Nie testowałem, ale kiedyś liczyłem Vmax z przełożeń przy założeniu rozmiaru opon 175/50/13 (rozmiar teoretyczny) - wówczas na 6-tym biegu przy 6k RPM dojdziesz do ok. 155km/h prędkości rzeczywistej - i do tylu 63KM silnik powinien moim zdaniem dociągnąć. Pytanie, o ile masz podniesione odcięcie i czy silnik na ostatnim biegu da radę się tak wkręcić
Moje teoretyczne wyliczenia rzeczywistej Vmax dla 175/50/13 i odcięcia przy 6800 RPM:
1. bieg ~ 37 km/h
2. bieg ~ 60 km/h
3. bieg ~ 88 km/h
4. bieg ~ 117 km/h
5. bieg ~ 145 km/h
6. bieg ~ 176 km/h
Wysłany: Pią 06 Maj, 2011 Re: Jaki V-Max na skrzyni 6 speed z Punta I
szczuras napisał/a:
swedish napisał/a:
a może ktoś jeździł na taki zesatwie silnik prawie seria ok 63KM i krótka skrzynia 6 z punto I jaki może być V-max ?
Jeżeli dojedziesz do końca 6 biegu to pojedziesz ~197 km/h
Na jakich kołach i przy jakich obrotach?
Tak czy siak, generalnie jeśli pytanie miało w tle "czy nie będę leciał na odcince połowy prostej na Bednarach?" , to powyższe odpowiedzi powinny pomóc
Wysłany: Nie 08 Maj, 2011 Re: Jaki V-Max na skrzyni 6 speed z Punta I
Misza napisał/a:
szczuras napisał/a:
swedish napisał/a:
a może ktoś jeździł na taki zesatwie silnik prawie seria ok 63KM i krótka skrzynia 6 z punto I jaki może być V-max ?
Jeżeli dojedziesz do końca 6 biegu to pojedziesz ~197 km/h
Na jakich kołach i przy jakich obrotach?
Tak czy siak, generalnie jeśli pytanie miało w tle "czy nie będę leciał na odcince połowy prostej na Bednarach?" , to powyższe odpowiedzi powinny pomóc
odcinka na 8 tyś i opony 175/50 r13. 197 km/h pokazywał GPS bo jak wiadomo licznik jest do 180 ;p Ale miny ludzi wyprzedzanych przy 180 przez cieniasa są najlepsze
Sie Panowie niezdrowo podniecacie, pewnie nie pamiętacie starego dobrego poPiecowego SCS szarego, potem białego co marnie zakończyło żywot w Imielinie w 2001 roku. Otóż ten dziwny pojazd miał silnik 1108 ccm, serie skrzynie, serie gumy, szedł około 200 (strzałka na prędku pionowo w dół) 0-100 około 8,5s i jeszcze to świństwo paliło na trasie 6,5l/100 przy prędkości około 110-130. Niestety nikt nie wie jak to było zrobione ale zainteresowanych odsyłam do kol Przemka Peatza.
PS. Co za debil wpadł na pomysł żeby z auta miejskiego robić rajdówke?
_________________ Kiedy spierasz sie z głupcem upewnij się że on nie robi tego samego
teoretycznie mam 75KM - skrzynia spisuje się rewelacyjnie. Ogólnie to wszystkie nawroty i ciasne przejścia robisz na 2 i 3 biegu a z jedynki tylko ruszasz. moje V-max to 180km ale miałem niezidentyfikowane drgania więc odpuściłem - felgi delikatnie biły co przy takich prędkościach było odczuwalne.
Ogólnie polecam.
Padera pisz na temat, a co do szóstki skrzyni z punto 1 to wspaniale poprawia elastycznosc auta, a sprint do setki pogarsza, bo trzeba sie na wahlować biegami wiecej niz na piatce
Padera pisz na temat, a co do szóstki skrzyni z punto 1 to wspaniale poprawia elastycznosc auta, a sprint do setki pogarsza, bo trzeba sie na wahlować biegami wiecej niz na piatce
Zawsze można startować z II biegu.[przynajmniej z silkiem ~90 KM]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum