Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 Ocena prędkości pojazdu przez świadka - Tor Poznań
Witam
Chciałbym w najbliższy piątek, tj. 2 lipca 2010 około godziny 16-19 przeprowadzić badania do mojej pracy magisterskiej o tematyce jak w nagłówku
Potrzebowałbym grupę osób skłonnych do pomocy w tym przedsięwzięciu
O projekcie:
Chciałbym przeprowadzić badanie na pojazdach:
- motocykl
- samochód osobowy
- samochód ciężarowy (dostawczy?)
W trakcie badania odbędzie się kilkukrotny przejazd pojazdów w różnych (mieszanych) zakresach prędkości, a zadaniem probantów (uczestników badania) będzie oszacowanie prędkości pojazdu. Proste Dodatkowo zostaniecie poproszeni o wypełenienie krótkiej ankiety dot. waszego doświadczenia w prowadzeniu pojazdów etc.
Ewentualnie potrzebowałbym:
- motocykliste z własnym moto
- jakiegoś głośnego wyścigowego brykulca z kierowcą
Auto: Fiat Seicento
Wysłany: Sro 30 Cze, 2010
Jeśli SC to głośny brykulec, to mogę wpaść Tylko napisz dokładnie kiedy i gdzie się spotykamy (czy pod kierownictwem jak na SOSie itd.). Tylko licznik w SC nie wiem o ile przkłamuje, bo w 100% dobrze to to on nie pokazuje.
Wysłany: Sro 30 Cze, 2010
odnośnie odczuwania prędkości przez osoby obserwujące duże znaczenie ma (oprócz wielkości) także głośność pojazdu, fajnie by był skołować kilka motocykli o różnych rozmiarach i różnym poziomie głośności
ewentualnie robić próby przy różnych obrotach przy danej prędkości
No jeśli ktoś byłby tak miły i mnie zabrał to przyjadę... Myślę tu np o Kubie Masłowskim bo mieszka dość blisko mnie. Będę pisał do ludzi może ktoś mnie zabierze.. Chętnie Ci pomogę
Wysłany: Pią 02 Lip, 2010
z tego co Kristo mówiłeś to większość szacunkowych wartości było niższe niż wartości faktyczne
to mnie martwi - miałem nadzieje, że Dembol swoim eksperymentem udowodni iż ludzie się mylą ale raczej w drugą stronę (tzn że zawyżają faktyczną prędkość pojazdu)
może wpływ na to miały warunki pomiaru (szeroki pas toru)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum