Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: knastol
Wto 08 Lut, 2011
4 SuperOESy 2010 za nami - kilka uwag
Autor Wiadomość
karcio86
A-grupa

Wysłany: Nie 14 Mar, 2010   

Hej, kiedy będzie klasyfikacja na oficialnej stronie superoes'ów ?

pozdrawiam

kons6 
WRC

Wysłany: Nie 14 Mar, 2010   4 SuperOESy 2010 za nami - kilka uwag

Na zakończenie ostatniego SuperOESu organizatorzy poprosili o opinie na forum, więc:
/na początek moje życzenia z końca sezonu 2009/

1. Super będzie odcinek testowy otwarty od godziny przed przejazdami aż do końca przejazdów.

Odcinek testowy jest na każdej imprezie - super. Może da się go przedłużyć w czasie, nałożyć na próby?

2. Wyniki w jednym miejscu - na dużym LCD przy Biurze, przypominam sobie dyskusję o ograniczeniach sprzętu i oprogramowania, pamiętam jaki to skok w tym roku z pomiarów ręcznych na początku, ale to w końcu post z życzeniami

To będzie jesienią ;) Jest tyle głosów na forum, że chyba nie ma innej opcji.

3a. Żeby próby omijały "kaloryfer" przy garażach koło kartingu (ostatni pomysł z przejazdem tuż przy budynku jest dla mnie super; przejazd "kaloryfera" to maskara ze względu na bardzo ciasne zakręty na betonie i dużą różnicę wysokości beton - otoczenie

Nie było żadnej próby z kaloryferem :)

3b. Żeby próby omijały drzewo przy wyjeździe na tor przed zakrętem na prostą start-meta; wokół tego drzewa robi się po przejazdach trasa dla terenówek

Nie było żadnej próby wokół drzewa :)

3z. Ogólnie, żeby próby były dopasowane do aut z rozstawem osi większym od PF126, *cento i podobnych aut

Były, nawet ostatnie opony przy garażach dało radę przejechać, choć czasem się dziwiłem, że o nic nie zahaczyłem.

/nowe uwagi/

Pomysł z równoległym poprowadzeniem początków prób super.

Może zapoznanie zrobić w taki sposób: jeden przejazd, auta puszczane co 20 sek, ale bez pomiaru czasu, obowiązkowo w kaskach, przejazd na szybko i bez opisywania trasy.

Marko 
WRC

Wysłany: Nie 14 Mar, 2010   

api napisał/a:
chyba, że dałoby radę radiowo, to byłoby naprawdę super!

pewnie by się dało tylko ta cena :D
http://www.kess.pl/e/hl620.htm

WJ 
A-grupa

Auto: 2xE46, 1xR53
Wysłany: Pon 15 Mar, 2010   

Marko napisał/a:
api napisał/a:

Da radę taniej.

http://allegro.pl/item959..._2w_2_4ghz.html

"Rule the bends, bend the rules."

huzar105
WRC

WJ napisał/a:
Marko napisał/a:
api napisał/a:

Da radę taniej.

http://allegro.pl/item959..._2w_2_4ghz.html

Testowałeś to urządzenie?

WJ 
A-grupa

Auto: 2xE46, 1xR53

Czegoś podobnego używalismy kiedyś w TV, żeby na plazmie koło prowadzącego program było widać to, co się dzieje akurat w aucie jadącym w tle. Kręciliśmy to w Modlinie, więc było płasko, bez przeszkód i z pełną widocznością radiową - nie wiem jak na TP, ale powinno dać radę.

"Rule the bends, bend the rules."

knastol 
B-grupa

chlopaki, no bez przesady - od mety "prawej" próby, do startu, gdzie wszyscy sie zbieralismy nie bylo zbyt daleko - przewod by wystarczyl...

co innego ekran ze wszystkimi wynikami, ale tu juz lepiej byloby wyslac to przez internet - zdecydowanie taniej :piwko:

o ile nie trzeba tych danych zbyt mocno obrabiac recznie... choc kiedys sie udalo, moze i teraz sie uda - czasu mamy sporo na przygotowania

ze swojej strony mam sugestie organizacyjna: przejazd pierwszej proby plus dojazd do drugiej to pewnie jakies 5 minut - przy startach rownoleglych proponuje wstrzymac start do drugiej proby, az nie przyjedzie "jedynka" - wtedy nie ma zadnych problemow z kolejnoscia startu, nikt nie kombinuje, nie wpycha sie, nie musi czatowac na swoja kolej itd. sedziowie tez moga lepiej opanowac numery i co najwazniejsze - bedzie rownie szybko jak na poprzednich oesach - tym razem troche sie to przeciagalo :piwko:

http://knast.poznan.pl
http://www.omnie.info.pl

Padera 
WRC

Jak to Hultajku ładnie napisałeś "obrobić" to by trzeba Adasia kijem bo nadal nie widze żeby T były liczone. A kiedyś będzie o to awantura.

bogaj2 
WRC

knastol napisał/a:
nikt nie kombinuje, nie wpycha sie, nie musi czatowac na swoja kolej itd. sedziowie tez moga lepiej opanowac numery

A my mieliśmy lepszy pomysł z Kolejnością: za podjazd na próbę nie po kolei czyli np startuje 15 a podjeżdża 30 to będzie +5 sek, a za spóźnienie się na swój start bez podania konkretnego powodu dlaczego nastąpiło spóźnienie +10 sek. Wtedy może panowie nauczycie się liczyć do 100. Tak samo raczej się skończy wybieranie sobie numerów bo potem któreś zostają w biurze tak jak teraz np 48 a załóg było ponad 70, podchodzicie to dostajecie numerek w kolejności przyjścia. Wtedy skończy się kombinowanie :drive:

huzar105
WRC

bogaj2 napisał/a:
knastol napisał/a:
nikt nie kombinuje, nie wpycha sie, nie musi czatowac na swoja kolej itd. sedziowie tez moga lepiej opanowac numery

A my mieliśmy lepszy pomysł z Kolejnością: za podjazd na próbę nie po kolei czyli np startuje 15 a podjeżdża 30 to będzie +5 sek, a za spóźnienie się na swój start bez podania konkretnego powodu dlaczego nastąpiło spóźnienie +10 sek. Wtedy może panowie nauczycie się liczyć do 100. Tak samo raczej się skończy wybieranie sobie numerów bo potem któreś zostają w biurze tak jak teraz np 48 a załóg było ponad 70, podchodzicie to dostajecie numerek w kolejności przyjścia. Wtedy skończy się kombinowanie :drive:

Widzę, że wczułeś się w rolę Pan-a Kierownika :mrgreen:

Z tym ustawianiem to nie jest zły pomysł jeśli np. będzie możliwość jednokrotnego spóźnienia się na start bez podania przyczyny (np tankownie, zmiana opon, czy obiad).

api 
WRC

Proponuję, aby każdy ustawiał się w kolejce.
Wytyczenie wąskiego dojazdu do prób wykluczyłoby to, co czasem irytuje - przeciskanie się w kolejce.
Jeżeli ktoś chce zrobić sobie chwilę przerwy, nie ustawia się w kolejce lecz idzie na kawę, herbatę, jogging, zmianę opon czy co tam lubi.
Podawanie przyczyny zgubienia kolejności i jej sankcjonowanie jest bez sensu.
Komu przeszkadzają Ci, którzy czasem wypadną ze swojego miejsca?

kons6 
WRC

knastol napisał/a:

ze swojej strony mam sugestie organizacyjna: przejazd pierwszej proby plus dojazd do drugiej to pewnie jakies 5 minut - przy startach rownoleglych proponuje wstrzymac start do drugiej proby, az nie przyjedzie "jedynka" - wtedy nie ma zadnych problemow z kolejnoscia startu, nikt nie kombinuje, nie wpycha sie, nie musi czatowac na swoja kolej itd. sedziowie tez moga lepiej opanowac numery i co najwazniejsze - bedzie rownie szybko jak na poprzednich oesach - tym razem troche sie to przeciagalo :piwko:

mam problem ze zrozumieniem tego pomysłu, a po drugie spodobała mi się planowa dezorganizacja, do której zaprosił nas T.Płaczek na odprawie: wybierzcie sobie auto,
z którym chcecie się spróbować; dla mnie było to bardzo fajne, bo mogłem za każdym razem pojechać w parze z kimś innym

bogaj2 
WRC

No ok ale potem robi się burdel w stylu: "Spóźniłem się na start na 2 przejazd bo coś tam" a tutaj już dawno leci 3 przejazd i robi się zamieszanie... Ja np nie widzę najpierw ustawienia się w kolejności a potem dopiero łażenia i gadania z kolegami, zmiany ciśnienia w oponach albo siuśkania po krzajach albo cokolwiek innego... :drive:

Padera 
WRC

Mi kiedyś odbiło i jak mój nieulubiony Organizator (Tomku i Dario, nie chodzi o Was, po prostu nie chce przyjemniaczka wymieniać z nazwiska) robił SuperOes to chciałem wspomóc i przestawiałem kolejke wg numerów. Zawracanie kijem Wisły lub jak kto woli syzyfowe prace zakończyłem po minucie. Bez sensu.
Nie wiem jak to by wyszło u Adasia z pomiarem czasu ale widze dwie opcje: 1 albo od razu 1000 jak sie ktoś nie stawi w kolejności; 2 wolna amerykanka jak na YTP. Wszelkie wersje pośrednie mogą prowadzić do kłótni.

huzar105
WRC

Padera napisał/a:
2 wolna amerykanka jak na YTP.
Tylko tam masz więcej prób.

bogaj2 
WRC

huzar105 napisał/a:
Padera napisał/a:

Tylko że YTP to pachołkada z 8 próbami wielkości parkingów pod biedronkami...

huzar105
WRC

bogaj2 napisał/a:
huzar105 napisał/a:
Padera napisał/a:

:shock: Panie kierowniku :mrgreen: u mnie pod biedronką są tylko 2 słupki ciężko między nimi latać bokiem. (tak słyszałem) :mrgreen:

bogaj2 
WRC

huzar105 napisał/a:
bogaj2 napisał/a:
huzar105 napisał/a:
Padera napisał/a:

:shock: Panie kierowniku :mrgreen: u mnie pod biedronką są tylko 2 słupki ciężko między nimi latać bokiem. (tak słyszałem) :mrgreen:

To była przenośnia... ale w sumie daleko nie odbiegam od realiów YTP

Odpowiedz do tematu