Poprzedni temat «» Następny temat
KJS Yeti 2007 - wyniki, opinie, dyskusja
Autor Wiadomość
szperacze 
nowy

Wysłany: Pią 16 Lut, 2007   

aaaa to habaj czekał 30 minut po ostatnim az bedzie czarne i jechal ?? heheheh dziwne ze wokol niego tez wiele aut jechalo juz po czarnym i nawet w pierwsza 10 sie nie wbijali :) ale mniejsza z tym nie taki temat tego forum

herbi
A-grupa

DO KROTON
Przepraszam że wcześniej nie odpowiedziałem ale nie zwróciłem uwagi na twoje pytanie juz ci odpowiadam. Na Bridgestone POTEZA 195/50 oczywiście w 15. Zawsze jeździłem na tej oponie i micrą tak samo no oczywiście nie biorę PPZM pod uwagę tylko kjs i seicentem tez. wtedy większosc zawodników którzy wygrywali posiadało te opony więc i ja kupiłem. Toyo też mogę kupic tylko po co do pzm się nie przyda a w kjs nie startuje cyklicznie a kupowc specjalnie na kjs 1 czy dwa kjs w roku i byc tylko w klasie gosc to bez sensu za drogo i wolę dołżyc 300 i mam dwie matadory do PPZM. Pewnie na tych oponach jest większa szansa na leprze czasy ale dwóch srok za ogon się nia da ciągnąc dlatego kjs traktuje jako sprawdzenie samochodu .Bridgestona kupowałem po 250 zł za sztukę NOWE i starczała na jakieś 6 kjs i oczywiscie jeździłem na co dzień i do końca zostawało trochę bieżnika. Ito jużbyła opona która szybko się zużywała. Dlatego nie chcę jużrozdrapywc tematu o oponych wy na tym startujecie i wy za to płacicie, ale jestem pewien że zwycięzca większości rajdów PPAIK będzie na markgumach lub toyo w osce oczywiscie

domel 
A-grupa

W każdym sporcie jest wyścig zbrojeń - zawsze tak było i będzie. Herbi chcesz ograniczenia w oponach, ok, ale z tym będzie ciężko bo jak w regulaminie ująć Markguma? Przecież to nie jest opona wyczynowa, a na dodatek jest dopuszczona do ruchu. Jeśli nawet uda się zabronić stosowania opon typu Markgum pozostają jeszcze opony R-comp np. Yokohama A048, A032, toyo r888, które są jeszcze droższe, a na pewno znajdzie się ktoś kto takie zakupi.
Załóżmy, że uda się wprowadzić ograniczenia dot. opon, silnika, skrzyni to jeszzcze zostanie zawieszenie i hamulce, przy których wg mnie powinna być możliwość modyfikacji w celu zwiększenia bezpieczeństwa. Tu znowu może być tak, że jeden zawodnik utwardzi sobie amorki "domowym" sposobem, a inny kupi Bilsteina PSS9...
Można nawet posunąć się dalej i założyć (hipotetycznie) że będzie zakaz jakichkolwiek modyfikacji auta. Wtedy będzie taka sytuajca jak u Micha - w klasie spotka się łada samara ze swiftem gti...
Pomysł obnieżenia kosztów pewnie podoba się zarówno zawodnikom jak i chcącym rozpocząć starty, ale rajdy jak i inne sporty motorowe są drogie niestety i ciężko to będzie zmienić. Dlatego życzę wszystkim zawodnikom dobrych sponsorów :piwko:

herbi
A-grupa

Ja nie chce nic wprowadzac i jeszcze raz to podkreślam , ja dałem to jako pomysł obniżenia kosztów ,a że nie którzy zbyt nerwowo to potraktowali to przykro mi że nie można w ten sposób ze wszystkimi rozmawiac a tylko z niektórymi, nawet pewnie z większoscia, a niestety zawsze się znajdzie jakiś " nadinteligentny" z chamskimi docinkami bo internet może byc anonimowy. Przecież ta osoba i tak się nie podpisze to gnój można robic. Jak by bała normalna rozmowa to każdy spokojnie by się podpisał i Ci co mają swoje zdanie nawet różne to się podpisują ale pod komentarz z kulturą, bo hamstwa pewnie też nie uznają i zawsze mozna sobie jakiś temat X spokojnie wyjaśnic, tak jak np z "ojcem". Uważam że o wielu sprawach można rozmawiac a wcale nie potrzeba tego wprowadzac jak np nie ma możliwosci albo pasuje aktualne rozwiązanie itd. Wielu ludzi zna się na różnych sprawach i rozmowa nic nie kosztuje a zawsze coś można się dowiedziec, szczególnie osobom które dopiero zaczynają :drive: .

herbi[

KROTON 
A-grupa

herbi napisał/a:
DO KROTON
Przepraszam że wcześniej nie odpowiedziałem ale nie zwróciłem uwagi na twoje pytanie juz ci odpowiadam. Na Bridgestone POTEZA 195/50 oczywiście w 15. Zawsze jeździłem na tej oponie i micrą tak samo no oczywiście nie biorę PPZM pod uwagę tylko kjs i seicentem tez. wtedy większosc zawodników którzy wygrywali posiadało te opony więc i ja kupiłem. Toyo też mogę kupic tylko po co do pzm się nie przyda a w kjs nie startuje cyklicznie a kupowc specjalnie na kjs 1 czy dwa kjs w roku i byc tylko w klasie gosc to bez sensu za drogo i wolę dołżyc 300 i mam dwie matadory do PPZM. Pewnie na tych oponach jest większa szansa na leprze czasy ale dwóch srok za ogon się nia da ciągnąc dlatego kjs traktuje jako sprawdzenie samochodu .Bridgestona kupowałem po 250 zł za sztukę NOWE i starczała na jakieś 6 kjs i oczywiscie jeździłem na co dzień i do końca zostawało trochę bieżnika. Ito jużbyła opona która szybko się zużywała. Dlatego nie chcę jużrozdrapywc tematu o oponych wy na tym startujecie i wy za to płacicie, ale jestem pewien że zwycięzca większości rajdów PPAIK będzie na markgumach lub toyo w osce oczywiscie

OK, no to pobawimy sie w matematyke:
Bridgestone Potenza
250 zl/sztuke x 4 kola = 1000zl za komplet
Komplet starcza na 6 rajdow:
1000 zl / 6 rajdow = 166,(6) zl/ na rajd (za same opony)

Markgum N-rally (do seja) (do astry cena bylaby 225/ sztuke)
200 zl/ sztuke x 4 kola = 800 zl za komplet
Komplet starcza na ok 4 KJSy (podkreslam, srednie KJSy, nie rajd typu magnolia z 28 OSami)
800 zl/ 4 rajdy = 200 zl.

Roznica:
200 - 166,(6) = 33,(3) zl / rajd.
33,(3) zl = ok 5 piw na Starym Rynku w Poznaniu (przy okazji zapraszam, mozemy kiedys pogadac), lub jedno wyjscie z dziewczyna do kawiarni

Wniosek:
Jezeli zrezygnuje z jednego wyjscia z kumplami na piwo lub jednej randki z dziewczyna, to na oponach wychodzimy na rowno. O co wiec cale zamieszanie z oponami i ich cena???

Natomiast, musze sie z Toba calkowicie zgodzic, jesli chodzi o pozostale przerobki (nie mowie o kwestii bezpieczenstwa). Mowie o szperze, regulowanym zawieszeniu, krotkiej skrzyni biegow itd. Wyscig zbrojen jest faktem i go nie zatrzymasz. Nie mozesz miec pretensji do kogos ze ma wiecej kasy i laduje ja w auto. Na tej zasadzie ja moglbym miec do Ciebie pretensje ze jezdzisz Astra GSi, a dajmy na to mnie stac "tylko" na seja lub malucha. Kazdy jezdzi tym co ma, laduje tyle kasy na ile go stac, nie kazdy moze wygrywac, liczy sie zabawa i nauka pewnych umiejetnosci, ktore mozesz pozniej wykorzystac na drodze w sytuacji awaryjnej, tego nikt Ci nie odbierze...

Patrzac nawet na porownanie aut w PPAiK i w Pucharze PZM smiem twierdzic, ze ich przygotowanie niejednokrotnie nie odbiega od siebie (tzn. auta na PPAiK sa rownie dobrze przygotowane). Ale prawde mowiac na to nie mamy zadnego wplywu. To jest pewna forma rozwoju tego sportu i nie wiem czy jest sens ten rozwoj zatrzymywac. Z drugiej strony powstrzymanie go wydaje mi sie rowniez malo mozliwe i prawdopodobne. Musialbys na kazdym KJSie urzadzic BK i BT z prawdziwego zdarzenia, z sedziami technicznymi obrytymi w regulaminach i homologacjach, ze sprawdzaniem wszelkich podzespolow czy sa zgodne z regulaminem, a sam regulamin musialby zostac bardzo zaostrzony. Albo, jak juz ktos wspomnial wczesniej, trzeba byloby utworzyc klasy markowe (maluch, sej, astra itd.), ale to tez zadne rozwiazanie, bo co zrobic z tymi ktorzy maja inne auta.

Pewnym rozwiazaniem bylby podzial na rajdy amatorskie, polamatorskie (powiedzmy taki PPAiK lub "trzecia liga") polprofesjonalne (PPZM) i profesjonalne (RSMP). Z tym ze przeskok miedzy PPAiK, a PPZM powinien byc znacznie zmniejszony.

Zapraszam do konstruktywnej polemiki (ew. GG 493682),

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie...

domel 
A-grupa

KROTON napisał/a:
Musialbys na kazdym KJSie urzadzic BK i BT z prawdziwego zdarzenia, z sedziami technicznymi obrytymi w regulaminach i homologacjach, ze sprawdzaniem wszelkich podzespolow czy sa zgodne z regulaminem, a sam regulamin musialby zostac bardzo zaostrzony.

A wtedy wpisowe wynosiłoby pewnie tyle co w PZM i to co się zaoszczędzi na modyfikacjach pójdzie w sezonie na wpisowe. Czyli i tak źle, i tak niedobrze ;-)

KROTON 
A-grupa

domel napisał/a:
KROTON napisał/a:
Musialbys na kazdym KJSie urzadzic BK i BT z prawdziwego zdarzenia, z sedziami technicznymi obrytymi w regulaminach i homologacjach, ze sprawdzaniem wszelkich podzespolow czy sa zgodne z regulaminem, a sam regulamin musialby zostac bardzo zaostrzony.

A wtedy wpisowe wynosiłoby pewnie tyle co w PZM i to co się zaoszczędzi na modyfikacjach pójdzie w sezonie na wpisowe. Czyli i tak źle, i tak niedobrze ;-)

Lepiej bym tego nie ujal...

herbi
A-grupa

DO KROTON I DOMEL
Domel twoje argumenty były słuszne i przekonałes mnie że rzeczywiście sprawa z oponami wygląda na trochę zagmatwaną nie przypuszczałem że rzeczywiście jest tyle rodzai tych opon, ale chociaż się dowiedziałem czegoś. Ja zakończyłem starty w 2004 w połowie i nie przypuszczałem że tak się to pozmieniało.
Co do liczenia w kwestii opon markgum to się również z tobą zgadzam (KROTON) nie chodzi o 200zł, ale po przeliczeniu Toyo za 350 zł tak jak tu ktoś pisał to sprawa już tak nie wygląda cenowo przy np 15 kjs rocznie tyle np przejechał zwycęzca tamtego roku w ppaik.
Myślę że obydwoje macie rację i trochę sie zmieniło przez te 3 lata w kjs, choc nie przypuszczałem że aż tak.
Myślę że macie rację obydwoje i przekonaliście mnie argumentami, bo są słuszne, choc nie podoba mi się wyścig zbrojeń, no ale cóż jak zakończe z ppzm to może kupie SUBARU do kjs :grin: :grin: za dwa lata MOżE WYSTARCZY

POZDRAWIAM WAS I POZOSTAłYCH :drive:

[ Dodano: Sob 17 Lut, 2007 ]
Nie chciałem wracac do tematu ale przeczytajcie to
CHŁOPAKI MAM COŚ DLA WAS ODNOŚNIE OPONY TOYO R 888
Mówiłem że to nie zwykla opona do jazdy po ulicy i jej przewaga jest znacząca.

Toyo Proxes R888 - bieżnik sportowy

Nowa opona radialna, zawdzięcza swoją rewelacyjną przyczepność do nawierzchni i wyjątkowo czułą sterowność specjalnej wyścigowej mieszance "GG" i dużej powierzchni kontaktu opony z podłożem. Konstrukcja opony minimalizuje wpływ czynników termicznych na zmianę kształtu i mieszanki bieżnika umożliwiając zachowanie jak najdłużej optymalnych właściwości użytkowych i wydłużając jej przebieg.
Toyo Proxes R888 posiada certyfikat opony wyścigowej ECE. Jazda na R888 wymaga zachowania maksymalnej ostrożności na mokrej nawierzchni ze względu na ograniczoną ochronę przed aquaplaningiem. Ponieważ opona ta jest produkowana ze specjalnych komponentów i posiada specyficzny bieżnik - tylko do wyścigów, nie jest objęta tradycyjną gwarancją handlową.
www.impolex.com.pl/opony.htm

HERBI

[ Dodano: Sob 17 Lut, 2007 ]
Przepraszam
http://www.impolex.com.pl/oponyl.htm

Odpowiedz do tematu