało po prostu ;)

Ale bzdury. Od kwietnia do października nie ma dnia żeby tor nie był wynajmowany. Ty myślisz że na remont toru kase dał PZM?? :lol:

Łukasz 
A-grupa

Cytat:

Fajnie by było, gdyby w końcu torem opiekowali się ludzie z większą inicjatywą. Jak ten tor ma na siebie zarabiać, jak najczęściej stoi pusty i się kurzy? :P Jakby tak, na przykład co sobotę zorganizować "track day" (taki oficjalny, a nie jakieś wycieczki z giełdy)? Myślę, że było by sporo chętnych na poćwiczenie na torze... Trochę kreatywności by się przydało po prostu ;)

Na szkoleniu byl poruszany temat "track days" i w chwili obecnej nie ma takiej mozliwosci aby za rozsadne pieniadze zorganizowac cos podobnego. Dlaczego? To temat na dluzsza rozmowe...
A co do tego ze tor stoi pusty, to zapewniam cie ze masz bardzo kiepskie informacje, bo w tym roku oblozenie imprezami jest o 50% wieksze niz rok temu, i z tego co wiem to w sezonie nie ma juz wolnych dni, zeby wynajac tor. Na potwierdzenie moich slow warto wspomniec o Wyscigowych Samochodowych Mistrzostwach Szwecji, ktore maja sie odbyc w sierpniu.

SAL 
WRC

Łukasz napisał/a:

A co do tego ze tor stoi pusty, to zapewniam cie ze masz bardzo kiepskie informacje, bo w tym roku oblozenie imprezami jest o 50% wieksze niz rok temu, i z tego co wiem to w sezonie nie ma juz wolnych dni, zeby wynajac tor.

A to przepraszam :wink: Ale miałem na myśli właśnie coś bardziej "dla ogółu", a nie tylko dla profesjonalistów.

Mikolaj 
A-grupa

Wysłany: Sro 29 Mar, 2006   Re: Oficjalne wieści z AW i Toru Poznań

SAL napisał/a:

A to przepraszam :wink: Ale miałem na myśli właśnie coś bardziej "dla ogółu", a nie tylko dla profesjonalistów.

z tymi profesjonalistami to tez roznie wyglada, bo zawody zawodami, ale sasiedzi zza zachodniej granicy wiecej okupuja tor niz jakies oficjalne imprezy sportowe ;)

bo Niemiec to tez europejczyk, w jednej rece euro, w drugiej pejczyk ;) (z calym szacunkiem dla Niemcow). Cytowalem Zenka Laskowika :)

wiec na track days to jeszcze pewnie niejedna wiosne bedziemy musieli poczekac :/

huzar105
WRC

Wysłany: Sro 29 Mar, 2006   

a można by się dowiedzieć w jakie dni tor jest "okupowany"?

dembol 
WRC

W zeszłym roku organizowana była Amatorska Liga Torowa, jak ktoś ma potrzebe pośmigania po torze to niech sie zainteresuje.
Mam pytanko: czy taki Track Day na Zachodzie jest za friko? Bo tak piszecie jakby to było dla każdego i za darmo... Prawda jest taka ze dzien na torze to komplet opon, duzo benzyny, a do tego trzeba doliczyc najważniejsze: koszt wynajęcia toru.

huzar105: Można. Wystarczy zadzwonic do AW.

Łukasz: Jakie sa koszty wypozyczenia toru na 1h (plus ile kosztuje karetka i obsługa toru)?

huzar105
WRC

pisałem wcześniej ale coś się post nie zapisał :/

Oglądąłem kiedyś w tv chyba w wielkiej brytani był track day na jakimś torze i mówili, że koszt wstępu na dzień to było chyba 100 funtów... :shock: Ale można było korzystać z boksów itp. :shock: I wyglądało na to że chętnych było co nie miara :P

Kristo
WRC

dembol napisał/a:

Mam pytanko: czy taki Track Day na Zachodzie jest za friko? Bo tak piszecie jakby to było dla każdego i za darmo...

Różnie to bywa, na różnych torach. Generalnie jak patrzyłem na cenniki to coś 100-150 euro za auto + obowiązkowe ubezpieczenie na tor.
Sama organizacja też jest różna- bardzo często wpuszczają po 10,15 autek na tor- więc to nie jest tak że jeździsz 12 godzin tylko np 10 okrążeń i zmana.

Jak ktoś się chce wyszaleć po torze to zapraszam na ALT- 200zł i można potrenować.

freitagfahrer 
A-grupa

Kristo napisał/a:

Jak ktoś się chce wyszaleć po torze to zapraszam na ALT- 200zł i można potrenować.

heheheh.
ALT to był największy pół oficjalny nielegal w historii ostatnich 20 lat.
Nie ma szans zaistnienia w przyszłości, ale za zaproszenie bardzo dziękuję.
i wszystkie do wynajęcia... :) ffrent@gmail.com

huzar105
WRC

GTi napisał/a:
Kristo napisał/a:

heheheh.

ALT??? Można jaśniej?
:oops:

SAL 
WRC

huzar105 napisał/a:
ALT??? Można jaśniej?

ALT - Amatorska Liga Torowa, pojeżdżawka organizowana przez SSS. Ich strona to http://www.sss.org.pl. Info o ALT chyba na forum. Jak była impreza w Poznaniu to ich prezes rozbił na ostatnim winklu Subarynę. A tutaj masz galerię zrobioną przez Crushera :)

Kristo
WRC

GTi napisał/a:

heheheh.

Znam większe....

Dlaczego uważasz że tego nie będzie??

domel 
A-grupa

Wysłany: Pią 31 Mar, 2006   Re: Oficjalne wieści z AW i Toru Poznań

SAL napisał/a:

Jakby tak, na przykład co sobotę zorganizować "track day" (taki oficjalny, a nie jakieś wycieczki z giełdy)? Myślę, że było by sporo chętnych na poćwiczenie na torze... Trochę kreatywności by się przydało po prostu ;)

"track day" co sobotę nie ma szans. Tor Poznań to nie Nurburbring gdzie chyba tak jest, a poza tym nasze polskie portfele są znacznie chudsze.
Sądzę że termin "raz na dwa miechy" byłby najbardziej realny bo tak jak dembol powiedział - do kasy za wjazd na tor trzeba doliczyć benzynkę, opnoki, klocki itp.

@gti
Dlaczego mówisz że to było nielegalne :?: z tego co pamiętam to była karetka, laweta, straż. Ktoś im przeceiż pozwolił wjechać na tor.

Mówicie że Tor jest całkowicie zarezerwowany w tym sezonie, a czy ktoś zna szczegółowy terminarz co się będzie działo w poszczególne dni. Nie chodzi mi o terminarz AW który jest na ich stronie.

Kristo
WRC

Wysłany: Pią 31 Mar, 2006   Re: Oficjalne wieści z AW i Toru Poznań

domel napisał/a:

Mówicie że Tor jest całkowicie zarezerwowany w tym sezonie, a czy ktoś zna szczegółowy terminarz co się będzie działo w poszczególne dni. Nie chodzi mi o terminarz AW który jest na ich stronie.

Głównie są niemcy i motocykle. W wakacje ma być porsche, może przyjadą Szwedzi jak w zesłym roku z ferrarii.

huzar105
WRC

Wysłany: Pią 31 Mar, 2006   

Mnie się podobało jak był puchar golfa w powietrzu można było wyczuć realizacje w boksach podniecenie itd trochę komercją jechało ale dla mnie wypas :wink:

qbuś
WRC

Wysłany: Pon 03 Kwi, 2006   

komercja :?: :?: :?: w jakim sensie...

Klatki budujemy w http://www.ckmotorsport.eu :)

dembol 
WRC

Wysłany: Wto 04 Kwi, 2006   

qbuś napisał/a:

Też nie wiem o co chodzi ale wole nie pytać :wink: :lol:

huzar105
WRC

dembol napisał/a:
qbuś napisał/a:

Też nie wiem o co chodzi ale wole nie pytać :wink: :lol:

Bo w bksach obok mechaników chodziła wiara co sprzedawała czapeczki cukierki prezerwatywy i tym inne podobne świnstwa z napisem golf... :twisted:

qbuś
WRC

to sie chyba nazywa promocja,marketing czy coś,ale ja sie nieznam...

...bo magazynier yyy logistyk o mało co bede :D

huzar105
WRC

Wysłany: Sro 05 Kwi, 2006   

qbuś napisał/a:
to sie chyba nazywa promocja,marketing czy coś,ale ja sie nieznam...

...bo magazynier yyy logistyk o mało co bede :D

Po to są festyny wieczorki zapoznawcze .... 8)

qbuś
WRC

Wysłany: Sro 05 Kwi, 2006   

ciekawe gdyby sprzedawali wyżej wymienione gadżety ale Subaru a nie VW to czy też byłbys takiego zdania. :?:
pozdro

ups tylko ten watek chyba tego nie dotyczył...

huzar105
WRC

Wysłany: Czw 06 Kwi, 2006   

qbuś napisał/a:
ciekawe gdyby sprzedawali wyżej wymienione gadżety ale Subaru a nie VW to czy też byłbys takiego zdania. :?:
pozdro

ups tylko ten watek chyba tego nie dotyczył...

Prawde mówiąc to trochę racji masz, ale co wyścigi to wyścigi :) , a nie motobazar 8)

owz
A-grupa

Wysłany: Czw 06 Kwi, 2006   

biznes to biznes....

na całym świecie na torach kosi się gruby hajs na gadżetach :) mi to nie przeszkadza, nik mi nie każe tego kupować przecież

huzar105
WRC

Wysłany: Wto 18 Kwi, 2006   

Był ktoś widział już nowy tor???

Łukasz 
A-grupa

W sobote jade na sympatyczny piknik na Tor, to zobacze jak sprawa wyglada. A moze uda sie nawet zrobic kolko po nitce toru?

PS: Na forum autoklubu jest duzo zdjec zrobionych przez "Mr. Winkla". Powiem ze wyglada to nader dobrze :D

Kristo
WRC

huzar105 napisał/a:
Był ktoś widział już nowy tor???

Ja byłem dzisiaj. Obecnie trwają zawody 12 tonowych manów. :wink:

Zdjęcie od Sławka:

huzar105
WRC

Kristo napisał/a:
huzar105 napisał/a: