Auto: Fiat 125p rok 70, Golf I 1.6 GTI
Wysłany: Sro 26 Sty, 2011
Mam pytanie dotyczące kasków bo homologacja ECE 22/05 zawarta w regulaminie to kaski motocyklowe dopuszczone na ulice i one najczęściej wykonane są z ABS-u (nie wszystkie ale duża większość) i raczej nie należą do najbezpieczniejszych bo posiadają różnego typu zapięcia które nie powinny być stosowane w sporcie.
W sporcie stosuje się tylko i wyłącznie zapięcie DD.
Taką homologacje posiadają tanie kaski Sparco Club, OMP Star, itp.
Czy te kaski z homologacją ECE 22/05 właśnie będzie można stosować?
_________________ Malowanie kasków do sportów motorowych (zgodne z załącznikiem "L"), akcesoria, kaski Arai, klatki bezpieczeństwa (zgodne z załącznikiem "J")
Moim zdaniem w regulaminie dotyczącej klatki powinno być napisane że „Po
stronie kierowcy i pasażera musi być (CO NAJMNIEJ) 1 pałąk boczny”.
Bo jeśli będzie ktoś chciał wstawić sobie krzyż w drzwiach od kierowcy dla własnego bezpieczeństwa to nieogranicza go regulamin a to tylko i wyłącznie dla zwiększenia bezpieczeństwa w maluchu:)
Ogólnie powinniście większość przepisów określających montaż foteli itp. zapożyczyć z załącznika "J" bo wtedy taki maluch będzie spełniał międzynarodowe wymogi i będzie łatwiejszy do skontrolowania na BK oraz informacje takie będą bardziej pomocne przy budowie takiego pojazdu.
_________________ Malowanie kasków do sportów motorowych (zgodne z załącznikiem "L"), akcesoria, kaski Arai, klatki bezpieczeństwa (zgodne z załącznikiem "J")
O kaski się dowiem.
Klatka wg zał. J w malcu (takie info dostałem) nie musi mieć żadnego pałąka w drzwiach co nie znaczy, że go tam nie może być.
Wszystkie elementy podnoszące bezpieczeństwo są mile widziane byle mieściły się w normach a przede wszystkim w granicach zdrowego rozsądku.
_________________ ... "coś być musi do cholery za zakrętem" ...
Auto: Polski Fiat 126p '77
Ja uważam, że budując auto od podstaw warto zrobić to z załącznikiem J w ręce, mimo że regulamin maluch-trophy nie wymaga całkowitej zgodności z załącznikiem, ale chcąc wystartować w innej serii niż MT będą problemy z BK
_________________ Mistrz Polski GSMP 2010 w klasie HS/J 750
Mistrz Polski GSMP 2011 w klasie HS/J 750
II Vice Mistrz Polski GSMP 2011 w grupie HS/J
Sidney napisał/a:
Ja uważam, że budując auto od podstaw warto zrobić to z załącznikiem J w ręce, mimo że regulamin maluch-trophy nie wymaga całkowitej zgodności z załącznikiem, ale chcąc wystartować w innej serii niż MT będą problemy z BK
Zgadzam się z moim przedmówcą
Budowa jakiegokolwiek samochodu czy do KJS czy RSMP bez załącznika "J" mija się z celem.
Załącznik to zbiór przepisów międzynarodowych obowiązujących w każdym państwie europy mówiących szczegółowo jak co ma być wykonane w samochodzie żeby było zgodnie z przyjętymi normami a zarazem bezpiecznie.
Tam znajdzie każdy info np. jakimi śrubami mocuje się fotel do czego i z jakiego materiału to wszystko musi być wykonane. i wiele ciekawych rozwiązań.
Gorąco polecam tą lekturę wszystkim co zaczynają przygodę z jakimkolwiek sportem samochodowym
Poniżej link do tej "Biblii" sportów motorowych )
Wysłany: Czw 27 Sty, 2011
Ale mi się udzieliło )
Wydaje się mi że w dywizji 1 byłoby dobrze żeby"kaszle" jednak były wyposażone w hamulce tarczowe na przedniej osi bo i tak regulamin dla tej klasy jest dość liberalny i takiego "zdłubanego kaszla” lepiej zatrzymać na "tarczy".
Na pewno nie podroży to kosztów znacznie a będzie tez leprze w serwisowaniu.
Można by określić że zaciski z Fiata 125p i CC są dozwolone (jedno tłoczkowe)
I tak jak ktoś nie chce wydawać kasy jedzie na bębnie a chłopaki ambitniejsi na tarczy, bo z mojego doświadczenia i tak większość chłopaków mają już tarcze na autach.
Co wszyscy na to??
Nie pisałem tego regulaminu ale moim zdaniem budowa auta wg zał. J jest jak najbardziej wskazana. Pomijając oczywiste oczywistości to jest plan na następne lata startów nie tylko w Poznaniu a gdzieś tam zapewne lekko na BT nie będzie.
Na pewno nie będziemy zmuszać do montowania tarcz. Jeśli ma bębny i to mu wystarcza to lepiej niech tą kasę wyda na coś bardziej potrzebnego.
_________________ ... "coś być musi do cholery za zakrętem" ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum