Poprzedni temat «» Następny temat
IV runda AB CUP & BMW-Challenge - Toruń - (13.06.2010)
Autor Wiadomość
Agniess 
WRC

Auto: w marzeniach
Wysłany: Pią 04 Cze, 2010   IV runda AB CUP & BMW-Challenge - Toruń - (13.06.2010)

Automobilklub Bydgoski zaprasza na IV rundę Ogólnopolskiego Rallysprintu AB CUP i BW-Challenge oraz III rundę KUJAWSKO-POMORSKIEGO RALLYSPRINTU. Zawody odbędą się w niedzielę 13. czerwca, tym razem od godz. 9.00. Toruński poligon to rajdowy klasyk w Kujawsko-Pomorskim.

Od lat odbywa się tu wiele imprez. Nawierzchnia została w tym roku gruntownie wyremontowana, tak więc jazda będzie sprawiać jeszcze więcej przyjemności. Jarek Bentlejewski, asystent dyrektora ds trasy, zapowiedział już nowe ciekawe odcinki.
Poligon znajduje się na wlocie do Torunia jadąc z Poznania i Bydgoszczy (drogą nr 10 przez Solec). Wjazd na teren możliwy jest od ul. Andersa.

Organizatorzy planują 3 długie próby przejeżdżane 4-krotnie. Dodatkowo od 09.15 do 11.00 przed jazdą na czas będzie można dowoli jeździć na przygotowanym odcinku. Pomiar czasu zostanie przeprowadzony za pomocą kostek (chip) umieszczonych w każdym samochodzie. Wyniki live na www.motoresults.pl

Wpisowe w wysokości 199zł płatne jest w dniu imprezy. Wypełnione elektronicznie zgłoszenia należy przesyłać do dnia 11 czerwca na adres: biuro@ab.bydgoszcz.pl
Fundatorami nagród są Najtańsze Akcesoria Rajdowe www.RallyShop.pl oraz Markgum – producent opon.

- ZGŁOSZENIE - http://www.bmw-challenge....-abcupToruń.doc
- Filmik z AB CUP i BMW-Challenge na poligonie w Toruniu - http://www.youtube.com/watch?v=vw5l7EQhqnI

Harmonogram imprezy:
9:00 – 10:00 – przyjmowanie zgłoszeń
9:00 – 10:15 – BR
9:15 – 11:00 – zapoznanie z trasą
11:10 – odprawa z uczestnikami
11:20 – start pierwszej próby
ok. 17:00 – zakończenie

15 minut po przyjeździe na metę ostatniego uczestnika nastąpi ogłoszenie wyników prowizorycznych, a po dalszych 15 minutach wręczenie nagród honorowych.

Więcej informacji wraz z regulaminem na stronie zawodów www.abcup.pl & www.bmw-challenge.pl

To kto z poznaniaków jedzie? :cool:

-------------
www.abcup.com.pl & www.bmw-challenge.pl

macfig 
eNka

Wysłany: Wto 08 Cze, 2010   

Link do prowizorycznej listy zgłoszeń ABCUP Toruń poligon niedziela 13 czerwca:
http://www.bmw-challenge....10/06/lista.pdf

coloseumms 
nowy

Wysłany: Czw 10 Cze, 2010   

moge zapytać kto jest odpowiedzialny za umieszczenie tej imprezy w takim a nie innym terminie ???

kons6 
WRC

Wysłany: Czw 10 Cze, 2010   

czy zdjęcia satelitarne dostępne na zumi pokazują nawierzchnię IV rundy po naprawach?

macfig 
eNka

Wysłany: Pią 11 Cze, 2010   

kons6 napisał/a:
czy zdjęcia satelitarne dostępne na zumi pokazują nawierzchnię IV rundy po naprawach?

ciezkie pytanie, jesli chodzi o remont to zostaly zalane dziury (troche tego bylo), razem na poligon wylano 2 jezdzace "wanny" materialu, mysle ze Ci co jechali mini-maxa musieliby sie bardziej szczegolowo wypowiedziec :piwko:

Agniess 
WRC

Wysłany: Pon 14 Cze, 2010   

No i po zawodach, dla niektórych dość pechowych, ale o tym więcej w relacji... ;-)
Pogoda troszkę zaskoczyła, po tych upałach nagle dość chłodna niedziela, ale na szczęście nie padało. Jak zawsze duuużo jeżdżenia i duuużo zdjęć :mrgreen: (obecna była ekipa foto w składzie Agniess, K. Białas i K. Kujawa + fotograf z portalu www.jazdamiejska.pl - także będzie jakiś dodatkowy materiał). ;-)

Gratulacje dla zwycięzców ;-)
Pozdrowienia dla Tomka Terlikowskiego (brawo za 1. miejsce w klasie) i całej jego ekipy ;-) Także dla Piotrka Brzoskowskiego i Piotra Rogali - przy okazji gratuluję za 3. miejsce w generalce ;-)

I jeszcze na koniec pozdrowienia dla Dominika :)

Atmosfera na zawodach jak zwykle bardzo bardzo pozytywna ;-) Zapraszamy na kolejną rundę do Zegrza Pomorskiego 3. lipca ;-)

-------------

K.Białas 
A-grupa

Oto moje dwie galerie z IV rundy AB CUP & BMW - Challenge w Toruniu

Pierwsza Galeria http://picasaweb.google.p...lengeTorunVol1#

Druga galeria http://picasaweb.google.p...lengeTorunVol2#

oczywiście to nie wszystkie fotki więc proszę pisać o więcej fotek jeśli potrzebne :)

Serdecznie podziękowania dla Piotra Brzoskowskiego za pomoc w dostaniu się na tor w Toruniu :) i oczywiście dla organizatorów, fotografów i zawodników za świetną atmosferę

Motorsport Maxxx
Magazyn sportów motorowych

www.motorsportmaxxx.pl

www.bmw-challenge.pl
www.abcup.pl

Agniess 
WRC

No to jest i moja pierwsza galeria - z treningu - http://agniess.kujawa.org...2010/index.html :)

-------------

domel 
A-grupa

Wysłany: Wto 15 Cze, 2010   

Agness Ty to wiesz gdzie się ustawić. Nie sądziłem, że udało mi się tam przód oderwać. Dobrze, że tylko raz zdecydowałem się tam ciąć.
Co do imprezy to jak zwykle było bardzo przyjemnie. Sporo zawodników i dużo jeżdżenia. Szkoda tylko , że ten poligon jest tak dziurawy/nierówny. Auto mocno w kość dostało (bynajmnmiej moje).
Wielkie podziękowania dla ekipy z żółtego CC, a zwłaszcza dla ich mechanika za pomoc przy awarii :piwko: Dzięki temu wróciłem do domu na własnych kołach.

coloseumms 
nowy

domel napisał/a:
Szkoda tylko , że ten poligon jest tak dziurawy/nierówny. Auto mocno w kość dostało (bynajmnmiej moje).
to zapraszam na tor rallycross też w toruniu ;)

t-tedi 
eNka

Auto: swift GTI ,impreza GT

Witam

Kolejny AB-CUP i kolejna stuprocentowa satysfakcja, pierwszy raz jeździliśmy

po poligonie w Toruniu i powiem że teren bardzo trudny technicznie ,jeździ się tam jak

w wielkim labiryncie , nie wiem jak dają rade kierowcy bez pilota ,

przeglądając nasz opis trasy jednej z prób naliczyłem 28 zakrętów

z czego 1 ''trójkowy'' ,1 nawrót , 2'' szykany'' i 24 dwójeczki +-

Z całej imprezy nie był zadowolony tylko nasz pomarańczowy kolega (swift)

z tego względu że pękła mu głowica i woda poszła na tłoki ,choć przypominało to

jazdę parowozem walczyliśmy do końca i udało się ...

Musze też podziękować naszym kibicom za gorący doping . :piwko:

jak i Agnieszce ,Krzysiowi i pozostałym fotografom za super zdjęcia

Pozdrawiam

b-borsuk 
nowy

Auto: Peugeot 206 Quicksilver
Wysłany: Sro 16 Cze, 2010   

Witam wszystkich jako nowy użytkownik forum ;)

IV Runda AB CUP & BMW-Challenge w Toruniu jest dla nas druga edycja w której wzieliśmy udział, jednocześnie druga którą wygraliśmy w klasie.

Podziękowania należą się organizatorom, jako że wszystko przebiegało bardzo sprawnie.

Również chciałem bardzo podziękować Agnieszce i Krzysiowi za super zdjęcia na których nasza pomarańcza pojawia się dosyć często ;-)

Pozdrawiam, i do zobaczenia już 03.07.2010 w Żegrzu Pomorskim.

Borys,
Pilot T-Tediego

swiety 
nowy

Auto: Cento sportaś :)
Wysłany: Sro 16 Cze, 2010   

Witam wszystkich :)
Impreza naprawdę udana dawno na poligonie nie było takiego upalania jak w ten weekend :)
a foty wiadomo zawsze na wysokim poziomie (dzięki Agnieszka) :)

hejo domel :) gdybyśmy sobie nie pożyczyli bez pozwolenia lewarka to cento z krzywym drążkiem kierowniczym daleko by nie ujechał :) także dzięki ze zabrałeś lewarek i zostawiłeś go samopas :)

I jak coś jest mała relacja na wspomnianej stronie jazda miejska

pozdro i do zobaczenia na kolejnych imprach :)

JOŁ

Agniess 
WRC

Wysłany: Czw 17 Cze, 2010   

Galeria Taty: http://www.krzysztof.kuja...0_06/index.html :)

-------------

Agniess 
WRC

Wysłany: Nie 20 Cze, 2010   

Moja galeria:
http://agniess.kujawa.org...2010/index.html ;-)

-------------

t-tedi 
eNka

Wysłany: Sro 23 Cze, 2010   

Witam

bardzo fajny onboard , oczywiście z tej imprezy :drive:

http://www.youtube.com/watch?v=Ws9Qt0-cgqE

czingis 
A-grupa

Wysłany: Sro 23 Cze, 2010   

t-tedi, fajny onboard. Nie masz czegoś takiego, ale z punktu widzenia kierowcy? ;)

macfig 
eNka

Wysłany: Czw 24 Cze, 2010   

sluchajcie mam pytanie, w Toruniu bylo sporo ciec po syfie, jakie jest Wasze zdanie na ten temat, lepiej zostawiac mozliwosc ciecia czy kazdy zakret powinien byc obstawiony oponami lub slupkami zeby nie bylo ciecia? :piwko:

Waligor 
WRC

Auto: Fiat Seicento

macfig napisał/a:
sluchajcie mam pytanie, w Toruniu bylo sporo ciec po syfie, jakie jest Wasze zdanie na ten temat, lepiej zostawiac mozliwosc ciecia czy kazdy zakret powinien byc obstawiony oponami lub slupkami zeby nie bylo ciecia? :piwko:

Czyli moim zdaniem jak postawić pachołki czy opony, to i tak będą ludzie jeździć blisko, przez co będą latały pachołki i opony, co zwiększa zapotrzebowanie na ludzi/sędziów pilnujących. Jak ktoś jedzie na czas i chce, to tnie, a jak mu szkoda samochodu, to jedzie na około. Nie byłem tam, ale takie jest moje zdanie ogólnie odnośnie cięcia zakrętów.

t-tedi 
eNka

Panowie ... ja bardzo przepraszam ale to jest AB-CUP anie rajd turystyczny dla emerytów

jezdzi się tam jak na prawdziwych oesach , a te cięcia były naprawde spoko ;-)

kons6 
WRC

tu emeryt ;-)
Nie wiem czy to nie jest sprzeczne z ideą AB CUP (jak np. nawroty wokół
beczek ;) ), ale napiszę:
- ja bym wyeliminował do 0 cięcie zakrętów stawiając słupki na szczytach
wszystkich tych zakrętów, które mogą być cięte i konsekwentnie dodawał
sekundy za potrącenia

jak sobie patrzę na niektóre onboardy i jazdę niektórych, to widzę ile
sekund można nadrobić tnąc; wątpię, że umiejętność jazdy polega między
innymi na ocenie czy dany zakręt ciąć po trawniku, czy nie. Dodatkowo
jest tak jak ostatnio w Toruniu na jednym z zakrętów: większość tnie,
robi się wyryp, jadę ostatnią próbę nie tnąc i wpadam na taki piach
usypany od cięcia, że zwalniam jak na mokrym.

tak ogólnie, to dla mnie sztuką jest pojechać najszybciej na tej samej
wyznaczonej trasie (wybierając odpowiedni tor), natomiast nie jest
sztuką dopasowanie sobie trasy, tak, żeby mieć krótszy czas.

Waligor 
WRC

Dobranie optymalnej trasy bardzo silnie wiąże się z cięciem lub nie ;) Tak samo optymalny tor jazdy zdecydowanie wiąże się z osiąganiem lepszych czasów. Wygrywa ten który czuje jak najlepiej przygotować samochód pod trasę, kto umie ocenić gdzie może dać więcej gazu niż inni i kto zrobi mniej błędów. Tak więc nie zgodzę się, że cięcie nie ma związku z dobieraniem optymalnego toru, bo jak jest szybciej, to znaczy że dany tor jest bardziej optymalny :D To jest wyścig. Za przeproszeniem, jeśli chcesz jeździć tylko tak by dobierać optymalny tor, to pasek na drodze jest bardzo szeroki, w ten sposób optymalną jazdę możesz jechać na ulicy. Po to się mierzy czas, by właśnie jechać na czas ;) Uczysz się w ten sposób kontrolować samochód i oceniać otoczenie, bo jedziesz na maksa ;)

Poza tym na prawdziwych rajdach, zwłaszcza szutrowych, wyrypy są 50 razy większe i nikt nic nie mówi, zwłaszcza pod koniec i to w wyniku cięcia czy mielenia kołami. Taki sport, po to się przygotowuje auto by właśnie zniosło takie trudy i by lepiej się prowadziło. A to że piasek na trasie był, no to rozumując w sposób dobierania trasy, to uczysz się hamować w trudnych warunkach, a i podejrzewam że jak syf byłby od początku to nikt by nic nie mówił, bo już był. Jak został wprowadzony w trakcie, to trudno, taki sport. Jakby w trakcie zaczął padać deszcz, to też byś psioczył, że miało nie padać i robi się ślisko? Nie! To jest taki sam przypadek, przy którym trzeba umieć go pokonać i jechać dalej.

macfig 
eNka

t-tedi napisał/a:
Panowie ... ja bardzo przepraszam ale to jest AB-CUP anie rajd turystyczny dla emerytów

jezdzi się tam jak na prawdziwych oesach , a te cięcia były naprawde spoko

Generalnie mam dokladnie ten sam poglad. Na moj gust w Toruniu 1 ciecie bylo nieciekawe (bo sie zrobila za duza wyrwa i powstal uskok miedzy plyta betonowa a ziemia) i chyba tego nie powinno byc (trzeba jednak troszke dbac o furki :niewiem: ) ale reszta ciec to spoko mysle. Wiem, ze do Automobilklubu Bydgoskiego wplynela taka prosba od jednego zawodnika zeby nie bylo ciec w ABCUP i dlatego takie pytanie. Bede wdzieczny za wiecej zdan, ktore beda napewno istotne dla ukladajacych trase w ABCUP. :piwko:

t-tedi 
eNka

wrzucam linka do onbordu (tym razem widok z przodu :mrgreen: )

http://www.youtube.com/wa...feature=channel

doskonale widać tam te cięcia o których mówimy szczególnie 2.13-2.16(min)

sam też przyznaje że można na niektórych koło urwać ,ale ja pozostawił bym tą

sprawę naturze .

Sami musimy nauczyć się kalkulować ryzyko ,a nie jechać na wariata :twisted:

No i jeszcze posiadając taki luksus jak "Pilot rajdowy " możemy opisać te miejsca

co bardzo pomaga

Pozdrawiam wszystkich ciachaczy :mrgreen:

kons6 
WRC

Wysłany: Pią 25 Cze, 2010   

ja sobie pozwolę na delikatną polemikę:
- rajdy to dla mnie inna bajka, jeżeli chodzi o szuter, to chociażby opony są inne, nie wspominając o kompletnie innym zawieszeniu i płytami pod czym tylko się da (np. wszystkimi elementami zawieszenia łącznie z wahaczami)
- dodatkowo na rajdach po asfalcie czy bruku takich cięć raczej nie ma, a tak wolne zakręty jak te cięte w Toruniu po trawie są wyjątkami

Zwolenników mojego podejścia nie ma, więc pewnie pozostaje płyta pod silnik i podniesienie gwintu na maksa; liczę na rundę kjsową BMW Challenge i może na krawężniki, bo tam efektem cięcia będzie nieukończenie prób ;)

Tak trochę złośliwie, to spróbuję sobie na którejś rundzie znaleźć tor kompletnie omijający po trawie czy piachu zakręt czy ich sekwencję i formalnie nie będzie na to protestu (a np. 5-10 sekund to niezła przewaga)

Waligor 
WRC

Wysłany: Pią 25 Cze, 2010   

Zgadzam się, że na rajdzie zmieniają kompletnie zawieszenie, ale też pod KJSy ludzie ustawiają często samochód neutralnie, nie mówiąc, że większość nie ma gwintowanego zawieszenia (z tego co wiem), tak więc zawieszenie to przewiduje wszystko. Co nie zmienia faktu, że skoro jak wyjaśniłeś, nie jedziesz na czas, to nie-cięcie nie jest problemem, bo jedziesz jak chcesz ;) Tak samo z krawężnikami, to raczej ludzie mają tyle oleju w własnym zakresie, że tną tam gdzie się da, a nie absolutnie wszędzie - za szeroko ponosi Cię fantazja ;) Poza tym ominięcie sekwencji zakrętów, to już jest nie dostosowanie się do trasy próby i to jest taryfa, więc nadal ponosi Ciebie fantazja. A jeśli chodzi o takie cięcie, że ludzie nie jechali po asfalcie, to tak był taki zakręt na Bednarach, ale czy rzeczywiście szybciej przejechali jadąc w pełni na piachy względem przyczepności na asfalcie... ;)

gosc 
eNka

Wysłany: Nie 27 Cze, 2010   

dla mnie cięcie jak ten jeden zakręt przed metą na bednarach to przegięcie i powinna tam stać opona czy coś innego żeby zachować zaplanowany tor jazdy, za to cięcia na zakrętach gdzie teren naturalny nie pozwala na zjazd całym samochodem z trasy zaplanowanej jest ok. były też takie zakręty na bednarach gdzie można było ciąć jedną oponą np.

Waligor 
WRC

Wysłany: Pon 28 Cze, 2010   

gosc napisał/a:
dla mnie cięcie jak ten jeden zakręt przed metą na bednarach to przegięcie i powinna tam stać opona czy coś innego żeby zachować zaplanowany tor jazdy, za to cięcia na zakrętach gdzie teren naturalny nie pozwala na zjazd całym samochodem z trasy zaplanowanej jest ok. były też takie zakręty na bednarach gdzie można było ciąć jedną oponą np.

Dla mnie też przesada jak tam ludzie przejeżdżali, ale moim zdaniem to więcej mieli z tego strat niż pożytku ;) Zwłaszcza że zjeżdżając całym autem na trawnik wpadało się w poślizg - zwłaszcza jak się szybko jechało, a tam 3 bieg miałem już ze spokojem wpięty. Wydaje mi się więc, że więcej się tam zyskiwało jadąc zewnętrznymi kołami po asfalcie, a Ci co przejeżdżali po trawie, to ich broszka.

kons6 
WRC

Wysłany: Wto 29 Cze, 2010   

cieszę się bardzo że na rajdowympoznaniu.com możemy w inny sposób rozmawiać na tematy, na które mamy inne zdania niż tam forum RL (od postu Michał_Rallyland do końca)

Odpowiedz do tematu