Poprzedni temat «» Następny temat
KJS Polonezem?
Autor Wiadomość
SAL 
WRC

Wysłany: Nie 27 Lis, 2005   KJS Polonezem?

Witam wszystkich użytkowników forum!

Jeszcze nie zacząłem swojej przygody z KJS'ami, ale ciągle się przymierzam... I nasuwa mi się jedno pytanie - czy Polonezem 1.5 można pobawić się w KJSach? Bo z tego, co widzę, nie jest to popularne auto. Więcej ludzi wybiera Fiata 125p. A przecież 125p ze tego co wiem ma mniej sztywną karoserię... a reszta jest właściwie identyczna :wink: Będę wdzięczny za opinię na ten temat.

Oczywiście nie chodzi mi o walkę o pozycję w czołówce, tylko o dobrą zabawe i poduczenie się jazdy RWD.

Patt 
WRC

Wysłany: Nie 27 Lis, 2005   

roznica w masie miedzy tymi autkami wypada zdecydowanie na korzysc duzego fiata i chyba glownie dlatego wiecej jezdzi banditow, ale poldacz tyz sie nadaje tylko powinienes przede wszystkim zawieszenie zrobic bo jest tragiczne, moj tata ma poldka i probowalem tym pojezdzic szybciej - wiecej irytacji niz jakiejkolwiek przyjemnosci z jazdy... pozdrawiam

SAL 
WRC

Fakt, zawieszenie jest zabójcze, wysokie i miękkie :wink: Ale są na to sposoby, a most z Caro ma szerszy rozstaw osi. A różnicę masy chyba już zniwelowałem, bo w aucie mam tylko jeden fotel i zero wygłuszeń i tapicerki :wink:

Patt 
WRC

hehe ale ktos kto w duzym fiacie to samo zrobil, o tyle samo obnizyl mase :) , a ten polonez ktorym jezdzilem to caro z 96 roku wiec on juz ma ten szerszy rozstaw i nadal tragedia - zeby tym sie dalo jechac trza zrobic megatwardziela

qbuś
WRC

Wysłany: Pon 28 Lis, 2005   

Zgadzam się z tym co powiedział Patt.Główna różnica pomiedzy Fiatolem a Poldolotem :wink: to masa(80kg),ale także inaczej położony środek ciężkości.Ale po kilku zabiegach można to poprawić.

Z doświatczenia z Fiatem to pierwsze w kolejności do poprawy kwalifikuje się zawieszenie no i oczywiście silnik,bo orginalny ma ewidentnie za mało mocy.I nie zabardzo dobrze znosi KJSowe trudy(pamiętacie moje korbowody na Bednarach :D ).A do wycia skrzyni lub dyfra można się przyzwyczaić lub nawet uzmysłowić że wyje podobnie jak legendarne części Colloti...

Ale na początek nie ma co się zrażać tylko płacić wpisowe i do boju kolejny produkt FSO jest mile widziany i pomocny w odparciu "ataków" braci w radzieckich maszynach :evil:

Klatki budujemy w http://www.ckmotorsport.eu :)

Patt 
WRC

qbuś napisał/a:

Ale na początek nie ma co się zrażać tylko płacić wpisowe i do boju kolejny produkt FSO jest mile widziany i pomocny w odparciu "ataków" braci w radzieckich maszynach :evil:

zgadzam sie w pelni, dodalbym tylko jeszcze ze najwazniejsze ze tylne kolka ma napedzane :twisted: a reszte mozna przezyc... ;) :D

SAL 
WRC

Dzięki za opinię :wink: Jak tylko się uda to za rok się pojawię... A jak nie Polonezem, to czymś innym :P Bo na razie to mam zawory w pokoju :wink:

qbuś, a Ty masz standardowy tylny most, czy jakiś skrócony? a może szpera? :wink:

qbuś
WRC

Wysłany: Wto 29 Lis, 2005   

SAL:

Ja mam seryjny most.Stary okrągły jugol.Przełożenia nie pamietam.
Do tego seryjny silnik 1300(był kiedyś 1500 77KM ale na Bednarach wybuchł :) ) i seryjną skrzynie 4 z prostym lewarkiem,seryjny gaźnik,hamulce,tylko amorki kiedyś tam utwardził poprzedni właściciel(kolega Morel :drive: )ale za to u prawdziwego speca w tej dziedzinie pana Stefana Formeli z Obornickiej.Także po 4 latach nie ma śladu ani wycieków,charakterystyka uległa małej zmianie.Przydałoby sie już je zmienic ale brakuje kasy i czasu...

SAL 
WRC

To mnie trochę zdziwiłeś, myślałem, że tam jest coś więcej niż 1.3 :wink: A co do amortyatorów to mógłbyś więcej napisać o tym zawieszeniu? Tylko amortyzatory są utwardzone i to wszystko? Czy z piórkami też coś robiłeś? A no i jaki jest koszt takiego utwardzania? :)

Mam po prostu wielką ochotę mój inauguracyjny przejazd w przyszłym roku zrobić właśnie tym Polonezem :P Nawet jeśli to będzie jego ostatni :wink:

Kubas 
eNka

Generalnie najważniejsze żebyś czuł auto, Paweł Rybka na mocno osłabionym seryjnym zawieszeniu objechał DF'em cała reszte RWD na Juwenaliach, dużo dają opony choćby 14, auto pewniej się prowadzi. Jak będziesz miał dobrą serie to mistrza świata i okolic niebędzie ale frajda na pewno. Ja szykuje DF'a Pick up'a, chciałem już w byłą sobotę wystartować ale niestety nie zdążyłem...

SAL 
WRC

Dla mnie modyfikacje poprawiające właściwości jezdne na początku nie są tak ważne jak te, zeby mi się auto po drodze nie rozleciało :) Zawieszenie już raz połamałem (przedni drążek reakcyjny i stabilizator), więc jest trochę nadwyrężone. Poza tym jest miękkie więc pewnie łatwo przydzwonić miską... No cóż, mam nadzieję, że z czasem coś z tego autka wyjdzie :P

Edit: Aha i jeszcze jedna sprawa... Mianowicie tak sobie przeglądam forum i widzę, że zdania co do wydechu są podzielone. Czy Automobilklub zezwala na starty samochodów z przelotowym wydechem? Taki styl agrupowy... Rura o średnicy 5 cm... :wink:

Kristo
WRC

SAL napisał/a:
Rura o średnicy 5 cm... :wink:

Czy Ty chcesz żeby Twoje panewki i olej powiedziały:" chłopaki- droga wolna...spierdalamy!!" :D :wink:

SAL 
WRC

Nie, dlaczego? :wink: Znam kilku, którzy tak jeżdżą. Oczywiście ta rura to do normalnego koletkora. Ale chodzi mi o poziom hałasu. W cale nie jest tak głośno, jak się wydaje, jednak zastanawiam się, czy taki wydech nie będzie budził zastrzeżeń na badaniu?

dembol 
WRC

Wysłany: Sro 30 Lis, 2005   

50mm :shock: ? Do seryjnego motoru?

DeZ 
WRC

Już była rozmowa o głośności wydechu. Zalecam jak najcichszy.
Nie wszystkie imprezy obsługuje Tor Poznań.
Pozostałe organizowane są raczej w zaludnionym terenie i trzeba z mieszkańcami żyć zdrowo.

SAL 
WRC

dembol napisał/a:
50mm :shock: ? Do seryjnego motoru?

Głowica w trakcie amatorskiej obróbki, klektory troche poszlifowane :wink: Ja tam się na silnikach nie znam, Poldka kupiłem, coby się trochę "doedukować" :P

RWD maniak
WRC

Ja mam w ladzie od kolektora rure 5cm i przelot od audi i co glosny jest??? :D

pavel
eNka

Kolego SAL--- nie tylko w kjs jezdza poldoloty!! Zerknij na liste startową 43.Rajdu Barbórka--- jedzie Polonez 2000 a za sterem pan Piotr Zaleski (widzialem go kiedys w akcji jako gosc na kjs- wywija ze szok). Zreszta rok temu tez jechal w Barborce, a w tym sezonie w Sopocie na GSMP (za kierownicą siedział tym razem Tomasz Myszkier). Ten Poldek był pare miesiecy temu opisywany w WRC- moze warto costam podejrzec z tego poldka zeby skutecznie powalczyc z DF oraz radzieckimi braćmi a moze nawet z bawarkami :-)

Powodzenia i do spotkania na oesach !!!

SAL 
WRC

Jak nie uda się z tym Poldkiem, to spróbuję 125p lub Ładę :wink: A tego pięknego Poloneza 2.0, który jeździł w GSMP widziałem na wielu filmikach, cudeńko... :!: Niestety nie na moją kieszeń :wink:

qbuś
WRC

Wysłany: Czw 01 Gru, 2005   

SAL masz filmiki z Poldkiem Zaleskiego???dawaj na maila qbus125rally@wp.pl

Tak Plonez pana Zaleskiego jest mega wypas,piękna replika,co ciekawe powstała na bazie Carówy.Teraz Zaleski z Tomkiem Myszkierem składają replike Poloneza turbo w nadwoziu coupe.Też bedzie niezły.

Patt 
WRC

ja tez poprosze filmiki jesli nie sprawi Ci to problema patt-beton@tlen.pl

Patt 
WRC

Kubas napisał/a:
Generalnie najważniejsze żebyś czuł auto, Paweł Rybka na mocno osłabionym seryjnym zawieszeniu objechał DF'em cała reszte RWD na Juwenaliach

Bo Pawel to jest ewenement :D mialem okazje z nim jechac brodnice na pilocie, ten gosc nie popelnia bledow :shock: i przy okazji jest szybki i efektowny => respekt dla niego 8)

SAL 
WRC

To może trochę o nim, nie wiem, co kto ma, a co nie :D

Przepięknie ma pod maską, naprawde podziwiam :!:

Galeria z GSMP - jest tu też piękny Fiat 125p, jak replika Akropolisa :)

Slajd Poldkiem - tu już inne auto, ale ładne zdjęcie to wrzucam :P

Rajd Wisły 87 - i znowu stara rajdówka w akcji

A filmik z tym białym 2000 z GSMP mi wcięło :( Ale spróbuję dziś znaleźć.

RWD maniak
WRC

Dżizas krajst ja chce taki motorek w swojej ladziarce :twisted:

SAL 
WRC

Przepiękny ten 2.0... ale ciekawe ile pali, bo te dwa Webery bez filtrów (ciekawe czy ta siateczka zatrzymuje małe owady :wink: ) wygląda zabójczo :twisted:

Padera 
WRC

Panowie tak hałasujecie o jakiś 2,0 a ja mam bardzo przyziemne pytanie, kto ma gaźnik z drugim przelotem mechanicznym a kto na podcisnienie?

qbuś
WRC

Wysłany: Pią 02 Gru, 2005   

SAL przecież to fotki z forum FSOAUTOKLUBU :D

te gażniki to Webery 45IDF,auto ma na nich ok.145-150KM,pali na OESie 30l-35l/100km :!: do tego ma skrzynie i dyfer Colotti zjefajnie świszczy jak jedzie.

Padera ja mam drugi przelot mechaniczny :!: A co żeś znowu wydumał :?: :)

Patt 
WRC

ja po 15 minutowej przerobce tyz mam mechaniczny :P

qbuś
WRC

PATT jeśli dłubiesz w gażniku przed rajdem to nie możesz już powiedziec:
zwykła seria zaspawana :!: 8)

SAL 
WRC

Wysłany: Sob 03 Gru, 2005   

Właśnie - nie mam zielonego pojęcia o gaźnikach. Co warto podłubać przy polonezowskim, żeby trochę poprawić osiągi? Zakładając, że mam poszerzone już trochę kanały dolotowe w głowicy i kolektor...

Odpowiedz do tematu