Poprzedni temat «» Następny temat
II Runda SuperOES - Tor "Poznań"
Autor Wiadomość
dembol 
WRC

Wysłany: Wto 31 Sty, 2012   II Runda SuperOES - Tor "Poznań"

Formularz zgłoszeniowy:

http://formularz.chronotec.pl/

Więcej informacji wkrótce na http://superoes.chronotec.pl/

DeZ 
WRC

Wysłany: Nie 05 Lut, 2012   

Mam mały pomysł w związku z zamieszaniem na starcie spowodowanym kiepską znajomością matematyki. W takim bałaganie jak ostatnio ciężko się połapać która pętla trwa obecnie.
Jeśli numeracja faktycznie ma znaczenia (a chyba nie ma skoro nic się z tym nie robi) to proponuję umieszczać na starcie tablicę pt. przejazd 1, przejazd 2 itd.
Odpadnie wtedy główkowanie jechać czy jeszcze nie i ewentualne dublowanie przejazdów. Mała rzecz a ucieszy i trochę ogarnie temat.

LIMANY 
eNka

Auto: Seicento 70KM!!!

Wyśmienity pomysł! :piwko: jednak nadal upierał się będę, że liczenie do 200 :shock: nie jest osiągnięciem na miarę Nobla i jest wykonalne... ewentualnie puszczenie klasami też może trochę pomóc i w razie "w" można zawsze powiedzieć: (przepraszam czy można tego za mną puścić 10 sek później, bo wiem że mnie dochodzi) na co zawsze słyszałem uprzejme: (Tak, nie ma problemu. :grin: ).

Powyższe zdanie nie jest opatentowane i nie pobieram za jego używanie opłat. :foch:

IT Company 
nowy

Auto: SC

jestem za!!! uważam ze zawodnicy w danej klasie się po prostu znają i łatwiej jest pilnować kolejki[/center]

www.lpmauto.pl

IT Company 
nowy

Auto: SC

każdemu chyba zależy aby coraz więcej osób nas oglądało - większość ludzi z forum motoryzacyjnych spotyka się w weekendy zaprosiłem więc "Mercedes Poznań Club" na II SuperOes (zobaczymy czy przyjadą) Jak jesteście zapisani na jakieś fora to zaproście ich, im więcej tym lepiej :drive:

www.lpmauto.pl

Agniess 
WRC

Auto: w marzeniach

No ja jestem na wielu, bardzo wielu forach i wszędzie piszę o SuperOESach poznańskich ;-)

-------------
www.abcup.com.pl & www.bmw-challenge.pl

Misza
WRC

Auto: Mazda MX-5 / Fiat Seicento
Wysłany: Pon 06 Lut, 2012   

Temat puszczania klasami przewija się od jakiegoś czasu, ale ma zagorzałych przeciwników... Wystarczy zajrzeć do mojego tematu "pomysły na SOS 2012" albo jakoś tak. Za to pilnowanie numerów w sytuacji, kiedy są duże "dziury" jest dość utrudnione - podobnie jak przepychanie się na start (i wyjazd z placu) w tak wąskim gardle jak ostatnio.

Myślę, więc, że pomysł z tablicą z numerem przejazdu jest całkiem niezły :) (inna sprawa, że wystarczy z telefonu wejść na live.chronotec.pl i wszystko wiemy...).

huzar105
WRC

Misza napisał/a:
(inna sprawa, że wystarczy z telefonu wejść na live.chronotec.pl i wszystko wiemy...).
Nie każdy ma wypasiony telefon :)

Misza napisał/a:
Temat puszczania klasami przewija się od jakiegoś czasu,

Kilka lat temu było to stosowane z powodzeniem i każdy ustawiał się według numerów.

mikooo
eNka

teraz w sobote będe jechał pierwszy raz i tego ustawienia z numerami się troche obawiam, że się zakręce i nie będe wiedział kiedy jechać... ;/ moim zdaniem system z tablicą który to przejazd by się sprawdził... i może jeszcze wyświetlałby sie numer który powinien startować... wydaje mi się że na jesienne Superoesy warto coś takiego skombinować ;)

gilu89 
nowy

Auto: CRX ED9

Tablica/kartka z informacją który obecnie przejazd idzie i powinno być dobrze. nie ma co przesadzać z wyświetlaczami, nie ten budżet mi sie wydaje.

chojnik 
WRC

Auto: SCS

Wydrukować i opublikować listę startową. :)

kons6 
WRC

Panowie, tak nieśmiało zapytam (bo sam jechałem ostatni oes niezachowując kolejności, ponieważ niemożliwe było dla mnie dojechać na start zgodnie z numerem z dogrzanymi oponami, a jeżdżę z mega napinką na wynik i bez dobrych dogrzanych opon przy moich umiejętnościach dobry wynik odpada), czy coś się złego ostanio wydarzyło: czy były przestoje, czy było mało jeżdżenia?

czasem mam wrażenie, że ludzie mają taką wewnętrzną potrzebę tematów zastępczych w rodzaju ACTA

wg mnie rywalizacja to rzecz dobra, Kuba przyjechał z kocami od motocykla i dodatkowo grzał oponę na grzejniku w korytarzu (widzieliście?), i pojechał super

inni dogrzewali opony przed startem, trochę było nie po kolei, ale sędziowie ogarnęli wyniki, więc chyba to nie było przegięciem

zróbmy najlepiej karę 5 sek za niezachowanie kolejności i zabrońmy stosowania kocy:
- pierwsza dziesiątka generalki evo + impreza (chyba, że czasem Jacek S. wpadnie pojeździć ;-) ) i jeszcze o Tomku S. zapomniałem, przepraszam

RUFF
A-grupa

Jeśli sam organizator zezwolił na nietrzymanie kolejki to niema sie co dziwić że taki sajgon był. Mnie jest wszystko jedno kiedy pojade ważne że wg mojego nr. Jeśli mam w okolicy 70 to nie pcham sie na start odrazu za AWD. Poczekam podejrze przejazdy i przepale sprzęt ok 10-15nr przedemną, a wtedy pcham sie już w kolejke i niestety nr np 90,120,200,500 przedemnie nie puszcze. Oczywiście jeśli podjedzie coś niższego to wpuszczam bez problemu. NIE MA NIC BARDZIEJ DRAŻNIĄCEGO NA OSIE JAK BRAK KOLEJNOŚCI.

DeZ 
WRC

Uważasz, że to temat zastępczy ?
Jakaś dyscyplina musi być bo mi nie uśmiecha się notoryczna sytuacja w której mniej więcej jestem w swojej kolejce, pozapinany, spięty a tu wpier ... mi się 7 załóg ze sporo niższymi numerami bo panowie zaspali, bo grzali opony bo zupa była za słona. A za chwilę jeszcze pięciu bo kolega przede mną też jest kulturalny.
Ja nie mam presji wyniku, startuję dla zabawy. Nie mniej takie rzeczy mnie nie bawią.
Skoro na "głupich" kjs-ach musi być zachowana kolejność bo to wynika z dokumentacji to nie widzę powodu, dla czego tego ma nie być na SOS-ach ?
Może faktycznie jakiś system kar sekundowych zmusił by załogi do pilnowania kolejności.

mikooo
eNka

widzę że tutaj naprawdę jest duży problem z kolejnością na oesach... ;/
Ktoś jakieś rady ma dla debiutanta? :smile:

jareniu
eNka

Wysłany: Wto 07 Lut, 2012   

mikooo napisał/a:
Ktoś jakieś rady ma dla debiutanta? :smile:

Nie przejmuj się za bardzo, powodzenia.

bialy 
eNka

Auto: SCS

DeZ napisał/a:
[...] a tu wpier ... mi się 7 załóg ze sporo niższymi numerami bo panowie zaspali, bo grzali opony bo zupa była za słona. A za chwilę jeszcze pięciu bo kolega przede mną też jest kulturalny.[...]

To może ktoś tu się za wcześniej ustawia, a nie inni za późno? :cool:

buli 
nowy

Auto: BMW

to był mój pierwszy raz na SOSie i usłyszawszy na odprawie,
że kolejność ma być mniej więcej wg numerów spokojnie podjeżdżałem w okolicach swojego,
no bo co miałem zrobić nie wiedząc dokładnie ile numerów przede mną wypadło?
spokojnie czekam i jadę :drive:

pewnie, że jako debiutant nie mam presji wyniku i to czy mi opony i hamulce
wystygną mniej czy bardziej na razie olewam,

rozumiem jednak tych, którzy zwracają na to większą uwagę zatem mając doświadczenie
z zupełnie innych imprez fajnie byłoby zadbać o dwie rzeczy, by ustawienie było łatwiejsze:
1. lista startowa, z której wszyscy wiemy za kim jedziemy i który numer przed nami wypadł
2. więcej miejsca przed startem by można się było swobodnie zamieniać, mijać itd.

reszta jak na superoes przystało jest super ;-)

DeZ 
WRC

Cytat:
To może ktoś tu się za wcześniej ustawia, a nie inni za późno? :cool:

Że niby ja ? Na ostatnim SOS-ie 3 z 4 przejazdów ustawiałem się przed startem na parkingu i miałem czas popatrzeć na to wszystko.
I za każdym razem historia się powtarzała. Idą numery z grubsza po kolei i nagle kilka aut dojeżdża z boku i się wpieprzają w kolejkę tuż przed startem bo mają niższe numery niż załogi w kolejce. Ich czas na start był ze 20 aut wcześniej więc moim zdaniem powinni stanąć na końcu.
Za parę minut to samo.

21swift 
A-grupa

Auto: swift gti

DeZ ma rację - stałem obok niego ;) - tylko Swifty szły według numerów i niektóre seje, głównie dlatego bo wiedzieli kto jest po kim.

Padera 
WRC

No od wydrukowania listy startowej faktycznie by nikt nie umarł z wysiłku, tylko po co skoro przeczyta to 20% zawodników.
Zobaczymy jak będzie w sobote, oby więcej miejsca na ew przestawiania sie w kolejce. Z tym był zawsze kłopot.

mikooo
eNka

A jak to jest z tymi zgłoszeniami dokładnie...? Czy tylko wystarczy jak sie zgłosiłem tą drogą elektroniczną i w sobote normalnie jade na BK i odbiór administracyjny ?? Bo w regulaminie jest napisane że Oryginał zgłoszenia musi być podpisany przez załogę i złożony w biurze zawodów...? ;/ O co chodzi?

hayabusa 
A-grupa

mikooo napisał/a:
A jak to jest z tymi zgłoszeniami dokładnie...? Czy tylko wystarczy jak sie zgłosiłem tą drogą elektroniczną i w sobote normalnie jade na BK i odbiór administracyjny ?? Bo w regulaminie jest napisane że Oryginał zgłoszenia musi być podpisany przez załogę i złożony w biurze zawodów...? ;/ O co chodzi?

Jak przyjedziesz w sobotę i przejdziesz BK, idziesz do biura -zanosisz potwierdzenie pozytywnego przejścia BK, potwierdzenie opłaconego wpisowego i podpisujesz się na formularzu zgłoszeń, który mają w biurze wydrukowany, na podstawie tego, co wcześniej wysłałeś.
Chodzi o to, że musi się na nim znaleźć podpis, złożony przez Ciebie własnoręcznie ;)

maciantek 
nowy

Auto: Subaru Justy

jako świeżak raczej nie wypowiadam się, bo są tu ludzie (pewnie z 90%), którzy mają i większe doświadczenie i jeżdzą dłużej i pewnie wiedzą lepiej, ale...

Nie ustawianie się wg nr startowych to nie wina organizatorów tylko nas samych. Irytują sytuacje, gdzie siedzisz zapięty, w myślach jedziesz już na trasie, a tu nagle ktoś przyjeżdza z nr znacznie niższym niż Twój i wpuszcza jeszcze innych. Rozumiem, że można zagapić się i pojechać +- 3 numery. Rozumiem też, że jak coś się zepsuje to naprawa może chwilkę potrwać i ktoś może się nie wyrobić (nie każdy potrafi wymienić uszczelke pod głowicą w 15min), ale na boga... Weźcie się ustawiajcie, bo zaczyna wyglądać to żenująco. Po coś są te numery starotwe ustawiane wg przewidywanego wyniku z uwagi na czas z poprzedniego sosiku. Poza tym każdy ma tyle samo czasu pomiędzy jednym, a drugim przejazdem, więc jak to się dzieje, że 1/4 aut jeździ jak chce ?

Poza tym, poniższe zdanie zdaje egzamin i nie widze problemu, żeby wstydzić się go powiedzieć.

LIMANY napisał/a:
można zawsze powiedzieć: (przepraszam czy można tego za mną puścić 10 sek później, bo wiem że mnie dochodzi) na co zawsze słyszałem uprzejme: (Tak, nie ma problemu. :grin: ).

Powyższe zdanie nie jest opatentowane i nie pobieram za jego używanie opłat. :foch:

A pomysł z ustawianiem tabliczek "który to przejazd" jest totalnie bezsensowny, bo dopiero wtedy bedzie burdel - każdy będzie jechał jak mu sie zachce. Rozbrykamy sie na dobre.

Nie ustawianie się wg numerów (na takim poziomie, który widzieliśmy ostatnio) zaczyna powoli rozbijać się poprostu najnormalniej w świecie o kulture osobistą i sportową. Dostałem taki numerek, więc pojadę wtedy, kiedy przyjdzie na mnie czas. Co również oznacza, że muszę czasami wychylić nos zza ciepłego auta czy sali i zoabczyć jak wygląda sytuacja.

DeZ 
WRC

Wyraźnie napisałem, że tablica się przyda głównie w przypadku zaniku wiedzy z podstaw matematyki.
Przeszkadzać na pewno nie będzie.
Uważam, że jeden sędzia oddelegowany do pilnowania kolejności startu był by przydatny.
Bo z tego co widać sami tego nie ogarniemy.

Try3ek
WRC

8.2. Kierowca ma obowiązek stawienia się na starcie zgodnie z kolejnością z
przydzielonym numerem startowym. Nie stawienie się na linii startu w odpowiednim
czasie powoduje utratę możliwości przejazdu w danej kolejce.

ciekawy punkt w regulaminie znalazłem, choć zapewne większość wymądrzających się tutaj go nie przeczytała. Pomijam fakt że ludzie którzy śmigali nie tylko w super oesach a np w KJS wiedzą że pilnowanie czasu jest ważne bo dostaje się kary, jak i za wczesny wjazd i jak za spóźnienie.

Napewno problemem jest start nie zawsze da się go zrobić w takim miejscu by był duży plac, pamiętam takie czasy gdzie było ciepło start był na nitce toru były 3 różne próby i każdy jechał w kolejności i co się zmieniło że jedna próba i nie da się ustawić wg kolejności to nie wiem.

RWD maniak
WRC

Panowie a może w pizdu z tym calym grzaniem opon?????? Jest kolejka do ktorej kazdy sie ustawia wg numerow i koniec kropka. Nie powiem ze lepiej sie jedzie na cieplej oponce ale to grzanie zaczyna mnie ^%^%% ludziska grzeja oponki pozniej szybko wcisnac sie w kolejke bo oponka stygnie. Kto ma przod naped to na "reni" jedzie a kto rwd to wiadomka no a 4 łapy sorry Jerry ;-)

kons6 
WRC

ja mogę zaproponować "innowację", która w dużej mierze ograniczy przejazdy nr-ów 1-20 niezgodnie z kolejką:

- wywieszenie na starcie godziny rozpoczęcia każdego przejazdu (start pierwszego auta) na 15 minut przed tym momentem i trzymanie się tego w 100% - łącznie z pierwszym przejazdem

jasne, że to nie rozwiąże wszystkich problemów (np. zatrzymania przejazdów), ale pomoże, bo przy grzaniu opon nie chodzi o to, żeby nie stać przez 5 minut, ale żeby nie stać przez 15

21swift 
A-grupa

Auto: swift gti

RWD maniak napisał/a:
Panowie a może w pizdu z tym calym grzaniem opon?????? Jest kolejka do ktorej kazdy sie ustawia wg numerow i koniec kropka. Nie powiem ze lepiej sie jedzie na cieplej oponce ale to grzanie zaczyna mnie ^%^%% ludziska grzeja oponki pozniej szybko wcisnac sie w kolejke bo oponka stygnie. Kto ma przod naped to na "reni" jedzie a kto rwd to wiadomka no a 4 łapy sorry Jerry ;-)

no to jest fajne jak się tak ludziska zbroją ;) ja tez zamontuję opalarki w nadkolach ;D
PS ile ma być na stopni? -20?

Padera 
WRC

1. Słyszał ktoś że na dojazdówkach jest ograniczenie do 30 km/h? Nie stoi nic w regulaminie o grzaniu. Jakoś nie widziałem tego pana co ostatnio wygrał żeby sie dogrzewał.
2. Co to za pomysł że góra generalki ma mieć lepiej?
3. Try, DeZ i może ktoś o kimś zapomniałem wyraźnie napisali żeby pilnować kolejki, jasne że jest zimno i szkoda paliwa na ogrzewanie ale nawet wg tego co sie wyświetla w sali można ogarnąć że za 10 nr trza być na starcie.
4 A jak Piotrze chcesz mieć zawsze ciepłe opony to polecam kocyk, wiem gdzie mozna wypożyczyć.
Reasumując, troche dobrej woli, minimum policzenia że startują co 20 s i napewno jeden z tych dwóch co pilnują startu do kolejności.

Odpowiedz do tematu