Wysłany: Pon 15 Lis, 2010 Maluchy w natarciu czyli ...
Jest projekt aby dać szansę właścicielom 126p do pojeżdżenia po Torze Poznań w ramach WPP.
Czytałem regulamin (w przyszłym tygodniu zamieszczę go bo wymaga jeszcze trochę pracy) i nie ma w nic co by nie dało się spełnić. Klatka wg zał. J, pasy, kubeł, wyłącznik prądu, zapinki, buda oryginalna + ewentualnie odchudzona i obspawana, silnik 2 cylindry bez turbo do 850 cm3 (tu mnie to trochę dziwi i postaram się wyjaśnić).
Żeby zacząć sprawę formalnie musi być 8 aut. Na razie są 3 czy 4.
Koszty to jakaś kasa za cykl + za każdy występ - nie mam danych.
W pierwszym roku ma to być dodatek do wpp - taka pokazówka a jak wypali to za 2 lata oddzielna klasa.
Chętni niech się wypowiedzą tutaj a pytania, wnioski, sugestie przekażę.
Cykl ma już wstępną nazwę i stronę www w przygotowaniu ale na razie nie mogę nic więcej powiedzieć.
_________________ ... "coś być musi do cholery za zakrętem" ...
Licencja wyścigowa i ubiór odpowiedni wymagany - wiedziałem, że coś zapomniałem dopisać
To nie będzie raczej specjalnie tania zabawa ale skoro już są chętni to może będzie więcej.
Co do Wpp,
- czy klatka musi być z homologacją, czy ma byc po prostu zgodna z załącznikiem J, nikt w Poznaniu nie posiada dokumentów na klatkę w maluchu, a ceny klatek z homologacją odstraszą na dzień dobry.
- Pasy, kubeł, kask, ubranie + buty i reszta gadżetów(zapinki, wyłącznik nie wiem co tam jeszcze?) też ma być homologowana, z ważną homo, czy może być utracona?
- System gaśniczy?
Silnik do 850ccm jest ok, ciężko jest zbudować coś większego, bez wymiany silnika na R3 lub R4, blok ma swoje granice wytrzymałości
Cz mógłby ktoś wypisać z cenami np. komplet takich gadżetów potrzebnych do startu cc/sc w wpp (ubiór kompletny, pasy, kubeł itp, itp) to ja Wam powiem jak wyglądam
Stoją u mnie 3 maluchy, właściciele za pewne się wypowiedzą w tym temacie
Co do Wpp,
- czy klatka musi być z homologacją, czy ma byc po prostu zgodna z załącznikiem J, nikt w Poznaniu nie posiada dokumentów na klatkę w maluchu, a ceny klatek z homologacją odstraszą na dzień dobry.
- Pasy, kubeł, kask, ubranie + buty i reszta gadżetów(zapinki, wyłącznik nie wiem co tam jeszcze?) też ma być homologowana, z ważną homo, czy może być utracona?
- System gaśniczy?
Przyjmuje się ,że jeśli klatka nie ma papierów od wykonawcy to musi spełniać zał. J. Dlatego jeśli macie klatki zbudowane prywatnie to musicie mieć chociaż papiery na zakupione rury, żeby udowodnić,że są to rury takie jakie są wymagane w zał. J
Pasy, kubeł, kask, ubranie + buty, system gaśniczy (a raczej jedna gaśnica ) itp. - niektóre rzeczy mogą być z utraconą homo --> patrz regulamin WPP
_________________ Granica poślizgu kontrolowanego znajduje sie daleko za punktem w którym instynkt samozachowawczy ustepuje miejsca manii samobójczej.
Ja kupiłem cały strój w Prince. Plus jest taki, ze można wszystko przymierzyć na "własnej" skórze. Wiadomo, że w sklepach internetowych pewne rzeczy można kupić taniej, ale trzeba trafić z rozmiarem, żeby nie okazało się, że koszty przesyłki pokryją niższą cenę. Kwestia wyboru. Jeśli mogę posłużę się cenami ze swojego przykładu. Zaznaczam, że wybierałem " strój" taki który mi pasował i kierowałem się normą JAKOŚĆ/CENA. Mogłem kupić niektóre rzeczy tańsze ale też mogłem kupić droższe. Więc tak:
1. Kombinezon Sparco Top 5 - 2499 zł ( z homologacją można było już kupić inny model Sparco za ok. 1300 zł. )
2. Buty Sparco Slalom- 559 zł. ( z homologacją można było już kupić buty z ok. 300 zł. )
3. Kalesony Lico - 189 zł.
4. Golf Lico- 246 zł.
5. Kominiarka Lico jednootworowa- 103 zł.
6. Rękawice Sparco Land- 246 zł.
7. Kask Sparco Pro Jet- 1452 zł.
8. Skarpety Sparco- 94 zł.
Wszystkie rzeczy z najnowszymi homologacjami, które przechodziły bez problemu badanie techniczne.
Razem ok. 5388 zł. ( wybierając tańszy kombinezon i buty byłoby ok. 3930 zł -czyli pankracy trafił prawie idealnie z 4k)
Istnieje też opcja wypożyczenia ale jak to wygląda cenowo nie wiem i najlepiej niech się ktoś wypowie kto zna ceny wypożyczeń. Podejrzewam, że wypożyczanie jest o wiele tańsze, a zaoszczędzone pieniądze można wpakować w auto i w treningi. Decyzja zależy od drivera i niestety w tym sporcie od budżetu. Pozdro!!!!
_________________ Tylko zdechła ryba płynie z prądem...
Wysłany: Sro 17 Lis, 2010
cena za wypozyczenie calego kompletu to ok 300 za weekend - nie sa to najtansze ciuszki, mysle ze odpowiadaja tym za 5388
wiadomo - ich stan nie jest idealny
5388 : 300 = prawie 18
jesli WPP odbywa sie 3 razy w roku, oznacza to ze kupno na wlasnosc zwraca sie po 6 sezonach - wtedy pewnie trzeba juz kupowac nowe ze wzgledu na homo?
inna sprawa ze stare tez mozna sprzedac (albo wypozyczac)
pytanie kto wie co bedzie robil w przyszlym roku, chyba ze ktos jest pewien swoich startow przez kolejne 6 lat...
A jak z zasilaniem. Bo taka pojemnosc to ma sens z jakims innym gaznikiem tylko. Jak sprawa z wydechami? Maluchy na bredach robia widowisko. Z cichymi wydechami to jest po prostu malo widowiskowe.
Wysłany: Pią 19 Lis, 2010
Raczej kolego zapomnij o bredzie. Nie wiem czy wiesz, ale Tor Poznan jest najcichszym torem wyścigowym na świecie! Wszystko przez kilku ludzików, którzy niedawno pobudowali się tuz za płotem... Moja breda odzywa sie tylko na śluby i wesela
Na tor poznan ludzie przychodzą też dla dźwięku... ale dla innego -TECHNO się nazywa czy jakoś tak... Ogólnie nasz tor został stworzony do zarabiania pieniędzy poprzez giełdę samochodową i wypożyczanie go niemieckim motocyklistom... Więc maluchy które dają dla klubu w ciągu roku dosłownie kilka złotych i generują "aż" tyle hałasu, są po prostu niepotrzebne.
Ja tam jestem pozytywnie zaskoczony tym ze klub chce formuly historyczne. W sumie to na dobra sprawe moglem 2 razy w Polsce pojechac formula. Wiec i tu sie moze cos ruszy. Ja tam wole jednego malucha na bredzie niz stado porsche.
Może będą jakieś zmiany w niedalekiej przyszłości, może w końcu będzie to wszystko szło w dobrym kierunku... miejmy nadzieję, że w końcu ludzie którzy są osobami decyzyjnymi w sprawach Toru Poznań będą dążyć do tego aby nie ścigały się po nim pojazdy elektryczne... bo tak jak mówisz maluchy mimo iż najwolniejsze ( choć nie wszystkie) to najbardziej widowiskowe
na bredzie to ostatnio 3 lata temu latałem po torze, a teraz to nawet pustaki są za głośne. Ja chętnie bym wystartował tylko kosztu i tak przerastają wartość moje auta:P do tego robienie licencji która puki co zabija rywalizacje w innych imprezach, jak to się zmieni to kto wie czy by więcej ludzi nie było chętnych by pośmigać malcem po torze.
_________________ G Ł O Ś N O i BOKIEM...
Poznańska Grupa Rajdowa
Auto: Polski Fiat 126p '77
Wysłany: Sro 24 Lis, 2010
Również byłbym chętny na takie coś pod warunkiem, że regulamin nie będzie dopuszczał jakichs totalnych wydumek (nie kombinować ze skrzyniami 5 biegowymi, rozwiertami na 850 itp), co do układu zasilania to się zgodze, że możnaby stosować dowolny gaźnik, bo seria nie robi roboty. No i pdostawowa sprawa to możliwość startu na bredzie, maluch bez bredy to jak żołnierz bez karabinu
_________________ Mistrz Polski GSMP 2010 w klasie HS/J 750
Mistrz Polski GSMP 2011 w klasie HS/J 750
II Vice Mistrz Polski GSMP 2011 w grupie HS/J
Ja równiez chetnie wystartuje . Licencja , ciuchy itp. sa,
Zgadzam sie z Sydney'em, ze docelowo nie ma co przesadzac z wydumkami, ale skoro na razie ma to byc pokazówka, to pal sześc - niech jedzie kto moze i tym co ma:)
9 grudnia mam spotkanie komisji rajdowej i m.in o tym sobie porozmawiamy.
Na dzień dzisiejszy pomysły są takie:
- dywizja 1 - malce historyczne w oryginalnym stanie - bardziej pokaz niż walka, dla hobbystów
- dywizja 2 - malce z przeróbkami ale również klasa bardziej historyczna ale tu mozna się spodziewać ciśnienia
- dywizja 3 - to ta dla Was. Warunek jaki stawia pomysłodawca jest taki, że auto nie może wyglądać katastrofalnie źle. Domyślam się, że chodzi o media.
Klatka wg zał. J. Nie musi mieć homologacji.
W d1 i d2 nawet felgi muszą być z "epoki". Co do d3 nie wiem ale w razie czego komplet stalówek to chyba nie problem
Dawajcie pytania jak macie - będzie więcej do obgadania 9-go a za to później mniej
A najlepiej, żeby jeden z zainteresowanych się zjawił. "Wejściówkę" biorę na siebie
Auto: Polski Fiat 126p '77
Wysłany: Nie 05 Gru, 2010
Przyłączam się do pytania Kudłatego, w jakiej klasie jechałyby A grupy z GSMP, a w jakiej np 650 z głowica przerobioną na 2 kanały i gaznikiem weber DCOE?? Nastepne pytania, które zapewne wszystkich nurtują to mozliwość jazdy na bredzie (limit głośności) oraz minimalna masa samochodu.
_________________ Mistrz Polski GSMP 2010 w klasie HS/J 750
Mistrz Polski GSMP 2011 w klasie HS/J 750
II Vice Mistrz Polski GSMP 2011 w grupie HS/J
No i po spotkaniu.
Na rok 2011 nie będzie klas. Ma to być rok pilotażowy sprawdzający ilość chętnych.
Jeżeli cykl wypali w roku 2012 będzie obowiązywał regulamin który zostanie stworzony przy współudziale zawodników. Tak więc czy i jakie będą klasy zdecydujecie sami.
Na pewno musi być - klatka wg załącznika J, kubeł,pasy i ubranie bez homo.
Chętni jak by dali znaka czy są chętni było miło
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum