Chciałem poznać wasze opinie co polecacie do cc/sc
Chciałem kupic N-rally- ale:
1 ze nie wszyscy są zadowoleni
2 nie wiadomo czy nie zostaną zabronione
Wszystkie inne w normalnych rozmiarach 155/65 165/55 165/65 są raczej zwykłymi oponami na co dzień a nie do rajdów...
fajne gumy zaczynają się w rozmiarach 175- 185- ale to chyba będzie za szerokie jak na takie małe i raczej słabe autko.
Temat dotyczy opon nowych
p.s. zamówiłem już yokohama a539 175/60/13 ale później się okazało ze żaden ze sklepów nie ma ich na stanie
[ Dodano: Sro 28 Sty, 2009 ]
W dobrej cenie są też Bridgestone Potenza 165/50/R15 - srednica koła tylko 2mm wieksza od 165/65/13 wiec do seja wejdzie a akurat mam wolne felgi w 15"
Wysłany: Czw 29 Sty, 2009
Ja mam 175/50R13 "cywile" (Fulda Carat Assuro) i na pewno nie ma uczucia, że za szeroka guma w stosunku do mocy (a na kołach mam może 40-35 koni teraz ), a prowadzi się jak dla mnie rewelacyjnie. Oczywiście, nie mówię o kwestii pasowania rozmiaru opony do nadkola, bo to różne auta (w R5 powyżej 175 potrzebne by już były z przodu poszerzenia, np. z GTE/GTT bo jest "na styk" z szerokością).
Wysłany: Czw 29 Sty, 2009
Używki, ale raczej "świeże". Poza drobnymi problemami z trakcją przy starcie (szczególnie na mokrym, syfie i szutrze) i trudnym do wyczucia, nagłym "odklejaniem" przy hamowaniu, też zwłaszcza na mokrym (ale to może być wina mojego auta, które jest w stanie agonalnym i nie wszystko działa tak precyzyjnie, jak powinno), nie widzę wad. Szczególnie pozytywnie zaskoczyła mnie na wodzie, lubię jeździć po kałużach a jeszcze nigdy nie miałem aquaplaningu. Precyzja kierowania, jeżeli nie ma się luzów w układzie kierowniczym (a ja nie mam) jest jak brzytwa, jednocześnie łatwo wyczuć, kiedy opona odkleja się poprzecznie. Efekt: na dużej nitce toru Poznań do chyba połowy zakrętów nie muszę hamować (jak odwagi starczy...) a w zakręcie bezproblemowo jedzie się delikatnym czterokołowym uślizgiem kontrolowanym gazem. A nie jestem Hołowczycem ani Loebem.
ja w mojej 127 (masa podobna do sc i moc) na lato mam 175/50 dunlop sp sport, jak latałem po kartingu to nigdy mi przód nie wyjechał a były małe kałuże, a z tyłu mam ten sam rozmiar ale pirelli i tej opony nie polecam, niestety wada jest taka że ciężko to jest utrzymać jak się ma małą kiere i dużą glebe. Wada tego układu też jest taka że powinna być tam 7" fela by to miało ręce i nogi.
Drugimi oponami sa zimówki 145/70 i na tych jechałem w kjs i powiem że przy syfie super sie spisują, a cena ich jest śmieszna bo poniżej 100zł idzie coś fajnego kupić. A kase zamiast w opony zainwestować w dobre zawieszenie, sama opona to nie wszystko
_________________ G Ł O Ś N O i BOKIEM...
Poznańska Grupa Rajdowa
7" fela pod oponę 175? chyba przesadziłeś!
7 to spokojnie pod 195 pasuje a i tak opona jest trochę "obciągnięta"
Akurat 175/50/13 jest bardzo specyficzną (np dunlop 2000 i 3000) szeroką oponą odpowiednikiem 195/45/13- w corsie miałem takie rozmiary własnie i były tak samo szerokie i wysokie...
tak na szybko poszukałem zdjęcia moich felg pierwsza opona to dunlop leży idealnie na tej feldze druga to pirelli i tu już mały trapez ale tragedii jeszcze nie ma
_________________ G Ł O Ś N O i BOKIEM...
Poznańska Grupa Rajdowa
Wysłany: Pią 26 Lut, 2010
z tego co wiem, rallye to starsza wersja rainexperta, wiec z tych 2 wybor wydaje sie oczywisty - sam chce je kupic do wpp na deszcz... choc tez nie jestem przekonany co do slusznosci wyboru...
a na suche - tak jak Dez pisze - vivo rulez i to szorstkowane no, teraz juz znasz moj sekret z poprzedniego sezonu
z tego co wiem, rallye to starsza wersja rainexperta, wiec z tych 2 wybor wydaje sie oczywisty - sam chce je kupic do wpp na deszcz... choc tez nie jestem przekonany co do slusznosci wyboru...
a na suche - tak jak Dez pisze - vivo rulez i to szorstkowane no, teraz juz znasz moj sekret z poprzedniego sezonu
A mozna jeszcze kupić nowe VIVO??
Zastanawiam się nad rainami nawet na suche, niestety nie mam mozliwosci posiadania wiekszej ilosci opon, wiec chce jedne na sezon
"Markgumy primo za 200zł" - z tego co widzę to są tylko 15-stki.
Vivo nówki są nadal do kupienia w Poznaniu za ok 115 zł sztuka tyle, że z allegro. Pewnie jakieś zapasy mają. Druga firma jest chyba z Gdańska o ile pamiętam. Cena podobna.
_________________ ... "coś być musi do cholery za zakrętem" ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum