Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: knastol
Wto 08 Lut, 2011
II SuperOES Tor Poznań (06.02.2010)
Autor Wiadomość
mlody-sbt 
A-grupa

Wysłany: Pon 01 Lut, 2010   

kurde walneło mi się zapomniałem dopisać, że jestem z AW może to ktoś zmnienić...

konrad1f
WRC

spokojnie - pokażesz legitkę przy okienku i będzie git -nie pękaj :razz:

szkoleniemotocyklowe.pl

antolll
WRC

konrad1f napisał/a:
Cytat:
Ja proponuję tylko start lotny

chyba za dużo z Paderą przebywasz
dawno takiego durnego pomysłu nie słyszałem/czytałem

i pytanie pomocnicze - co Ci da to, że będziesz ruszał z wyślizganego miejsca 15m od fotoceli zamiast 5cm od fotoceli?

Z Paderą od rajdu, poza kilkoma kolacjami przy świecach nie miałem kontaktu.

Co mi da? To, że zamiast tracić 15s na starcie, w MIERZONYM CZASIE, postoję sobie w miejscu 15m od fotokomórki, a mijając ją będę już jako-tako jechał, te kilka kmh. ;-)

http://img257.imageshack....saab20826co.jpg

bogaj2 
WRC

Nie myślałem że to kiedyś powiem ale... Kondziu popieram Twoje zdanie w tej sprawie, a reszta panów nie zachowujcie się jak panienki, chyba że tak chcecie to USA toleruje panów w sukienkach. Peace :drive:

konrad1f
WRC

a myślisz, że inni będą wtedy tacy głupi i będą startować 5cm przed fotocelą? :mrgreen:
każdy normalny będzie startował z miejsca jak najbardziej oddalonego od fotoceli - i tym samym dochodzisz do punktu wyjścia - wszyscy będą startowali z tego samego miejsca!

szkoleniemotocyklowe.pl

Try3ek
WRC

a mi się wydawało że sztuką też jest ruszanie, mając nadmiar mocy można stracić 2-3s nawet na suchym, a na lodzie wychodzi kto co umie..

konrad1f
WRC

Wysłany: Wto 02 Lut, 2010   

albo kto jakie ma kapcie ;-)

szkoleniemotocyklowe.pl

antolll
WRC

bogaj2 napisał/a:
chyba że tak chcecie to USA toleruje panów w sukienkach.

Po co USA? Holandia bliżej ;-)

konrad1f napisał/a:
a myślisz, że inni będą wtedy tacy głupi i będą startować 5cm przed fotocelą? :mrgreen:
każdy normalny będzie startował z miejsca jak najbardziej oddalonego od fotoceli - i tym samym dochodzisz do punktu wyjścia - wszyscy będą startowali z tego samego miejsca!

Pewnie że tak, ale nie będzie wyślizganego małego fragmentu, tylko toto się rozłoży na dłuższy rozbieg.

Try3ek napisał/a:
a mi się wydawało że sztuką też jest ruszanie, mając nadmiar mocy można stracić 2-3s nawet na suchym, a na lodzie wychodzi kto co umie..

Tak, ale na czystym lodzie umiejętności w fwd na nic... A tak można by się jakoś bardziej... wykazać? :niewiem:

konrad1f napisał/a:
albo kto jakie ma kapcie ;-)

i napęd ;-)

Pozdro!

konrad1f
WRC

Cytat:
Pewnie że tak, ale nie będzie wyślizganego małego fragmentu, tylko toto się rozłoży na dłuższy rozbieg.

????
co ma się rozłożyć?
to tak samo się rozłoży za startem w przypadku ruszania bezpośrednio sprzed fotoceli!
dalej nie rozumiesz, że każdy zdrowy na umyśle człowiek będzie ruszał z jak najdalszego od fotoceli dostępnego miejsca? nie rozumiesz, że każdy przed celą będzie chciał mieć jak największą prędkość? więc wyjdzie dokładnie na to samo!!

szkoleniemotocyklowe.pl

antolll
WRC

konrad1f napisał/a:
Cytat:

????
co ma się rozłożyć?
to tak samo się rozłoży za startem w przypadku ruszania bezpośrednio sprzed fotoceli!
dalej nie rozumiesz, że każdy zdrowy na umyśle człowiek będzie ruszał z jak najdalszego od fotoceli dostępnego miejsca? nie rozumiesz, że każdy przed celą będzie chciał mieć jak największą prędkość? więc wyjdzie dokładnie na to samo!!

No dobra :razz:
Niech Wam będzie :razz:
W sumie to może i macie rację :lol:

To co zrobić żeby się dało ruszyć? :niewiem:

bogaj2 
WRC

Pamiętajcie też że to sędzia ustawia was do próby więc manewrowanie żeby się ustawić dalej będzie utrudnione... :drive:

api 
WRC

trochę żwiru by załatwiło sprawę... ale na lodzie też czegoś można się nauczyć, nie robiłbym z tego tragedii narodowej

IceCube 
WRC

bogaj2 napisał/a:
Pamiętajcie też że to sędzia ustawia was do próby więc manewrowanie żeby się ustawić dalej będzie utrudnione... :drive:

Ale i tak wyjdzie na to samo ;) ))

mateusz 
nowy

api napisał/a:
ale na lodzie też czegoś można się nauczyć, nie robiłbym z tego tragedii narodowej

Mi się tam podobała nawierzchnia z ostatniej eliminacji ;) i jestem nawet za że ten lód nie puścił. Wystarczy jechać z głową, a co do startu no to każdy ma z nim problem w FWD jak i zapewne RWD. Bać się nie ma czego bo w naszych klasach nie ma AWD, wszyscy ruszają tak samo powoli czyli jest wyrównana walka :drive: . Wydaję mi się, że nie ma na co narzekać i zapełniać temat głupotami i wymysłami.

Pozdrawiam
Mateusz

Try3ek
WRC

co do ruszania to powiem jedno, czym mniej gazu tym lepiej, jadąc wigilijny na 2 pierwszych biegach gaz w podłodze był tylko momentami nawet na 3 czasem trzeba było odpuścić.
Wskocz sobie na jakiś placyk i zobacz że gdy ruszasz z obrotów rzędu 1,5tyś i powoli dodając gazu i zmieniając wcześniej biegi nie ma poślizgu. Przy lodzie i śniegu gdzie przy dodawaniu gazu pojawia się uślizg czasem warto wrzucić wyższy bieg nawet jak by obroty spadł do 3 tyś to większość silników się już jakoś napędza a gdy masz 5-6tyś to jaka kolwiek reakcja na gaz kończy się uślizgiem osi napędzanej co przy FWD wiążę się z niemożliwością skręcania.
Jak tak narzekacie to mam pytanie ile trenowaliście godzin ruszanie na śniegu...mogę się założyć że większość tego nie robiła...potrenujcie to nie boli

gimof 
WRC

Mam nadzieję, że zdąże dojechać chociaż popatrzeć na ostatni przejazd.
Mam nadzieję również, że będzie depo i miny kierowców - "ej tam jedziemy" ahaha :twisted:

huzar105
WRC

W innych krajach maja podobne warunki :)

http://www.youtube.com/wa...gkw&feature=sub

mlody-sbt 
A-grupa

ale lodu tam nie widać zbytnio ;-)

Try3ek
WRC

właśnie przed chwilą leciała relacja z tego rajdu na tvn turbo i zawodnicy też tam lecieli...bo u nich się nie jeździ na kolcach!! Fajne 360 robili na prostych drogach

huzar105
WRC

mlody-sbt napisał/a:
ale lodu tam nie widać zbytnio ;-)

Tak? http://www.youtube.com/watch?v=SFzKDlibi6g
;-)

kons6 
WRC

Try3ek napisał/a:
Wskocz sobie na jakiś placyk i zobacz że gdy ruszasz z obrotów rzędu 1,5tyś i powoli dodając gazu i zmieniając wcześniej biegi nie ma poślizgu.

Jak tak narzekacie to mam pytanie ile trenowaliście godzin ruszanie na śniegu...mogę się założyć że większość tego nie robiła...potrenujcie to nie boli

ja mam wielką prośbę o szybką pomoc,
zrozumiałem, że jestem cienki i wskoczyłem na placyk
mam to 1,5 tys obrotów i od pół godziny stoję w miejscu, może mi ktoś pomoże? ;)
czy mam zacząć powoli dodawać gazu?

bardziej serio: już ten lód był w styczniu, koleiny na startach też, już to przeżyliśmy, ja nie mam kompletnie żadnego pomysłu na poradzenie sobie ani z jednym, ani z drugim (u mnie powyżej 1 tys obrotów nie ma przyczepności na dobrych zimówkach z 2 bar)

jeżeli ktoś przygotuje starty i trasy tak, żeby można było w zakręty wchodzić z rybki jak na filmie, to będę wdzięczny

ludzie piszą o kolcach, ja to rozumiem, do jazdy jest potrzebne minimum przyczepności, w takich warunkach jak ostatnio, wg mnie, paradoksalnie bardzo wiele zależy od auta

moje ulubione miejsca to: nawrót na Placu Cygańskim, duży płat lodu na klombach, wielkie lodowisko przed wyjazdem w lewo na łącznik na kartingu plus depo - wszędzie vmax 5-10 km/h

[ Dodano: Wto 02 Lut, 2010 ]
aha, nie bardzo rozumiem krytykę pomysłu ze startem lotnym,
jak na razie to najlepsze, najtańsze i najmniej kłopotliwe rozwiązanie problemu kolein,
które przeczytałem

i mam też nadzieję, że posta o mecie stop nikt z organizatorów nie przeczyta ;)

Pyra 
WRC

uwazam ze lotny start to dobry pomysl, ale meta stop to tez dobry pomysł, bo uczy pokory a jeźdzymy po to by sie uczyć a nie po to by było łatwo i przyjemnie, acha trasa musi byc troche odsniezona by bylo mimimum przyczepnosci do jazdy, dobrym pomyslem tez by bylo po 2 petlach zamiana mety i startu do odcinkow miejscami, czyli jazda pod prad :) :):)

huzar105
WRC

Pyra napisał/a:
dobrym pomyslem tez by bylo po 2 petlach zamiana mety i startu do odcinkow miejscami, czyli jazda pod prad

Zajebisty pomysł. Sądzę, że technologicznie nie powinno być problemu :)
Ale niech się Dembol wypowie :eek:

konrad1f
WRC

proszę - Pyra wytłumacz mi to, co jest dobrego w "lotnym" starcie?

szkoleniemotocyklowe.pl

Michalst 
nowy

Wysłany: Sro 03 Lut, 2010   

Ale przysypało śniegiem :mrgreen: bedzie niezła jazda, chyba trzeba będzie brać saperki :mrgreen:

BIG J
eNka

Tak sobie czytam te wasze narzekania, że lód , że nie ma jak ruszyć i ogólnie to tragedia...... wiecie co to są rajdy? Jeżeli ktoś potrafi opanować auto w takich warunkach przy dużo mniejszych prędkościach jak na suchym asfalcie to wielki szacun. Cała jazda w takich warunkach polega na rozsądku i myśleniu. Jak ktoś ma w głowie tylko gaz do dechy i ciąganie rękawa to daleka droga do opanowania auta.
Co do startu to wszyscy startują w tych samych warunkach i mają równe szanse, jasne że na pierwszej pętli pierwsze numery mają więcej śniegu niż lodu ale kilka aut i już jest równo. Dobra tyle co chciałem powiedzieć ;-) Dosyć marudzenia i cieszyć się że mamy gdzie jeździć. :drive:

kubek 
A-grupa

Zmienie troszkę temat.
Pilnie poszukuję pilota na sobotni SO i niedzielny Yeti.
Jedyne wymagania to własny kask, trochę doświadczenia i wola walki :)
Chetnych proszę o kontakt na priv :)

konrad1f
WRC

jeśli chodzi o ruszanie na śliskim proponuje następującą opcję:
-najpierw wyczuć sprzęgłem (przy obrotach jałowych) kiedy łapię i trzymać
-na znak do startu dodajemy gazu nie odpuszczając jeszcze pedału sprzęgła i to spowoduje, że auto będzie chciało ruszać ale obroty wzrosną ciut bardziej niż potrzeba (sprzęgło w poślizgu)
-dalej odpuszczając pedał gazu odpuszczamy sprzęgło - jakby symetrycznie, równolegle (obroty trochę spadną)
-dalej już gazem

szkoleniemotocyklowe.pl

huzar105
WRC

konrad1f napisał/a:
-na znak do startu dodajemy gazu nie odpuszczając jeszcze pedału sprzęgła i to spowoduje, że auto będzie chciało ruszać ale obroty wzrosną ciut bardziej niż potrzeba (sprzęgło w poślizgu)
-dalej odpuszczając pedał gazu odpuszczamy sprzęgło - jakby symetrycznie, równolegle (obroty trochę spadną)
-dalej już gazem

Chyba w każdej książce o sportowej jeździe jest poruszony temat optymalnego ruszania.

antolll
WRC

Wysłany: Czw 04 Lut, 2010   

konrad1f napisał/a:
-dalej już gazem

Zgodnie z radami w tym wątku pojechałem poćwiczyć ruszanie na lodzie (znalazłem troche pod M1, mało bo mało, ale za to gładki, wyślizgany, jak na starcie), i u mnie najlepiej wychodzi ruszanie z dwójki, tak, że silnik się dusi i lampy już przygasają ;-) Ale za to po chwili już pęęędzi, mimo, że po lodzie :lol:

Odpowiedz do tematu