Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: knastol
Wto 08 Lut, 2011
Cento-Cup 2011
Autor Wiadomość
knastol 
B-grupa

Wysłany: Pią 26 Lis, 2010   Cento-Cup 2011

tak wlasnie - siedze i sie nudze, na imprezy za stary juz jestem, wiec pisze na forum co mi slina na jezyk przyniesie... wlasciwie skoro pisze, a nie mowie, powinienem powiedziec/napisac ze na klawiature, ale jeszcze tak stary nie jestem zeby ją ślinić... :roll:

ciekawy jestem czy macie jakies propozycje co do regulaminu 2011 - i tak ich nie uwzglednie, ale cos pewnie chcielibyscie napisac :twisted:

a tak serio, to np.:

1. chcialbym wylaczyc wigilijny z klasyfikacji sezonu, zeby zakonczyc go razem z sezonem SO
2. skoro bedzie o 1 runde mniej (np 8 zamiast 9 choc nie znam kalendarza) warto byloby pewnie nie odliczac az 3, a tylko 2, chyba ze zostajemy przy odliczaniu 3...
3. jesli macie ochote wliczyc cos jeszcze do cento, np. gostyn, rally land, to dawac znac, jak bedzie mi tam wygodnie dojechac to doliczymy :nono:

:piwko:
http://www.knast.poznan.pl
http://www.omnie.info.pl

knypek 
nowy

Auto: fiat
Wysłany: Pią 26 Lis, 2010   

ad 3) a może Bednary ? Poza kosztami całkiem przyjemna impreza

DeZ 
WRC

Wysłany: Sob 27 Lis, 2010   

Nie przesadzał bym z ilością rund szczególnie wyjazdowych. 8-9 to i tak sporo.
Ale Bednary si :)
Jest jakaś szansa, że w przyszłym roku trochę więcej pośmigam więc regulujcie ten regulamin :)

mateusz 
nowy

Wysłany: Nie 28 Lis, 2010   

moim zdaniem zostawiłbym cento-cup tak jest, budżet nie pozwala mi się nigdzie indziej ruszyć, po za 2 ostatnimi super oesami na torze

młody 
WRC

Auto: Sej Sporting
Wysłany: Sro 01 Gru, 2010   

mateusz napisał/a:
moim zdaniem zostawiłbym cento-cup tak jest, budżet nie pozwala mi się nigdzie indziej ruszyć, po za 2 ostatnimi super oesami na torze
podobnie jest ze mną, ewentualnie + Gostyń, ALE jak mawiał trener Kazimierz Górski; "wygrywającego składu się nie zmienia". Zatem optuję za tym, aby wszystko zostało tak jak jest. Myślę, że ten "skład wygrywa", a ponadto suplementem każdej eliminacji Cento powinnobyć BTO, czytaj; badanie techniczne opon. Z resztą Knastol już to ładnie uściślił w temacie o nadchodzącym SupeOESie.

To jest jedyna sprawa, jaką chciałbym dołączyć, jako element Cento-Cup. Nie chce rozstrzygać czy ktoś czyta regulamin niezbyt wnikliwie, czy robi takie rzeczy specjalnie, ale oszukiwać kumpli z podwórka kosztem chęci zdobycia medalu... Nie wnikam. Skoro nie chodzi o dążenie do perfekcji w kwestii ścigania się i podnoszenia swoich umiejętności, tylko o chęć zdobycia czegoś materialnego, jak najłatwiejszym sposobem, to zróbmy klasę MZNR = mam zwis na regulamin.

Zauważam przekręt oponiarski głównie w przypadku debiutantów w Cento, co może dawać podwalinę do twierdzenia, iż ktoś nie przeczytał regulaminu, bo np. ma seryjne auto, to po co? Czy też trwa w przekonaniu, że jeździ na pewno Nką. Każdy ma prawo do błędu, oczywiście. Dlatego nie piszę tego posta po to, żeby komuś dopiec. Celem mojej wypowiedzi jest pomaganie sobie wzajemnie. Co z tego, że ogrom startujących trzyma dyscyplinę w kwestii regulaminu, skoro zawsze znajdzie się ktoś, kto podchodzi do istnienia regulaminu pejoratywnie. :piwko:

Pozdrówka :!:

swedish 
A-grupa

Auto: Fiat Seicento 1.1
Wysłany: Nie 19 Gru, 2010   

Według mnie też nie dokładałbym takie Gostynia bo zrobi się ok 15 imprez ale chciałbym żebyście się zastanowili nad jedną dodatkową imprezą chciałbym u nas na rajdzie dołożyć klasę Cento. Jest to jedna impreza w roku a kto u nas był na rajdzie Pleszewskim to wie ,że jest to naprawdę dobra impreza i wydaję mi się ,że nie jeden chciałby sprawdzić się u nas.

młody 
WRC

swedish napisał/a:
Według mnie też nie dokładałbym takie Gostynia bo zrobi się ok 15 imprez ale chciałbym żebyście się zastanowili nad jedną dodatkową imprezą chciałbym u nas na rajdzie dołożyć klasę Cento. Jest to jedna impreza w roku a kto u nas był na rajdzie Pleszewskim to wie ,że jest to naprawdę dobra impreza
no to sam sobie przeczysz w tym momencie. Nie róbmy Gostynia, ale zróbmy Pleszew. Zobacz, ktoś kto jest pasjonatem wyścigów na gostyńskim kartodromie, może napisać tak samo jak Ty piszesz o Pleszewie. Do Pleszewa jest spory kawałek, ponadto można np. odpuścić 3 rundy w sezonie, więc mi prostym myśleniem wychodzi taki wynik: długa droga do Pleszewa + możliwość rezygnacji z trzech rund (w tym z Pleszewa) = nikogo z nas tam nie będzie prócz Ciebie... Ja mam np. blisko do Gostynia i optowałbym za tym uparcie, żeby przyłączyć Gostyń do Cento ALE :!: niech nikt się nie obrazi, Gostyń nawet Poznaniowi do pięt nie dorasta :twisted: Więc morał z tej bajki jest taki, że wszystkie rundy zróbmy w postaci SuperOesów w Poznaniu :!:

swedish 
A-grupa

Kolego czytaj kilka razy coś , później odpowiadaj, wytłumaczę najprościej jak umie Gostyń to impreza cykliczna ok 7 rund w roku więc chyba za dużo alby łączyć to z torem Poznań a u nas jest impreza jedna w roku. Nie wiem czy zrozumiałeś teraz o co mi chodziło a poza tym Rajd Pleszewski "robi swoją robotę" i dlatego chciałem go zaproponować do cyklu Cento Cup urozmaiciłoby to trochę tą rywalizację.Tor Poznań to super miejsce jak chodzi o wyścigi ale nie ograniczajmy się .... tak na marginesie proponuję też inne imprezy podejrzewam ,że mogłyby Ci się spodobać. Autko masz ładnie oklejone w barwy Agnes więc zapytaj jej o rajd Pleszewski wydaję mi się ,że wytłumaczy Ci szybko co mam namyśli ,a poza tym inne zawody niż na torze dużo uczą i podejrzewam że po przejechaniu kilku KJS będziesz miał nawet jeszcze lepsze wyniki na torze ...

knastol 
B-grupa

zgadzam sie chlopaki z Wami wszystkimi :piwko:

wypady poza znany teren to zawsze dobra nauka i spotkanie z zupelnie innymi warunkami i konkurentami, jednakze...

opcji na Cento jest sporo - idac sladem BMWC mozna rozdmuchac (nie mam na mysli wcale negatywnego znaczenia tego slowa) puchar na całą polske, ale wtedy albo bedziemy mieli pojedynczych startujacych, albo znacznie zwieksza sie koszty udzialu w cyklu...

mozna wiec dodac tylko kilka (jedną - dwie) inne rundy, pytanie czy będą chętni, bo przeciez istnieje zapis o odrzucaniu kilku najslabszych wynikow...

mozna tez zostac przy dodatkowej klasyfikacji w poznanskich SO i wylacznie tak to traktowac - tak jak np. klasa RWD

ale mozna tez na kazdej, dowolnej imprezie jaką sobie wybierzemy, np. Pleszew, poprosic organizatora o uwzglednienie dla nas osobnej klasyfikacji...

to ostatnie rozwiazanie to oczywiscie mega marketing dla pucharu i startujacych, bo wszyscy wiemy z jaką pompą ta impreza jest organizowana...

oprócz gostynia, mamy jeszcze inne imprezy organizowane w cyklach, np ostrów, wmk, ab-cup, mini-max, kielce, rallyland, itd. - mozna wliczyc np. po jednej z nich do kalendarza, ale tak jak wspominalem, koszty wzrosną...

a moze zrobic tak, ze beda 2 klasyfikacje - jedna to po prostu dodatkowa klasa w poznanskich SOSach, a druga to mega wypas puchar polski cento itd.

nie mozna jednak pominac pewnej kwestii... zobaczcie jak niewielu uczestnikow startuje regularnie - moze wiec jednak warto wyjsc poza poznan...

reasumujac:

1. pozostawilbym klase cento wylacznie w poznanskich SO na sezon 2011.
2. chetnie pojawie sie w klasie cento w Pleszewie.
3. pod dyskusje poddaje mozliwosc zorganizowania, nazwijmy go roboczo "regionalnego pucharu cento-cup", na roznych imprezach poza poznaniem, co oczywiscie łączy sie z nieodzownym uzyskaniem sponsora, bo nie wydaje mi sie aby kazdy organizator byl chetny do ponoszenia kosztow medali, czy pucharow...
:piwko:

młody 
WRC

swedish, ja rozumiem, że statystyka mówi, iż 70% naszego społeczeństwa nie umie czytać ze zrozumieniem, ale wybacz, nie trzeba mi w tej kwestii ubliżać. Chyba to logiczne, że Gostyń ma 7 rund :?: Więc tej tezy nie trzeba tłumaczyć, a problem Gostynia można rozwiązać tak; do eliminacji pucharu cento liczy się jeden start w Gostyniu i proste? Wybacz, ja nie jestem prostolinijny i nie siedze w jednym temacie. Dobrze wiem, co gdzie i jak się dzieje, a swoją przygodę rozpocząłem z tym sportem juz 4 lata temu i nie jedno przeżyłem, widziałem. To co będzie w Cento zostawmy już organizatorom. Twoja sugestia na pewno została odczytana. Zauważ jeszcze fakt, że wszystkie Seje jeźdzące w Poznaniu maja nastawy betonowe zawieszenia, a Pleszew nie ma chyba toru :?: Co jak co, ale w moim mniemamniu jeśli Pleszew pojawi się w terminarzu, ja odpuszczam, bo wolę wydać paliwo na jazde po torze, a nie na dojazd do miejsca imprezy. To chyba zrozumiałe i nic w tym momencie do Ciebie nie mam, tylko się tłumaczę i uzmysławiam jak jest wśród ludzi, o skromnym budzecie.

swedish 
A-grupa

Spoko :) nie ma sensu dyskutować na ten temat ,ogólnie klasa Cento Cup to swietny pomysł i sam w następnym sezonie spróbuje swoich sił. Fajnie byłoby gdyby pojawiła się taka klasa w KJS chętnych na pewno by nie brakowało :)

młody 
WRC

swedish napisał/a:
Spoko nie ma sensu dyskutować na ten temat ,ogólnie klasa Cento Cup to swietny pomysł i sam w następnym sezonie spróbuje swoich sił. Fajnie byłoby gdyby pojawiła się taka klasa w KJS chętnych na pewno by nie brakowało
w takim razie możemy zaryzykować to:
knastol napisał/a:
moze zrobic tak, ze beda 2 klasyfikacje - jedna to po prostu dodatkowa klasa w poznanskich SOSach, a druga to mega wypas puchar polski cento itd.

Wynik :?: Ci co mają ochotę, pieniążki i czas jadą klasyfikacje SUPER WYPAS CENTO-CUP,
natomiast Ci o skromnym budżecie i możliwości startu tylko w Poznaniu jadą klasyfikacje CENTO-CUP na zasadach pucharu z 2010 roku ;-)
TYLKO tak jak Knsatol napisał, jest jeden (chyba) minus
knastol napisał/a:
"regionalnego pucharu cento-cup", na roznych imprezach poza poznaniem, co oczywiscie łączy sie z nieodzownym uzyskaniem sponsora

Waligor 
WRC

Auto: Fiat Seicento

Mi jak już z ww propozycji najbardziej pasował Gostyń i Bednary. Bednary są koło Poznania zaraz, więc pasuje kwestia, że wszystko w Poznaniu, ale AB Cup jest droższy od SOSu o jakieś 100zł za start, ale jest więcej jeżdżenia. Jakby było głosowanie, to bym za Bednarami głosował. Gostyń, czemu nie, ale jest mniej wymagający od AB Cupu, a i dalej od Poznania. Pleszew bym odrzucił, bo to KJS a nie SuperOS, czy Rallysprint, gdzie są troszeczkę inne założenia. Troszeczkę, ale jednak.

Michelix 
eNka

Auto: eNka
Wysłany: Sro 29 Gru, 2010   

Chciałbym poruszyć dwie inne kwestie dotyczące Cento-Cup w kontekście nadchodzącego sezonu.

Pierwsza dotyczy wspomnianego już powyżej BT.

Przed przystąpieniem do startów w superoesach w tym roku, dokładnie zapoznałem się z regulaminami Cento i pod tym kątem podejmowałem decyzję dotyczącą najpierw budowy a później ostatecznie zakupu gotowego samochodu. Wybór padł na klasyfikację N i taki też samochód spełniający te kryteria kupiłem.

Nie ukrywam, byłem i jestem zaskoczony, że tak naprawdę nikt przed startem do poszczególnych imprez tego nie weryfikuje, czyli tak naprawdę można wystartować samochodem A-grupowym z mocnym silnikiem i krótką skrzynią i na slickach i objechać „kolegów” z klasy startujących 70-konnymi osiołkami. Odnośnie silnika i skrzyni to nikomu do środka nie zaglądałem i się nie wypowiadam, ale to że niektórzy zakładali slicki to już wiemy (była mowa o tym przy okazji innych tematów).

Powinniśmy także doprecyzować regulamin – nie powinno być w nim określeń typu „ zaleca się” (np. „Zaleca się aby kolektor wydechowy pozostał seryjny”). Zapisy powinny być jednoznaczne – „musi pozostać seryjny”, „może być zmodyfikowany”, itd.

Podsumowując – musimy wymyślić formułę aby w N-ce startowały rzeczywiście N-ki. Wiem, że jest to trudne do zrealizowania – może Koledzy startujący w WPP się wypowiedzą – jak tam jest weryfikowana „N-kowość” – ale z drugiej strony unikniemy frustracji części z nas, którzy jeżdżą nie tylko dla frajdy ale dla wyniku a nie mogą go osiągnąć bo ktoś 100-konnym CC/SC stwierdzi, że jego auto nadaje się do N-ki.

Druga uwaga dotyczy startujących załóg. Sądzę, że wypowiem się tu nie tylko w swoim imieniu ale również innych zawodników, którzy podobnie jak ja jeżdżą z pilotami. Fajnie, że jest możliwość startu zarówno z pilotem (masz przyjaciela, dziewczynę którzy z Tobą dzieli pasję i jeździcie razem), jak i solo (nie masz tego szczęścia, że ktoś razem z Tobą chce spędzać kilka godzin w hałasującej puszce w kasku na głowie i musisz jeździć sam). Ale zgodzimy się chyba wszyscy, że różnica 60-90 kg (waga pilota, fotela, pasów) przy samochodzie ważącym 600-700 kg i mocy 70KM jednym daje spory handicap innym a odbiera drugim. Może ktoś ma jakiś pomysł jak wyrównać te szanse ?

I jeszcze jedno w kontekście startów z pilotem. Miłym zwyczajem jest, że w klasyfikacji ogólnej superoesów kierowcy podchodzą do rozdania nagród z pilotami i oboje dostają puchary. W cento medal dostaje jedynie kierowca. Myślę, że jest jesteśmy w stanie wygospodarować te kilka dodatkowych złotych na medal dla pilota ?

swedish 
A-grupa

Co do BK to zgadzam się z Tobą sam w sezonie 2011 myślę wystartować w klasie A mimo iż silnik mam serie skrzynkę będę chciał wymienić no ale zobaczymy jeszcze mamy troszkę czasu.

Co do pilot a/ki to mieszane uczucia mam z jednej strony przyznaję ,że masz trochę racji ale jeśli ktoś ładuje siano czas w tą zabawę i na końcu stwierdzi ,że na daną imprezę nie ma kogoś zabrać to co ma odpuścić ?? a może będziemy rozdawać worki pyrek hehehe ... :mrgreen:

Jak chodzi o kwestię medali to ja zaproponowałbym aby doliczać do wpisowego 20 zł do każdego superoesu tym którzy chcą się bawić w Cento Cup. Zanim ktoś zacznie rzucać hasła typu drogo za dużo bez sensu .... przemyślcie to iz jeśli chcecie być poważnie traktowani to musimy sami to poważnie traktować a poza tym nie fajnie byłoby odebrać jak gość pucharu jeśli byłoby to komuś dane :) Wydaję mi się ,że podniosłoby to troszke rangę Cento Cup.
Pozostaje jeszcze kwestia nawet sponsora tej klasy który ufundowałby puchary może jakieś nagrody za np naklejkę na auto każdego startującego w Cento wierzcie mi ,że idzie coś takiego załatwić tylko czy warto i tu pytanie do was ....

Michelix 
eNka

Auto: eNka

swedish napisał/a:
Co do pilot a/ki to mieszane uczucia mam z jednej strony przyznaję ,że masz trochę racji ale jeśli ktoś ładuje siano czas w tą zabawę i na końcu stwierdzi ,że na daną imprezę nie ma kogoś zabrać to co ma odpuścić ?? a może będziemy rozdawać worki pyrek hehehe ... :mrgreen:

sam powyżej strofowałeś Kolegę, że nie czyta ze zrozumieniem, a sam robisz to samo :podupie:
gdzie ja napisałem, że ktoś ma odpuścić imprezę bo jest bez pilota ?? wręcz przeciwnie, podkreśliłem, że idea możliwości startowania zarówno z pilotem jak i bez jest ok i się z nią utożsamiam!

chodzi o wyrównanie szans w grupie N pomiędzy załogami 1 i 2-osobowymi

chojnik 
WRC

Auto: SCS

Jeśli ja mam w pełni cywilnego seja kanapy fotele wygłuszenia etc to tak jak bym miał pilota, wiec i tak i tak jestem do tyłu w kwestii masy. A jak jeszcze bym kogoś zabrał...

Dlatego uważam ,że za bardzo się rozdrabniacie i wszystko powinno zostac po staremu i w kwestii kierowcy czy bierze balast w postaci pilota czy nie.

Oczywiście to moja subiektywna opinia, bo skoro mamy forum to każdy może się wypowiedzieć. Regulamin i tak stworzą organizatorzy do których należy ostateczny głos :piwko:

młody 
WRC

Michelix napisał/a:
Powinniśmy także doprecyzować regulamin – nie powinno być w nim określeń typu „ zaleca się” (np. „Zaleca się aby kolektor wydechowy pozostał seryjny”). Zapisy powinny być jednoznaczne – „musi pozostać seryjny”, „może być zmodyfikowany”, itd.
to jest fakt faktów i przede wszystkim jeśli nie ma na to możliwości, czasu czy jakieś inne czynniki tutaj oddziałują, nie wnikam, powinniśmy MY SAMI zadbać o dyscyplinę. Koledzy, praktycznie cały nasz kraj jest pogrążony w przekrętach i machlojach, więc MY pokażmy, że nie musi tak być. Po prostu, sami starajmy się o koleżeńską, zdrową rywalizację, zgodną z regulaminem, mimo wszelkich badań technicznych etc. ;-)
Michelix napisał/a:
gdzie ja napisałem, że ktoś ma odpuścić imprezę bo jest bez pilota ?? wręcz przeciwnie, podkreśliłem, że idea możliwości startowania zarówno z pilotem jak i bez jest ok i się z nią utożsamiam!

chodzi o wyrównanie szans w grupie N pomiędzy załogami 1 i 2-osobowymi
to by była fajna opcja, ale bałbym się osobiście takiej zmiany i nie wiem czy to miałoby sens, np. klasyfikacja załóg podwójnych i oddzielna klasyfikacja załóg pojedynczych... To jest temat na dłuższe myślenie i przeliczenie wszelkich ZA i PRZECIW. Każde warunki na torze inaczej odnoszą się do jazdy z pilotem. Np. w śniegu z pilotem lepiej przyspieszasz, ale gorzej hamujesz. Ja np. jeżdżę z Moją Pilotką, bo z nią dzielę pasję, mamy dobry sposób na spędzanie wolnych chwil i czuję się z nią pewniej. Myślę, że np. 70 kg więcej na odcinku SuperOESu to jakieś 1,5 - 2 sekundy... ale jeśli się mylę, sprostujcie mnie. ;-)
chojnik napisał/a:
Dlatego uważam ,że za bardzo się rozdrabniacie i wszystko powinno zostac po staremu i w kwestii kierowcy czy bierze balast w postaci pilota czy nie.
więc to chyba jest na daną chwilę jedyne, rozsądne rozwiązanie :drive:

motyl
A-grupa

Wysłany: Czw 30 Gru, 2010   

Nie rozdrabniajcie sie za bardzo, system który był sprawdzał się.
Niektórzy napinają się jakby to MP były. Ma być fun.

Chcesz robic czasy jedziesz sam(a), chcesz wozic pilota ok, liczysz sie z tymi kilkoma sekundami

bogaj2 
WRC

chojnik napisał/a:
Regulamin i tak stworzą organizatorzy do których należy ostateczny głos :piwko:

Organizatorzy CentoCup a nie SO przypominam... :drive:

Jedker 
A-grupa

Michelix napisał/a:

Druga uwaga dotyczy startujących załóg. Sądzę, że wypowiem się tu nie tylko w swoim imieniu ale również innych zawodników, którzy podobnie jak ja jeżdżą z pilotami. Fajnie, że jest możliwość startu zarówno z pilotem (masz przyjaciela, dziewczynę którzy z Tobą dzieli pasję i jeździcie razem), jak i solo (nie masz tego szczęścia, że ktoś razem z Tobą chce spędzać kilka godzin w hałasującej puszce w kasku na głowie i musisz jeździć sam). Ale zgodzimy się chyba wszyscy, że różnica 60-90 kg (waga pilota, fotela, pasów) przy samochodzie ważącym 600-700 kg i mocy 70KM jednym daje spory handicap innym a odbiera drugim. Może ktoś ma jakiś pomysł jak wyrównać te szanse ?

Dla mnie jest to kompletna głupota, bo rozpatrywany jest tylko aspekt wagi. Oznacza to że pilot jest porównywany do worka ziemniaków w aucie, czyli jest całkowicie bezużyteczny i tylko niepotrzebnie dociąża auto.

Uważam, że jazda z pilotem jest dużo bardziej korzystniejsza niż bez niego, to on przypomina Ci o niebezpieczeństwach, on pamięta gdzie za wcześnie hamowałeś i że nie jechałeś na pełen gaz i co gdzie możesz jeszcze poprawić, no i przede wszystkim przypomina trasę. Może nie zawsze tak jest, ale zazwyczaj taka jest funkcja pilota.

młody 
WRC

motyl napisał/a:
Nie rozdrabniajcie sie za bardzo, system który był sprawdzał się.
Niektórzy napinają się jakby to MP były. Ma być fun.

Chcesz robic czasy jedziesz sam(a), chcesz wozic pilota ok, liczysz sie z tymi kilkoma sekundami
popieram w pełni i podtrzymuję tak jak na początku wspomniałem; "wygrywającego składu się nie zmienia".

Jedker napisał/a:
Uważam, że jazda z pilotem jest dużo bardziej korzystniejsza niż bez niego, to on przypomina Ci o niebezpieczeństwach, on pamięta gdzie za wcześnie hamowałeś i że nie jechałeś na pełen gaz i co gdzie możesz jeszcze poprawić, no i przede wszystkim przypomina trasę. Może nie zawsze tak jest, ale zazwyczaj taka jest funkcja pilota.
te słowa mają sens, bo wiem to sam po sobie, że to prawda. Wiadomo, że czasem tniemy się o malutkie sekundy, ale wtedy nie jest powiedziane, że gdy wysadzisz pilota, odrobisz te kilka sekund, różnie to bywa. Zatem, niech będzie tak jak jest.

knastol 
B-grupa

Wysłany: Sob 01 Sty, 2011   

no to pokolei:

Michelix napisał/a:

sprawdzic mozemy wszystko, co widac golym okiem i w ciagu kilku sekund sedzia jest w stanie zweryfikowac - opony, skrzynia (ale tylko to czy nie ma 6 biegow), kolektory, ewentualnie glowice i nic wiecej,choc mysle ze to wystarczy, ok?

Michelix napisał/a:
można wystartować samochodem A-grupowym z mocnym silnikiem i krótką skrzynią i na slickach i objechać „kolegów” z klasy startujących 70-konnymi osiołkami

spokojnie - zdarzylo sie ze ktos jechal na niewlasciwym zestawie w niewlasciwej grupie, ale to zakladam juz nie wroci...

choc trudno to niektorym zrozumiec, sa tacy, ktorzy chca wygrywac poprzez oszukiwanie - wiadomo, ze takie zwyciestwo jest kompletnie bezwartosciowe i nawet w oczach oszukujacego nie moze miec jakiegokolwiek znaczenia, ale tak jak wspomnialem - kontrola najwyzszą formą zaufania i to co bedzie mozliwe - skontrolujemy ;)

Michelix napisał/a:
Powinniśmy także doprecyzować regulamin

ok, doprecyzujemy

Michelix napisał/a:
Druga uwaga dotyczy startujących załóg.

tu musze odwolac sie do zapisu homologacji - dopuszczalna masa minimalna wynosi x - kto ma ciezsze auto - jego problem - sam startuje w WPP autem ciezszym kilkadziesiat kg od konkurencji i godze sie z tym - taki jest moj wybor - moge je odchudzic, ale musialbym wymienic klatke, albo zmienic auto na CC - na takie manewry mnie nie stac i taki jest wlasnie moj wybor - tak jak wyborem niektorych jest startowanie z pilotem, z kanapą lub z klatką - tu mysle bedzie bez zmian...

Michelix napisał/a:
oboje dostają puchary

pracuje nad tym, choc niektorzy pewnie pamietaja, jak 2 lata temu wspolnie podjelismy taką decyzje

znamy juz kalendarz SO?

Waligor 
WRC

knastol napisał/a:
no to pokolei:

Michelix napisał/a:

sprawdzic mozemy wszystko, co widac golym okiem i w ciagu kilku sekund sedzia jest w stanie zweryfikowac - opony, skrzynia (ale tylko to czy nie ma 6 biegow)

No nie wiem, bo ja mam 6stkę, a lewarek od piątki, na dobrą sprawę by się przekonać czy auto ma 6 biegów, to trza się przejechać, zwłaszcza, że jak lewarkiem się wrzuci bieg, to też są luzy, więc idzie ściemniać i improwizować ;P

młody 
WRC

Waligor napisał/a:
bo ja mam 6stkę, a lewarek od piątki
no to już wiemy co masz, nie poimprowizujesz :mrgreen:

knastol 
B-grupa

Waligor napisał/a:
ja mam 6stkę, a lewarek od piątki

chyba nie myslales ze chodzi mi o ocene lewarka ;)

Waligor 
WRC

knastol napisał/a:
Waligor napisał/a:
ja mam 6stkę, a lewarek od piątki

chyba nie myslales ze chodzi mi o ocene lewarka ;)

To nadal nie wiem jak chcesz to sprawdzić :P

Co do tego że nie pościemniam, to mi to tito, bo i tak jeżdżę w A :P mimo że Nka to skrzynia 6 i jeżdżę generalnie na Markgumie :)

knastol 
B-grupa

Waligor napisał/a:
To nadal nie wiem jak chcesz to sprawdzić

chcesz powiedziec ze nie da sie jednym ruchem sprawdzic czy skrzynia jest 5 czy 6 biegowa?

młody 
WRC

Waligor napisał/a:
To nadal nie wiem jak chcesz to sprawdzić :P
niech zgadnę, wpiąć 6kę na sucho chociażby :?: :twisted:

Waligor 
WRC

No niekoniecznie, bo 6 jest tam gdzie wsteczny, bardzo blisko, można się powykłócać że wsteczny jest wrzucony, albo 4 ;P No dobra, kombinuję :D

Odpowiedz do tematu