Umieściłem też wczoraj wieczorem informację o tym SuperOeS-ie na forum RallyLandu forum.rallyland.pl w dziale "Off topic", ale widzę, że administrator lub moderator tamtego forum dzisiaj ją usunął.
Ciekawe dlaczego? Przecież to nie jest żaden termin konkurencyjny.
Informacja o rajdzie szutrowym w Osolinie dzień później tkwi tam nadal.
Dziwna sprawa.
A wydawało mi się, że ludzie z RallyLandu są tacy sympatyczni, bo sobotni rajd był bardzo fajny.
Może musiałbyś zainstalować nowszą wersję przeglądarki. U mnie formularz nie działa w IE, natomiast w FF nie ma problemów. Spróbuj może z Chromem albo Safari.
Tak w nawiązaniu do odpowiedzialności za spowodowane szkody podczas OESu (o czym było w innym wątku). Pytanie w zasadzie do Organizatorów.
Czy wiecie może co leży u podstaw ujmowania w regulaminie zalecanego NNW w sytuacji gdy praktycznie każde NNW w ogólnych warunkach ma takie wyłączenie:
Wyłączenia odpowiedzialności
§ 4
1. Z odpowiedzialności WARTY wyłączone są następstwa nieszczęśliwych wypadków powstałe:
1) podczas rajdów, wyścigów, pokazów, konkursów albo innych zorganizowanych imprez sportowych lub turystycznych, a także podczas treningów do tych imprez, chyba że umówiono się inaczej,
Chodzi o to by mieć zawarte szczególne NNW rozszerzone na sport?
Jeśli tak - to trzeba by to dokładniej opisywać w regulaminie bo zakładam , że większość jeśli nie wszyscy przyjeżdżają na OES jak już to ze zwykłym NNW - które nic de facto nie daje ani zawodnikom, ani poszkodowanym.
W OWU OC nie ma raczej takich wyłączeń - ale za to składkę mogą podwyższyć sprawcy za to że nie poinformował o zamiarze wykorzystywania auta do sportu i w niektórych przypadkach (raczej częściej niż rzadziej) ubezpieczyciel po wypłacie może wystąpić z regresem do ubezpieczonego o zwrot wypłaconego odszkodowania. Lepiej by uczestnicy o tym wiedzieli. Z tego też względu jak mniemam jest zapis w Regulaminach o rezygnacji przez uczestnika z prawa dochodzenia roszczeń od FIA , Organizatorów i innych uczestników. Ale jak na jakimś KJS'e w terenie będzie dzwon z jakimś cywilem, który się zabłąkał (jak np. na 3.Radzie Pleszewskim) - to jak wina będzie zawodnika ... to może być niewesoło bo OC pokryje , ale potem przyjdą do niego po zwrot i jeszcze mu składki radykalnie podniosą a nie tylko zabiorą zniżki.
Oczywiście miałem na myśli szczegółowe ujęcie wymogu "zalecanego NW rajdowego" w Regulaminie Szczegółowym ... bo w Ramowym tak jest wpisane - tylko mało kto czyta Ramowy
Umieściłem też wczoraj wieczorem informację o tym SuperOeS-ie na forum RallyLandu forum.rallyland.pl w dziale "Off topic", ale widzę, że administrator lub moderator tamtego forum dzisiaj ją usunął.
Ciekawe dlaczego? Przecież to nie jest żaden termin konkurencyjny.
...
A wydawało mi się, że ludzie z RallyLandu są tacy sympatyczni, bo sobotni rajd był bardzo fajny.
Jak widzicie jesteśmy zmuszeni zmienić termin ostatniej rundy pucharu.
Złożyło się na to kilka powodów, jak już wiecie organizatorzy Poznania wykazali
się brakiem szacunku do Was czyli zawodników, organizując swoją rundę 29 października.
Nie jest to sportowe zachowanie, mam nadzieję że ktoś tam wyciągnie jakieś wnioski na przyszłość.
Uczestnicy którzy dokonają do 16.11.2011 płatności przelewem na konto Klubu obsługiwani będą poza kolejnością. Po 16.11.2011 prosimy dokonywać wpłat tylko gotówką w kasie Toru "Poznań" w dniu imprezy.
DANE DO PRZELEWU:
BZ WBK SA 2 O/POZNAŃ 57 1090 1346 0000 0000 3400 0394
tytuł wpłaty: "opłata za VI SuperOES w dniu 19.11.2011
- imię i nazwisko kierowcy"
Automobilklub Wielkopolski, ul. Towarowa 35/37, 61-897 Poznań
Zostałem, nie mam pojęcia dlaczego, wywołany do tablicy przez koleżanke Joanne (kiedyś jjb na forum) że mam się wypowiedzieć czy wręcz ustalić gdzie powinno się odbywać BK na SO. Wiem że zawisną na mnie psy i usłysze/poczytam kilka obelg ale pozwole sobie na moją, dość drastyczną wersje. Skoro się niby znam
BK tak jak badanie głośności na bramie, każdy z wypełnioną kartą (wisi w necie, można druknąć i wypełnić w domu) i nie wjedzie ani pół auta bez naklejki BK, żadnych kibiców, jedynie paru znanych fotografów. Ostatnio byłem tylko towarzysko ale jak na taką ilość startujących aut kibiców było za dużo. Rozwiazało by to też problem niektórych przemykających bez numeru po próbie i niszczących te piękne drzewa jakie są na terenie toru.
Metoda że "jak nie jesteś w 100% gotowy do BK to wypad na koniec kolejki" też by była niezła ale o tym by chyba wypadało ostrzec już w regulaminie więc nie tym razem.
Rozumiem że jest zawsze sporo osób które debiutują i słabo ogarniają co muszą po kolei wykonać ale jeśli życzliwie będą nauczani porządku to od tego nauczania jeszcze nikt nie umarł.
Co do problemu że start wg nr pomysłów brak, PKC się raczej wprowadzić nie da I jest jeszcze problem coby sie ludzie na trasie nie doganiali. Wg klas by się wydawało najrozsądniej ale z Seniu dieselkiem jesteśmy w klasie 5 i raczej nas ze dwóch dogoni, szczególnie jak to dobrze spotworzone BMW. Pozostaje wiara w spryt sędziego startowego że odpuści jeden start po takim "zdziebko" wolniejszym pojeździe.
Teraz pewnie podpadne na maksa Organizatorom: Zapraszam do dyskusji co mogą poprawić.
Ale i też co my jako startujący powinniśmy poprawić u siebie żeby Organizatorom pomóc, lub przynajmniej nie przeszkadzać w ich dość trudnej robocie.
_________________ Kiedy spierasz sie z głupcem upewnij się że on nie robi tego samego
Może trochę wcześniejsza godzina rozpoczęcia BK... ?
Na przykład w Rallylandzie tydzień temu, ze względu na krótszy dzień, była to 7:45 i udało sie zrobić 8 prób (jazd treningowych nie było, tylko 1 zapoznanie za samochodem organizatorów).
29 października osoby z tyłu kolejki nie zdążyły już wjechać na tor kartingowy.
(...) jeśli życzliwie będą nauczani porządku to od tego nauczania jeszcze nikt nie umarł. (...)
Oczywiście , że tak. Dyscyplina, dyscyplina, i jeszcze raz dyscyplina i trochę ogólnej orientacji co robić. Taki to wymagający sport. Jak się nie podoba to proszę biegi przełajowe uprawiać - tam są znacznie mniejsze szanse na zrobienie komuś krzywdy.
A zaczyna się od tego, że niestety naród jest leniwy już na poziomie wstępnym . Nie chce się regulaminu do końca przeczytać, karteczki na BK wydrukować czy przelewu puścić ... i winnego tu nie ma. Prócz organizatora oczywiście.
Czasami nie ma zwykłego racjonalnego myślenia, a czasem wręcz instynktu samozachowawczego. Tym sposobem więc na forach zawsze będą winni tylko organizatorzy a nie zawodnik ... "o czole myślą niezmąconym".
Dlatego też nie chodzi o radykalność i karczemność kar (typu za byle g... dyskwalifikacja i wypad z imprezy) , ale o zwykłe racjonalne i grzeczne dyscyplinowanie (nie jesteś przygotowany do BK - na koniec kolejki; spóźniłeś się bez uzasadnionego powodu na start ... pierwszy raz na koniec kolejki, drugi raz - koniec kolejki i ostrzeżenie, np. trzeci raz utrata kolejki/przejazdu).
Może to coś da ... chociaż nie wiadomo ... mało to jest takich którzy na odprawie zamiast posłuchać to brylują w pogaduszkach i dowcipkowaniu - a jak przyjdzie co do czego to oczy jak pięć złoty, albo pyskówka, że to nie jego wina tylko organizatora ... bo nie powiedział
Jak się tak popatrzy z boku na przybywających - to się często ma wrażenie, że to nie zawodnicy przyjechali na zawody (cisza, koncentracja, precyzja zachowań, rzetelne przygotowanie się do startu) a banda licealistów wpadła na biwak, piknik czy innego rodzaju majówkę. Co jeden to odgrywa rolę jakąś, a to znawcy, a to bywalca, a to znanego i lubianego, ten pokrzykuje, ten głupio dowcipkuje - jakby wszyscy mieli kompleksy i musieli nadrabiać autem, miną, tekścikami ... czym się da.
Więc tym bardziej popieram pomysł "życzliwej edukacji prowadzonej przez wymagających sędziów i organizatorów". I tak się na nich potem skupia narzekanie o byle co (głównie tych co w życiu na zorganizowali nawet własnych urodzin) - więc niech tak zostanie ... a temat narzekania nich przeniesie się wtedy na "wywaliły mnie te potwory na koniec kolejki do BK, chociaż w karcie BK miałem wszystko - no może tylko oprócz: Klasy, Pojemności, Nr nadwozia, i Nazwiska kierowcy", albo " wywaliły mnie te potwory na koniec kolejki do trzeciej próby, bo się spóźniłem raptem 12 minut ... a przecież tłumaczyłem, że jadłem kanapkę i potem musiałem wypalić fajeczkę".
Pewnie trochę przerysowuję ... ale pewnie tylko trochę
W każdym razie Regulamin powinien być jeszcze bardziej szczegółowy (... łącznie z regulaminem kolejkowym ) opisujący prawidłowe zachowania i sankcje grożące za ich nieprzestrzeganie - i wszyscy mają się dostosować ... jak się nie podoba to można się obrażać i nie przyjeżdżać ... przynajmniej taki krzywdy sobie nie zrobi i innym.
M.
Ps. Wiem, że nie da się w regulaminie opisać wszystkiego - ale powinny one mieć do siebie to że rosną jak regulaminy US Marines czy lotnicze ... (co incydent to kilka dodatkowych kartek przybywa w regulaminach). A może się mylę?
ja uważam, że jedynym aspektem, na który warto zwracać uwagę w kwestiach regulaminowych i organizacyjnych jest BEZPIECZEŃSTWO
narzekania na BK, na kolejkę, na obecność kibiców (?!) są dla mnie zupełnie niezrozumiałe
wg mnie to właśnie ci znawcy, bywalcy i inni tworzą część imprezy i może kiedyś dzięki nim znajdą się sponsorzy chętni do wydania pieniędzy na SuperOesy
kwestia odcinka testowego na kartingu wymaga przemyślenia przy tak dużej liczbie uczestników (czy w ogóle organizować, czy nie zwiększyć liczby przejazdów?)
propozycję Mirka, żeby wcześniej zaczynać BK zdecydowanie popieram
_________________ "Winning is the most important. Everything is consequence of that. " Ayrton Senna
Panie Kolego kons6 chodzi mi tylko o to żeby pojazdy kibiców nie przekraczały bramy. Aż tak daleko nie ma spacerkiem przez wiadukt.
Panie Kolego jareniu, skoro impreza kończy się przed północą a masz ważny przegląd do końca dnia 19.11.2011 to nie zauważam problemu. Oczywiście nie jestem kierownikiem BK, odpowiadam jedynie wg logiki.
_________________ Kiedy spierasz sie z głupcem upewnij się że on nie robi tego samego
Wysłany: Pon 14 Lis, 2011
Magicc napisał/a:
obsługiwani będą poza kolejnością
której kolejki dotyczy ten zapis?
co do BK i poziomu glosnosci, to sugeruje nie badac tak wnikliwie wszystkich aut, tylko te nieco glosniejsze
a skoro mowa o BK - skoro ubezpieczenia nic kompletnie nie dają, przeglady na torze nie sa potrzebne, uczestnik oswiadcza ze jedzie na wlasna odpowiedzialnosc, to po co wlasciwie kontrola dokumentow?
a teraz procedura startowa - w rajdach stary jak swiat jest zapis o dokladnej godzinie i minucie wjazdu na PKC - wiem ze 95% startujacych w SOS nie wie co to jest PKC, ale czas zeby sie nauczyli - jest przeciez harmonogram imprezy, wiadomo ile trwa pętla - taka mala sugestia - dajmy wszystkim na karcie BK, w jej dolnej czesci (niech sobie oderwą) karte wjazdu na PKC - niech bedzie tam wpisany czas wjazdu na PKC (to nie jest czas startu do próby) wtedy bedzie plus minus jakis porzadek i kary za pozniejszy (10 sek) i wczesniejszy (60 sek) wjazd na PKC
co za problem wydrukowac liste startujacych z czasem wjazdu na PKC - niech beda 2-3 auta w jednej minucie - czasy wjazdu na PKC w kolejnych petlach tez powinny byc drukowane po kazdej petli i wywieszane np. w biurze, albo wpisywane do karty przez sedziego startowego
warunkiem jest jednak wlasciwe (wg klas) ulozenie listy startowej
ok, zrobmy eksperyment i za pierwszym razem nie liczmy tych kar do klasyfikacji, ale jak juz uczestnicy obeda sie z kartami, od nastepnej rundy bedziemy juz tego przestrzegac
i jeszcze kwestia czasoodmierzacza na starcie - stoi sobie taki fajny i odmierza kolejne 20 sekund - stoi bezuzytecznie, bo jeden chce wczesniej, drugi chce pozniej - wczesniej odpada, ale pozniej ok - niech tylko bedzie to 20, 40, 60 sekund - po co ten biedny sedzia startowy ma sie ciagle meczyc z odliczaniem - niech pokaze startujacym zegar na 10 sek przed ich startem i heja
nawiazalem do rajdow bo tak sie to tam odbywa, ale tam z harmonogramem nie ma poblemow - po co wywazac otwarte drzwi, po co koniec kolejki, skoro mamy sprawdzone schematy...
co za problem wydrukowac liste startujacych z czasem wjazdu na PKC
czy to nie bedzie juz przerost formy nad trescia ? nie wystarcza kary za nie pilnowanie swojego miejsca w kolejce ? jezeli wszyscy beda grzecznie czekac zgodnie z numerkami i bedzie to wygladalo jak sznurek aut - czyz nie bedzie to przebiegac plynnie ?
Generalnie Panowie i Panie to burdel przy starcie nie jest winą organizatora, nie będzie nikt przecież tam stał i może pejczykiem poganiał że zaraz kogoś kolej. Najśmieszniejsze jest to że najgłośniej o tym krzyczą po każdej imprezie osoby które same spóźniały się na start, potem Ci porządni co każdy temat przed imprezą wałkują to samo, że nie ma wpychania się i dają złote rady organizatorom. A może tak sami siebie popilnujecie drodzy zawodnicy SO i opieprzcie kogo trzeba, nie będziecie wpuszczać w kolejkę spóźnialskich tylko pokażecie im gdzie jest jej koniec w danym momencie. Poustawiacie się od razu do każdej pętli po numerach a nie w stylu "wjadę pod sam start to nie przegapię mojego numerka", idąc potem w piz** i biegnąc nagle bo "o ku**a już powinienem jechać"
A może przegląd by można zrobić dzień wcześniej np. o 19 do 21 jak jest na ytp , wtedy ten kto ma zapłacone przyjeżdza sobie w sobote na lajcie. A nie tłucze się w kolejce jak matoł przez 2h Pozdrawiam Wojtek
Teraz Hultajku przesadziłeś, może 94,5% nie wie co to PKC.
Co do napisania listy startowej i kto o której ma być na starcie to się podpisuje wszystkimi czterema łapkami pod tym pomysłem. Przynajmniej każdy wie kiedy herbatke chłapnąć czy fajke wypalić. Ale jest pare ale:
1. Kolejność startu czy wg klas czy jak, ostatnio nr były chyba wydawane wg tego jak wpływały zgłoszenia. Jak będą numery wg zgłoszeń a start wg klas i innej listy to się dopiero zrobi BURDEL.
2. Natychmiast się znajdzie kilku/kilkunastu popłakujących że koło musiał zmienić, choć bezczelnie stał kawałek dalej i się obżerał.
3. Nadal nie pozostaje rozwiązany kłopot doganiania się na trasie, nie wiem jak jest z pomiarem czasu po dogonieniu, ta technika jest powyżej mojego poziomu ogarnięcia.
Być może szalony pomysł i nie wiem czy możliwy do realizacji: ułożyć liste startową wg wyników z poprzedniego SO, tak nadać nr startowe i wtedy start wg listy miałby sens.
Mamy pare dni na debate publiczną, wywołałem canis lupus z lasu więc niech będzie na mnie że marudze. Ale jakoś to trzeba posprzątać.
A może przegląd by można zrobić dzień wcześniej np. o 19 do 21 jak jest na ytp , wtedy ten kto ma zapłacone przyjeżdza sobie w sobote na lajcie. A nie tłucze się w kolejce jak matoł przez 2h Pozdrawiam Wojtek
A jak w nocy zmienisz wydech, wyrzucisz apteczkę, zużyjesz gaśnicę i potniesz pasy?
1. Kolejność startu czy wg klas czy jak, ostatnio nr były chyba wydawane wg tego jak wpływały zgłoszenia.
Chyba były wg. zakładanych wyników
Padera napisał/a:
Być może szalony pomysł i nie wiem czy możliwy do realizacji: ułożyć liste startową wg wyników z poprzedniego SO, tak nadać nr startowe i wtedy start wg listy miałby sens.
Mądre, a tych co nie startowali wg. klas po prostu.
Wrzuce i ja trzy grosze...
Co do kolejnosci, to popieram bezwzglednosc w pilnowaniu sie, pod rygorem kary (15sek).
Kolejnosc numerow w/g klas, a jezeli po pierwszym przejezdzie widzimy ze kolega z tylu bardzo szybki to przed kolejnym startem prosimy zeby startujacy wypuscil pozniej i tak juz bylo i dziala (sam z tego korzystam jak swift na plecach).
BK zaczac troche wczesniej i jasno powiedziec wszystkim "laweciarzom i innym ciagaczom zeby sie ni krepowali i wjechali zrzucic auta i wrocili w kolejke.To tez juz bylo i dziala i sporo przyspiesza.
Wpisowe - przelewem, to tez juz bylo i swietnie dziala.
Wiec wniosek taki: nie wstydzic sie, pytac jak sie nie wie i podpowiadac wokol jak mozna w ramach obowiazujacych regul usprawniac. Staram sie to robic i wychodzi
Co do wybornego klimatu, radosnego i kolezenskiego to bym nie zmienial byl super i taki niech pozostanie (wylaczajac odprawe).
Kibice tez musza zostac! Sam tak zaczynalem i wiem ile to radosci sprawia. i nadal mimo startow kombinuje zeby pare zalog zawsze oblookac hehe
Uczestnicy którzy dokonają do 16.11.2011 płatności przelewem na konto Klubu obsługiwani będą poza kolejnością. Po 16.11.2011 prosimy dokonywać wpłat tylko gotówką w kasie Toru "Poznań" w dniu imprezy.
DANE DO PRZELEWU:
BZ WBK SA 2 O/POZNAŃ 57 1090 1346 0000 0000 3400 0394
tytuł wpłaty: "opłata za VI SuperOES w dniu 19.11.2011
- imię i nazwisko kierowcy"
Automobilklub Wielkopolski, ul. Towarowa 35/37, 61-897 Poznań
Pozdrawiam
rozumiem że wpisowe jest według uznania bo w regulaminie wzmianki o kwocie nie ma.
_________________ www.All4safe.pl - Wszystko dla Bezpieczeństwa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum