Auto: SCS
Wysłany: Pon 11 Lip, 2011
knastol, z oponami to pomysł do przemyślenia, ale jeśli pomysł przejdzie to proponuję wyłączyć nrally - posiadają magiczne "E" w kółku wiec zeby nie bylo problemów z interpretacją.
Ja bym przywrócił zapis 68km w Nce, ale np. potwierdzonych wykresem...
Moim zdaniem to by tylko zbliżyło N do A zwiększając koszty. Z drugiej strony, gdyby dopuścić takie opony i ograniczyć całość tylko mocą (pozwalając na dowolne zmiany w silniku/skrzyni < 68KM), to pewnie załapałbym się do N-ki
Wydaje mi się, że poprzednie zapisy były OK - czyli "prawdziwe N-ki" na "zwykłych oponach". No tylko faktycznie "N-kowość" auta byłaby "na słowo" - no ale dyskusję o zabawie o złote kalesony i uczciwości już mieliśmy nie raz...
knastol, z oponami to pomysł do przemyślenia, ale jeśli pomysł przejdzie to proponuję wyłączyć nrally - posiadają magiczne "E" w kółku wiec zeby nie bylo problemów z interpretacją.
To by trzeba wyłączyć wszystko, co jest półslickiem - bo niektórzy założą jakieś R888 (fakt, słabo z rozmiarami), inni Yoko A048 175/50. A to z kolei może być ciężko "zdefiniować"...
Przeczytałem dawny temat kiedy Cento Cup się jeszcze tworzyło.
I wpadło mi w oko to (oczywiscie cytat):
"N"
[...]
- modyfikacje silnika ograniczone seryjnym kolektorem ssącym i wydechowym
[...]
Pogrubiłem jedną rzecz która wydaje mi się najbardziej sensowna do wprowadzenia - nie oszukujmy się - gro ludzi jeździ w Nce majac modyfikacje których nie widać i się nie przyznają- tego się wyeliminować nie da. Moc 70 i więcej koni zazwyczaj wymaga ingerencji w kolektory które seryjne bardzo łatwo rozpoznać, może faktycznie kolektory były by wyznacznikiem (poza oponami oczywiscie ) przy podziale N/A ?
Mam pytanie czy ktoś piszący regulamin zapomniał że Seicento 1108 i Seicento Sporting miało też ogumienie o rozmiarze 175/50 14H?
Może ja sie nie znam ale to jest nadal seria, wg książki którą był uprzejmy zeskanować Kolega BieRni
http://imageshack.us/photo/my-images/28/opoyn.jpg/
_________________ Kiedy spierasz sie z głupcem upewnij się że on nie robi tego samego
Zwykłe 1108 ,ani zwykly sporting nie miały 175, a tymbardziej 14"
Taki zestaw kół był w wersjach Abarth i Schumacher - oba w wersji z 6 biegową skrzynią.
Była już wczesniej dyskusja na temat sportingowego Pirelli 165/55 jako serii, ale i tej opony nie dopuszczono do Nki mimo ze byla w serii.
Panie Kolego chojnik, ja tej książki nie pisałem dlatego grzecznie pytam. Jak masz dane że tylko w tych wersjach to wrzuć. Ja stawiam pół dolara przeciwko małemu orzeszkowi że jednak były w wersji cywilnej.
A zupełnie przy okazji: wersja Abarth gdzie sie znajdzie? w N czy w A?
_________________ Kiedy spierasz sie z głupcem upewnij się że on nie robi tego samego
Padera napisał/a:
Panie Kolego chojnik, ja tej książki nie pisałem dlatego grzecznie pytam.
Jasna sprawa, od tego jest forum aby sobie pogadać.
Kwestia kół 14' raczej nie jest za bardzo istotna, bo skoro 165 jest to już A to 175 i to na 14' tymbardziej.
Ale jak juz prosisz o link to proszę: http://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_Seicento
Sporting Abarth/Schumacher to praktycznie to samo, taki pakiet - różniły się od zwyklego sportinga felgami 14' skrzynia 6 i bodykitem, inne zderzaki, dodatkowe progi i lotka. Motor ten sam.
Co do Abartha/Schumachera - sądzę ,że jednak w A - przynajmniej do tej pory wszystkie seje ze skrzynia 6 biegową automatycznie były w A.
chojnik, poczytaj regulamin, 165/55 13 są w N
http://cento-cup.pl/doc/c...ngrupa_2011.pdf
Ale nadal mnie interesuje komu przeszkadzają w N 175/50 14? Żeby nie było bezpieczniej przez przypadek czy tylko żeby nie było drożej?
O tyle mnie to czochra na czym tam jeździcie bo ja do auta miejskiego nigdy nie wsiąde ale mój kolega sie dopiero uczy jeździć i chciałby to czynić bezpiecznie i skutecznie, czyli na niskiej i szerokiej gumie.
PS. Oczywiście w N bez wygłupów ze semi slick itp
wrzucę swoje trzy grosze. Śmigam głównie na tym co wygrzebie u gumiarza na takiej niepotrzebnej stercie prawie dotartych opon. Swego czasu było tam sporo znanych wszystkim dębic vivo. I myślę (pomijając mokre) że sejek seria z dystansem na tych oponkach super klei i prowadzi się super. Wydaje mi się nawet że chwilowa utrata przyczepności i ponowne jej złapanie jest o wiele mniej "nerwowe" niż na niskich i szerokich 175/50/13 a to pomaga w nauce- to akurat wiem bo cały czas się uczę he he pozdro 4 all
Abarth od Sportinga różnił się "długością" skrzyni, tzn. przełożeniem głównym. Dlatego te skrzynki od oryginalnego abartha są droższe
A już patrząc na opony 175/50/14 to kto takie byki założy do Nki? Opłaca się? Myślę, że regulamin powinien zostać bez zmian. Jest dobrze.
_________________ Co czuje kierowca, gdy wchodzi w ostry zakręt? Czuje, że życie jest piękne! Ja to jeszcze tych zakrętów nie umiem pokonywać
Ja bym założył 175/50 14 bo skoro nie ma zawieszenia w pojeździe miejskim, to jakoś trzeba szukać odrobiny przyczepności. A że na mocy można stracić? Przecież N i tak nie ma mocy wiec o czym rozmowa.
W takim jednym pojeździe pustynnym a nie miejskim założono zamiast 175/70 13 seryjnych 175/50 13 i nagle to zaczeło sie drogi/toru trzymać. Ciekawe.
Macie chłopaki racje że w N nie można sie zbroić oponą, ale rozmiary cywilnych to już można puścić.
Ja bym założył 175/50 14 bo skoro nie ma zawieszenia w pojeździe miejskim, to jakoś trzeba szukać odrobiny przyczepności. A że na mocy można stracić? Przecież N i tak nie ma mocy wiec o czym rozmowa.
W takim jednym pojeździe pustynnym a nie miejskim założono zamiast 175/70 13 seryjnych 175/50 13 i nagle to zaczeło sie drogi/toru trzymać. Ciekawe.
Macie chłopaki racje że w N nie można sie zbroić oponą, ale rozmiary cywilnych to już można puścić.
Twoje "zamiłowanie" do używania CC/SC w rajdach już wszyscy dawno znamy - nie musisz przy każdym poście podkreślać
A co do opon cywilnych w rozmiarach, jakie pojawiały się w serii - kiedyś toczyłem tu żywą dyskusję o 165/55/13 jako całkowicie seryjnym sportingowym rozmiarze no i nie przeszło... Może jakieś lobby 155 tu panuje
Wysłany: Czw 14 Lip, 2011
nie powielajmy dyskusji ktora juz miala miejsce - z rozmiarami chodzilo o to, ze nie sprawdzamy czy auto to faktycznie enka, dlatego wazne bylo, zeby udawane enki nie wykorzystywaly potencjalu opony - jak chcecie, wymiary moga byc dowolne z wylaczeniem slikow i semislikow, ale wtedy trzeba je wymienic z nazwy, np. A048, A539, R888, n-rally, primo itd. - choc i tak zawsze sie znajdzie jakas nowa opona...
co np. z dunlopem sp sport - 10-letni raczej nie pomoze, ale nowy...
mozna tez wprowadzic BT polegajace na sprawdzeniu kolektorow, ilosci biegow i opon jw.
uzupelnic wszystko obiecanymi naklejkami N i A - na kazda runde oczywiscie innymi
wykresy z hamowni to raczej ciagle deklaracja ze nic sie nie zmienilo od hamowania
Po drugie: co ma seryjny rozmiar opony z jakiejś książki czy też oryginalnej homologacji auta do regulaminu Cento-Cup? Bo chyba tylko z nazwy chodzi o to samo.
Ideą ograniczenia rozmiarów i rodzajów opon było obniżenie kosztów w Cento N. Generalnie rzecz biorąc nikt rozsądny kto chce walczyć o klasę czy generalkę nie pojedzie na Vivo.
Misza, chcesz startować w Cento N to kup ode mnie skrzynie 5-tke Abarth i możesz jechać
Auto: Fiat Seicento
Wysłany: Pią 15 Lip, 2011
Jeżeli ma być tanio to czy nie lepiej określić, że Nkowe tanie opony to takie których cena katalogowa jest poniżej 200zł za szt? Katalogowa, żeby potem nie było że ktoś wynegocjował rabat więc się łapie Markgumem w tym przedziale.
Tfuuuu źle wpisałem rozmiar, miało być 165/65 sory
A co do aut pustynnych to pewne Renault 5 nagle zaczeło sie prowadzić po zmianie profilu ogumienia z 175/70 na 175/50.
Jesli chodzi o N-ke to od początku świata/rajdów albo sie miało odrobine zaufania do konkurencji albo BK trwało dłużej niż rajd. Smutne ale prawdziwe.
to chyba jestem nierozsądny, bo 2 z 3soesów jechałem na vivo rocznik 2003
Wynik mówi sam za siebie - 10 miejsce w klasie. I to wystarczyło na I miejsce w N. O to chodzi.
Mimo że sprawa zupełnie mnie nie dotyczy to jest bliska memu sercu Reasumując: w Cento N powinno być tanio. Nikt nie będzie kupował nowej opony 155/65/13 z górnej półki za 200 zł, skoro za podobne pieniądze można kupić Yoko A539 175/50/13, jechać w A i dodatkowo walczyć w klasie. Problem niejako sam się rozwiązuje moim zdaniem
Moim zdaniem powinniśmy zostawić regulamin w obecnym kształcie, ponieważ dość dokładnie go omawialiśmy przed początkiem minionego sezonu.
Skupmy się raczej na wprowadzeniu zasad, które miałby już wejść w cento 2011 (omawiane w temacie z listopada 2011 "Cento Cup 2011), a które częściowo przypomniał Knastol, tj. N-ki dostają naklejkę N a A-grupy naklejki A (analogicznie do WPP) i każdy sędzia i zawodnik może kontrolnie rzucić okiem na opony innego zawodnika przystępującego do startu próby. Zacytuję też Macieja Kiszkę: "dodatkowo przy formularzu zgłoszeniowym w miejscu gdzie wybiera się grupe A/N mogłoby sie znaleść odwołanie do Regulaminów grup Cento-Cup, w formie ikonki (i - jak informacja) żeby pożniej już na zawodach ktoś nie powiedział " Kurde no myślałem że zaliczam się do eNki" " - to też pomysł wart wprowadzenia.
Generalnie mam też prośbę do Kolegów, którzy wypowiadają się lub będą wypowiadać, żeby najpierw przeczytali wspomniany przeze mnie powyżej temat, ponieważ wówczas przeprowadzona dyskusja była bardzo merytoryczna i dotyczyła zarówno opon jak i modyfikacji samochodu. Jej ukoronowaniem było powstanie regulaminu 2011. Jeśli ktoś będzie miał pomysły, których wówczas nie poruszyliśmy - omówmy je. Ale nie wałkujmy jeszcze raz tego samego.
_________________ WD-40
Jeden produkt - tysiące zastosowań.
www.wd-40.pl
Z lenistwa wolę zapytać niż się wczytywać czy moją Suzą mogę wziąć udział w CentoCup ??
Oczywiście zdaję sobie sprawę że byłbym pewnie poza jakąkolwiek klasą ale chciałbym gdzieś się pościgać.
_________________ www.All4safe.pl - Wszystko dla Bezpieczeństwa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum