Wysłany: Sro 11 Sty, 2012 magazyn / gazeta rajdowa
Witam wszystkich,
Jest pomysł na nowy projekt – magazyn/gazeta rajdowa – o zasięgu początkowo wielkopolskim (jak się przyjmie to ogólnopolskim) poświęcona w 90% rajdom amatorskim i WPP, a w późniejszym czasie RPP i GSMP. Mamy kosztorys i wstępny biznesplan, ale do pełni szczęścia potrzebna mi jest Wasza opinia w związku z czym mam kilka pytań:
- Czy w waszej opinii jest zapotrzebowanie na gazetę rajdową, która w większości będzie poświęcona KJS, RPP, WPP, GSMP?
- Wielu rzeczy można się dowiedzieć z Internetu, więc pytanie czy ktoś z was kupowałby takie czasopismo?
- Sprzedawane na imprezach typu KJS, RPP, WPP, GSMP, w klubach, a w późniejszym czasie w punktach typu RUCH, KOLPORTER, EMPIK itp.
- Początkowy brak budżetu powoduje brak pewnych możliwości, dlatego informacje byłyby zebrane z różnych źródeł głównie ze stron www waszych klubów + galerie i drobne wywiady z załogami. Czy coś takiego by pasowało?
- O co chodzi? O stworzenie magazynu, który w pełni poświęci się rajdom amatorskim. Większy rozgłos i publikacje amatorskich załóg w magazynie w pewny sposób powinna z czasem uświadomić ludziom, czym są rajdy amatorskie i z czasem może zwiększy się liczba kibiców, a co za tym idzie być może sponsoring będzie bardziej do ogarnięcia.
- Taki właśnie projekt mamy w głowie i chcemy go realizować, ale brakuje w tym wszystkim najważniejszego – WASZYCH OPINII – bez niej nie ruszamy. Chciałbym mieć świadomość czy tylko ja widzę potrzebę takiej gazety czy może większość amatorsko rajdujących załóg jest za tym pomysłem. Nie ma co ukrywać, budżet jest również bardzo ważny, więc od ilości sprzedanych egzemplarzy zależy powodzenie tej misji. Zdaję sobie sprawę, że wielu z was po przeczytaniu 1 numeru znajdzie kilka minusów. Będzie możliwość kontaktu, gdzie wszystkie propozycje zmian będą przez nasz zespół szczegółowo analizowane i myślę, że wdrażane w życie. Oczywiście z chęcią opublikujemy wasze artykuły, które mogą wzbogacić nasz magazyn.
Z góry wielkie dzięki za komentarze – wszystkie na wagę złota.
pozdrawiam
Auto: SCS
Wysłany: Sro 11 Sty, 2012
Ciekawy pomysł tylko czy się przyjmie? Ja tam bym chętnie coś takiego pomacał.
Wiesz co mam na myśli - żebyś czasem później nie musiał dołożyć do tego interesu.
Im niższy nakład tym wyższy koszt jednostkowy
Jaki jest przewidywany koszt 1 egzemplarza ? Jaka częstotliwość kolejnych wydań ? Myślę ,że to kluczowe pytania.
Auto: w marzeniach
Wysłany: Czw 12 Sty, 2012
Wg mnie pomysł dobry, w tej chwili mamy na rynku jedynie WRC jako magazyn rajdowy i są w nim jedynie krótkie wzmianki dot. amatorskich imprez. Ja osobiście chętnie bym taką gazetę kupowała, jeśli faktycznie byłyby tam relacje z imprez amatorskich + zdjęcia, wywiady, zapowiedzi i inne ciekawostki. Myślę też, że osoby, o których byście pisali również byłyby zainteresowane kupnem, co innego przeczytać o sobie w internecie, a co innego mieć to na papierze i to jeszcze z wydrukowanym zdjęciem.
Dodałabym do KJS-ów, także SuperOESy, RallySprinty i tego typu imprezy.
Przy okazji byłabym zainteresowana współpracą, pracą, pisaniem dla Was i robieniem zdjęć, może też dorzuciłabym jakieś pomysły.
Mi się pomysł podoba, zwłaszcza gdyby były tam wzmianki jak rozpocząć, jak zaplanować ściężkę kariery, swoje starty i wymogi jakie stawiają np przy startach w WPP i orientacyjne koszty.
Wtedy nie tylko odbiorcą byłby jeden z nas ale głównie Ci którzy o tym myślą i przychodzą nas oglądać.
_________________ www.All4safe.pl - Wszystko dla Bezpieczeństwa
fajny pomysł ale patrząc jakie jest parcie na internet to ciężko będzie coś takiego zrobić by choć pokrywało koszta, choć druk cyfrowy nie jest teraz taki drogi w małych ilościach.
Ja osobiście nie pamiętam kiedy kupiłem gazetę, bo wszystko można w internecie znaleść takie życie niestety
_________________ G Ł O Ś N O i BOKIEM...
Poznańska Grupa Rajdowa
Dla mnie rewelacja. Wrc jest typowo tematyczny i pisze o dużej rozpiętości, a jesli to ma być skoncentrowane wokół jednostek to chyba lepiej. Mysle że odbiorcy są. Wiele osób z którymi rozmawiam są w ogule nieświadomi że tak można, jeździć lub oglądać zmagania, a są chętni na to.
Chojnik,
Wiesz charytatywnie nie chciałbym tego robić więc powinno być ok. – oczywiście na początku trzeba trochę zainwestować. Cena egzemplarza hmm – może zaproponujecie stawkę przez Was do przyjęcia? Częstotliwość – na początku kwartalnie jak się przyjmie to miesięcznie.
Agniess,
SuperOESy, RallySprinty z pewnością będą - taki jest plan (przeoczenie)
Dzięki za chęć pomocy – jak zaczniemy działać to z pewnością się skontaktuje
21swift
Będą różne działy i tematy – z pewnością ścieżka kariery, wymogi startów WPP itp. To tematy, które chciałbym opisać
Knastol
Jak się organizacyjnie ogarniemy to zgłoszę się do ciebie - dzięki za info i chęci
Try3ek
Zgadzam się, że większość w sieci się znajdzie, ale jako załoga rajdowa, czy zespół wyścigowy znaleźć się w sieci (nie duży problem), a w gazecie to w mojej opinii znaczna różnica. Wiem, że prawdopodobieństwo, że napiszą o mnie w WRC jest prawie żadne więc ta gazeta/czasopismo/magazyn przede wszystkim ma nam trochę pomóc – nie wiem ale być może z czasem się rozpowszechni i np. pomoże pozyskać sponsorów.
dwa15
myślę, że na początku kluczowe to znaleźć odbiorców i odpowiednio to rozpowszechnić i tu (jeżeli projekt wejdzie w życie) myślę, że polegałbym na osobach, które bawią się rajdami – forum to dobre narzędzie
Zachęcam wszystkich do opinii ! – z góry dzięki i pozdrawiam
Atrakcyjna cena to na pewno bliżej 5 niż 10zł, ale realia mogą być takie, że przy niskim nakładzie będzie to raczej dycha. Nie wiem, czy kwartalnik nie powinien być formą docelową. Osobiście wolałbym trochę więcej stron i żeby obok tematyki rajdów amatorskich nie zabrakło też mimo wszystko czegoś z rajdów profesjonalnych.
Obawiałbym się, że przy miesięczniku byłoby dużo materiału średnio interesującego (jak w gazetce osiedlowej), ale może nie doceniam twórców
Tak czy inaczej, życzę powodzenia!!! Gdyby faktycznie wypaliło byłoby to bardzo doniosłe wydarzenie dla naszego światka rajdowego i na pewno jego promocja. Co by nie mówić zwykle kibice pojawiają się tu i ówdzie, może i oni kupowaliby magazyn.
Auto: Opel Astra 2.0 16v
Wysłany: Pią 13 Sty, 2012
Świetny pomysł, ja na pewno byłbym stałym klientem nawet przy cenie docelowej bliższej 10 niż 5 zł Policzcie ile egzemplarzy po cenie 10 zł musielibyście sprzedać, aby warto było wydawać to czasopismo regularnie.
Jeśli już reklamy to wrzuciłbym też miejsce z częściami/autami na sprzedaż (tak jak w classicauto - tematyczne). Myśle że pomóc w realizacji lub nałapaniu reklam mogłaby firma TDM - wydawca KupAuto.
kwartalnik bedzie miał tą wadę że relacje z imprez będą z dużym opuźnieniem opisywane czyli np nie zachęcimy by ktoś przyjechał na super oes bo zanim będzie relacja to sezon wiosenny czy jesienny się skończy, wiadomo ze mogą być informacje ze on się odbędzie ale dobra relacja mogła by przyciągnąć ludzia już nie bedzie gdzie startować.
Co do ceny to spokojnie ponizej 5zł jesteś wstanie zejść przy wydruku w kolorze ok 20-30stron, przy nakładzie ok 2tyś szt. Nie wiem ile chcesz tego wydawać ale to taka ilość gdzie cena jest atrakcyjna bo już przy większych nakładach nie ma takich różnic.
Napewno fajnie sie jest zobaczyć w gazecie i to obojętnie czy regionalna czy coś ogólnopolskiego. Zawsze to jakiś dodatkowy argument dla sponsorów. Mi się udało być nawet w teleekspresie 2 razy i kilka w TVP poznań, ale to raczej z przypadku że sie znalazłem w odpowiednim miejscu i w odpowiednim czasie niż z tego że coś fajnego osiągnołem.
_________________ G Ł O Ś N O i BOKIEM...
Poznańska Grupa Rajdowa
Kiedyś do kupienia była gazetka SuperRally był to miesięcznik i kosztował dokładnie 5zł. Mi się udało kupić tylko jeden egzemplarz z marca 2009 , nie wiem czy gazetka ta jeszcze istnieje. Ale była to fajna odskocznia od WRC. Miesięcznik był formatu A5. Wykonanie może nie było idealne ale jak za 5 zł. Jak by ktoś chciał mogę wstawić skany.
Wysłany: Pon 16 Sty, 2012
poszedl mail
mam jeszcze gotowe papiery do zalozenia klubu, kod strony www, liste potencjalnych sponsorow, cennik reklam... sam juz nie wiem co Ci wyslalem, a co zostawilem bo bylo za ciezkie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum