Własnie sie zglosilem na rajd. rano dostalem eske z niusem ze odbedzie sie rajd, dzwonie na podany w esce numer i dodzwonilem sie do PKO leszno Pytalem sie o ilosc zgloszen na razie 14 LOL
_________________ FWD for woman, AWD for man, RWD for big dick motherfuckers
BMW COMPACT 323TI maszyna z piekła rodem
Pomoc drogowa->512-379-879
Ja zgłosiłem się parę dni temu. Mieli zadzwonić potwierdzić (czy coś) i czekam ... czekam ... czekam ...
Tak z innej beczki - na potrzeby Nawigacyjnych Samochodowych Mistrzostw Polski które KM Winogrady robi 5-6.11.2005 załatwiłem teren na próbę. Konkretnie plajtująca Mleczarnia na Dębcu. Powiem krótko - teren jest zaaaaajefajny. Nawet lepszy od Nectaru.
Więc jeśli jakiś klub ma zamiar coś w tym roku zrobić to warto tam się zakręcić. Firma jest wystawiona na przetarg i nie wiadomo jak długo jeszcze będzie dostępna. Na razie wystarczy 1 telefon i załatwione
_________________ ... "coś być musi do cholery za zakrętem" ...
Co prawda nie jestem członkiem KRPP, jednak ze względu na braki kadrowe na gorącym prawym fotelu piszę te kilka słów.
Poszukuję pilota/ki na sobotni rajd!!!!
Ponieważ koszty startowe praktycznie ponoszę sam, więc pomijam tą sprawę..... ale jeśli znajdzie sie ktoś chętny dołożyć to nie widze przeszkód.......
Dlatego też jeśli ma ktoś czas w sobotę i chęć zostania pilotem/ką BIAŁEGO UNO-lota to zapraszam i proszę o kontakt (0601728674)
Pozdr
Paweł
SEJ Gość
Wysłany: Wto 25 Paź, 2005
Mam pytanie ?Jeżeli przedni napęd jest taki do dupy,to dlaczego te super tylnio napędowe auta nie mogą wbić się do czołowki lub chociaż do 10i KJSu.Może dlatego dlatego że tymi pierwszymi jeżdżą pedały,a tymi RWD bestiami prawdziwi faceci,muskularni i krótko obcięci i ich potężne ramiona nie nadążają za kierownicą,a umięśnione nogi mylą pedały gazu i hamulca.Dla mnie tylni napęd nadaję się jedynie do driftingu i pod McD,bo co z tego że jest piękny,jak totalnie nieskuteczny.
AdamB [Usunięty]
Odpowiadjac na Twoje pytanie to jest tak, ze FWD jest zanacznie łatwiej opanowac niż RWD i dlatego w poczatkowej fazie rozwoju kierowca z przedneigo napedu patrzac na czasy sprawia wrazenie bardziej kumatego. Tylny napęd jest na pewno pod tym wzgęldem mniej zachęcający, ale za to potrafi się odwdzięczyć dając radość z jazdy. Niekoneicznie samochody z pzednim napedem sa szybsze od tylnego napedu, na co mozna mnozyc przykladow. W sumei to przy wiekszych mocach tylny naped zyskuje chyba jednak przewage. A tak w ogóle to najlepszy jest AWD
Sporo naszych RWD szczegolnie (lady i fiacury) sa niedoinwestowane czytaj brak mocy zeby mogly konkurowac z cieniasem ktory ma 70 koni, jesli lada by miala takie same przyspieszenie co cienias to spokojnie mozna powalczyc. Niestety jesli ladziara ma 60 koni i wazy tone plus jej gabaryty to szału w generalce nie zrobisz. Ale to do czasu prawda Lukasz????
Jako dowod co mozna robic ladziara luknij sobie tutaj:
http://www.rallye.sk/resources/01_absolutni.pdf
koles nie ma 200 koni tak jak civic typeR a zjada je na sniadanie
_________________ FWD for woman, AWD for man, RWD for big dick motherfuckers
BMW COMPACT 323TI maszyna z piekła rodem
Pomoc drogowa->512-379-879
RWD maniak ma racje co do rarametrów naszych sprzętów...
mając 60-70KM i tone masy szału w generalce nie zrobimy...ale SHOW na 100%....Takich boków przednim napedem nie zrobisz kolego SEJ.....
...A co do muskularnych,krótko obciętych facetów...to takich tutaj nie znajdziesz,a chcac o nich rozmawiac to ZMIEŃ FORUM....
NASZYCH AUT NIE SPOTKASZ NA DRIFTINGU CZY POD Mc.DONALDEM
_________________ Polski Fiat 125p 1300... rally...
Spojrz na moja sygnature.
Kiedy ostro przyspieszasz, napedzane kola sa na granicy przyczepnosci (zelezy od mocy i nawierzchni). W RWD masa samochodu "przesuwa" sie do tylu i dociska napedzane kola, zwiekszajac ich przyczepnosc. W FWD przod "zadziera" sie do gory i zmniejsza przyczepnosc przednich (napedzanych) kol. Palenie gumy w FWD doprowadza mnie do lez (ze smiechu) bo palic gume w FWD mozna (prawie) tak samo dobrze w Tico jak i w Golfie GTi.
W zwiazku z powyzszym...
Jedziesz zakret na granicy przyczepnosci. Dodajesz gazu. W FWD zaczynaja slizgac sie przednie kola. Przednimi kolami sie kieruje, wiec tracisz sterownosc i ladujesz w rowie. Chyba, ze odpuscisz gaz, albo docisniesz przod hamulcem.
W RWD zaczyna wyjezdzac tyl... ale, ale... przednie kola nadal maja przyczepnosc, wiec kontrujesz i "jedziesz dowolnie dlugim poslizgiem". Dodajac, odejmujac gaz i stosujac kontry z samochodem RWD mozna zrobic WSZYSTKO.
Co do czasow... nie wiem dlaczego, ale z moich obserwacji wynika, ze wiekszosc kierowcow RWD ciagle jedzie bokiem. Po co takie glebokie poslizgi? Gdyby tak swigac FWD to tez czasy bylyby fatalne.
Acha...
Po moim treningu na szybkiej szutrowce stwierdzilem, ze J. Obrocki ma absolutna racje: szybka jazda FWD to jazda szarpana, kwadratowa. Rura, osiem szarpniec kierownica, miazdzenie wszystkich pedalow na raz polaczone z histerycznym ciagnieciem recznego i znowu rura
To moj pierwszy post na tym forum wiec wypada mi sie z wami przywitac. W tym roku az 5 razy startowalem na kjs-ach w waszym pieknym miescie (m.in. Juwenalia) oraz dwa razy w niedalekich Bednarach mimo, ze to prawie 250km od miejsca gdzie mieszkam. Moj pojazd to srebrno-blekitny VW Golf 2. Tak na maginesie, to mam wsrod was wielu fajnych kumpli, ktorych szczegolnie serdecznie pozdrawiam. Dostalem dzisiaj @ z AW a potem dzwonila pani z AW z informacja o rajdzie 29.10 i mam zamiar przyjechac, a od teraz stac sie czynnym uczestnikiem tego forum.
Pozdrawiam wszystkich znajomych i nieznajomych
Pawel
wklejacie tu fotki jakis chorych sprzetów, wiekszosc z nas jezdzi jakimis ożyganymi wynalazkami i pisanie ze przedni naped to i tamto to jakis dramat kazdy jezdzi tym na co go stac. olo to inna bajka bo on jest maniak i szacunek za to !!!! ale reszta grupy RWD jezdzi kiblami dlatego ze wydaje sie ze jest to tanie w eksploatacji a tak naprawde cc jest duzo mniej usterkowe i nie trzeba miec do niego całego garażu klamotów
pozdro
KROTON Gość
Wysłany: Wto 25 Paź, 2005 Re
Witam bardzo serdecznie!!!!
Wszystko wskazuje na to ze zaloga Krotoski/Krotoski pojawi sie na starcie w sobote. Od "Juwenaliow" nie siedzialem nawet w samochodzie, wiec musze odrdzewiec... Zobaczymy jak bedzie
Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia!!!
zgadzam sie w 100% z moimi przedmowcami broniacymi RWD. Nie wszystkich stac na zbudowanie porzadnej rajdowki do KJSow, to nie te czasuy co kiedys gdzie wiekszosc jezdzila "seriami" - a szkoda... SEJU a moze przedstaw sie zebysmy wiedzieli z kim gadamy. Morel co do awaryjnosci naszych aut, to jestem ciekaw jak twoj cinias bedzie sie sprawowal gdy bedzie w wieku naszych ladziar i fiacurow...
I to właśnie jest temat którego nie rozumiem. Po jakie licho chcecie zbudować super rajdówki ?? Czy nie lepsza będzie zabawa w kilka prawie identycznych aut ?? Co za różnica czy będą miały 40, 60 czy 70 koni ?? Wreszcie było by wiadomo kto jest dobrym kierowcą a nie posiadaczem zwijaka do asfaltu.
Kurde ... nawet WRC są podobne a my na siłę staramy się robić drakstery wydając na to minimum kasy.
_________________ ... "coś być musi do cholery za zakrętem" ...
chyba wszystko zostało napisane. SEJ swoim pytaniem dlaczego poznańskie RWD nie wbijają się do czołówki wskazujesz że raczej nie jesteś bywalcem KJSów(?)... Proponuję przeanalizowąć wyniki chociażby uiegłorocznego Rajdu Brodnickiego (2 RWD w pierwszej czwórce generalki). Cóż pewnie słaba konkurencja była... LOL
a teraz tak sobie siedze pije piwko i myśle że DEZ miał chyba na myśli
inny rodzaj pogaduszki zamieszczajac ten temat na forum....
a nam coś niecoś sedno sprawy gdzies umknęło...
tak wiec musimy sie poprawic...i dla wszystkich
POZDRO
_________________ Polski Fiat 125p 1300... rally...
do SEJ...proponuje przyjżeć się wynikom KJSu WInogrady 2005....tam na 3 miejscu widnieje Fiat 126p załogi Kubicki\Witkowska a na 9 wylądowała kolejna ząłoga jadąca Bąkiem za kierownicą którego siedział Pan Wielkiczko ... jakby nie patrzeć Maluch napędzany jest na tył!!! co daje niesamowicie dużo frajdy z jazdy i jest też widowiskowe... byłem wożony zarówno RWD i FWD... wole RWD szczególnie teraz jak na sobote gotowy jest pomarańczak... i tak 4x4 jest najlepsze tylko cenowo czasem nie do przeskoczenia
a co do dopakowania, opalenizny, driftingu i Mc Donalda...to jedź na zlot tunerski a nie na KJSa
_________________ "With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high."
Cześć! Mam na imię Piotr, moim debiutem był ostatni rajd w KJS Winogrady. Startowałem Białą BMW bestią , za pilota robił Łukasz.
Chciałbym wystartować na Torze w tą sobotę! Mam pytanie i ogłoszenie:
1. To jak, ćwiczycie gdzieś w tym tygodniu?
2. Poszujuję pilota na sobotę!!!
(startował będe innym samochodem niż ostatnio )) Zakupiłem coś do zadań specjalnych (Special Weapons And Tactics)
_________________ Piotr Bydgoszcz
Śpieszmy się kochać opony... Tak szybko odchodzą!
witam czytam Wasze forum juz od jakiegos czasu i postawilem sie zalogowac mysle ze bede mogl Was informowac o podejmowanych dzialaniach w AW dotyczacych Komisji Rajdowej i Samochodów Terenowych. Widze ze wiekszosc z Was juz wie o organizowanym w sobote 29 X Kjs-ie ktory bedzie moim debiutem rowniez jako Dyrektor takiej imprezy. Podjelismy szereg dzialan ktore maja popularyzowac ten sport, mysle ze bedziemy mieli okacje o nich porozmawiac juz sobote,serdecznie zapraszam!!
p.s. zachecam tez do zglaszania sie!! (mamy juz 20 zgloszen)
szczegoly na www.aw.poznan.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum